Hvordan skal hund og kat holde ferie i år?

14-05-2024 14:22, af Anne Cecilie Sohl

Der er i forvejen meget at holde styr på, når hele familien skal holde ferie, og huskelisten bliver ikke kortere, når familien inkluderer et medlem på fire ben. Få gode råd til en kæledyrsvenlig sommerferie her og bliv klogere på, om dit kæledyr skal holde ferie hjemme, i pension eller om det skal med på ferie.

Copyright Ridehesten.com
Uanset om dit kæledyr skal holde ferie hjemme, i pension eller om det skal med på ferie, kræver det, at du planlægger ferien for dit kæledyr i god tid. Foto: AdobeStock

Hvor går sommerferien hen i år? Og skal hunden eller katten med?
– Under de rette omstændigheder kan sommerferierejser være en fantastisk måde at tilbringe kvalitetstid med familien – og familien inkluderer for mange mennesker også deres elskede kæledyr, siger Lotte Evers, marketingchef hos Agria Dyreforsikring.
Hun opfordrer til, at du som dyreejer overvejer, hvad der er den bedste løsning for hund eller kat, når det kommer til ferien og understreger samtidigt, at ”det ofte kræver lidt ekstra planlægning at tage sit kæledyr med på ferie, og at det kan koste lidt ekstra, hvis I skal overnatte på hotel.”

Ferieforberedelser
Uanset om du beslutter dig for, at dit kæledyr skal holde ferie hjemme, i en pension eller om det skal med på ferie, kræver det ofte både tid og forberedelse, og det er nødvendigt at tage nogle forholdsregler for at sikre en tryg ferie for både dig og dit dyr, forklarer Lotte Evers:

– Tjek først op på, om der er styr på det helt basale: Er din hund eller kat ID-mærket, enten med chip eller tatovering, og har den de nødvendige vaccinationer og forsikringer? For hundens vedkommende skal man huske, at det er lovpligtigt, at hunden bærer hundetegn, og husk landekoden +45 foran dit mobilnummer. 

Kæledyr på ferie i udlandet
Skal I på ”kør-selv-ferie” i bil, skal du huske at indlægge pauser, hvor dit kæledyr kan få vand, mad og mulighed for at gå på toilettet og strække benene ud og få lidt hygge og nus.

Lotte Evers opfordrer til, at du i god tid vænner dit dyr til at opholde sig enten i en transportkasse, i bilens bagagerum bag et sikkerhedsgitter eller spændt fast i en sikkerhedssele.
– Sørg for at hund eller kat ikke sidder i bagende sol under kørslen, og husk på, at selv om der er aircondition i bilen, så når det sjældent helt om til bagagerummet, og er det tætpakket med bagage, går det også ud over lufttilstrømningen og påvirker dermed deres trivsel på køreturen.
– Du skal sikre dig, at dit dyr har de nødvendige papirer og vaccinationer i orden, hvis hunden eller katten skal med på udenlandsferien. Nogle lande stiller nemlig specifikke krav, når du rejser ind i landet med dyr, understreger Lotte Evers og forklarer, at alle dyr, der krydser landegrænser i EU, skal have et gyldigt EU-pas og være ID-mærket med mikrochip eller tatovering, så dyrets oplysninger kan holdes op imod oplysningerne i passet.
– Så snart du skal krydse en landegrænse med din hund eller kat, kræves det f.eks., at den har fået en rabiesvaccine. Vaccinen skal gives mindst 21 dage inden, dyret skal ud at rejse, så du skal være ude i god tid. Nogle lande har desuden regler for, hvordan dyret er sikret under kørsel, og andre har desuden også særlige krav til vaccination eller ormekur og flåtbehandling.
Derfor er det vigtigt at undersøge de specifikke regler for hvert land, du planlægger at besøge, inden du rejser, og Lotte Evers anbefaler, at du kontakter din dyrlæge eller Fødevarestyrelsen, der kan hjælpe med hvilke regler, der skal overholdes.

Kæledyr på ferie i Danmark
Flere danskere er begyndt at tage særligt hunden med på sommerferie indenfor landets grænser. Her opfordrer Lotte Evers til, at du undlader f.eks. at booke sommerhus, campingplads eller færgebilletter online, før du har kontaktet selskabet og informeret dem om, at du vil have din hund eller kat med.

– I værste fald kan du risikere at stå på feriens første dag og få nej til ombordstigning eller overnatning og samtidig hæfte for udgifter, der ikke kan refunderes.
Hun understreger dog, at det normalt ikke er et problem at rejse med hverken bus, tog eller færger med kæledyr, og mange campingpladser og sommerhusudlejere tillader kæledyr.
– Ikke alle færgeruter tillader hunde, hvis man går om bord til fods uden bil, og på nogle færgeruter skal hund og kat blive i bilen under overfarten. Derfor er det vigtigt at spørge på forhånd. Og er det sommerhusferie, der er på tegnebrættet, skal du overveje feriens andre aktiviteter, for du kan ikke bare forvente, at din hund vil kunne være alene hjemme et fremmed sted, hvilket er, hvad et sommerhus er for din hund.
Går ferien til Bornholm, skal du desuden være opmærksom på din rejserute: Hvis du rejser fra Køge til Rønne med den direkte færge med din hund/kat, rejser du inden for Danmarks grænser, og her gælder der ingen særlige regler. Rejser du derimod over Sverige og tager færgen fra Ystad til Rønne skal du overholde de svenske myndigheders krav til indrejse med husdyr, bl.a. ID-mærkning, gyldig rabiesvaccination og EU-kæledyrspas.

Når kæledyret IKKE skal med på ferie
– Hvis du vælger at holde ferie uden dit dyr, skal du være opmærksom på, at det også har behov, der skal opfyldes, mens du er væk. De må ikke føle sig glemt. De skal være i godt selskab, fodres korrekt og have sine fysiske og mentale behov dækket gennem daglig aktivering - helt som de plejer til hverdag. Det kan løses på flere måder, forklarer Lotte Evers:

Pet-sitting: Det bedste for dit dyr vil være, at en ansvarsbevidst voksen midlertidigt flytter ind og overnatter i din bolig, så din hund eller kat kan befinde sig i sine vante omgivelser. På den måde opretholdes dyrets rutiner i et velkendt miljø. Katte keder sig sjældent, og de sover ofte op til 20 timer i døgnet, så derfor kan det for deres vedkommende også løses ved, at ”sitteren” kigger forbi og tjekker op på katten mindst en gang i døgnet og som minimum sørger for at få nusset lidt med katten og set, at den har rent vand, foder i skålen og en ren kattebakke.

Pasning hos venner eller familie: Her er det vigtigt, at deres hjem og omgivelser er hunde- og kattevenlige. Huset skal være sikret, så hverken hund eller kat kan slippe ud, og udemiljøet skal være sikret med en god indhegning, så ”gæsten” kan opholde sig udendørs uden risiko for at komme galt afsted. Hunden bør i øvrigt ikke efterlades alene i et fremmed hus, da den muligvis ikke føler sig tryg ved at være alene nye steder.

Pension: Her er det ekstravigtigt, at du planlægger i god tid: Mange dyrepensioner melder fuldt booket længe inden, vi nærmer os højsæsonen. Vær ude i god tid, tjek stedet ud, tal med ejeren og undersøg, hvordan ferien kommer til at forløbe for din hund eller kat. Spørg ind til, hvilke krav pensionen stiller til f.eks. vaccination, orme- og loppebehandling og til hvilke forhold og aktiviteter dyret har udsigt til. Undersøg stedets hygiejne – er der rent og ryddeligt? Er der adgang til udendørs løbegård? Hvordan og hvor meget kontakt har personalet med dyrene? Og undersøg, om dyret kan få sin egen, vante mad med? Både du og kæledyret skal være trygge ved den pension, du vælger, og du bør altid booke en prøveovernatning, inden din hund eller kat skal opholde sig på en pension for første gang. På den måde kan du se, hvordan de reagerer på opholdet. Sørg altid for at have en ”back up” plan, skulle hunden eller katten pludselig mistrives i pensionen eller bliver syge.

Copyright Ridehesten.com
Marketingchef i Agria, Lotte Evers, opfordrer hunde- og katteejerne til at overveje, om det er den bedste løsning for dyrene, at de skal med på ferien. Foto: Agria.dk

Læs også

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

Dit bedste sommerfoto

01-08-2022 08:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Sommerferien er ved at gå på hæld, lad os se tilbage på, hvordan I holdt jeres sommerferie med hunden

København blandt verdens mest hunderige byer

13-01-2022 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Planlægger du din sommerferie efter, hvor der er flest hunde at klappe, så kan du nøjes med at tage turen til København. Ny undersøgelse viser nemlig, at vores hovedstad har mange hunde pr. km2

Servicehunde kan hjælpe psykisk sårbare til et bedre liv

04-05-2022 09:15, af Astrid Gerd Holtet

Servicehunde har i mange år været brugt til at hjælpe eksempelvis blinde eller synshæmmede, for med den rette træning kan de lette dagligdagen for ejerne og give dem en øget frihed.  Men det er ikke kun folk med fysiske handicap, der kan have gavn af en hund ved deres side; folk med psykiske problemer kan også få hjælp af en firbenet følgesvend. Brugen af denne type servicehunde bliver stadig mere udbredt, og et forskerhold fra England har derfor set nærmere på effekten af kæledyr hos personer med psykiske lidelser 

Sommerferiebilleder

03-07-2023 08:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Sommeren er over os, og mens vi sidder og knokler, er der nok mange, der er på ferie rundt i verden. Hvor er I henne

Ved du hvad det koster at have hund?

18-05-2021 12:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der findes hunde til enhver smag - også når vi taler om købsprisen. Men udgifterne slutter ikke der, der er mange andre omkostninger, du skal være opmærksom på. Agria Dyreforsikring giver dig derfor her et klart overblik, over hvilke omkostninger der er forbundet med at have hund

Hjælp Universitetshospitalet for Familiedyr

01-08-2019 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Universitetshospitalet for Familiedyr er netop nu i gang med at undersøge, hvor mange danske kæledyr, der behandles med cannabis. De har bedt os sprede budskabet, og det gør vi naturligvis gerne

Hunde kan opdrages hele livet

17-01-2022 11:51, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste har nok hørt ordsproget “Man kan ikke lære en gammel hund nye tricks”. Men det er faktisk ikke helt rigtigt, og det samme gør sig gældende, når vi taler om at lære hunden nye øvelser. Det er nemlig noget, man kan gøre hele hundens liv, forklarer Agria Dyreforsikrings hundeekspert

Hund reddede 10-årige Mie

11-11-2015 08:47, af Tine Luther
En ægte dyrehelt: Golden retrieveren Valter reddede lille Mie, da hun var gået gennem isen! Derfor er han kåret til ugevinder i Agria Dyreforsikrings konkurrence om at blive Danmarks Dyrehelt.

Sådan har coronatiden påvirket dine kæledyr

16-09-2020 08:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Corona har vendt op og ned på de fleste danskeres hverdag, og det gælder faktisk også for vores kæledyr, som pludselig skulle omstille sig til en helt ny virkelighed. Det kan ende med at få konsekvenser for dyrenes ve og vel, ifølge AniCura dyrehospitaler

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Dyrlæge: Undgå at motionere din hund i varmen

18-06-2024 13:16, af Anne Cecilie Sohl

Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner. 

Se billederne: Udstilling i Vejen

20-06-2024 09:27, af Anne Cecilie Sohl

Du kan nu se alle billeder fra Vejen online.

Flot afslutning i Vejen

16-06-2024 21:00, af Anne Cecilie Sohl

Søndag i Vejen bød trods nogle mørke skyer og få regnbyger, på meget mere solskin og varme, til de mange engagerede hunde og førere. 

Efter regn kommer solskin

15-06-2024 18:29, af Anne Cecilie Sohl

Det beviste vejrguderne i Vejen lørdag. Efter en drivvåd formiddag og start på eftermiddagen, begyndte solen at titte frem i horisonten. 

Har du råd til kæledyr? Find ud af om Fido sprænger budgettet

21-06-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Det er dyrere at være hunde- end katteejer. Det er i sig selv måske ikke overraskende, men hvad koster det egentlig pr. måned at have hund eller kat? Det har 800 hunde- og katteejere svaret på – og her kan du også læse, hvad der er årsag til forskellen i udgifterne.

Hattrick til Simone

15-06-2024 18:04, af Anne Cecilie Sohl

Simone Riisgaard Kristiansen er ikke til at stoppe. Lørdag vandt hun for tredje gang i 2024 dagens juniorhandlingkonkurrence ved DKK's udstilling i Vejen - og så endda på sin fødselsdag. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.