Jeg var faktisk ikke helt fri for at blive en smule skuffet, da fortsat læsning afslørede at vedkommende refererede til hvalpens testikler, populært kaldet nosser, som så her, ved en tastefejl, var blevet til ”nisser”.
Bekymringen gik på, at den pågældende hvalp, som var 8 uger, kun havde testiklerne nede i pungen af og til, altså testiklerne poppede op og ned, tilsyneladende sådan lidt efter forgodtbefindende.
Det optimale er selvfølgelig, at en (han)hvalp har to testikler i pungen – to testikler, som bliver i pungen. Det er bare ikke altid en selvfølge.
Kryptorchisme: arv eller miljø?
I mange år har det været antaget, at årsagen til kryptorchisme er arveligt betinget, og det er der næppe heller tvivl om, at det er i en eller anden grad. Arvegangen er dog ikke endeligt klarlagt, og formodentlig ligger der et samspil mellem flere gener bag, når en hanhund ender med at være kryptorchid.
En anden ting i forbindelse med kryptorchisme hos hanhunde, som der ikke tales om, er hvorvidt miljøet, altså det miljø, som hanhvalpen vokser op i, har betydning for udviklingen af kryptorchisme.
Jeg har i hvert fald aldrig hørt miljømæssige faktorer nævnt på dansk eller i dansk litteratur om emnet som en faktor, der kan føre til kryptorchisme hos hanhunde.
MEN in the land of the free, USA, hvor alt er større – også antallet af hundeopdrættere og dermed også af opdrættererfaringer, er man begyndt at være opmærksom på, at visse miljømæssige forhold kan disponere for udviklingen af kryptorchisme.
Synderen hedder varme
Sædceller er ekstremt varmefølsomme. Både de færdige, modne sædceller i bitestiklerne, såvel som selve produktionen af sædceller, er meget varmefølsomme. Det er baggrunden for, at testiklerne sidder ”udenpå kroppen”.
Typisk vil temperaturen i testiklerne ligge et par grader under kroppens temperatur. Sådan skal det være for at sædceller kan bevare deres fertilitet, altså deres evne til at befrugte et æg.
Der er dog én form for varme, som testiklerne, uanset deres placering, stadig er sårbare overfor, nemlig feber.
Feber kan ødelægge sædcellerne og gøre dem infertile, altså ude af stand til at befrugte et æg.
Hvis en hanhund har haft feber indenfor de sidste par måneder inden en parring, så bør man derfor altid få lavet en test af hans sædkvalitet inden parringen.
Faktisk er sædceller så følsomme overfor varme, at hvis man måler på hanhundes sædkvalitet, så vil den altid generelt være bedre om vinteren end om sommeren, ganske enkelt fordi det er varmere, og temperaturen er højere i sommerhalvåret.
Så det der med, at sædceller og varme er to uforenelige størrelser, det bør man tage seriøst.
Temperaturen i hvalpekassen spiller en faktor
Hvad man ifølge amerikanske forskere på området også bør tage seriøst er, at hanhvalpe ikke ligger for varmt i hvalpekassen. Tilsyneladende har varme nemlig ikke bare en negativ indflydelse på sædkvaliteten, men også på om testiklerne falder ned i pungen som de skal.
Man mener nemlig at kunne se en sammenhæng mellem varme i hvalpekassen og manglende nedstigning af testikler. Forstået således, at hos opdrættere, der bruger eksterne varmekilder i deres fødekasser, ses der generelt en højere frekvens af kryptorchide hanhunde end hos opdrættere, som undlader brug af varmekilder i fødekassen.
De amerikanske opdrættere, som har den laveste andel af kryptorchide hunde, er folk, der opdrætter hunde ude i en stald- eller kennelbygning, og hvor tæven og hvalpene ofte ligger i en kasse eller hundehus uden tæpper og ved en rumtemperatur, som typisk er lavere end normal stuetemperatur. (Det er så muligt, at disse opdrættere har andre problematikker i deres opdræt, men lige her ser vi kun på kryptorchisme).
Man kan så spørge, hvorfor er alle hanhvalpe, hvor der har været anvendte eksterne varmekilder i fødekassen, ikke kryptorchide?
Og der er det jo nok at arveligheden spiller ind. Hvis hanhunden genetisk er disponeret for at ende som kryptorchid, så er det muligt, at et for varmt miljø i fødekassen medfører, at testiklerne (en eller begge) ikke stiger korrekt ned på sådan en hvalp.
Det skal pointeres, at overstående ikke er signifikant dokumenteret. Foreløbigt taler vi antagelser, men ret velunderbyggede antagelser.
Personligt er jeg ikke i tvivl om, at eksterne varmekilder i fødekassen generelt gør mere skade end gavn - af mange årsager, som jeg ikke vil komme nærmere ind på her.
Med denne nye viden og nye observationer om varme og manglende testikler in mente, er der yderligere en grund til at undlade eksterne varmekilder i fødekassen.
Og til at sørge for, at der ALTID er et område i fødekassen UDEN tæpper eller vetbeds, men bare med aviser, hvor hvalpene kan søge ud hvis de får det for varmt.
Så har du i hvert fald gjort hvad du kan for at passe på de neonatale hvalpes nisser, æh, no…., øh, testikler.
Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.
Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.
Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær.
Dogley.com har lavet en undersøgelse af danske hundenavne i 2019. her får du de 20 mest populære
Årsvinderen på Show of Winners er normalt en kendt person, som har gjort et eller andet ekstra for hunde. I år var det i den grad vindere, der havde gjort noget for hundene
Hvad skal man svare, når en person spørger, om han eller hund må sige hej til ens hund? Er det ok at sige nej. Hvad synes du?
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær.
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste