Ny æra for hundeavl skal skabe bedre rammer for sundhed og velfærd

20-12-2024 15:16, af Cecilie Friis Amstrup

Dansk Kennel Klub gør etiske anbefalinger til regler for at styrke ansvarlig hundeavl.

Copyright Ridehesten.com
Dansk Kennel Klub ændrer fra 1. januar 2025 deres etiske anbefalinger for avl til etiske regler. Foto: Adobe

Fra 1. januar 2025 træder Dansk Kennel Klubs (DKK) nye etiske regler for avl i kraft. De nye regler skal sikre bedre sundhed og trivsel hos hunde og bygger på en omfattende revidering af de tidligere etiske anbefalinger. Med de nye krav bliver fokus på ansvarlig avl skærpet, og danske hundeopdrættere får nu klare rammer, der matcher kommende dansk og europæisk lovgivning.

De nye regler tager udgangspunkt i et øget fokus på hundes sundhed og velfærd og er udviklet i samarbejde med dyreværnsorganisationer og dyrlæger. DKK fremhæver, at de etiske regler også følger den danske og europæiske lovgivning på området. Yderligere information og detaljer om reglerne kan findes på DKK’s hjemmeside.

Strengere alderskrav for avl
Et af de mest markante nye tiltag er aldersgrænserne for, hvornår en tæve må parres første gang. Små og mellemstore hunde (op til 20 kg) skal være mindst 18 måneder gamle, mens store hunde og giganthunde (over 20 kg) skal være mindst 24 måneder. Derudover skal en tæve få sit første kuld, inden hun fylder 6 år.

Reglen skal sikre, at tæverne er fysisk og mentalt modne til at klare drægtighed og fødsel, hvilket understøtter deres sundhed og trivsel.

Højere krav til sundhed og adfærd
De nye regler lægger også vægt på sundhedsmæssige og adfærdsmæssige kriterier for avl. Hunde med arvelige defekter eller uhensigtsmæssig adfærd må ikke indgå i avlen, og avlere skal sikre, at begge forældredyr er fysisk og mentalt egnede.

Reglerne indebærer blandt andet, at hunde, der er bærere af genetiske sygdomme, kun må parres med partnere, der er testet fri for samme sygdom. Mere information om sundhedskravene kan findes på DKK’s hjemmeside.

Begrænsning af indavl
For at beskytte den genetiske variation er det fremover forbudt at parre individer, der er nærmere beslægtede end fætter og kusine. Dette svarer til en maksimal indavlskoefficient på 6,25 %.

Ved at undgå nært beslægtet avl reduceres risikoen for genetiske sygdomme, hvilket fremmer sundheden i de danske hunderacer.

Maksimalt fem kuld pr. tæve
En tæve må fremover højst få fem kuld i sin levetid. Der skal desuden være passende pauser mellem kuldene – minimum 12 måneder, hvis en tæve får to kuld inden for samme år.

Kejsersnit får også konsekvenser: Efter to kejsersnit må en tæve ikke længere anvendes i avl, og oplysningen vil fremgå af DKK’s offentlige hunderegister.

Konsekvenser ved tilsidesættelse af reglerne
Overtrædelser af de nye etiske regler kan få alvorlige konsekvenser for opdrættere. Gentagne eller grove overtrædelser kan medføre, at hunde får nedlagt avlsforbud, eller at opdrætteren pålægges disciplinære sanktioner i henhold til DKK’s love og stambogsføringsregler. Opdrættere opfordres derfor til nøje at sætte sig ind i reglerne for at undgå sanktioner og sikre en ansvarlig avlspraksis.

En fremtid med sunde hunde
Med de nye regler markerer DKK en ny æra for hundeavl i Danmark. De tydelige retningslinjer er et resultat af et tæt samarbejde mellem dyreværnsorganisationer, dyrlæger og DKK, og målet er at skabe de bedst mulige forhold for både hunde og opdrættere.

For mere information om de nye regler opfordrer DKK til, at man besøger organisationens hjemmeside eller kontakter dem direkte.

Læs også

Lad din hund forbedre din livskvalitet

19-04-2025 07:21, af Cecilie Friis Amstrup

Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær. 

Dyk ned i det: Gør din hund til en glad vandhund

17-04-2025 07:22, af Cecilie Friis Amstrup

I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund, og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.

Mit sværeste farvel blev ikke accepteret

13-04-2025 07:55, af Mette Søndergård

Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.

Hunde er gode for økonomien

12-01-2018 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt studie fra Sverige viser, at hunde og katte har en positiv virkning på nationaløkonomien

50% flere hunde efterlades i sommervarme biler

30-06-2015 08:44, af Tine Luther
Markant flere hunde blev glemt i bilen sidste år, mens solen bagte, viser opgørelse. Og i år har Dyrenes Vagtcentral allerede modtaget 100 hunde-i-bil-opkald.

Oversigt over ringe og racer i Roskilde fredag

13-05-2022 08:49, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så går det løs med hundeudstilling i Roskilde. Her får du et overblik over, hvor du kan se de forskellige racer i dag

Miriam på TV

07-04-2021 09:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvor går man hen, hvis man vide noget om hunde? Man går naturligvis til den tidligere verdensmester i lydighed. Det gjorde DK4 for en måned siden, og nu får Miriam snart debut på tv

Sådan gør du din hund klar til nytåret med lydtræning

21-11-2024 11:09, af Cecilie Friis Amstrup

Nytåret kan være en stressende tid for mange hunde, og derfor kan det være en fordel at starte med lydtræning. Så kan du skabe tryghed for både dig og din hund.

Mysteriet i Munkebo: Hunde forgiftes

02-03-2018 14:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hunden Paco mistede for nylig livet i Munkebo. Hunden døde af en forgiftning. Flere mener, at det er et menneske, der med vilje har forgiftet Paco og andre hunde og dyr i området

Hundevenlig ferie på Vemmetofte Camping

09-10-2017 11:45, af Marie Helene Rigård Rohleder

Vemmetofte Strand Camping er et ferieparadis for din hund. Stedet har egen legeplads til hunde, et hundebad og fælles gåture, fordi de vil skabe en feriemulighed for hele familien

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Mit sværeste farvel blev ikke accepteret

13-04-2025 07:55, af Mette Søndergård

Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Velkendt jagthundehjerte gæstede Danmarks første hundekro

14-04-2025 07:38, af Cecilie Friis Amstrup

Harris Jensen, hans hustru og deres engelske setter Bob nød fire dage i Rold Skov og den særlige stemning på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?