DNA test af hundelorte bliver mere og mere udbredt

20-09-2023 19:01, af Louise Trabjerg

Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.

Copyright Ridehesten.com

Ifølge Berlingske har myndighederne i Petah Tikva, en forstad til Tel Aviv i Israel, taget drastiske midler i brug for at bekæmpe hundes efterladenskaber. Bystyret er i færd med at skabe en database over lokale hundes DNA for at matche hundelorte med deres skødesløse ejere og straffe dem, der ikke har taget sig af hundenes efterladenskaber. Dette seks måneders forsøg blev indledt i denne uge, hvor hundeejere blev bedt om at tage deres hunde med til en lokal dyrlæge for at få taget en DNA-prøve. Hundeejere, der overholder byens krav til renlighed og anbringer efterladenskaber i særligt markerede skraldespande, vil blive belønnet med dyremads kuponer og hundelegetøj.

DNA test bliver mere og mere udbredt i udlandet

En artikel fra Spanien i Dag beskriver et lignende initiativ i Spanien, hvor rådhuset Guadalajara arbejder på at skabe en database over hundes DNA for at identificere ejerne og straffe dem. Bliver en hundeejer matchet med en hunde-bæ, giver det en bøde på 250 euro og oveni skal ejeren betale for udgifterne forbundet med prøven. Også i Málaga, den andalusiske by Huelva og Tarragona i Catalonien har man arbejdet på DNA-test af hundelorte i de seneste 2 år. Og i en artikel fra Ude og Hjemme kan vi læse om en fransk by ved navn Béziers, der har indført en ny lov om DNA-test af hundelort for at bekæmpe problemet med efterladte hundelorte.

Hundeejer fik bøde og blev smidt ud af lejlighed

En lejlighedsudlejer i den amerikanske stat Florida, var så træt af efterladte hundelorte på fællesarealerne at han krævede at alle lejere med hund fik lavet en DNA-test - af hunden vel at mærke - for på den måde at finde ud af, hvilken lejer der ikke overholdt reglerne om, at der ikke måtte besørges på fællesarealerne. 

Det kom til at koste en mand - og hans hund - en stor bøde og samtidig blev han smidt ud af sin lejlighed, skriver Mirror. Manden syntes ellers i første omgang det var en god ide at dna-teste, og blev meget overrasket over at det var hans egen hund der var den skyldige.

Er DNA-test af hundelorte også på vej til Danmark?

Det er tydeligt, at DNA-test af hundelort bliver brugt mere og mere som et effektivt værktøj til at identificere ejere og straffe dem for ikke at samle op efter deres hunde. 

Københavns Universitet tilbyder allerede racebestemmelse af hunde ved hjælp af DNA-tests, så det varer nok ikke længe før vi ser trenden med at DNA-teste efterladenskaberne brede sig til Danmark.

DNA-databasen vil også kunne hjælpe dyrlæger med at opspore genetiske sygdomme hos hunde og identificere løse hunde. Ja, der er nærmest ingen grænser for, hvad man vil kunne bruge sådan en database til.

Du kan læse artiklerne der henvises til herover på berlingske.dk, spanienidag.es og udeoghjemme.dk

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

15 hunde med mider og sår fjernet

12-06-2024 10:02, af Anne Cecilie Sohl

15 hunde er indleveret til Dyrenes Beskyttelse i Århus. Hundene er fjernet af Midt- og Vestjyllands Politi, da deres ejer for anden gang er frakendt retten til at holde dyr. Hundene er nu klar til at finde nye hjem.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Efter regn kommer solskin

15-06-2024 18:29, af Anne Cecilie Sohl

Det beviste vejrguderne i Vejen lørdag. Efter en drivvåd formiddag og start på eftermiddagen, begyndte solen at titte frem i horisonten. 

Hattrick til Simone

15-06-2024 18:04, af Anne Cecilie Sohl

Simone Riisgaard Kristiansen er ikke til at stoppe. Lørdag vandt hun for tredje gang i 2024 dagens juniorhandlingkonkurrence ved DKK's udstilling i Vejen - og så endda på sin fødselsdag. 

God start i Vejen

14-06-2024 20:50, af Anne Cecilie Sohl

Fredag åbnede DKK ballet til dette års udstilling i Vejen. Dagen bød på både godt vejr, glade hunde og førere. 

Flot afslutning i Vejen

16-06-2024 21:00, af Anne Cecilie Sohl

Søndag i Vejen bød trods nogle mørke skyer og få regnbyger, på meget mere solskin og varme, til de mange engagerede hunde og førere. 

Dyrlæge: Undgå at motionere din hund i varmen

18-06-2024 13:16, af Anne Cecilie Sohl

Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.