Fra 1. januar 2025 træder Dansk Kennel Klubs (DKK) nye etiske regler for avl i kraft. De nye regler skal sikre bedre sundhed og trivsel hos hunde og bygger på en omfattende revidering af de tidligere etiske anbefalinger. Med de nye krav bliver fokus på ansvarlig avl skærpet, og danske hundeopdrættere får nu klare rammer, der matcher kommende dansk og europæisk lovgivning.
De nye regler tager udgangspunkt i et øget fokus på hundes sundhed og velfærd og er udviklet i samarbejde med dyreværnsorganisationer og dyrlæger. DKK fremhæver, at de etiske regler også følger den danske og europæiske lovgivning på området. Yderligere information og detaljer om reglerne kan findes på DKK’s hjemmeside.
Strengere alderskrav for avl
Et af de mest markante nye tiltag er aldersgrænserne for, hvornår en tæve må parres første gang. Små og mellemstore hunde (op til 20 kg) skal være mindst 18 måneder gamle, mens store hunde og giganthunde (over 20 kg) skal være mindst 24 måneder. Derudover skal en tæve få sit første kuld, inden hun fylder 6 år.
Reglen skal sikre, at tæverne er fysisk og mentalt modne til at klare drægtighed og fødsel, hvilket understøtter deres sundhed og trivsel.
Højere krav til sundhed og adfærd
De nye regler lægger også vægt på sundhedsmæssige og adfærdsmæssige kriterier for avl. Hunde med arvelige defekter eller uhensigtsmæssig adfærd må ikke indgå i avlen, og avlere skal sikre, at begge forældredyr er fysisk og mentalt egnede.
Reglerne indebærer blandt andet, at hunde, der er bærere af genetiske sygdomme, kun må parres med partnere, der er testet fri for samme sygdom. Mere information om sundhedskravene kan findes på DKK’s hjemmeside.
Begrænsning af indavl
For at beskytte den genetiske variation er det fremover forbudt at parre individer, der er nærmere beslægtede end fætter og kusine. Dette svarer til en maksimal indavlskoefficient på 6,25 %.
Ved at undgå nært beslægtet avl reduceres risikoen for genetiske sygdomme, hvilket fremmer sundheden i de danske hunderacer.
Maksimalt fem kuld pr. tæve
En tæve må fremover højst få fem kuld i sin levetid. Der skal desuden være passende pauser mellem kuldene – minimum 12 måneder, hvis en tæve får to kuld inden for samme år.
Kejsersnit får også konsekvenser: Efter to kejsersnit må en tæve ikke længere anvendes i avl, og oplysningen vil fremgå af DKK’s offentlige hunderegister.
Konsekvenser ved tilsidesættelse af reglerne
Overtrædelser af de nye etiske regler kan få alvorlige konsekvenser for opdrættere. Gentagne eller grove overtrædelser kan medføre, at hunde får nedlagt avlsforbud, eller at opdrætteren pålægges disciplinære sanktioner i henhold til DKK’s love og stambogsføringsregler. Opdrættere opfordres derfor til nøje at sætte sig ind i reglerne for at undgå sanktioner og sikre en ansvarlig avlspraksis.
En fremtid med sunde hunde
Med de nye regler markerer DKK en ny æra for hundeavl i Danmark. De tydelige retningslinjer er et resultat af et tæt samarbejde mellem dyreværnsorganisationer, dyrlæger og DKK, og målet er at skabe de bedst mulige forhold for både hunde og opdrættere.
For mere information om de nye regler opfordrer DKK til, at man besøger organisationens hjemmeside eller kontakter dem direkte.
Sådan var der en, som indledte en besked til mig på messenger. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg umiddelbart var en smule mystificeret – en hvalps nisser? Men, hey, nu er det jo december, og dermed højsæson for nisser, så hvorfor ikke?
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
Selvom de bedende hundeøjne kan være svære at modstå, er det vigtigt at tænke over, hvad din hund får fra julebordet. Med den rette omtanke kan du forkæle din firbenede ven uden at sætte dens helbred på spil.
”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet.
Som sædvanlig bringer vi månedens klumme fra Magasinet HUNDEN. Denne gang er det professor ved Københavns Universitet og leder af Center for Forskning i Velfærd hos Familiedyr, Peter Sandøe, der står for klummen
Et nyt kornfrit og hypoallergen foder fra Land & Fritid baserer sig på lokale proteinkilder fra insekter, der egner sig godt til voksne hunde. Produktet kommer på hylderne i begyndelsen af februar
Karantæne og hjemsendelse har betydet, at flere danskere end før har anskaffet sig en ny følgesvend. Særligt mange små hunde har fundet nye hjem. Ekspert rådgiver om de små hundes særlige behov og adfærd
Folk med udviklingshandicap kan have svært ved at skabe sociale relationer, men ny forskning viser at hunde kan hjælpe dem med at komme i kontakt med andre mennesker
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.
Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Med stærke præstationer i både hold- og individuel konkurrence leverede de danske juniorhandlere flotte resultater ved årets nordiske mesterskab i Stockholm.
I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.