Blot et par sugetabletter eller tyggegummi med xylitol kan være livsfarlige for din hund

26-11-2021 09:26, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sødestoffet xylitol er farligt for hunde, fordi det sænker blodsukkeret og kan give forgiftning. Tandpasta, tyggegummi, slik og sukkerfrie varer er eksempler på produkter, der kan indeholde xylitol. Selv en lille mængde xylitol kan få hunden til at få et livstruende fald i blodsukkerniveauet. Alle produkter der indeholder xylitol, bør derfor altid opbevares utilgængeligt for hunden. Agria Dyreforsikring giver her en oversigt over symptomerne, mængden af xylitol der er farlig for hunden, og hvordan du skal behandle hunden i tilfælde af, at din hund har indtaget produkter med xylitol

Copyright Ridehesten.com

De mest almindelige symptomer på xylitolforgiftning er opkastning, nedstemthed, rysten, stivhed i kroppen og kramper. Symptomer opstår normalt i løbet af den første time efter indtagelse. Symptomerne og deres sværhedsgrad varierer afhængigt af mængden af indtaget xylitol, samt hundens størrelse. Symptomer på mulig leverskade viser sig først efter et par dage. Så selvom hunden ikke viser symptomer straks efter den har indtaget xylitol, skal du kontakte din dyrlæge så hurtigt som muligt for at forhindre xylitolen i at forårsage leverskader. Det skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse. 


Farlig mængde xylitol for hunden

Risikoen for lavt blodsukker optræder, hvis hunden har indtaget mere end 0,1 gram pr. kg af dens kropsvægt, hvilket blot svarer til ca. 1-2 stykker tyggegummi for en hund på 10 kg, afhængig af andelen af xylitol i det pågældende tyggegummi. Hvis din hund indtager xylitol, der overstiger 0,5 gram pr. kg kropsvægt, er der risiko for alvorlig forgiftning med efterfølgende leverskade.

Indholdet af xylitol varierer lidt afhængigt af produktet. Tyggegummi har generelt et xylitolindhold på mellem 30-70 pct., i sugetabletter er det typisk mellem 50-95 pct.
 

Førstehjælp ved xylitolforgiftning

Hvis din hund har spist noget, der indeholder xylitol, så prøv at finde ud af, hvor meget der er spist og hvilken mængde af xylitol produktet indeholder.

Tygget xylitol tyggegummi indeholder normalt ikke farlige mængder xylitol for hunden, fordi xylitol allerede er opløst under tygningen af tyggegummiet. Kontakt din dyrlæge og følg den behandlingsvejledning, du modtager.

Hvis der er gået mere end 30 minutter efter hunden har spist xylitol, kan du give din hund førstehjælp til at hæve din hunds blodsukker ved at give hunden sirup eller honning: 1 spsk pr. 5 kg kropsvægt, enten direkte i munden eller blandet med vand. Om nødvendigt kan honning eller sirup også gnides direkte ind i hundens tandkød, hvorfra det hurtigere optages i kroppen.


Forebyggelse af xylitolforgiftning

Den bedste måde at forhindre xylitolforgiftning på er, at holde alle xylitolholdige produkter uden for hundens rækkevidde.

Xylitol anvendes som sødemiddel bl.a. i følgende produkter. Disse produkter bør derfor ikke efterlades inden for hundens rækkevidde:

  • Tyggegummi
  • Pastiller og sugetabletter
  • Medicin og vitaminpræparater (især tyggetablet)
  • Tandpasta og mundskyl

Tyggegummi og forskellige xylitol-pastiller kan gå ubemærket hen af hunden, for eksempel i en håndtaske eller rygsæk, hvor de nemt kan findes og spises

En måde at hjælpe med at forhindre forgiftning fra xylitol og andre farlige stoffer, er, at lære din hund en “slip” eller “bytte” kommando, der kan bruges hvis hunden har fundet noget, den ikke må spise.

Læs også

Hundegåtur med et godt formål

05-05-2025 09:32, af Cecilie Friis Amstrup

Agria inviterer alle hundeejere i Danmark til at deltage i en landsdækkende gåtur, hvor hvert skridt tæller som støtte til Dyreværnet. Det eneste du skal gøre, er at tage snoren i hånden, dele et billede og nyde turen med din firbenede ven.

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

Charlotte Hoog Møller: Dybt berørt af de tre dødsfald

21-03-2023 09:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sidste søndag døde tre hunde ved et hundeløb i Frankrig på grund af forgiftede kødboller. Her fortæller danske Charlotte Hoog Møller, der bor i Frankrig og som deltog i løbene sidste weekend om sine oplevelser

Pas på – Erantis er giftig for hunde

01-03-2018 08:25, af Astrid Gerd Holtet

Selvom vinteren ikke helt har sluppet sit tag i landet, har forårsblomsterne tittet frem et stykke tid nu – og én af dem er Erantissen. Den solgule forårsblomst hører til blandt de planter, som hunde ikke kan tåle at spise 

Flere hundrede hunde bliver forgiftet i julen

07-12-2015 09:34, af Tine Luther
Mens vi nyder det bedste af december med julebuffeter og godter, går din hund en farlig tid i møde. Nye tal fra Agria Dyreforsikring viser, at mindst 200 hunde kommer til at lide af forgiftning i de kommende helligdage.

Hvalp forgiftet: Smid aldrig nikotinposer i naturen

12-10-2021 15:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tirsdag 28. september kunne det være gået rigtig galt for den seks måneder gamle hvalp, Dexter. Heldigvis reagerede ejeren hurtigt

Beskyt kæledyrene mod forgiftninger i påsken

17-04-2019 15:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tal fra Agria Dyreforsikring viser, at påsken er det tidspunkt på året, hvor flest hunde dør af forgiftning. Også kattene er udsatte, da de ofte spiser af påskens blomster og dekorationer. Påsken er altså blandt de højtider, hvor der er særlig grund til at holde øje med, hvad Fido og Felix putter i munden

Populær juleplante er farlig for din hund

11-12-2021 14:05, af Astrid Gerd Holtet

I mange danske hjem, vil julestjerner pynte i den kommende juletid. Planten indeholder dog nogle giftstoffer, som kan give problemer, hvis hunden spiser den

Mystisk: Tre hunde døde i Greve

30-09-2020 12:47, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De sidste par uger er tre ellers raske hunde døde i Greve Kommune. Alle er døde af en eller anden forgiftning

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

Roskilde: Cairn terrier triumferede på første dag i Store ring

09-05-2025 20:11, af Cecilie Friis Amstrup

Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.

Når isbilen ringer så logrer halerne

06-05-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.

Roskilde: Simone vandt juniorhandlerfinalen med ro og overblik

10-05-2025 20:09, af Cecilie Friis Amstrup

Ved DKK’s internationale udstilling i Roskilde sikrede Simone Riisgaard Kristiansen sig sejren i juniorhandlingfinalen med en præstation, der imponerede dommeren med sin ro, selvsikkerhed og sikre håndtering.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse