Fra HUNDEN: Raceportræt af den intelligente cairn terrier

16-07-2025 07:54, af Berit Rosenfeldt

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Copyright Ridehesten.com
Cairn terrieren er en gammel race, og gennem tiden har der været nogen uenighed om racenavnet. Foto: Shutterstock

Oprindelsen af de første cairn terriere fortaber sig i fortællinger om de små robuste hunde fra det nordlige Skotland, som blev brugt til jagt på skadedyr. Men at racen har eksisteret i århundreder tilbage, finder vi belæg for i gamle beretninger og billeder af små hunde, der til forveksling ligner den cairn terrier, vi kender i dag. 

100 års avl
I lighed med andre hunderacer er nutidens cairn terrier et resultat af mange opdrætteres avlsarbejde gennem mere end 100 år. Vi ved, at cairn terrieren debuterede i udstillingsverdenen i 1909, hvor mrs. Alastair Cambell fra Argyll udstillede tre eksemplarer i Inverness under navnet ”korthårede skye terriers” og senere samme år på Crufts i London. Det resulterede i en krig om navnet, idet skye terrierejere protesterede imod, at den lille korthårede hund skulle bære navnet Skye. Uenigheden om navnet fortsatte, indtil den engelske kennelklub i 1910 besluttede, at racens navn skulle være cairn terrier.

Cairn terrier i Danmark
Den første stambogsførte cairn terrier i Danmark var Fergus of Penshurst (kaldet Jack) importeret i 1924 og ejet af K. Øllgaard. Formodentlig en hund, der ikke har haft betydning for den senere avl. Grundstammen for opdræt af cairn terriere i Danmark ligger i linjer fra engelske, skotske, irske og svenske kenneler, hvor især hunde fra den svenske Kennel Snorrehus har haft stor indflydelse på den tidlige avl. To meget betydningsfulde danske opdrættere fra 1930’erne og -40’erne, som bør nævnes, er: Kennel Lenox ved Grethe Mayland-Jacobsen og Kennel Dalgashus ved Hertha Andersen, der begge lagde navne til flere champions. Fra slutningen af 1950’erne og ind i -60’erne gjorde Kennel Sønderring ved M. Søndergaard sig bemærket med flere hunde, der gjorde det godt (champions) i udstillingssammenhæng.

Fra midt 1960’erne og helt frem til i dag har flere opdrættere avlet mange skønne cairn terriere, hvilket har vist sig på præmieskamlerne både her i Danmark og det øvrige Europa.

Det første registrerede kuld cairn terrierhvalpe i Danmark var efter Dougal d’Escosse/han og Gnat/tæve begge ejet af Vera Michaelsen. Kuldet bestod af to hanner og en tæve, der fik navnene Jockel, Rochel og Sally. Betydningsfulde champions var Kim of Holt 1930 – importeret og ejet af Grethe Glad, Gloster Jack 1935 – opdrættet og ejet af Gunder Knudsen, Kennel Gloster. Gennem tiden har der været flere markante avlshanner, blandt andre i slutningen af 1970’erne til først i 1980’erne Dancairn Tjep, opdrættet af Børge Schultz og ejet af Jette og Jarno Corneliussen, men det var de to førstnævnte, der dannede grundlaget. Cairn terrierpopulationen i Danmark er vokset jævnt fra starten i 1924 og ind i det tyvende århundrede, og en mere åben verden og øget rejselyst har fremmet avlssamarbejdet over grænserne.

Copyright Ridehesten.com
Antallet af cairn terriere er vokset fra 1924 og til i dag, hvilket først og fremmest nok skal tilskrives dens omgængelige sind. Foto: Mediehuset Wiegaarden/Tine Luther

Verdens bedste ven
I dag er der registreret 82 danske opdrættere af cairn terrier på listen over kennelmærkeindehavere i Dansk Kennel Klub, 36 af disse er aktive i Dansk Terrier Klub. De fleste opdrætter i lille skala med maksimum to kuld om året. I de seneste år har antal registrerede cairn terrierhvalpe i Dansk Kennel Klub ligget stabilt på omkring 300-400 årligt. Der er øget interesse for racen, som gør, at der kan være lang ventetid hos de fleste opdrættere.

Cairn terrieren er en rigtig god familiehund, som udover at elske at lege med børnene også er en stor humørspreder.

Racen bliver kaldt verdens bedste ven, hvilket skyldes dens venlige og omgængelige sind. Dens store sociale egenskaber skyldes især, at den er blevet brugt til at jage og fange skadedyr. Derfor har dens forhold til mennesket været tæt fra starten.

Copyright Ridehesten.com
Man bliver i godt humør af en cairn terrier, der er en rigtig humørspreder, som kan finde på mange sjove ting. Foto: Henrik Pedersen

Læs også

Fra HUNDEN: Raceportræt af den loyale rottweiler

15-07-2025 07:00, af Uli Nomis m.fl.

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Fra HUNDEN: Raceportræt af den alsidige border collie

14-07-2025 06:39, af Hanni Zimmer

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Fra HUNDEN: Løber hjertet af med dig i hvalpekøbet?

11-07-2025 07:01, af Lotte Evers, Agria Dyreforsikring

Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.

Kender du (hunde)typen og andet godt

28-11-2018 08:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tirsdag holdt Dansk Kennel Klub tredje medlemsmøde i en række af fire. Det velbesøgte møde fandt sted i Hobro, og der var både noget for hjerne, hjerte, humoren og maven

 

Dansk Racehunde Union nedlægger sig selv

03-12-2020 14:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

På to ekstraordinære generalforsamlinger valgte et stort flertal af Dansk Racehunde Unions medlemmer at nedlægge DRU. Nu bydes de mange hundeejere velkommen i Dansk Kennel Klub

HUNDEN udkommer i næste uge

17-10-2021 13:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Coton de tuelar spiller en væsentlig rolle i HUNDEN 10, der udkommer i næste uge. Her er der nemlig portræt af denne race, og derfor pryder racen også forsiden

Ny funktion i hundeweb giver bedre overblik over din hunds sundhedsdata

30-01-2025 12:06, af Cecilie Friis Amstrup

Dansk Kennel Klub har lanceret en ny mulighed for hundeejere og opdrættere, der ønsker at registrere sundhedsresultater, som ikke er omfattet af officielle avlskrav og -anbefalinger. Funktionen “Anden sundhed” giver bedre overblik og lettere adgang til hundes sundhedsdata.

DKK: hjælp din hund sikkert igennem nytåret

31-12-2023 12:53, af Anne Cecilie Sohl

Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.

Herning: Så er vi i gang!

09-11-2024 10:53, af Cecilie Friis Amstrup

Lørdag den 9. november blev årets sidste DKK udstilling, Winter Wonder Show, skudt i gang med masser af smukke hunde og ivrige hundeejere. 

Show of Winners samler smukke hunde

21-02-2025 08:03, af Cecilie Friis Amstrup

Oplev hundesportens mest glamourøse aften, når Danmarks smukkeste hunde konkurrerer i Brøndby Hallen på lørdag ved Show of Winners.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra HUNDEN: Raceportræt af den loyale rottweiler

15-07-2025 07:00, af Uli Nomis m.fl.

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

’’Uden James var jeg ikke mødt op’’

12-07-2025 07:24, af Yasmin Bøllehuus

Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse. 

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Helen og hundene udforsker Norges vilde fjelde

13-07-2025 06:55, af Cecilie Friis Amstrup

Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.

30 titler og fødselsdag skal fejres

09-07-2025 06:27, af Cecilie Friis Amstrup

Fra sommertræning i baghaven til 30 titler og stjernestatus. For Sofus, der fylder fire år i dag, er Sirius blevet en livsglad livsstil, og sammen med ejer Margit har han fundet en hverdag fyldt med motivation, glæde og samarbejde.

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Fra HUNDEN: Løber hjertet af med dig i hvalpekøbet?

11-07-2025 07:01, af Lotte Evers, Agria Dyreforsikring

Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.