Ny æra for hundeavl skal skabe bedre rammer for sundhed og velfærd

20-12-2024 15:16, af Cecilie Friis Amstrup

Dansk Kennel Klub gør etiske anbefalinger til regler for at styrke ansvarlig hundeavl.

Copyright Ridehesten.com
Dansk Kennel Klub ændrer fra 1. januar 2025 deres etiske anbefalinger for avl til etiske regler. Foto: Adobe

Fra 1. januar 2025 træder Dansk Kennel Klubs (DKK) nye etiske regler for avl i kraft. De nye regler skal sikre bedre sundhed og trivsel hos hunde og bygger på en omfattende revidering af de tidligere etiske anbefalinger. Med de nye krav bliver fokus på ansvarlig avl skærpet, og danske hundeopdrættere får nu klare rammer, der matcher kommende dansk og europæisk lovgivning.

De nye regler tager udgangspunkt i et øget fokus på hundes sundhed og velfærd og er udviklet i samarbejde med dyreværnsorganisationer og dyrlæger. DKK fremhæver, at de etiske regler også følger den danske og europæiske lovgivning på området. Yderligere information og detaljer om reglerne kan findes på DKK’s hjemmeside.

Strengere alderskrav for avl
Et af de mest markante nye tiltag er aldersgrænserne for, hvornår en tæve må parres første gang. Små og mellemstore hunde (op til 20 kg) skal være mindst 18 måneder gamle, mens store hunde og giganthunde (over 20 kg) skal være mindst 24 måneder. Derudover skal en tæve få sit første kuld, inden hun fylder 6 år.

Reglen skal sikre, at tæverne er fysisk og mentalt modne til at klare drægtighed og fødsel, hvilket understøtter deres sundhed og trivsel.

Højere krav til sundhed og adfærd
De nye regler lægger også vægt på sundhedsmæssige og adfærdsmæssige kriterier for avl. Hunde med arvelige defekter eller uhensigtsmæssig adfærd må ikke indgå i avlen, og avlere skal sikre, at begge forældredyr er fysisk og mentalt egnede.

Reglerne indebærer blandt andet, at hunde, der er bærere af genetiske sygdomme, kun må parres med partnere, der er testet fri for samme sygdom. Mere information om sundhedskravene kan findes på DKK’s hjemmeside.

Begrænsning af indavl
For at beskytte den genetiske variation er det fremover forbudt at parre individer, der er nærmere beslægtede end fætter og kusine. Dette svarer til en maksimal indavlskoefficient på 6,25 %.

Ved at undgå nært beslægtet avl reduceres risikoen for genetiske sygdomme, hvilket fremmer sundheden i de danske hunderacer.

Maksimalt fem kuld pr. tæve
En tæve må fremover højst få fem kuld i sin levetid. Der skal desuden være passende pauser mellem kuldene – minimum 12 måneder, hvis en tæve får to kuld inden for samme år.

Kejsersnit får også konsekvenser: Efter to kejsersnit må en tæve ikke længere anvendes i avl, og oplysningen vil fremgå af DKK’s offentlige hunderegister.

Konsekvenser ved tilsidesættelse af reglerne
Overtrædelser af de nye etiske regler kan få alvorlige konsekvenser for opdrættere. Gentagne eller grove overtrædelser kan medføre, at hunde får nedlagt avlsforbud, eller at opdrætteren pålægges disciplinære sanktioner i henhold til DKK’s love og stambogsføringsregler. Opdrættere opfordres derfor til nøje at sætte sig ind i reglerne for at undgå sanktioner og sikre en ansvarlig avlspraksis.

En fremtid med sunde hunde
Med de nye regler markerer DKK en ny æra for hundeavl i Danmark. De tydelige retningslinjer er et resultat af et tæt samarbejde mellem dyreværnsorganisationer, dyrlæger og DKK, og målet er at skabe de bedst mulige forhold for både hunde og opdrættere.

For mere information om de nye regler opfordrer DKK til, at man besøger organisationens hjemmeside eller kontakter dem direkte.

Læs også

Kom i form med din hund

21-01-2025 08:39, af Cecilie Friis Amstrup

Kan du forestille dig at løbe med din hund som makker og samtidig få både motion, sjov og et stærkere bånd? Det er netop, hvad Canicross handler om! Denne hurtigt voksende sport kombinerer løb og hundetræk i smukke omgivelser, og alle hunderacer kan være med.

Kom med til DM i Canicross

16-01-2025 08:20, af Cecilie Friis Amstrup

Sæt kryds i kalenderen den 23. marts 2025, hvor DIRTY PAWS - Løbeklub for hund og ejer inviterer til Danmarksmesterskaberne i canicross, bike- og scooterjoring. Stævnet afholdes i smukke Tisvilde Hegn under Dansk Canicross Forbund og lover en dag fyldt med fart, hundeglæde og fællesskab.

En nationalrace der skaber bånd mellem ejere

15-01-2025 12:45, af Cecilie Friis Amstrup

Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.

Karina Due (DF): Derfor skal hunde af fængslede bortadopteres

05-03-2019 14:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dansk Folkepartis Karina Due var også på besøg hos Dansk Dyreværn Århus mandag. Vi greb chancen og fik en snak om hendes forslag om at hunde skal kunne bortadopteres, når deres ejere sidder i fængsel

Kennelhoste hos hunde

21-10-2021 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Vådt og koldt vejr giver kennelhosten ideelle betingelser – men hvad er kennelhoste, og hvad skal du holde øje med?

Vi vil læse om hunde

24-11-2014 13:12, af Tine Luther
I følge washingtonpost.com er der meget stor sandsynlighed for, at en artikel bliver citeret, hvis der optræder en hund i den.

Børnehavebørn skabte hundejul hos DKK

27-11-2018 15:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det var festligt, da børnene fra Egebo Børnehave kom forbi DKK for at pynte op til jul med hjemmelavet julepynt af den fineste slags

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

Racen er stadig et vigtigt parameter ved valg af hund

06-05-2022 08:48, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Flere danske medier, herunder Videnskab.dk og Ekstra Bladet, har for nyligt omtalt en forskningsartikel med overskriften: ”Racen spiller meget lille rolle for en hunds adfærd”.
Det er selvfølgelig en god ”click-bait”-overskrift, men den er ikke helt dækkende for studiets konklusioner, mener Dansk Kennel Klub

Blev din hund "skudt" under DKK i Herning?

07-11-2016 15:32, af Kristine Ulsø Olsen
Hundens fotografer havde en travl weekend under DKK’s internationale udstilling i Herning, hvor der blev taget et hav af billeder som nu kan ses i vores database

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

En nationalrace der skaber bånd mellem ejere

15-01-2025 12:45, af Cecilie Friis Amstrup

Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Karsten og Thor: Et unikt team i politiets hundetjeneste

14-01-2025 15:03, af Karina Green

Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse. 

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Border collie overlevede livstruende mavedrejning

17-01-2025 08:04, af Cecilie Friis Amstrup

I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.