Kæledyr gør danske børn trygge og lykkelige

03-10-2022 11:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En undersøgelse viser, at danskere er det folkefærd, som har haft størst glæde af at vokse op med et kæledyr sammenlignet med befolkninger i seks andre lande. Her giver Agria Dyreforsikring forældre fem gode grunde til at lade deres børn vokse op med et firbenet familiemedlem

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

I mange danske hjem lever børn og kæledyr side om side, som var de søskende. I nogle tilfælde anskaffer børnefamilier sig en hund, før de får et barn, og i andre bliver hunden først senere en del af familien, når barnet har nået en vis alder. 

En undersøgelse foretaget af Agria Dyreforsikring viser, at 73 procent af danskerne følte sig trygge og lykkelige som børn, fordi de havde et kæledyr i familien. Her scorede Danmark højest sammenlignet med respondenter fra alle andre deltagende lande; Norge, Sverige, Finland, England og Frankrig. 

De danske svar gælder for 80 procent hesteejere, 75 procent katteejere og 67 procent hundeejere. At så mange mennesker har kæledyr centralt i deres tidligste erindringer, kommer ikke bag på Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring. 

– Når børn bruger en stor del af deres barndom i selskab med et kæledyr, udvikles der en særlig relation, som kan betyde alverden for barnet både i nuet, og efter barnet er blevet voksent. Barnet kan bruge venskabet til dyret som et fristed i hverdagen, når de menneskelige relationer giver udfordringer, fortæller hun.  

 

Må jeg ikke nok få en hund?
Det er et velkendt spørgsmål, mange forældre kan nikke genkendende til akkompagneret af et sæt bedende børneøjne. Der kan være flere gode grunde til at svare “ja” til forespørgslen, mener Tine. Her har hun listet de fem vigtigste:

  • Kæledyr lærer børn at tage ansvar. Dyrene kræver både tid og tålmodighed. De har brug for regelmæssig mad og vand, pleje, motion, træning og ikke mindst en god portion opmærksomhed. Alt dette er forældrenes ansvar, men får børnene lov til at tage aktiv del i opgaverne, er det med til at etablere en ansvarsfølelse hos barnet.
  • Dyrerelationen udvikler sociale og empatiske egenskaber og kan være med til at reducere negativ adfærd hos barnet. Når dyret flytter ind, opstår der oftest en følelse hos barnet, der giver det lyst til at passe på det pelsede familiemedlem. Barnet lærer at tage hensyn til og drage omsorg for andre end sig selv, og det kan være med til at styrke dets selvværd.
  • Spil og leg er fundamental udvikling for børn. Ved at lege med kæledyret får barnet motion, det ellers ikke ville have fået. Barnet udvikler sin selvopfattelse og får det maksimale ud af sin fantasi. Legens karakter afhænger selvfølgelig af, om kæledyret i hjemmet er en hund, kat eller hest. 
  • Barnets immunforsvar bliver stærkere. Alt det hår, skidt og snavs, et kæledyr slæber med sig, forbedrer immunforsvaret og forebygger allergier. Samtidig byder livet med kæledyr ofte på ture i det fri med masser af frisk luft.
  • Du får et lykkeligere barn. Spiller kæledyret en central rolle i familien, vil interaktionen øge niveauet af de positive stoffer serotonin og dopamin i hjernen.

 

Selvom listen over fordele er lang, er det ikke selvsagt, at børn skal have et kæledyr, fortæller Tine Antvorskov.

– Timingen spiller en stor rolle for, hvornår man skal invitere et nyt familiemedlem ind i hjemmet. Udover at der skal være tid og økonomisk råderum til et ekstra familiemedlem, plejer jeg også at anbefale forældre at vente til barnet er fyldt syv år. Børn kan nemlig være meget udforskende og eksperimenterende i deres leg helt op til seks års alderen, og kan f.eks. finde på at rive hunden i ørerne eller hive katten i halen, lyder det fra direktøren.

Læs også

Når børn plager om kæledyr

07-08-2024 14:25, af Anne Cecilie Sohl

For mange børn står et kæledyr øverst på ønskesedlen. De græder sig i søvn og plager efter alt fra en hamster til hund eller hest. Det, at vokse op i en familie med dyr, kan være en berigende oplevelse for børn, som lærer at omgås andre levende væsener med respekt, omsorg og ansvarlighed, men som forældre skal man have samme store ønske om et nyt familiemedlem, for klichéen holder skam endnu: Kæledyr er stadig den voksnes ansvar.

Havets hugorm er til fare for mennesker og kæledyr

08-07-2024 13:20, af Anne Cecilie Sohl

Når familierne skal nyde sommerlandet, strømmer de til stranden – men her er det vigtigt specielt for hundeejerne at være opmærksomme på de skjulte farer, der lurer under sandet og i det lave vand. 

Har du råd til kæledyr? Find ud af om Fido sprænger budgettet

21-06-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Det er dyrere at være hunde- end katteejer. Det er i sig selv måske ikke overraskende, men hvad koster det egentlig pr. måned at have hund eller kat? Det har 800 hunde- og katteejere svaret på – og her kan du også læse, hvad der er årsag til forskellen i udgifterne.

Hvorfor logrer hunde med halen?

07-02-2024 19:18, af Anne Cecilie Sohl

For et sted mellem 15-50.000 år siden blev hunden domesticeret af mennesket. Siden da har arten gennemgået en gennemgribende forandringsproces. Nu skriver Videnskab.dk at et nyt studie publiceret i tidsskriftet Biology Letters har fundet frem til at hundens logren med halen måske også er påvirket af mennesket. 

 

Sådan får du en god start som hundeejer, selvom landet er lukket ned

05-03-2021 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Danskerne blev mere end vanligt hundeglade i 2020, da coronakrisen ramte landet, og mange danskere skal nu vænne sig til et liv med hund, gåture og godbidder. Men det kan være svært at vide, hvordan man får en tryg og glad hund, når man er helt ny i hundefaget, og køen til en plads på hundeskolerne er blevet længere på grund af corona. Heldigvis er der mange ting, man kan gøre, mens man venter. TrygFonden Besøgshunde og deres hundeadfærdskonsulent Irene Jarnved hjælper de nye hundeejere på vej

Internathundens hverdag er fyldt med omsorg og aktivering

07-02-2025 08:14, af Cecilie Friis Amstrup

Personalet på Dyrenes Beskyttelse Aarhus gør en stor indsats for at sikre, at hundene får en tryg og stimulerende hverdag

Nyttige vinterråd til hundeejeren

08-12-2012 08:50, af Tine Luther
Vinteren er en tid med mange farer, der lurer på din hund. Her får du et par almene gode råd fra Dyrekassen Danmarks familiedyrskonsulent og veterinærsygeplejerske, så du sikrer din hund en god og tryg vinter.

STOR JULEKONKURRENCE: Vind med en ven

04-12-2020 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

På hunden.dk kan vi nu stolt præsentere denne julekonkurrence med flotte præmier fra Arion, Dogcoach, Tholo, Simbas Foder og Hundekroen

Britta Riis: Vi er meget lettede

03-12-2019 12:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det var en glad direktør for Dyrenes Beskyttelse, vi fangede på telefonen her til morgen

Ny bog: Hundens pasning

08-09-2013 07:24, af Tine Luther
Paula Regan har forfattet bogen, der bærer undertitlen ”Hold din hund sund og glad”.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

AniCura får ny ejer

12-06-2018 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere

Servicehunde-branchen kulegraves af DR-programmet "Kontant"

20-02-2025 11:04, af Cecilie Friis Amstrup

En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Drømmen om en akita

16-02-2025 10:21, af Cecilie Friis Amstrup

En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet

Mæt af kærlighed: Overvægt truer danske hunde

15-02-2025 09:43, af Cecilie Friis Amstrup

Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Ukrainsk corgi blev dansk champion

14-02-2025 08:05, af Cecilie Friis Amstrup

Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Gode bakterier medvirker til din hunds trivsel

18-02-2025 08:54, af Cecilie Friis Amstrup

Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet