Lader du lorten ligge?

01-12-2017 13:00, af Agria Dyreforsikring/ pressemeddelelse

Er du en af de hundeejere, der ikke samler hundens efterladenskaber op, så er der god grund til at læse med her. Du bidrager nemlig til et øget smittepres, der i værste fald kan slå en hund ihjel

Copyright Ridehesten.com
Foto: DKK

Alle, der har prøvet at træde i en hundelort, ved, at det er noget af det mest irriterende der kan ske på gåturen. Ofte er det svært at få det hele af skoen uden grundig rengøring, og det er de færreste der har adgang til vand og sæbe midt på Valby langgade. Det er ikke kun hensynsløst at lade hundelorten ligge som hundeejer. De efterladte hundelorte udgør faktisk en langt større sundhedsrisiko end mange hundeejere er klar over. Selvom de fleste hundeejere passer på deres hunde, kan hundelorten være inficeret med en række sygdomme. Det forklarer Mogens Brix Koldkjær, der er dyrlægekonsulent hos Agria Dyreforsikring.

“Det er viden, som ikke burde komme bag på nogen, at efterladt fæces udgør en sundhedsrisiko, men alligevel er det desværre et faktum, som alt for mange hundeejere overser. Det, synes jeg, er et stort problem,” siger Mogens Brix Koldkjær.

Mogens Brix Koldkjær fortæller, at en hundelort overfører sygdomme via bakterier, virus og parasitter. Det er ifølge dyrlægen ikke altid til at se, at en hund er syg, og derfor kan en tilsyneladende rask hund godt smitte:

“Selvom din hund ikke direkte virker syg med diarré eller anden forandring i dens fæces, så kan den godt være skjult smittebærer og derfor være årsag til smitte af andre dyr, der senere krydser den samme vej via u-opsamlet hundelort,” siger Mogens Brix Koldkjær.

Vejlovens § 70 og Privatvejslovens § 98 siger faktisk, at hundeejere kan straffes med bøde, hvis de ikke samler efterladenskaberne op. Så det er både lovmæssigt korrekt, sundhedsmæssigt forsvarligt samt hensynsfuldt over for andre mennesker at samle hundelorten op, siger Mogens Brix Koldkjær. Dyrlægen fremhæver samtidig, at der heldigvis er rigtig mange danske hundeejere, som er flinke til at samle hundelorten op på vegne af deres firbenende ven og smide den i skraldespanden. Men der er plads til forbedring. Ofte lader hundeejerne efterladenskaberne ligge, hvis bare hunden gør sit ærende udenfor gangstier. Blot fordi hundelorten ikke ligger i ”gangbanen” mindsker det ikke smitterisikoen det mindste. Det er mindst lige så ulækkert at hunden træder i en hundelort, som hvis du gør det. Den tager smitten med sig hjem, i bilen, i sofaen og på dig, hvis den hopper op.

Heldigvis er vores hunde velkomne mange steder i landet, men der er en stigende modvilje fra folk uden hund - en modvilje der stiger i takt med at efterladenskaberne hober sig op.

Budskabet er derfor helt klart. Har du hund, må du samle op – uanset hvor den lægger en hilsen. Husk posen, når du går på tur! Hav altid et par ekstra med i lommen – det kan være du møder en der har brug for den.

Info

Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 125 år. De fleste medarbejdere er selv dyreejere og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger, er Agria med til at udvikle dyrehold, dyresport og dyrehelbred. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel slanger, kaniner, ildere og papegøjer.

Læs også

DNA test af hundelorte bliver mere og mere udbredt

20-09-2023 19:01, af Louise Trabjerg

Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.

Hundelort. Hvordan løser vi problemet?

30-05-2022 09:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nu er vi igen stødt på en historie om manglende opsamling af hundelort. Derfor spørger vi nu igen. Hvordan får vi flere til at samle op efter deres hunde

Mangler du noget at bruge hundelort til? Her er ideen

14-03-2022 08:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange mennesker irriteres over hundelort på gader og stræder, hvilket er forståeligt. Britisk kunstner har ideen til en konstruktiv måde at bruge hundens efterladenskaber på

Kæledyr efterlyses - Hvem er Danmarks Dyrehelt 2019

23-09-2019 15:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I samarbejde med tv-vært og dyreelsker, Puk Elgård, leder Agria Dyreforsikring over de næste par uger efter hunde, heste, katte, kaniner og andre dygtige kæledyr, der gør en helt særlig forskel

Ved du hvad det koster at have hund?

18-05-2021 12:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der findes hunde til enhver smag - også når vi taler om købsprisen. Men udgifterne slutter ikke der, der er mange andre omkostninger, du skal være opmærksom på. Agria Dyreforsikring giver dig derfor her et klart overblik, over hvilke omkostninger der er forbundet med at have hund

Milliondonation skal styrke forskning i udbredt lidelse hos hunde

28-04-2017 10:20, af Tine Luther
Tusindvis af hunde diagnosticeres hvert år med smertefulde knæledssygdomme. En ny donation fra Agria Dyreforsikring på 4,2 millioner kroner skal nu hjælpe forskere med at blive klogere på området. Pengene går til et projekt, der handler om at optimere diagnosticeringen og behandlingen af hunde med ondt i knæleddene.

Rekordhøjt antal hunde gik tur for en god sag

09-05-2023 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Siden 2018 har Agria Dyreforsikring afholdt den årlige Hundegåtur, og danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød er ikke blevet mindre gennem årene. Antallet af deltagere er faktisk steget hvert år. I weekenden 6. og 7. maj deltog næsten 5.500 hunde og deres ejere i 2023-udgaven af Hundegåturen, der igen foregik på Facebook og Instagram

Flere hundrede hunde bliver forgiftet i julen

07-12-2015 09:34, af Tine Luther
Mens vi nyder det bedste af december med julebuffeter og godter, går din hund en farlig tid i møde. Nye tal fra Agria Dyreforsikring viser, at mindst 200 hunde kommer til at lide af forgiftning i de kommende helligdage.

Agrias forskningsfond giver 3,5 million til forskning i hunde og kattes helbred

24-02-2014 09:52, af Tine Luther
Mulighederne for at behandle syge dyr er i dag næsten lige så avancerede som behandlingen af mennesker, og der foretages omfattende forskning i dyrenes helbred. Agria Dyreforsikring støtter denne forskning via en forskningsfond og beslutter årligt, hvilke projekter der modtager støtte det kommende år. I 2014 uddeles midler til 22 forskningsprojekter, hvoraf 15 er nye. Forskning i DNA-tests og stamcellebehandling er et par spændende eksempler.

Kan du redde din hund, hvis uheldet er ude?

24-03-2022 12:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når først uheldet er ude, er der intet værre end at føle sig magtesløs og stå og se til, mens hunden lider. Den situation kan hundeejere heldigvis undgå, hvis de lærer at praktisere førstehjælp i tide. Agria Dyreforsikring oplyser her, hvilke advarselstegn det er vigtigt at være opmærksom på, og hvordan kæledyrsejere bør forholde sig i situationen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.