Jeg var faktisk ikke helt fri for at blive en smule skuffet, da fortsat læsning afslørede at vedkommende refererede til hvalpens testikler, populært kaldet nosser, som så her, ved en tastefejl, var blevet til ”nisser”.
Bekymringen gik på, at den pågældende hvalp, som var 8 uger, kun havde testiklerne nede i pungen af og til, altså testiklerne poppede op og ned, tilsyneladende sådan lidt efter forgodtbefindende.
Det optimale er selvfølgelig, at en (han)hvalp har to testikler i pungen – to testikler, som bliver i pungen. Det er bare ikke altid en selvfølge.
Kryptorchisme: arv eller miljø?
I mange år har det været antaget, at årsagen til kryptorchisme er arveligt betinget, og det er der næppe heller tvivl om, at det er i en eller anden grad. Arvegangen er dog ikke endeligt klarlagt, og formodentlig ligger der et samspil mellem flere gener bag, når en hanhund ender med at være kryptorchid.
En anden ting i forbindelse med kryptorchisme hos hanhunde, som der ikke tales om, er hvorvidt miljøet, altså det miljø, som hanhvalpen vokser op i, har betydning for udviklingen af kryptorchisme.
Jeg har i hvert fald aldrig hørt miljømæssige faktorer nævnt på dansk eller i dansk litteratur om emnet som en faktor, der kan føre til kryptorchisme hos hanhunde.
MEN in the land of the free, USA, hvor alt er større – også antallet af hundeopdrættere og dermed også af opdrættererfaringer, er man begyndt at være opmærksom på, at visse miljømæssige forhold kan disponere for udviklingen af kryptorchisme.
Synderen hedder varme
Sædceller er ekstremt varmefølsomme. Både de færdige, modne sædceller i bitestiklerne, såvel som selve produktionen af sædceller, er meget varmefølsomme. Det er baggrunden for, at testiklerne sidder ”udenpå kroppen”.
Typisk vil temperaturen i testiklerne ligge et par grader under kroppens temperatur. Sådan skal det være for at sædceller kan bevare deres fertilitet, altså deres evne til at befrugte et æg.
Der er dog én form for varme, som testiklerne, uanset deres placering, stadig er sårbare overfor, nemlig feber.
Feber kan ødelægge sædcellerne og gøre dem infertile, altså ude af stand til at befrugte et æg.
Hvis en hanhund har haft feber indenfor de sidste par måneder inden en parring, så bør man derfor altid få lavet en test af hans sædkvalitet inden parringen.
Faktisk er sædceller så følsomme overfor varme, at hvis man måler på hanhundes sædkvalitet, så vil den altid generelt være bedre om vinteren end om sommeren, ganske enkelt fordi det er varmere, og temperaturen er højere i sommerhalvåret.
Så det der med, at sædceller og varme er to uforenelige størrelser, det bør man tage seriøst.
Temperaturen i hvalpekassen spiller en faktor
Hvad man ifølge amerikanske forskere på området også bør tage seriøst er, at hanhvalpe ikke ligger for varmt i hvalpekassen. Tilsyneladende har varme nemlig ikke bare en negativ indflydelse på sædkvaliteten, men også på om testiklerne falder ned i pungen som de skal.
Man mener nemlig at kunne se en sammenhæng mellem varme i hvalpekassen og manglende nedstigning af testikler. Forstået således, at hos opdrættere, der bruger eksterne varmekilder i deres fødekasser, ses der generelt en højere frekvens af kryptorchide hanhunde end hos opdrættere, som undlader brug af varmekilder i fødekassen.
De amerikanske opdrættere, som har den laveste andel af kryptorchide hunde, er folk, der opdrætter hunde ude i en stald- eller kennelbygning, og hvor tæven og hvalpene ofte ligger i en kasse eller hundehus uden tæpper og ved en rumtemperatur, som typisk er lavere end normal stuetemperatur. (Det er så muligt, at disse opdrættere har andre problematikker i deres opdræt, men lige her ser vi kun på kryptorchisme).
Man kan så spørge, hvorfor er alle hanhvalpe, hvor der har været anvendte eksterne varmekilder i fødekassen, ikke kryptorchide?
Og der er det jo nok at arveligheden spiller ind. Hvis hanhunden genetisk er disponeret for at ende som kryptorchid, så er det muligt, at et for varmt miljø i fødekassen medfører, at testiklerne (en eller begge) ikke stiger korrekt ned på sådan en hvalp.
Det skal pointeres, at overstående ikke er signifikant dokumenteret. Foreløbigt taler vi antagelser, men ret velunderbyggede antagelser.
Personligt er jeg ikke i tvivl om, at eksterne varmekilder i fødekassen generelt gør mere skade end gavn - af mange årsager, som jeg ikke vil komme nærmere ind på her.
Med denne nye viden og nye observationer om varme og manglende testikler in mente, er der yderligere en grund til at undlade eksterne varmekilder i fødekassen.
Og til at sørge for, at der ALTID er et område i fødekassen UDEN tæpper eller vetbeds, men bare med aviser, hvor hvalpene kan søge ud hvis de får det for varmt.
Så har du i hvert fald gjort hvad du kan for at passe på de neonatale hvalpes nisser, æh, no…., øh, testikler.
Nogle hunde ser ud til at knytte sig stærkere til én bestemt person i husstanden, mens andre virker lige glade for alle. Hvad afgør, hvem der bliver hundens favorit? Handler det om, hvem der fodrer den, hvem der leger mest med den, eller er der helt andre faktorer på spil?
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
15 hunde er indleveret til Dyrenes Beskyttelse i Århus. Hundene er fjernet af Midt- og Vestjyllands Politi, da deres ejer for anden gang er frakendt retten til at holde dyr. Hundene er nu klar til at finde nye hjem.
Hvis du ikke allerede har lagt planer for Kristi Himmelfartsdagene, så læg vejen forbi Roskilde Dyrskueplads. Fredag til søndag vil pladsen nemlig bugne af søde, dygtige hunde og deres ejere i anledning af Dansk Kennel Klub’s tredobbelte hundeudstilling. I løbet af de tre dage vil over 8.500 hunde blive bedømt og Dyrskuepladsen vil derfor være et sandt mekka for alle hundeelskere med rig mulighed for at få en stor overdosis af pelset kærlighed.
Jesper Østergaard fra Sunds ved Herning har taget utraditionelle midler i brug for at forhindre hunde i at tisse på sin postkasse. Midlerne er ikke bare utraditionelle, de er også ulovlige
At demente kan have glæde af besøgshunde, er efterhånden ikke helt ukendt. Studie bekræfter den positive effekt – og viser at både depression og dårlig livskvalitet kan forbedres ved kontakt med en firbenet besøgsven
Aflivning af hunde er altid et følsomt emne. Men hvornår bør man skride til aflivning af en aggressiv hund? I Tyskland ser det nu ud til, at en hund, der har dræbt sin ejer og dennes søn, får lov at leve
Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere
En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet