Hunde kan lugte hvis vi er bange

24-01-2022 12:35, af Astrid Gerd Holtet

Hunde kan opfange de lugte vi udsender, når vi er bange og påvirkes af det, viser studie. 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Har man hund, så har man nok også oplevet at ens hund nærmest instinktivt kan reagere på ens følelsesmæssige tilstand. Er man glad kan hunden mærke det, og er man bange eller ked af det, så kan hunden også mærke det.

Nu støtter forskningen dét mange hundeejere nok allerede vidste – at hunde kan aflæse vores følelsesmæssige tilstand, og én af de måder de gør det på, er gennem næsen.

Et studie fra en europæisk forskergruppe, undersøgte hvorvidt hunde kan opfange de kemiske signalstoffer, som vi mennesker udsender igennem vores sved. Til studiet fandt holdet en gruppe hunde og ejere, der ville deltage i forsøget. Hver hund og ejer blev placeret i et rum sammen med en fremmed person og en duftdispenser, der kunne udskille forskellige duftstoffer fra sved, som forskerne forinden havde opsamlet. Hver hund gennemgik forsøget tre gange; én gang hvor dispenseren udsendte en ”glad duft”, én gang hvor den udsendte en ”bange duft”, og en kontrol, hvor den ikke udsendte nogen duft.

Forskerne analyserede hundenes adfærd i rummet og deres interaktion med ejeren og den fremmede. Samtidig målte de hundenes hjerterytme. Holdet fandt, at når hundene blev udsat for den ”glade duft”, havde de færre og kortere interaktioner med menneskerne i rummet. De udviste derimod mere stressadfærd og tog mere kontakt til dem i rummet, når de blev udsat for den ”bange lugt”. Ligeledes var deres hjerterytme højere her, end ved den ”glade lugt” eller ved ingen lugt.

Forskerne mener at deres studier tyder på, at hunde kan registrere menneskelige følelser gennem de kemiske signalstoffer vi udsender. Det vil altså sige, at den sjette sans, det kan virke som om din hund besidder, nok i virkeligheden er en evne til at lugte sig frem til dine følelser. 

 

Læs også

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

Lad din hund forbedre din livskvalitet

19-04-2025 07:21, af Cecilie Friis Amstrup

Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær. 

11.500 gamle knogler viser tegn på tidlig jagt med hunde

22-01-2019 08:12, af Astrid Holtet

Danske og engelske forskere har fundet tegn på, at hunde måske blev brugt til jagt tidligere end man hidtil har troet

Grise mere selvstændige end hunde

01-11-2020 09:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Et studie fra Ungarn peger på, at grise er lige så intelligente som hunde og endda mere selvstændige

 

DNA skal hjælpe hundeejere i bevis mod hundeloven

23-02-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny forskning viser, at man kan bruge såkaldte DNA-markører til at vise om en hund tilhører en forbudt race. Opdagelsen er en stor hjælp for de hundeejere, der ikke kan gøre rede for hundens præcise race

Forebyggelse af allergi – spændende forskningsprojekt fra Sverige

01-08-2017 15:17, af Anne Ekenberg

En hypotese, vi har hørt før, er, at vi lever i et alt for rent miljø, hvilket betyder, at immunforsvaret ikke bliver stimuleret i tilstrækkelig grad. Den viden har man fra mennesker, og i medicinfirmaet Premune har man forsøgt at oversætte det til vores hunde.

Du kan ændre din hunds personlighed

09-02-2022 12:48, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forskning viser, at hundes personlighed ændrer sig meget i løbet af livet. Faktisk spiller hundens ejer en stor rolle i ændringerne

Hunde genkender onde mennesker

20-04-2022 12:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Studie viser, at hunde kan genkende mennesker, der er onde mod andre mennesker

 

Sneglesæsonen er i gang: Nu skal hundeejere passe på smitsom parasit

09-04-2022 13:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Foråret tiltrækker mange danskere til naturen, hvor der netop nu er højsæson for snegle. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da de slimede væsner kan udgøre en risiko for, at hunden bliver smittet med den farlige parasit hjertelungeorm, lyder det fra AniCura, der er en af landets største grupper af dyrehospitaler

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Lad din hund forbedre din livskvalitet

19-04-2025 07:21, af Cecilie Friis Amstrup

Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste