Dansk verdensmester i slædehundesport skriver historie

11-12-2024 20:15, af Cecilie Friis Amstrup

Mikkel Thybo Bach Jensen er den første dansker nogensinde, der kan kalde sig verdensmester i slædehundesport. Med to grønlandshunde og en kickbike triumferede han i sidste måned i Scooter 2-klassen ved WSA Dryland i England.

Copyright Ridehesten.com
Mikkel Thybo Bach Jensen og hans to grønlandshunde, Tycho og Nicolaus gav den gas i Scooter 2-klassen til WSA Dryland i England og kan nu kalde sig verdensmester. Foto: Privat

Rejsen mod verdensmesterskabet begyndte sidste år ved VM i Tyskland. Dengang deltog Mikkel Thybo Bach Jensen i 6-spandsklassen, som består af seks hunde, der trækker en vogn med fire hjul. Selvom det ikke endte i sejr, blev ambitionerne tændt.
- Vi ville gerne stille op med et stærkt seksspand igen i år, men tabet af en alfahan satte os tilbage, fortæller Mikkel.

Hans kone, Natalie, var dog ikke i tvivl.
- Hun pressede på og mente, at vores hunde stadig havde, hvad der skulle til, siger han. Beslutningen faldt derfor på Scooter 2-klassen, hvor to hunde trækker en kickbike. Det var et økonomisk valg, men også en spændende udfordring.

Første gang på engelsk grund
Turen til verdensmesterskabet i Haughley Park, Suffolk, var fyldt med nye oplevelser.
- Det var første gang, jeg og hundene skulle prøve noget lignende, lyder det fra Mikkel. Med færgen fra Holland til England og en særlig hundekahyt blev starten på eventyret en hyggelig drengetur med hans to grønlandshunde, Tycho og Nicolaus.

Copyright Ridehesten.com
Turen til England foregik med færge fra Holland, hvilket var en ny oplevelse for både musher og hunde. Heldigvis var der masser af drengehygge i hundekahytten. Foto: Privat

I England ventede over 200 deltagere fordelt på forskellige discipliner. I Scooter 2-klassen stillede syv mushere, som føreren af hundespandet hedder, op. Minimumsgrænsen er tre hold, så derfor var der alligevel en del konkurrence i klassen.

Arrangøren af verdensmesterskabet er World Sleddog Association (WSA). Det er en international organisation, der arbejder for at fremme slædehundesporten på både sne (traditionelle slædeløb) og uden sne (dryland-discipliner som scooter, bikejoring og canicross).

Normalt har deltagerne et mindre hold af hjælpe med til alt det praktiske og til at holde de brølstærke hunde, inden starten går i gang, men da Mikkel var afsted alene – og ovenikøbet var eneste dansker – måtte han finde hjælp hos de andre nationer. De havde dog intet problem med at hjælpe til, hvilket viser den fantastiske sportsånd, som der er blandt slædehunde-folket.

Drama og fart på banen
Ruten var på fem kilometer, og lørdagens heat den 23. november blev altafgørende, da søndagens løb blev aflyst på grund af for varme temperaturer og stormvejr.
- Banen bestod af to kilometer skov, en kilometer åbent terræn og endnu to kilometer skov, forklarer Mikkel.

Undervejs bød løbet på dramatik.
- Efter én kilometer havde jeg indhentet italieneren foran mig, men jeg måtte vente med at overhale, indtil vi nåede det åbne terræn. Inden vi var tilbage i skoven, nåede jeg at overhale endnu et hold, fortæller han og understreger, at han da begyndte at have en rigtig god fornemmelse af at kunne nå en topplacering.

Men triumfen kom ikke uden udfordringer. Midt på ruten fik hundene øje på en muntjak-hjort, som de drejede efter, hvilket sendte Mikkel en tur over styret.
- Jeg holdt heldigvis godt fast, sprang op igen og fortsatte. Så vidste jeg godt, at det handlede om at give alt, hvad vi havde.

En historisk sejr
Heldigvis lykkedes det for det danske hold at give fuld gas, for med søndagens aflyste heat afgjorde lørdagens tider konkurrencen.
- Det var svært at tro på det, men da folk begyndte at sige tillykke, gik det op for mig, at vi havde vundet, fortæller Mikkel.

Titlen markerer et historisk øjeblik for dansk slædehundesport.
- Det er første gang, Danmark vinder en VM-pokal i sporten. Selvom vi var et lille hold med kun en fører og to hunde, er det alligevel en kæmpe bedrift, siger han.

Copyright Ridehesten.com
Selvom Mikkel var alene afsted til VM og eneste dansker, sørgede de andre nationer for at fejre ham. Foto: Privat

Fra Arktis til verdenseliten
Mikkels passion for slædehunde startede under hans arbejde for Arktisk Kommando i Grønland fra 2014-2016, hvor han samarbejdede med Sirius-patruljen.
- Det gav mig en enorm respekt for slædehunde, lyder det fra ham. Gennem hans senere arbejde pådrog han sig større ansvar for slædehundene og mødte også sin kone Natalie, der introducerede ham for slædehundesporten. Hun var afgørende i, at han i 2019 fik sin første slædehund, en siberian husky.

I dag bor parret på en nedlagt landejendom med fire hektar jord, hvor deres syv siberian huskyer og to grønlandshunde har store løbegårde.
- Hundenes trivsel er det vigtigste for os. De har den plads, de skal bruge, og vi træner to til tre gange om ugen i løbssæsonen, forklarer Mikkel og tilføjer: - Med de rigtige faciliteter er det ikke svært at have mange hunde.

Fremtiden for dansk slædehundesport
Selvom Mikkel nu er verdensmester, ser han både muligheder og udfordringer for fremtiden.
- Plads er afgørende for sporten. Hvis der bliver lukket mere natur af omkring skovene og plantagerne, bliver det sværere at træne større spand, lyder det tankevækkende fra ham.

Alligevel er ambitionerne høje.
- Jeg vil gerne forsvare min titel næste års VM og måske stille op med et fire- eller seksspand. Og så satser vi naturligvis på, at min kone skal med, siger han med et smil.
- Det ville også være fantastisk, hvis der kom flere danskere med.

Copyright Ridehesten.com
Mikkel var naturligvis enormt stolt af sine hundes præstation. Hundene, Tycho og Nicolaus, er opkaldt efter de danske astronomer Tycho Brahe og Nicolaus Kopernikus. Foto: Privat

Læs også

Helen og hundene udforsker Norges vilde fjelde

13-07-2025 06:55, af Cecilie Friis Amstrup

Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Tivoli går i hundene - på den gode måde

14-08-2024 13:40, af Anne Cecilie Sohl

Én enkelt dag om året er det tilladt at tage sin pelsede ven med i Tivoli. Det er på Hundens Dag, som i år finder sted søndag den 18. august, hvor Tivoli åbner portene og byder alle flinke hunde i snor velkommen i forlystelseshaven. Gæster kan blandt andet opleve raceparade, show på Plænen, agility-opvisning og så er der mulighed for, at nuværende eller kommende hundeejere kan få gode råd i Dansk Kennel Klubs informationstelt. Årets tema er ”Hunde OL – i disciplinerne form og funktion” og hunde har (selvfølgelig) gratis entré i følgeskab med en betalende gæst.

Hunde og sukkersyge

24-11-2017 17:00, af Astrid Gerd Holtet

Sukkersyge er velkendt blandt mennesker, men vidste du at vores hunde også kan rammes af denne sygdom, der påvirker blodsukkeret og som er livsfarlig, hvis den ikke behandles?

 

Se videoen: Fiona i uheldigt styrt

06-09-2020 08:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Lørdag blev DM i agility for små og mellem hunde afgjort. En der ikke havde heldet med sig, var vinderen fra 2019 Fiona Wennberg

Flere internathunde har brug for ekstra træning før nyt hjem

03-02-2025 08:08, af Cecilie Friis Amstrup

I 2024 fik 515 hunde fra Dyrenes Beskyttelse nyt hjem. Tallet er mindre end året før, men det skyldes i høj grad, at hundene på internaterne kræver mere tid og træning, før de kan omplaceres. 

Større foderkrav til de små hunde

27-01-2011 14:06, af Anne Kristine Tollestrup
Forskning viser, at små hunde stiller større krav til lækker og varieret hundemad.

Ny forskning fortæller om hundens forhold til ejeren

08-10-2013 12:40, af Tine Luther
Amerikanske hjernescanninger viser, at hunde kan skatte sin ejer lige så højt, som den skatter mad.

5 gode råd til at få din hund ned i vægt

18-11-2017 10:14, af Sandra Lund Brudlykke og Amanda Friedel Jakobsen

Overvægt blandt hunde er et stigende problem, og opstår oftest som et resultat af et for højt energiindtag i forhold til aktivitetsniveau

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra HUNDEN: Raceportræt af den loyale rottweiler

15-07-2025 07:00, af Uli Nomis m.fl.

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Helen og hundene udforsker Norges vilde fjelde

13-07-2025 06:55, af Cecilie Friis Amstrup

Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.

’’Uden James var jeg ikke mødt op’’

12-07-2025 07:24, af Yasmin Bøllehuus

Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse. 

Fra HUNDEN: Raceportræt af den alsidige border collie

14-07-2025 06:39, af Hanni Zimmer

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Fra HUNDEN: Raceportræt af den intelligente cairn terrier

16-07-2025 07:54, af Berit Rosenfeldt

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.