“Jeg er bekymret for min hvalps nisser”

20-12-2024 16:32, af Anne Egede

Sådan var der en, som indledte en besked til mig på messenger. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg umiddelbart var en smule mystificeret – en hvalps nisser? Men, hey, nu er det jo december, og dermed højsæson for nisser, så hvorfor ikke?

Copyright Ridehesten.com
Anne Egede deler observationer fra USA, hvor man er begyndt at være opmærksom på, at visse miljømæssige forhold kan disponere for udviklingen af kryptorchisme. Foto: Adobe

Jeg var faktisk ikke helt fri for at blive en smule skuffet, da fortsat læsning afslørede at vedkommende refererede til hvalpens testikler, populært kaldet nosser, som så her, ved en tastefejl, var blevet til ”nisser”.

Bekymringen gik på, at den pågældende hvalp, som var 8 uger, kun havde testiklerne nede i pungen af og til, altså testiklerne poppede op og ned, tilsyneladende sådan lidt efter forgodtbefindende.

Det optimale er selvfølgelig, at en (han)hvalp har to testikler i pungen – to testikler, som bliver i pungen. Det er bare ikke altid en selvfølge.

Kryptorchisme: arv eller miljø?
I mange år har det været antaget, at årsagen til kryptorchisme er arveligt betinget, og det er der næppe heller tvivl om, at det er i en eller anden grad. Arvegangen er dog ikke endeligt klarlagt, og formodentlig ligger der et samspil mellem flere gener bag, når en hanhund ender med at være kryptorchid.

En anden ting i forbindelse med kryptorchisme hos hanhunde, som der ikke tales om, er hvorvidt miljøet, altså det miljø, som hanhvalpen vokser op i, har betydning for udviklingen af kryptorchisme.

Jeg har i hvert fald aldrig hørt miljømæssige faktorer nævnt på dansk eller i dansk litteratur om emnet som en faktor, der kan føre til kryptorchisme hos hanhunde.

MEN in the land of the free, USA, hvor alt er større – også antallet af hundeopdrættere og dermed også af opdrættererfaringer, er man begyndt at være opmærksom på, at visse miljømæssige forhold kan disponere for udviklingen af kryptorchisme.

Synderen hedder varme
Sædceller er ekstremt varmefølsomme. Både de færdige, modne sædceller i bitestiklerne, såvel som selve produktionen af sædceller, er meget varmefølsomme. Det er baggrunden for, at testiklerne sidder ”udenpå kroppen”.

Typisk vil temperaturen i testiklerne ligge et par grader under kroppens temperatur. Sådan skal det være for at sædceller kan bevare deres fertilitet, altså deres evne til at befrugte et æg.
Der er dog én form for varme, som testiklerne, uanset deres placering, stadig er sårbare overfor, nemlig feber.
Feber kan ødelægge sædcellerne og gøre dem infertile, altså ude af stand til at befrugte et æg.
Hvis en hanhund har haft feber indenfor de sidste par måneder inden en parring, så bør man derfor altid få lavet en test af hans sædkvalitet inden parringen.

Faktisk er sædceller så følsomme overfor varme, at hvis man måler på hanhundes sædkvalitet, så vil den altid generelt være bedre om vinteren end om sommeren, ganske enkelt fordi det er varmere, og temperaturen er højere i sommerhalvåret.

Så det der med, at sædceller og varme er to uforenelige størrelser, det bør man tage seriøst.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Anne Egede

Temperaturen i hvalpekassen spiller en faktor
Hvad man ifølge amerikanske forskere på området også bør tage seriøst er, at hanhvalpe ikke ligger for varmt i hvalpekassen. Tilsyneladende har varme nemlig ikke bare en negativ indflydelse på sædkvaliteten, men også på om testiklerne falder ned i pungen som de skal.

Man mener nemlig at kunne se en sammenhæng mellem varme i hvalpekassen og manglende nedstigning af testikler. Forstået således, at hos opdrættere, der bruger eksterne varmekilder i deres fødekasser, ses der generelt en højere frekvens af kryptorchide hanhunde end hos opdrættere, som undlader brug af varmekilder i fødekassen.

De amerikanske opdrættere, som har den laveste andel af kryptorchide hunde, er folk, der opdrætter hunde ude i en stald- eller kennelbygning, og hvor tæven og hvalpene ofte ligger i en kasse eller hundehus uden tæpper og ved en rumtemperatur, som typisk er lavere end normal stuetemperatur. (Det er så muligt, at disse opdrættere har andre problematikker i deres opdræt, men lige her ser vi kun på kryptorchisme).

Man kan så spørge, hvorfor er alle hanhvalpe, hvor der har været anvendte eksterne varmekilder i fødekassen, ikke kryptorchide?

Og der er det jo nok at arveligheden spiller ind. Hvis hanhunden genetisk er disponeret for at ende som kryptorchid, så er det muligt, at et for varmt miljø i fødekassen medfører, at testiklerne (en eller begge) ikke stiger korrekt ned på sådan en hvalp.

Det skal pointeres, at overstående ikke er signifikant dokumenteret. Foreløbigt taler vi antagelser, men ret velunderbyggede antagelser.

Personligt er jeg ikke i tvivl om, at eksterne varmekilder i fødekassen generelt gør mere skade end gavn - af mange årsager, som jeg ikke vil komme nærmere ind på her.

Med denne nye viden og nye observationer om varme og manglende testikler in mente, er der yderligere en grund til at undlade eksterne varmekilder i fødekassen.

Og til at sørge for, at der ALTID er et område i fødekassen UDEN tæpper eller vetbeds, men bare med aviser, hvor hvalpene kan søge ud hvis de får det for varmt.

Så har du i hvert fald gjort hvad du kan for at passe på de neonatale hvalpes nisser, æh, no…., øh, testikler.

Læs også

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Godt nyt: EU-lovforslag skal beskytte hunde og katte

09-12-2023 11:10, af Anne Cecilie Sohl

For første gang foreslår EU-kommissionen, at hundes og kattes velfærd bliver beskyttet af EU-lovgivningen. Forslaget skal indføre længe ventede foranstaltninger vedrørende sporbarhed og registrering af hunde og katte. Det er godt nyt for de danske kæledyr, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse. 

Stivkrampe hos hunde

08-03-2022 08:13, af Astrid Gerd Holtet

Bakterien Clostridium tetani danner en nervegift, og kan give den livsfarlige krampetilstand, der kaldes stivkrampe eller tetanus

Roskilde: Campingliv i hundehøjde

24-09-2024 14:20, af Cecilie Friis Amstrup

Både danske og udenlandske hundeudstillere valgte at booke en campingplads til Dansk Kennel Klubs internationale udstilling i Roskilde. For Mai-Britt og Søren Askgaard giver det ekstra fleksibilitet og tid sammen med deres elskede terriere.

Livsstadie – alderdommen

05-05-2021 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Hunde i Danmark lever i længere tid end de gjorde førhen – og dermed fylder alderdommen mere i hundens liv, både for hund og ejer

Fokus på allergiske hunde

13-06-2016 14:46, af Tine Luther
Masser af hunde døjer med allergi – blandt andet 3-årige Sofus. Læs om ham her og få gode råd til håndtering og behandling af allergi.

Mange hunde får julegave

24-12-2011 11:36, af Tine Luther
Ifølge en undersøgelse foretaget af Epinion for Topdanmark vil der i aften ligge i omegnen af 150.000 julegaver under træet til vores 4-benede venner. Det er ikke overraskende, mener livsstilsekspert Christine Feldthaus.

Inka skrev historie som Danmarks første hund med titlen NOVFCH

18-12-2024 14:21, af Cecilie Friis Amstrup

En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Roskilde: Cairn terrier triumferede på første dag i Store ring

09-05-2025 20:11, af Cecilie Friis Amstrup

Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.

Roskilde: Simone vandt juniorhandlerfinalen med ro og overblik

10-05-2025 20:09, af Cecilie Friis Amstrup

Ved DKK’s internationale udstilling i Roskilde sikrede Simone Riisgaard Kristiansen sig sejren i juniorhandlingfinalen med en præstation, der imponerede dommeren med sin ro, selvsikkerhed og sikre håndtering.

Når isbilen ringer så logrer halerne

06-05-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.