Lader du lorten ligge?

01-12-2017 13:00, af Agria Dyreforsikring/ pressemeddelelse

Er du en af de hundeejere, der ikke samler hundens efterladenskaber op, så er der god grund til at læse med her. Du bidrager nemlig til et øget smittepres, der i værste fald kan slå en hund ihjel

Copyright Ridehesten.com
Foto: DKK

Alle, der har prøvet at træde i en hundelort, ved, at det er noget af det mest irriterende der kan ske på gåturen. Ofte er det svært at få det hele af skoen uden grundig rengøring, og det er de færreste der har adgang til vand og sæbe midt på Valby langgade. Det er ikke kun hensynsløst at lade hundelorten ligge som hundeejer. De efterladte hundelorte udgør faktisk en langt større sundhedsrisiko end mange hundeejere er klar over. Selvom de fleste hundeejere passer på deres hunde, kan hundelorten være inficeret med en række sygdomme. Det forklarer Mogens Brix Koldkjær, der er dyrlægekonsulent hos Agria Dyreforsikring.

“Det er viden, som ikke burde komme bag på nogen, at efterladt fæces udgør en sundhedsrisiko, men alligevel er det desværre et faktum, som alt for mange hundeejere overser. Det, synes jeg, er et stort problem,” siger Mogens Brix Koldkjær.

Mogens Brix Koldkjær fortæller, at en hundelort overfører sygdomme via bakterier, virus og parasitter. Det er ifølge dyrlægen ikke altid til at se, at en hund er syg, og derfor kan en tilsyneladende rask hund godt smitte:

“Selvom din hund ikke direkte virker syg med diarré eller anden forandring i dens fæces, så kan den godt være skjult smittebærer og derfor være årsag til smitte af andre dyr, der senere krydser den samme vej via u-opsamlet hundelort,” siger Mogens Brix Koldkjær.

Vejlovens § 70 og Privatvejslovens § 98 siger faktisk, at hundeejere kan straffes med bøde, hvis de ikke samler efterladenskaberne op. Så det er både lovmæssigt korrekt, sundhedsmæssigt forsvarligt samt hensynsfuldt over for andre mennesker at samle hundelorten op, siger Mogens Brix Koldkjær. Dyrlægen fremhæver samtidig, at der heldigvis er rigtig mange danske hundeejere, som er flinke til at samle hundelorten op på vegne af deres firbenende ven og smide den i skraldespanden. Men der er plads til forbedring. Ofte lader hundeejerne efterladenskaberne ligge, hvis bare hunden gør sit ærende udenfor gangstier. Blot fordi hundelorten ikke ligger i ”gangbanen” mindsker det ikke smitterisikoen det mindste. Det er mindst lige så ulækkert at hunden træder i en hundelort, som hvis du gør det. Den tager smitten med sig hjem, i bilen, i sofaen og på dig, hvis den hopper op.

Heldigvis er vores hunde velkomne mange steder i landet, men der er en stigende modvilje fra folk uden hund - en modvilje der stiger i takt med at efterladenskaberne hober sig op.

Budskabet er derfor helt klart. Har du hund, må du samle op – uanset hvor den lægger en hilsen. Husk posen, når du går på tur! Hav altid et par ekstra med i lommen – det kan være du møder en der har brug for den.

Info

Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 125 år. De fleste medarbejdere er selv dyreejere og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger, er Agria med til at udvikle dyrehold, dyresport og dyrehelbred. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel slanger, kaniner, ildere og papegøjer.

Læs også

DNA test af hundelorte bliver mere og mere udbredt

20-09-2023 19:01, af Louise Trabjerg

Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.

Hundelort. Hvordan løser vi problemet?

30-05-2022 09:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nu er vi igen stødt på en historie om manglende opsamling af hundelort. Derfor spørger vi nu igen. Hvordan får vi flere til at samle op efter deres hunde

Mangler du noget at bruge hundelort til? Her er ideen

14-03-2022 08:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange mennesker irriteres over hundelort på gader og stræder, hvilket er forståeligt. Britisk kunstner har ideen til en konstruktiv måde at bruge hundens efterladenskaber på

Pas på med papirløse hundehvalpe

12-08-2015 08:30, af Tine Luther
Agria Dyreforsikring har hvert år flere hundrede sager, hvor hundeejere, der har købt hundehvalp uden papir, bliver ramt af en tragedie, der både bliver smertefuld og dyr. Alt for ofte ender købet med, at hvalpen ikke har det godt, bliver alvorligt syg eller i værste fald ikke overlever.

Ny undersøgelse: Flere hunde og katte får sygeforsikring

03-02-2015 09:05, af Tine Luther
Ny undersøgelse viser, at andelen af hunde og katte, der er sygeforsikret, er steget. Undersøgelsen, der er foretaget af YouGov på vegne af Agria Dyreforsikring, viser, at 35% af alle danske hunde og 10% af kattene er sygeforsikret. Men der er stadig stor uvidenhed om, at man kan sygeforsikre sine dyr. 44% af dem, der ikke har tegnet en sygeforsikring, vidste ikke, at man ksn, eller har ikke taget stilling til, om det ville være en god ide.

Hver femte hundeejer bryder loven

02-06-2016 09:25, af Kasper Larsson
Det er lovpligtigt at ansvarsforsikre sin hund. Alligevel er knap hver femte hund ikke dækket af en hundeansvarsforsikring. Det viser en ny undersøgelse fra YouGov på vegne af Agria Dyreforsikring. Hundeejere kan ende i dybe økonomiske vanskeligheder uden en forsikring.

Påsken kan være livsfarlig for dine kæledyr

26-03-2024 08:40, af Anne Cecilie Sohl

Påsken står for døren, og de store, veldækkede påskeborde kalder på os. Men påskehyggen kan på få øjeblikke blive forvandlet til et mareridt, hvis hund eller kat stikker nysgerrige snuder i lækkerierne eller får poterne i påskepynten. Agria Dyreforsikring minder her om, at meget af den mad og påskepynt, vi mennesker elsker, kan være livsfarlig for familiens firbenede venner, og giver dig tip til en kæledyrs-sikker påskeferie.

Danske hunde kan godt finde ud af at være alene hjemme

15-11-2021 15:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I en ny undersøgelse lavet for Agria Dyreforsikring, fortæller 89% af danske hundeejere, at de ikke oplever nogen problemer med deres hund, når den er alene hjemme. Og “det er ikke selvsagt, at det forholder sig sådan,” forklarer hundeekspert

270 hunde gik tur på Amager Fælled

29-05-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

270 hunde var samlet på Amager Fælled lørdag, da Agria Dyreforsikring gennemførte “Agria Hundegåtur” for andet år i træk i Danmark. 13.500 kroner blev samlet ind, og pengene går i år til Dyreværnet

Servicehunden Mocca er hele Danmarks Dyrehelt

20-11-2015 09:25, af Tine Luther
Labradoren Mocca er kåret til Danmarks Dyrehelt af Agria Dyreforsikring. I konkurrence mod tre andre nominerede løb den seje hund med hovedpræmien. Moccas ejer er overrasket og glad.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

En nationalrace der skaber bånd mellem ejere

15-01-2025 12:45, af Cecilie Friis Amstrup

Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Karsten og Thor: Et unikt team i politiets hundetjeneste

14-01-2025 15:03, af Karina Green

Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Border collie overlevede livstruende mavedrejning

17-01-2025 08:04, af Cecilie Friis Amstrup

I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.