Børn og hunde: Skab rammerne for det gode forhold

02-11-2023 13:11, af Anne Cecilie Sohl

Børn og hunde kan få et fantastisk forhold til hinanden, men det kommer ikke af sig selv. Her får du en række råd til, hvordan du får det til at ske.

Copyright Ridehesten.com

Hunde og børn kan drage stor fordel af hinandens selskab. Har du selv haft hund i din barndom, og havde I det godt sammen, så husker du det måske som en af hjørnestenene i dine minder fra den tid.

Men det kan også gå galt, når hunde og børn er sammen. Særligt med de mindste børn, som er for små til at forstå, hvornår hunden siger fra. De er i gang med at undersøge verden, og kan finde på at rykke hunden i halen eller prikke den i øjnene - naturligvis ikke af ond vilje, men fordi de simpetlhen ikke ved, hvad det betyder. I værste fald kan det resultere i, at hunden bider, og her skal vi ikke hen. Det kan dog heldigvis, i de fleste tilfælde, undgås.

Vælg en race, der passer til jeres familie

Det er afgørende for jeres succes som hundefamilie, at I vælger en hunderace, der passer ind i jeres familie. Her skal I forholde jer til, hvor meget tid I dagligt kan bruge på samvær med hunden, men også om hunderacen vil trives i en børnefamilie. Hundens temperament og sind skal nemlig helst passe til den hverdag, som  en børnefamilie er i, og her er der nogle racer, der ofte passer bedre end andre.

Lad aldrig små børn og hunde være alene sammen

Det vigtigste råd af alle er, at du ikke må lade hund og mindre børn være alene sammen. Det er typisk, når vi taler om børn fra seks år og nedefter, men det kan også være ældre børn, da det afhænger af, hvordan de omgås hunden til daglig.

Små børn er nysgerrige og ofte ukoordinerede i deres bevægelser. De er generelt uforudsigelige og kan finde på at skrige højt. Det er alt sammen noget, hunde kan blive utrygge ved. Opstår der situationer, hvor hunden bliver utryg eller forskrækket, kan den komme til at bide, når den for alvor siger fra.

Hunde er eksperter i kommunikation og melder hurtigt ud, hvis der er noget, de er utrygge ved. Mange små signaler, som kan observeres længe inden hunden f.eks. begynder at knurre. Derfor er det så vigtigt at sætte sig ind i, hvordan hunde kommunikerer, så man kan holde øje med dem, når de er sammen med børnene. Både for børnenes og for hundens skyld!

Fakta
Syv regler som barnet skal lære

For at sikre at både barn og hund har det godt, er det nødvendigt at lære barnet en række regler, som altid skal overholdes, så I undgår, at hunden bliver presset ud i en ubehagelig situation, hvor den måske kan reagere uhensigtsmæssigt:

  • Man skal lade hunden være, når den sover.
  • Man skal lade hunden være, når den spiser.
  • Hvis hunden går væk, så lad den være i fred.
  • Løb ikke efter hunden, heller ikke under leg.
  • Lad være med at prikke til hunden, holde fast i den eller kaste ting efter den.
  • Leg kun med hundens legetøj, hvis der er en voksen med.
  • Hvis man bliver bange eller usikker, så kald på mor eller far.

Derudover er det en god idé at lære barnet, hvordan hunden viser, at den er utryg, så selv små signaler registreres og respekteres. For hvis barnet er rolig omkring hunden, behandler den med respekt og overholder de syv regler, så er I godt på vej til et lykkeligt og givende forhold imellem dem.

Kilde: Agria Dyreforsikring

Læs også

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Top 5 myter om sygeforsikring til kæledyr

22-02-2024 09:54, af Anne Cecilie Sohl

Mange danskere synes, at forsikringer er en jungle at finde rundt i, og måske netop derfor florerer der mange myter og fejlslutninger om emnet. Agria Dyreforsikring har interviewet danske hunde- og katteejere om årsagen til, at de har valgt ikke at sygeforsikre deres kæledyr. 

Nye kræfter i spidsen for hundene på Store Hestedag

13-02-2024 16:19, af Anne Cecilie Sohl

Anne Orholt har sagt ja til at overtage ansvaret for hundeområdet på Store Hestedag efter Tina Bjerre, der har valgt at hellige sig sin egen hundevirksomhed. Anne har igennem mange år haft hunde på programmet - ikke kun i fritiden, men også professionelt. 

Hundelufter overværede indbrud

19-02-2024 15:40, af Anne Cecilie Sohl

Da en borger var ude og gå med sin hund lørdag morgen, så han til sin overraskelse at en garagedør stod åben på Digevej i Agger Syd. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Billeder fra Fredericia online

16-02-2024 19:59, af Anne Cecilie Sohl

Så er billederne fra udstillingen i Fredericia kommet på hjemmesiden.

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde