Hvordan skal hund og kat holde ferie i år?

14-05-2024 14:22, af Anne Cecilie Sohl

Der er i forvejen meget at holde styr på, når hele familien skal holde ferie, og huskelisten bliver ikke kortere, når familien inkluderer et medlem på fire ben. Få gode råd til en kæledyrsvenlig sommerferie her og bliv klogere på, om dit kæledyr skal holde ferie hjemme, i pension eller om det skal med på ferie.

Copyright Ridehesten.com
Uanset om dit kæledyr skal holde ferie hjemme, i pension eller om det skal med på ferie, kræver det, at du planlægger ferien for dit kæledyr i god tid. Foto: AdobeStock

Hvor går sommerferien hen i år? Og skal hunden eller katten med?
– Under de rette omstændigheder kan sommerferierejser være en fantastisk måde at tilbringe kvalitetstid med familien – og familien inkluderer for mange mennesker også deres elskede kæledyr, siger Lotte Evers, marketingchef hos Agria Dyreforsikring.
Hun opfordrer til, at du som dyreejer overvejer, hvad der er den bedste løsning for hund eller kat, når det kommer til ferien og understreger samtidigt, at ”det ofte kræver lidt ekstra planlægning at tage sit kæledyr med på ferie, og at det kan koste lidt ekstra, hvis I skal overnatte på hotel.”

Ferieforberedelser
Uanset om du beslutter dig for, at dit kæledyr skal holde ferie hjemme, i en pension eller om det skal med på ferie, kræver det ofte både tid og forberedelse, og det er nødvendigt at tage nogle forholdsregler for at sikre en tryg ferie for både dig og dit dyr, forklarer Lotte Evers:

– Tjek først op på, om der er styr på det helt basale: Er din hund eller kat ID-mærket, enten med chip eller tatovering, og har den de nødvendige vaccinationer og forsikringer? For hundens vedkommende skal man huske, at det er lovpligtigt, at hunden bærer hundetegn, og husk landekoden +45 foran dit mobilnummer. 

Kæledyr på ferie i udlandet
Skal I på ”kør-selv-ferie” i bil, skal du huske at indlægge pauser, hvor dit kæledyr kan få vand, mad og mulighed for at gå på toilettet og strække benene ud og få lidt hygge og nus.

Lotte Evers opfordrer til, at du i god tid vænner dit dyr til at opholde sig enten i en transportkasse, i bilens bagagerum bag et sikkerhedsgitter eller spændt fast i en sikkerhedssele.
– Sørg for at hund eller kat ikke sidder i bagende sol under kørslen, og husk på, at selv om der er aircondition i bilen, så når det sjældent helt om til bagagerummet, og er det tætpakket med bagage, går det også ud over lufttilstrømningen og påvirker dermed deres trivsel på køreturen.
– Du skal sikre dig, at dit dyr har de nødvendige papirer og vaccinationer i orden, hvis hunden eller katten skal med på udenlandsferien. Nogle lande stiller nemlig specifikke krav, når du rejser ind i landet med dyr, understreger Lotte Evers og forklarer, at alle dyr, der krydser landegrænser i EU, skal have et gyldigt EU-pas og være ID-mærket med mikrochip eller tatovering, så dyrets oplysninger kan holdes op imod oplysningerne i passet.
– Så snart du skal krydse en landegrænse med din hund eller kat, kræves det f.eks., at den har fået en rabiesvaccine. Vaccinen skal gives mindst 21 dage inden, dyret skal ud at rejse, så du skal være ude i god tid. Nogle lande har desuden regler for, hvordan dyret er sikret under kørsel, og andre har desuden også særlige krav til vaccination eller ormekur og flåtbehandling.
Derfor er det vigtigt at undersøge de specifikke regler for hvert land, du planlægger at besøge, inden du rejser, og Lotte Evers anbefaler, at du kontakter din dyrlæge eller Fødevarestyrelsen, der kan hjælpe med hvilke regler, der skal overholdes.

Kæledyr på ferie i Danmark
Flere danskere er begyndt at tage særligt hunden med på sommerferie indenfor landets grænser. Her opfordrer Lotte Evers til, at du undlader f.eks. at booke sommerhus, campingplads eller færgebilletter online, før du har kontaktet selskabet og informeret dem om, at du vil have din hund eller kat med.

– I værste fald kan du risikere at stå på feriens første dag og få nej til ombordstigning eller overnatning og samtidig hæfte for udgifter, der ikke kan refunderes.
Hun understreger dog, at det normalt ikke er et problem at rejse med hverken bus, tog eller færger med kæledyr, og mange campingpladser og sommerhusudlejere tillader kæledyr.
– Ikke alle færgeruter tillader hunde, hvis man går om bord til fods uden bil, og på nogle færgeruter skal hund og kat blive i bilen under overfarten. Derfor er det vigtigt at spørge på forhånd. Og er det sommerhusferie, der er på tegnebrættet, skal du overveje feriens andre aktiviteter, for du kan ikke bare forvente, at din hund vil kunne være alene hjemme et fremmed sted, hvilket er, hvad et sommerhus er for din hund.
Går ferien til Bornholm, skal du desuden være opmærksom på din rejserute: Hvis du rejser fra Køge til Rønne med den direkte færge med din hund/kat, rejser du inden for Danmarks grænser, og her gælder der ingen særlige regler. Rejser du derimod over Sverige og tager færgen fra Ystad til Rønne skal du overholde de svenske myndigheders krav til indrejse med husdyr, bl.a. ID-mærkning, gyldig rabiesvaccination og EU-kæledyrspas.

Når kæledyret IKKE skal med på ferie
– Hvis du vælger at holde ferie uden dit dyr, skal du være opmærksom på, at det også har behov, der skal opfyldes, mens du er væk. De må ikke føle sig glemt. De skal være i godt selskab, fodres korrekt og have sine fysiske og mentale behov dækket gennem daglig aktivering - helt som de plejer til hverdag. Det kan løses på flere måder, forklarer Lotte Evers:

Pet-sitting: Det bedste for dit dyr vil være, at en ansvarsbevidst voksen midlertidigt flytter ind og overnatter i din bolig, så din hund eller kat kan befinde sig i sine vante omgivelser. På den måde opretholdes dyrets rutiner i et velkendt miljø. Katte keder sig sjældent, og de sover ofte op til 20 timer i døgnet, så derfor kan det for deres vedkommende også løses ved, at ”sitteren” kigger forbi og tjekker op på katten mindst en gang i døgnet og som minimum sørger for at få nusset lidt med katten og set, at den har rent vand, foder i skålen og en ren kattebakke.

Pasning hos venner eller familie: Her er det vigtigt, at deres hjem og omgivelser er hunde- og kattevenlige. Huset skal være sikret, så hverken hund eller kat kan slippe ud, og udemiljøet skal være sikret med en god indhegning, så ”gæsten” kan opholde sig udendørs uden risiko for at komme galt afsted. Hunden bør i øvrigt ikke efterlades alene i et fremmed hus, da den muligvis ikke føler sig tryg ved at være alene nye steder.

Pension: Her er det ekstravigtigt, at du planlægger i god tid: Mange dyrepensioner melder fuldt booket længe inden, vi nærmer os højsæsonen. Vær ude i god tid, tjek stedet ud, tal med ejeren og undersøg, hvordan ferien kommer til at forløbe for din hund eller kat. Spørg ind til, hvilke krav pensionen stiller til f.eks. vaccination, orme- og loppebehandling og til hvilke forhold og aktiviteter dyret har udsigt til. Undersøg stedets hygiejne – er der rent og ryddeligt? Er der adgang til udendørs løbegård? Hvordan og hvor meget kontakt har personalet med dyrene? Og undersøg, om dyret kan få sin egen, vante mad med? Både du og kæledyret skal være trygge ved den pension, du vælger, og du bør altid booke en prøveovernatning, inden din hund eller kat skal opholde sig på en pension for første gang. På den måde kan du se, hvordan de reagerer på opholdet. Sørg altid for at have en ”back up” plan, skulle hunden eller katten pludselig mistrives i pensionen eller bliver syge.

Copyright Ridehesten.com
Marketingchef i Agria, Lotte Evers, opfordrer hunde- og katteejerne til at overveje, om det er den bedste løsning for dyrene, at de skal med på ferien. Foto: Agria.dk

Læs også

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

Dit bedste sommerfoto

01-08-2022 08:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Sommerferien er ved at gå på hæld, lad os se tilbage på, hvordan I holdt jeres sommerferie med hunden

København blandt verdens mest hunderige byer

13-01-2022 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Planlægger du din sommerferie efter, hvor der er flest hunde at klappe, så kan du nøjes med at tage turen til København. Ny undersøgelse viser nemlig, at vores hovedstad har mange hunde pr. km2

Forebyggende antibiotikabehandling er ofte overflødig

08-07-2017 06:18, af Anne Ekenberg

AniCura, en af Europas førende virksomheder indenfor dyrlægebehandling af kæledyr, har gennemført et større studie af infektioner og antibiotikaanvendelse i forbindelse med operationer på kæledyr. Studiet af cirka 1000 hunde, som blev opereret på 50 forskellige dyrehospitaler i Europa, viser, at antibiotika ikke er en løsning for at undgå infektion

Det bedste til dine kæledyr

06-10-2023 15:13, af Louise Trabjerg

Hvis du elsker dit kæledyr, vil du også give det det bedste foder. Hos animondo finder du et stort udvalg af kvalitetsfoder til hunde, katte og heste. Uanset om du har en hvalp, en senior eller en allergisk firbenet ven, finder du her det rigtige foder til dit dyrs behov.

Kæledyr gør danske børn trygge og lykkelige

03-10-2022 11:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En undersøgelse viser, at danskere er det folkefærd, som har haft størst glæde af at vokse op med et kæledyr sammenlignet med befolkninger i seks andre lande. Her giver Agria Dyreforsikring forældre fem gode grunde til at lade deres børn vokse op med et firbenet familiemedlem

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Lader du lorten ligge?

01-12-2017 13:00, af Agria Dyreforsikring/ pressemeddelelse

Er du en af de hundeejere, der ikke samler hundens efterladenskaber op, så er der god grund til at læse med her. Du bidrager nemlig til et øget smittepres, der i værste fald kan slå en hund ihjel

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Mest populære hunderacer i 2023

26-01-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Omkring hver femte danske familie har en hund i husstanden, hvilket gør de firbenede væsener til danskernes foretrukne kæledyr. Ifølge opgørelser fra Dansk Hunderegister og Dansk Kennel Klub er det forsat labrador retrieveren, der topper listen som den mest populære hunderace i 2023, men der er også nye racer, der har sneget sig ind blandt favoritterne.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Disse grøntsager kan din hund tåle - og disse kan den ikke

22-01-2025 08:10, af Cecilie Friis Amstrup

Grøntsager kan være et sundt supplement til hundens kost, men hvilke er sikre, og hvilke bør undgås?

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Dansk nationalrace anerkendt i USA

24-01-2025 08:08, af Cecilie Friis Amstrup

Den dansk/svenske gårdhund har fået fuld anerkendelse af den Amerikanske Kennel Club (AKC). Anerkendelsen åbner dørene til konkurrencer på alle niveauer i USA og markerer en vigtig sejr for racens fremtid uden for Skandinavien.

Radioaktive hunde i Tjernobyl afslører naturens overlevelsesevne

26-01-2025 08:21, af Cecilie Friis Amstrup

Forskning i forladte hunde giver indblik i genetiske tilpasninger til ekstreme miljøer.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Kom i form med din hund

21-01-2025 08:39, af Cecilie Friis Amstrup

Kan du forestille dig at løbe med din hund som makker og samtidig få både motion, sjov og et stærkere bånd? Det er netop, hvad Canicross handler om! Denne hurtigt voksende sport kombinerer løb og hundetræk i smukke omgivelser, og alle hunderacer kan være med.