Hunde kan lugte hvis vi er bange

24-01-2022 12:35, af Astrid Gerd Holtet

Hunde kan opfange de lugte vi udsender, når vi er bange og påvirkes af det, viser studie. 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Har man hund, så har man nok også oplevet at ens hund nærmest instinktivt kan reagere på ens følelsesmæssige tilstand. Er man glad kan hunden mærke det, og er man bange eller ked af det, så kan hunden også mærke det.

Nu støtter forskningen dét mange hundeejere nok allerede vidste – at hunde kan aflæse vores følelsesmæssige tilstand, og én af de måder de gør det på, er gennem næsen.

Et studie fra en europæisk forskergruppe, undersøgte hvorvidt hunde kan opfange de kemiske signalstoffer, som vi mennesker udsender igennem vores sved. Til studiet fandt holdet en gruppe hunde og ejere, der ville deltage i forsøget. Hver hund og ejer blev placeret i et rum sammen med en fremmed person og en duftdispenser, der kunne udskille forskellige duftstoffer fra sved, som forskerne forinden havde opsamlet. Hver hund gennemgik forsøget tre gange; én gang hvor dispenseren udsendte en ”glad duft”, én gang hvor den udsendte en ”bange duft”, og en kontrol, hvor den ikke udsendte nogen duft.

Forskerne analyserede hundenes adfærd i rummet og deres interaktion med ejeren og den fremmede. Samtidig målte de hundenes hjerterytme. Holdet fandt, at når hundene blev udsat for den ”glade duft”, havde de færre og kortere interaktioner med menneskerne i rummet. De udviste derimod mere stressadfærd og tog mere kontakt til dem i rummet, når de blev udsat for den ”bange lugt”. Ligeledes var deres hjerterytme højere her, end ved den ”glade lugt” eller ved ingen lugt.

Forskerne mener at deres studier tyder på, at hunde kan registrere menneskelige følelser gennem de kemiske signalstoffer vi udsender. Det vil altså sige, at den sjette sans, det kan virke som om din hund besidder, nok i virkeligheden er en evne til at lugte sig frem til dine følelser. 

 

Læs også

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Tyske forskere sætter spørgsmålstegn ved hypotese om hundens domesticering

29-10-2018 08:25, af Astrid Gerd Holtet

Hvornår og hvordan hunden lærte at leve med mennesker er stadig til debat – og nu sættes der spørgsmålstegn ved en af de populære forklaringer

En hund er bedre end søskende

04-01-2018 08:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny forskning fra University of Cambridge viser, at børn har flere fordele ved at have en hund end ved at have søskende. 

Hunde kan hjælpe personer med udviklingshandicap

01-09-2018 08:35, af Astrid Gerd Holtet

Folk med udviklingshandicap kan have svært ved at skabe sociale relationer, men ny forskning viser at hunde kan hjælpe dem med at komme i kontakt med andre mennesker

Forskning: Hunde kan tælle

27-10-2021 08:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hunde er kloge. Det ved vi jo. Nu har et nyt studie føjet endnu en imponerende egenskab til vores firbenede venner

Agria uddeler 6,4 millioner til forskning i hund og kat

27-01-2022 15:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvordan påvirker vores personlighed forholdet til vores hund? Det får vi svar på, men også hvordan katte egentlig kommunikerer med os mennesker og meget, meget mere. Femten nye forskningsprojekter får del i de ni millioner svenske kroner (6,4 mio. dkr)  Agria og SKKs forskningsfond deler ud i 2022. Her finder vi også et projekt fra Danmark, der ser nærmere på diskusprolaps hos gravhunde og den populære selskabshund coton de tulear

Spiser din hund sin afføring?

08-05-2023 13:35, af Astrid Gerd Holtet

Nogle hunde spiser deres egen afføring – og det kan være frustrerende for ejerne. Men er det udtryk for unormal adfærd hos hunden eller er der en helt naturlig forklaring? Det har et amerikansk forskerhold undersøgt 

Gaben gør flokken mere opmærksom på farer

15-06-2022 09:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forsker Andrew Gallup har samlet den forskning, der er om det at gabe, og han har fundet ud af nogle ret interessante ting om den smittende kropsfunktion

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Roskilde: Cairn terrier triumferede på første dag i Store ring

09-05-2025 20:11, af Cecilie Friis Amstrup

Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.

Roskilde: Simone vandt juniorhandlerfinalen med ro og overblik

10-05-2025 20:09, af Cecilie Friis Amstrup

Ved DKK’s internationale udstilling i Roskilde sikrede Simone Riisgaard Kristiansen sig sejren i juniorhandlingfinalen med en præstation, der imponerede dommeren med sin ro, selvsikkerhed og sikre håndtering.

Roskilde: Simone løb igen med sejren i juniorhandlingfinalen

11-05-2025 18:15, af Cecilie Friis Amstrup

For anden dag i træk stod Simone Riisgaard Kristiansen øverst på podiet ved DKK’s internationale udstilling og gav dermed sin mor den absolut bedste gave på mors dag.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Roskilde: Cairn terrier gentog bedriften og blev Best in Show igen

10-05-2025 21:04, af Cecilie Friis Amstrup

SECH DKCH NORDV21 Hjohoo’s Yes Hjo Can imponerede endnu en gang i Store ring - denne gang ved Dansk Kennel Klubs internationale udstilling på Roskilde Dyrskueplads. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Roskilde: Ny stjerne i søndagens Store ring

11-05-2025 20:32, af Cecilie Friis Amstrup

Efter to dage med cairn terrier på toppen blev søndagens Best in Show en norsk-ejet petit basset griffon vendéen ved navn Pat.