Kan din hund holde temperaturen nede?

02-06-2021 15:49, af Astrid Gerd Holtet

Hundens primære værktøj til at styre kropstemperaturen er åndedrættet – og hunde med en begrænset vejrtrækning er derfor i større risiko for hedeslag

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når vi mennesker får det for varmt, begynder vi at svede – når den våde sved fordamper, afkøler det os, og på den måde forhindrer det kroppen i at overophede. Denne mekanisme er livsnødvendig, for mange af kroppens vigtige biologiske processer fungerer bedst indenfor et helt bestemt temperaturinterval, og bliver kroppen for varm – eller for kold – kan den ikke fungere som den skal.

I stedet for sved bruger hunde primært vejrtrækningen til at holde temperaturen på et fornuftigt niveau – når hunden får det for varmt begynder den at trække vejret hurtigt. Denne hurtige udveksling af luft mellem lungerne og omgivelserne hjælper til at modvirke at hundens kropstemperatur bliver for høj.

Problemer med vejrtrækningen øger risiko for hedeslag

Som følge af vejrtrækningens centrale rolle i termoreguleringen, er hunde med vejrtrækningsproblemer i særlig risiko for overophedning, når temperaturen udenfor stiger. Det gælder blandt andet de kortsnudede racer, med eksempelvis for snævre næsebor eller problemer med ganen og luftrøret, der kan begrænse hundens vejrtrækning. Hunde med andre lidelser i luftvejene, som blandt andet lungesygdom, er ligeledes i øget risiko for hedeslag.

Symptomer på hedeslag hos hund

Hvis hundens vejrtrækning ikke fungerer optimalt, og den dermed ikke kan holde sin kropstemperatur tilpas lang nede, når det bliver for varmt, vil den i sidste ende kunne udvikle et livstruende hedeslag. Problemer med hedeslag hos hunde i Danmark ses især hvis hunde glemmes i varme biler, men kan dog også ses ved hunde, der er meget aktive i varmt vejr – især hos hunde med en begrænset vejrtrækning,

Udvikler en hund hedeslag, vil det blandt andet kunne ses, at:

  • Hunden virker urolig og søger kolde områder eller vand
  • Halsen (overfladisk vejrtrækning)
  • Tørre og røde gummer
  • Høj puls
  • Hunden virker konfus eller forvirret
  • Savlen
  • Hunden virker sløv eller svær at komme i kontakt med
  • Hunden falder om
  • Vejrtrækningsbesvær
  • Opkast
  • Diarré – eventuelt med blod

Mistænker du at din hund er ved at udvikle et hedeslag, bør du straks kontakte den nærmeste dyrlæge.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

Fra HUNDEN: Ven med en hund – når børn og hunde bliver venner for livet

27-06-2025 06:42, af Karina Green Damsgaard

Dansk Kennel Klubs projekt "Ven med en hund" lærer børn at forstå og omgås hunde på en tryg og positiv måde. På Tjæreborg Skole i Sydjylland har det vigtige emne fået en særlig plads, og begejstringen er til at tage og føle på blandt både elever, lærere og forældre.

Polarudstilling for mynder

19-10-2020 15:32, af Marianne Nielsen

At kalde 12 graders varme for arktisk klima er måske lige at stramme den. Men forestil dig du er en mynde og stammer fra varmere himmelstrøg, så var det nok en passende metafor for vejret, da Myndeklubben afholdt deres oktober udstilling på et stadion i Århus - udendørs

Hunde i varm bil, Kgs. Lyngby

20-07-2022 11:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tirsdag eftermiddag måtte en forbipasserende tilkalde politiet for at få reddet hunde ud af en varm bil

Sommertiden kan være farlig for din hund

02-08-2021 08:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sommeren er så småt ved at gå på hæld, men mon ikke der stadig venter nogle varme dage, hvor mange danskere og deres kæledyr tilbringer størstedelen af tiden udendørs. I de varme måneder er det dog ekstra vigtigt at være opmærksom på vores hunde, da sommeren kan være farlig for de firbenede væsner

Sæson for blågrønne alger: Pas på, at hunden ikke bliver forgiftet

09-07-2021 09:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De lune sommertemperaturer har endelig fundet vej til Danmark, og det er derfor tid til at slikke sol og tage på stranden. Du kan med fordel inddrage din hund i strandhyggen, men det er dog vigtigt at være opmærksom på blågrønne alger, som netop nu findes i sø- og havvand flere steder i landet og kan resultere i alvorlig forgiftning hos hunden

Lad os se din vandhund

28-06-2020 14:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Det har været dejligt vejr den sidste tid. Derfor er der nok flere af jer, der har været i vandet med hundene. Lad os se jeres bedste billeder

Fra HUNDEN: Sund vejrtrækning for kortsnudede hunde

03-07-2025 09:21, af Karina Green Damsgaard

Engelsk bulldog, fransk bulldog og mops er blandt de mest populære og elskede hunderacer i Danmark og er kendte for deres nuttede udseende, kompakte bygning og store personlighed. Deres karakteristiske korte snude er dog desværre også årsag til helbredsmæssige udfordringer.

Historien om Barbie

18-04-2019 15:00, af Cynthia Jensen

Sommeren 2018 skulle vise sig at være vendepunktet for en hund i sin bedste alder og en tidligere juniorhandler uden sin ledsager. ”Din hund har ondartet kræft…” lød det fra dyrlægerne. Valget stod mellem at amputere det ene forben eller lade Barbie leve med ondartet kræft i poten. Så mens vi andre nød den varme sommer, så stod Rie med en kæmpe beslutning for sin egen hund. For selvom Barbie sagtens kunne leve på blot 3 ben, så var det måske værd at forsøge at bekæmpe kræften og dermed give Barbie flere år på alle 4 ben?

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Fra samojeder til showsuits med stil og power

26-06-2025 12:40, af Cecilie Friis Amstrup

Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer  hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.