Med sådan et program foran sig kunne man være fristet til at tænke, om vi overhovedet holder rigtig ferie. Om man kommer til at tage sit arbejde med hjem, eller tager sit privatliv med på arbejdet. Det er på mange måder en hårfin grænse, men hvad angår skolehunden bør det nok ses lidt mere dynamisk.
Arbejdet
At forberede det kommende skoleår bringer mange forskellige opgaver i spil. I forhold til selve arbejdet med skolehunden og dér hvor vi er i James’ træning, handler det rigtig meget om at have med i tankerne, hvordan han kan indgå i hverdagen, på en måde der går hånd i hånd med træningen.
I det seneste skoleår var han med 1 time ugentligt, hvor han i det kommende er med en hel dag. Det lyder af meget, men dagen er tilrettelagt af mig, så jeg selv styrer hvor meget tid vi har med elever og hvor meget vi bruger på anden træning - og så er det jo også en træning i sig selv, at han skal lære at slappe af og sove på sin forberedelsesplads.
Vi har også godt gang i at lave det undervisningsmateriale, vi kan bruge sammen med James i fremtiden. Udover, at lave introduktions-oplæg til de forskellige klassetrin, går vi også og roder med både bøger og tegneserier om James. Det er et helt univers som begynder at åbne sig, enormt spændende og vi glæder os til at kunne fortælle jer meget mere, når vi er længere med det!
Træningen
Træningen på træningspladsen fortsatte uændret henover sommerferien, så vi har med god samvittighed kunne tage et par feriedage, hvor der ikke skete det helt store. På mange måder er træningen i løbet af hverdagen også en helt naturlig del hjemme hos os - hvilket er gældende for begge hunde. Vi træner altså ikke kun når James er med på skolen eller er på træningspladsen. Nye færdigheder, som for eksempel at blive liggende bag en given streg/dørtrin bliver introduceret hjemme i de vante omgivelser, før vi begiver os i kast med det på skolen.
Da det især er vigtigt for James’ kommende job at vænne sig til forskellige miljøer, tager vi ofte på små ture ud af huset. I sommerferien har vi blandt andet besøgt Glad Zoo, hvor hunde er velkomne langt de fleste steder i parken. Glad Zoo er en lille familievenlig zoologisk have beliggende i Lintrup ved Ribe. Her kan man opleve 80 forskellige dyrearter og vi kunne holde små pauser ved de forskellige legepladser. Her kunne James lige 'tjekke ud' og vores datter kunne få leget. Miljøet i parken var en perfekt kombination af oplevelser og udfordringer i en overkommelig størrelse. James fik set mange nye dyr for første gang, så der var rig mulighed for at træne. I løbet af besøget tog vi en del billeder af James i nærheden af dyrene, som bliver en del af det undervisningsmateriale vi bruger i fremtiden. Med disse vil det blive muligt, at vække elevernes interesse for de enkelte dyr på en ny måde, når James med billederne 'fortæller' om de oplevelser han har haft.
Ferien
En af sommerferiens begivenheder var vores datters fødselsdag. Det er altid sådan, at når vi får gæster hjemme hos os, så har hundene lært, at de skal være i bryggerset imens. Mest af alt er det fordi jeg selv synes det kan være lidt træls, at blive 'stormet' af andres hunde når jeg kommer som gæst hos dem, men der er også en anden grund til det… Nemlig at mindske hundenes stress niveau omkring andre mennesker. Før i tiden var jeg helt overbevist om, at det var vigtigt hunden var med til at hilse ved døren og det bare var et spørgsmål om træning og tilvænning, før den også kunne gøre det på en rolig måde. Vejen var bare utrolig lang og jeg måtte med tiden indse at jeg aldrig nåede helt i mål. Jeg begyndte i stedet at forberede det hele før gæsterne kom, ligesom jeg gjorde hvis hunden (dengang havde vi kun Riley) skulle være alene hjemme. Der gik ikke ret mange gange, før vi kunne se en mærkbar forskel. Hvis Riley skulle være en del af selskabet på den pågældende dag, kom hun først ind når der var kommet ro på gæsterne og de havde sat sig. Hun gik måske lige hen og snuste for at hilse på og ellers rørte det hende ikke at de var der. Hun lagde sig enten til at sove på sit sædvanlige sted eller gik tilbage i bryggerset.
For at vende tilbage til nutiden, så har vi nu også James - en hund som rent arbejdsmæssigt skal lære at være blandt mange mennesker på en rolig måde. Lige nu er han ovenikøbet unghund - træls teenager om man vil - hvilket til tider gør, at han kører lidt ekstra højt gear eller bare helt har tabt hjernen.. Og netop i hans tilfælde, taget hans alder i betragtning, er det ekstra vigtigt, at han lærer at omgås mennesker på en så vidt muligt stressfri måde. Derfor var hverken James eller Riley en del af min datters fødselsdag. Vi luftede dem godt af inden, og ellers fik de lov til at hygge sig med deres aktivitetslegetøj og slappe af, præcis som når de er alene hjemme. Vi er helt trygge i, at James nok skal blive super sej til det med at være blandt mange mennesker. Også selvom han ikke bliver presset ud i det lige nu og her. Når vi præsenterer ham for miljøet i små bidder (både i træningen på skolen, træningspladsen og hjemme) sikrer vi os, at han får succes hver gang og det er netop det, der er med til at skabe en hund med troen på sig selv - og en hund der tror på sig selv, vil også have lettere ved, at finde roen i situationen vi står i, selv i uvante omgivelser.
Mit næste blogindlæg vil omhandle: Skolehunden, helt præcist.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Der er mange måder hvorpå vi mennesker fortæller at vi holder af hinanden, men på hundesprog er det ikke altid nemt at forstå. Derfor får du her 16 måder du kan bruge til at afkode hvornår og hvordan din hund forsøger at fortælle den elsker dig.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund