Egnethedstest og skolestart for James

07-10-2024 09:09, af Yasmin Bøllehuus

Hvad kræver det egentlig at blive en (dygtig) terapihund? Første skridt på vejen er en egnethedstest, og den kan du læse mere om i bloggen her, hvor golden retrieveren James starter sin rejse mod at blive en vaskeægte 'arbejdshund'. 

Copyright Ridehesten.com
James og Yasmin efter egnethedstesten hos Danske Terapihunde. Foto: Yasmin Bøllehuus

Et nyt skoleår starter, sådan helt rigtigt, for alvor! Før sommerferien var James (og jeg) til egnethedstest hos Danske Terapihunde i forbindelse med, at vi gerne vil starte op på uddannelsen efter sommer. James bestod testen, og jeg har selv hele sommeren gået med sommerfugle i maven (helt sikkert nok til os begge) over vores kommende skolestart.

Hvad er en egnethedstest? 

En egnethedstest er en test, hvor det klargøres, om hunden er egnet til den forudgående uddannelse og fremtidige arbejde. Der bliver også kigget på hund og førers samarbejde i forhold til de kommende arbejdsopgaver.

Til en egnethedstest forventes det, at hunden er socialiseret og miljøtrænet, tryg ved at møde fremmede mennesker og har modet til at lære nye ting. Derudover skal hunden naturligvis være sund og rask, vaccineret og forsikret. Hunden kan faktisk stilles til test allerede, når den er 8 måneder gammel, men jeg har valgt at vente, til James var lidt mere moden, og vi havde fået lavet AD/HD og OCD-status på ham.

Copyright Ridehesten.com
Golden retrieveren James før sin egnethedstest hos Danske Terapihunde. Foto: Yasmin Bøllehuus

Til testen er der to instruktører til stede, som undervejs fortæller om, hvordan testens forløb er. Det hele foregår meget stille og roligt, hvor hunden stilles små simple opgaver og samtidig udsættes for forskellige forstyrrelser og lyde. Der kigges både på, hvordan hunden går til opgaverne, og hvordan den reagerer på de forstyrrelser og lyde, der kommer hen ad vejen.

En af instruktørerne tester også hunden i, hvordan den reagerer på menneskets kropssprog, for eksempel, hvis der er en, som bøjer sig helt ind over hunden, vender sig væk osv. Med det arbejde, James (og jeg) skal varetage, når han er færdiguddannet, er det nemlig vigtigt, at han ikke bliver skræmt, eller i hvert fald ikke så skræmt, at han ikke tør vende tilbage til den pågældende opgave/person.

Hunden skal langt hen ad vejen kunne tilgive mange af de ’’fejl’’, vi mennesker foretager os, fordi det er uundgåeligt, at det vil ske i dens kommende job. Til testen tages der også højde for, hvor hunden er i sin udvikling mentalt. James blev for eksempel ret hurtigt træt, ligesom vi kender det fra enhver anden teenager.

Copyright Ridehesten.com
Som terapihund skal man også kunne håndtere mærkelige køretøjer som fx en golfvogn. Foto: Yasmin Bøllehuus

Studiestart - første skoledag

Med en bestået egnethedstest var vi klar parat til skolestart hos Danske Terapihunde!
Uddannelsen tager et år og er tilrettelagt således, at man starter med en basisuddannelse på 4 måneder og derefter specialiserer sig inden for det fagområde, man vil arbejde med de resterende måneder.

Basisuddannelsen hedder Dyreassisteret Støtte, og man lærer her alle grundprincipperne i at arbejde med dyreassisteret støtte sammen med sin hund. Studietiden gør også, at de timer, James og jeg er på skolen, kommer til at ligge lidt anderledes, end de gjorde sidste skoleår, da vi er nødt til at tilpasse det til vores studiedage og de lektier, vi får for. Vi forventer at bruge 5 timer ugentligt på studiet (inkl. praktik), og oveni det kommer der også træning i fritiden.

Copyright Ridehesten.com
Yasmin og James i undervisningslokalet - på vej mod at blive en rigtig terapihund. Foto: Yasmin Bøllehuus

Vi er på et hold med 5 andre terapihunde-teams. Vi er en blandet flok, hvor vi på holdet både har labrador, staffordshire bullterrier og nogle skønne blandingshunde. Den første undervisningsgang havde vi fokus på miljøtræning, praktik, metode og dokumentation.
Vores hunde går nu fra at være familiehunde, som er med på arbejde, til at være arbejds- og brugshunde med et rigtigt job. Et skridt, som kun kan tages, når vi også som hundeførere har en høj faglighed og veltrænede hunde.

Jeg tænker det ikke som, at hundene skal kunne ALT hverken nu eller når de er færdige, men de skal være klædt på til hver af de arbejdsopgaver, de kommer til at få. For James handler det rigtig meget om, at han skal kunne finde ro i både skole- og undervisningssituationer og i hverdagsting som for eksempel indkøbsture, taxa, bus og andre ADL (almindelig daglig læring) lignende situationer.

Copyright Ridehesten.com
Yasmin og James i skoven. Foto: Yasmin Bøllehuus

Læs også

Dejlig hund søges

14-01-2014 13:58, af Tine Luther
Sød ”brugt” hund søges til ældre dame, som gennem mange år har haft brugshund (Bouvier des Flandres).

Første brugshund tog det hele

14-08-2021 12:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

For første gang nogensinde stillede en parson russell terrier op i brugshundeklassen, og den fine svenske hund endte med at blive Bedst i Racen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Danmarks bedste sporhunde indtager Skørping

10-10-2024 07:36, af Cecilie Friis Amstrup

Oplev Danmarks skarpeste sporhunde i aktion denne weekend i Skørping, hvor de bedste hunde og førere kæmper om en plads på landsholdet til VM i Østrig 2025.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Passion blev til fælles projekt på Dansk Kennel Klubs grunduddannelse

08-10-2024 09:51, af Cecilie Friis Amstrup

To ægtepar har valgt at tage Dansk Kennel Klubs grunduddannelse sammen for at kombinere deres kærlighed til hunde og træning. Med store planer for fremtiden ønsker de at skabe aktive træningsmiljøer og dele deres viden med andre hundeejere.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Må min hund spise broccoli?

04-08-2017 13:32, af Anne Ekenberg

Hvis man laver en søgning på ”hund + broccoli” får man et hav af svar, for der er næsten lige så mange meninger, som der er søgesresultater. Og svaret er da også lidt blandet. Broccoli indeholder nemlig giftstoffet isothiocyanat. Så kan vores hunde egentlig tåle broccoli?

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund