Grønlandshunden er en af Danmarks nationale hunderacer og udmærker sig som en af verdens ældste hunderacer. Grønlandshunden har igennem mere end 4000 år været tæt forbundet med inuitkulturen i Arktis og er bygget til hårdt arbejde under arktiske forhold. Racens mest fremtrædende karakteregenskaber er energi, mental styrke og uforfærdethed. Det er en passioneret og utrættelig trækhund, som overfor mennesker optræder venligt og godmodigt. Den knytter sig ikke nødvendigvis tæt til et bestemt menneske og trives bedst i en flok og med et aktivt hundeliv.
Racens historie
Grønlandshunden kan spores helt tilbage til Saqqaq-kulturen i Grønland (2400-800 år før vor tidsregning). Udseendet har ikke ændret sig væsentligt i de sidste 4000 år. Størrelse og udseende har været stort set, som vi kender det i dag. Grønlandshunden har haft flere forskellige funktioner i det traditionelle, grønlandske samfund. Den har været brugt som pakhund i fjeldet, som spor- og –jagthund på land og på havis og som advarselshund mod bjørne og andre besøgende på bopladserne. Grønlandshundens skind og pels har også været i høj kurs, og skindet har været brugt til inderkamikker og bukser.
Grønlandshunden har spillet en afgørende rolle for inuitternes overlevelse i Grønland og har været uundværlige, når der skulle tilbagelægges lange distancer i forbindelse med fangst og flytning mellem sæsonbestemte bopladser. Hundene har gjort det muligt for befolkningen at komme til ellers ufremkommelige jagtområder. Hundenes betydning har skiftet over tiden: Fra at være en fysisk nødvendighed til i dag at symbolisere forbindelsen mellem en befolkning og deres kultur og den omgivende natur. Dette bindeled er den direkte årsag til, at hundeslædekørsel i Grønland betegnes som levende kulturarv – en kulturarv, der praktiseres aktivt i dag.
I dagens Grønland bliver hundene primært brugt til hundeslædekørsel med turister, fangst og fiskeri, trofæjagt samt til hobby og fritid. Hundeslædekonkurrencer er de seneste år blevet meget populære både blandt børn og voksne, hvor der hvert år afholdes grønlandske mesterskaber, nationale og lokale konkurrencer og kvalifikationer til større løb.
Grønlandshunden i Danmark
Grønlandshunden er hårdfør, stærk, modig og udholdende. Den er sat i verden til at arbejde og overleve i et barsk klima. Derfor er der også en række overvejelser, du skal gøre dig, inden du anskaffer dig en grønlandshund. Gør du dit forarbejde ordentligt med at sætte dig ind i racens adfærd og behov, er det med til at sikre, at du får en velfungerende hund, som kan indgå i en aktiv familie.
På vores breddegrader kan grønlandshundens karaktertræk og egenskaber blive problematiske, hvis man som ejer ikke sætter sig ind i racens behov og adfærd og arbejder konstruktivt med at forme og præge hunden til at fungere som familiehund. Det er også vigtigt at være opmærksom på at katte, fugle, høns og andre smådyr kan blive en del af grønlandshundens menukort, hvis den selv kan få lov at bestemme.
Grønlandshunden er ikke en førstegangshund eller en oplagt familiehund. Den er en hund til mennesker, der lever et aktivt friluftsliv, hvor der er plads til en stor og aktiv hund, og som har tiden til at investere i træning og socialisering. Det allerbedste er at have et par stykker, da grønlandshunden er et udpræget flokdyr og elsker selskab.
Opdragelse og socialisering
Med en grønlandshund får du lidt mere af det hele – ”en usleben diamant, du selv må slibe til og forme”.
Grønlandshunden er ikke en ”pleaser” af natur, som vil hoppe og springe for at behage dig. Den er sat i verden til at arbejde hårdt og overleve i et barsk miljø. Den kan derfor fint klare sig på egen hånd og har også egne meninger om, hvad den vil og ikke vil, og den forventer at blive behandlet med respekt. Derfor kræver det både engagement, tålmodighed og vedholdenhed at opdrage en grønlandshund til at kunne fungere og leve et godt hundeliv under danske forhold.
Det er en intelligent, hårdfør, udholdende, nysgerrig og lærenem race med en udpræget selvstændig adfærd, hvilket stiller særlige krav til ejeren. Af en grønlandshund kan du ikke forvente ubetinget hengivenhed og lydighed, og det er du nødt til altid at forholde dig til som ejer.
Almindelig hvalpe- og lydighedstræning anbefales, og det anbefales ligeledes at kombinere aktivering og opdragelse, da det er god motivering for læring at have det sjovt – det gælder både hund og menneske.
Socialisering er alfa og omega for at få en velfungerende hund, som kan begå sig sammen med andre hunde og i forskellige miljøer. Det gælder for alle hunderacer, men i særdeleshed for grønlandshunden. Racen kan være noget skarp og til tider intolerant overfor andre hunde, som de ikke er i flok eller familie med. Internt i en flok kan bølgerne også gå højt, hvis der ikke er styr på rangordenen.
Motion er en vigtig del af en grønlandshunds liv, og det er afgørende for en velfungerende hund, at den bliver motioneret hver eneste dag. Sæt et niveau for motionen, som du kan overholde, og tilpas din hverdag til at kunne rumme en aktiv hund. Motionen må gerne variere. Skift f.eks. mellem lange gåture, løb, cykelture, vandreture og kørsel med vogn eller slæde, hvis der er sne nok. Det er en race, som elsker at være med på tur og derfor er ideel til et aktivt friluftsliv. Lange vandre-, ski- og slædeture i fjeldet og overnatning under åben himmel er noget af det bedste, du kan tilbyde en grønlandshund.
En grønlandshund som familiemedlem
Grønlandshunde er store kælne hyggebamser, som selv synes, de er guds gave til menneskeheden. Lige så barske de kan være mod hinanden, lige så kælesyge er de, når det kommer til at hygge og nusse. De fylder meget, æder en masse, slæber skidt med ind, fælder, larmer, slås, graver huller i haven og laver en masse andre, irriterende ting, men de har personlighed, er underholdende og ikke uden humor. Har man først tabt sit hjerte til en grønlandsk bullerbasse og indrettet sit liv derefter, så er det en livslang forelskelse – det er ganske enkelt kærlighed med pels på!
At have en grønlandshund som familiemedlem kræver, at du indretter dit liv derefter, og at du forstår racens særegenheder.
Hvalpetiden er afgørende, og det er her, fundamentet til en velfungerende hund lægges. Bered dig på mange timers træning og socialisering med fokus på den gode relation.
Med den rette træning og opdragelse kan det blive en fantastisk familiehund. Det er den perfekte turkammerat i fjeldet, løbemakkeren, der aldrig svigter, den trofaste følgesvend på gåturen og krammedyret, der velvilligt lader sig ae og nusse i timevis.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
I hvert magasin af HUNDEN kårer vi månedens bedste læserfotos. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 22. juli
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Solskin, blå himmel og kølig brise rammer Vejen Idrætscenter – en frisk kontrast til sidste års regnvejr
For anden dag i træk stod Simone Riisgaard Kristiansen øverst på podiet ved DKK’s internationale udstilling og gav dermed sin mor den absolut bedste gave på mors dag.
Hver måned udvælger HUNDENs professionelle fotografer de bedste pletskud af jeres smukke hunde. Månedens tre flotteste billeder bliver bragt i magasinet HUNDEN, og alle tre får tilsendt lækre foderpræmier fra Gilpa.dk.
Et af mine største dilemmaer som hundeejer på snart 13. år er at få livet som solo-hundemor til Nemo til at gå op med min passion for at rejse og komme på eventyr. Gennem årene har jeg været heldig både at kunne tage ham med og at have søde og dygtige hundepassere, men efterhånden som Nemo er blevet ældre, mærker jeg også, at han helst vil være hos mig, eller dem han kender bedst, og det gør overvejelserne om at tage af sted endnu større.
Fra sommertræning i baghaven til 30 titler og stjernestatus. For Sofus, der fylder fire år i dag, er Sirius blevet en livsglad livsstil, og sammen med ejer Margit har han fundet en hverdag fyldt med motivation, glæde og samarbejde.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.