Børn og hunde: Skab rammerne for det gode forhold

02-11-2023 13:11, af Anne Cecilie Sohl

Børn og hunde kan få et fantastisk forhold til hinanden, men det kommer ikke af sig selv. Her får du en række råd til, hvordan du får det til at ske.

Copyright Ridehesten.com

Hunde og børn kan drage stor fordel af hinandens selskab. Har du selv haft hund i din barndom, og havde I det godt sammen, så husker du det måske som en af hjørnestenene i dine minder fra den tid.

Men det kan også gå galt, når hunde og børn er sammen. Særligt med de mindste børn, som er for små til at forstå, hvornår hunden siger fra. De er i gang med at undersøge verden, og kan finde på at rykke hunden i halen eller prikke den i øjnene - naturligvis ikke af ond vilje, men fordi de simpetlhen ikke ved, hvad det betyder. I værste fald kan det resultere i, at hunden bider, og her skal vi ikke hen. Det kan dog heldigvis, i de fleste tilfælde, undgås.

Vælg en race, der passer til jeres familie

Det er afgørende for jeres succes som hundefamilie, at I vælger en hunderace, der passer ind i jeres familie. Her skal I forholde jer til, hvor meget tid I dagligt kan bruge på samvær med hunden, men også om hunderacen vil trives i en børnefamilie. Hundens temperament og sind skal nemlig helst passe til den hverdag, som  en børnefamilie er i, og her er der nogle racer, der ofte passer bedre end andre.

Lad aldrig små børn og hunde være alene sammen

Det vigtigste råd af alle er, at du ikke må lade hund og mindre børn være alene sammen. Det er typisk, når vi taler om børn fra seks år og nedefter, men det kan også være ældre børn, da det afhænger af, hvordan de omgås hunden til daglig.

Små børn er nysgerrige og ofte ukoordinerede i deres bevægelser. De er generelt uforudsigelige og kan finde på at skrige højt. Det er alt sammen noget, hunde kan blive utrygge ved. Opstår der situationer, hvor hunden bliver utryg eller forskrækket, kan den komme til at bide, når den for alvor siger fra.

Hunde er eksperter i kommunikation og melder hurtigt ud, hvis der er noget, de er utrygge ved. Mange små signaler, som kan observeres længe inden hunden f.eks. begynder at knurre. Derfor er det så vigtigt at sætte sig ind i, hvordan hunde kommunikerer, så man kan holde øje med dem, når de er sammen med børnene. Både for børnenes og for hundens skyld!

Fakta
Syv regler som barnet skal lære

For at sikre at både barn og hund har det godt, er det nødvendigt at lære barnet en række regler, som altid skal overholdes, så I undgår, at hunden bliver presset ud i en ubehagelig situation, hvor den måske kan reagere uhensigtsmæssigt:

  • Man skal lade hunden være, når den sover.
  • Man skal lade hunden være, når den spiser.
  • Hvis hunden går væk, så lad den være i fred.
  • Løb ikke efter hunden, heller ikke under leg.
  • Lad være med at prikke til hunden, holde fast i den eller kaste ting efter den.
  • Leg kun med hundens legetøj, hvis der er en voksen med.
  • Hvis man bliver bange eller usikker, så kald på mor eller far.

Derudover er det en god idé at lære barnet, hvordan hunden viser, at den er utryg, så selv små signaler registreres og respekteres. For hvis barnet er rolig omkring hunden, behandler den med respekt og overholder de syv regler, så er I godt på vej til et lykkeligt og givende forhold imellem dem.

Kilde: Agria Dyreforsikring

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

AniCura får ny ejer

12-06-2018 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere

Servicehunde-branchen kulegraves af DR-programmet "Kontant"

20-02-2025 11:04, af Cecilie Friis Amstrup

En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Drømmen om en akita

16-02-2025 10:21, af Cecilie Friis Amstrup

En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet

Mæt af kærlighed: Overvægt truer danske hunde

15-02-2025 09:43, af Cecilie Friis Amstrup

Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Ukrainsk corgi blev dansk champion

14-02-2025 08:05, af Cecilie Friis Amstrup

Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Gode bakterier medvirker til din hunds trivsel

18-02-2025 08:54, af Cecilie Friis Amstrup

Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet