Blot et par sugetabletter eller tyggegummi med xylitol kan være livsfarlige for din hund

26-11-2021 09:26, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sødestoffet xylitol er farligt for hunde, fordi det sænker blodsukkeret og kan give forgiftning. Tandpasta, tyggegummi, slik og sukkerfrie varer er eksempler på produkter, der kan indeholde xylitol. Selv en lille mængde xylitol kan få hunden til at få et livstruende fald i blodsukkerniveauet. Alle produkter der indeholder xylitol, bør derfor altid opbevares utilgængeligt for hunden. Agria Dyreforsikring giver her en oversigt over symptomerne, mængden af xylitol der er farlig for hunden, og hvordan du skal behandle hunden i tilfælde af, at din hund har indtaget produkter med xylitol

Copyright Ridehesten.com

De mest almindelige symptomer på xylitolforgiftning er opkastning, nedstemthed, rysten, stivhed i kroppen og kramper. Symptomer opstår normalt i løbet af den første time efter indtagelse. Symptomerne og deres sværhedsgrad varierer afhængigt af mængden af indtaget xylitol, samt hundens størrelse. Symptomer på mulig leverskade viser sig først efter et par dage. Så selvom hunden ikke viser symptomer straks efter den har indtaget xylitol, skal du kontakte din dyrlæge så hurtigt som muligt for at forhindre xylitolen i at forårsage leverskader. Det skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse. 


Farlig mængde xylitol for hunden

Risikoen for lavt blodsukker optræder, hvis hunden har indtaget mere end 0,1 gram pr. kg af dens kropsvægt, hvilket blot svarer til ca. 1-2 stykker tyggegummi for en hund på 10 kg, afhængig af andelen af xylitol i det pågældende tyggegummi. Hvis din hund indtager xylitol, der overstiger 0,5 gram pr. kg kropsvægt, er der risiko for alvorlig forgiftning med efterfølgende leverskade.

Indholdet af xylitol varierer lidt afhængigt af produktet. Tyggegummi har generelt et xylitolindhold på mellem 30-70 pct., i sugetabletter er det typisk mellem 50-95 pct.
 

Førstehjælp ved xylitolforgiftning

Hvis din hund har spist noget, der indeholder xylitol, så prøv at finde ud af, hvor meget der er spist og hvilken mængde af xylitol produktet indeholder.

Tygget xylitol tyggegummi indeholder normalt ikke farlige mængder xylitol for hunden, fordi xylitol allerede er opløst under tygningen af tyggegummiet. Kontakt din dyrlæge og følg den behandlingsvejledning, du modtager.

Hvis der er gået mere end 30 minutter efter hunden har spist xylitol, kan du give din hund førstehjælp til at hæve din hunds blodsukker ved at give hunden sirup eller honning: 1 spsk pr. 5 kg kropsvægt, enten direkte i munden eller blandet med vand. Om nødvendigt kan honning eller sirup også gnides direkte ind i hundens tandkød, hvorfra det hurtigere optages i kroppen.


Forebyggelse af xylitolforgiftning

Den bedste måde at forhindre xylitolforgiftning på er, at holde alle xylitolholdige produkter uden for hundens rækkevidde.

Xylitol anvendes som sødemiddel bl.a. i følgende produkter. Disse produkter bør derfor ikke efterlades inden for hundens rækkevidde:

  • Tyggegummi
  • Pastiller og sugetabletter
  • Medicin og vitaminpræparater (især tyggetablet)
  • Tandpasta og mundskyl

Tyggegummi og forskellige xylitol-pastiller kan gå ubemærket hen af hunden, for eksempel i en håndtaske eller rygsæk, hvor de nemt kan findes og spises

En måde at hjælpe med at forhindre forgiftning fra xylitol og andre farlige stoffer, er, at lære din hund en “slip” eller “bytte” kommando, der kan bruges hvis hunden har fundet noget, den ikke må spise.

Læs også

Fra HUNDEN: Løber hjertet af med dig i hvalpekøbet?

11-07-2025 07:01, af Lotte Evers, Agria Dyreforsikring

Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Hundedage med hedeslag, hugorme og hot spots

16-06-2025 16:17, af Cecilie Friis Amstrup

Fra insektstik og hugormebid til algeforgiftning og vandhale – se listen over de 10 hyppigste årsager til, hvorfor vores hunde må til dyrlægen i sommersæsonen, og få tip til, hvordan du bedst passer på din firbenede ven.

Munkebo: Hund døde af tumor - ikke gift

19-03-2018 08:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En hunds død i Munkebo skabte for et par uger siden overskrifter. Ejerne var sikre på, den blev forgiftet, men døden havde en helt anden årsag

Hunde forgiftet i Næstved

18-10-2020 09:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Et skræmmende opslag går netop nu sin gang på Facebook. Opslaget fortæller om flere hunde, der er døde af, hvad man regner med er, forgiftninger i Næstved

Pas på nødderne i december

03-12-2017 11:03, af Astrid Gerd Holtet

Konfekt og julegodter indeholder ofte nødder – vidste du, at de kan være giftige for din hund?

Top 10 over produkter, der kan forgifte hunden

07-06-2021 15:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den amerikanske kennel klub har udgivet en top 10 over, hvad hunde bliver forgiftet af. Du får listen her

Politiet tager sag om døde hunde alvorligt

29-10-2020 08:39, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Greve tager politiet nu affære for at opklare sagen om de døde hunde i området

Hundredvis af hunde bliver syge i julen

17-12-2017 17:43, af Pressemeddelelse, Agria dyreforsikring

Juleflæsk, chokolade og ufordøjelige nødder ender alt for ofte i hundes maver i julemåneden. Ifølge tal fra Agria Dyreforsikring er december den måned, hvor flest hunde ender hos dyrlægen med forgiftning

Jul uden chokolade

18-12-2011 08:19, af Tine Luther
Julens fristelser er mange. En af dem er chokolade. Fald ikke for fristelsen til at stikke din 4-benede ven en stang chokolade, for gudespisen er giftig for hunde. Chokolade er den største kilde til forgiftning blandt de danske hunde, og selv meget små doser forgifter.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra HUNDEN: Raceportræt af den livsglade labrador retriever

22-07-2025 07:28, af Bolette Heering

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Fra HUNDEN: Raceportræt af den hårdføre grønlandshund

19-07-2025 06:39, af Yvonne Inez Glesner og Andrea Jensen

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Fra HUNDEN: Raceportræt af den loyale rottweiler

15-07-2025 07:00, af Uli Nomis m.fl.

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Hvorfor må hunde ikke bade ved blå flag

24-06-2021 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Danmark bugner af lækre badestrande med blå flag, men her er hunde forbudt. Læs her hvorfor

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Fra HUNDEN: Raceportræt af den lynhurtige whippet

24-07-2025 06:34, af Brian Ankerstjerne Hansen

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Fra HUNDEN: Raceportræt af den livlige petit basset griffon vendéen

21-07-2025 07:04, af Gunnar Nymann

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse