I den seneste tid har flere dyreværnsorganisationer, dyrlæger og hundeejere i medierne italesat det, de oplever som en stigende problematik med nikotinforgiftede hunde. Sideløbende har et borgerforslag, "Forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus" opnået 50.000 støttere på blot to måneder. Trods det, at ingen reelt har kunnet identificere omfanget af problemet.
Det kan Agria Dyreforsikring til gengæld. Faktisk råbte selskabet allerede i 2022 første gang vagt i gevær i forhold til de for dyrene farlige snus- og nikotinposer:
— I perioden fra 2017 til 2021 registrerede Agria Dyreforsikring en fordobling i antallet af generelle forgiftningsskader. Samtidig begyndte vi at se en sammenhæng imellem stigningen og udbredelsen af de såkaldte røgfrie nikotinprodukter, forklarer Tine Stabell, direktør i Agria.
For at adressere problemet etablerede Agria derfor en specifik diagnosekode til brug ved registrering af nikotinforgiftningsskader, og det er årsagen til, at selskabet nu entydigt kan fastslå en markant stigning i antallet af nikotinforgiftninger blandt hunde:
Et potentielt mørketal
— For fire-fem år siden var de få tilfælde af nikotinforgiftning, vi så oftest relateret til cigaretter, men i takt med at danskerne har taget de røgfrie nikotinprodukter til sig, og de efterladte snus- og nikotinposer er blevet en synlig del af især bybilledet, er risikoen for nikotinforgiftning blandt hunde steget markant, understreger Tine Stabell.
Men det er ikke alene risikoen for nikotinforgiftning, der er steget.
— Sammenlignet med samme periode sidste år er der tale om en stigning på hele 52 procent i antallet af anmeldte nikotinforgiftninger blandt hunde, fortæller direktøren.
På trods af, at hun kan dokumentere ikke mindre end en fordobling i antallet af tilfælde på blot ét år, advarer direktøren alligevel om et potentielt endnu større mørketal:
— Vi har mistanke om, at den reelle stigning i antallet af nikotinforgiftede hunde faktisk er endnu højere, siger Tine Stabell.
Direktøren forklarer, at de diagnoser, der optræder i Agrias skadestatistikker, udelukkende registreres på baggrund af de oplysninger, selskabet modtager ved skadeanmeldelsen.
— Det betyder, at når vi registrerer ”nikotinforgiftning” som diagnosekode i vores system, er det fordi, ejeren rent faktisk har observeret hunden indtage en snus- eller nikotinpose, eller hvis dyrlægen har konstateret det, f.eks. hvis hunden kaster op på klinikken. Men der er sandsynligvis endnu flere hunde, der reelt er blevet nikotinforgiftede, uden at nikotin eller snus er identificeret eller registreret som årsag, simpelthen fordi ejeren ikke har set hunden indtage posen, forklarer direktøren.
Hvalpe smager sig vej igennem livet
Hvert år ender omkring 5,3 millioner brugte poser af det røgfrie nikotinprodukt i naturen og i det offentlige rum. Det anslås i en rapport udarbejdet af DTU Sustain for Miljøstyrelsen.
— Desværre er brugerne ikke så gode til at ramme skraldespanden, når posen har udtjent sit formål, siger Tine Stabell, som forklarer, hvorfor det udgør et problem for vores firbenede venner:
— Mange hundeejere har stået i den situation, at hunden har samlet noget op, som ejeren forgæves forsøger at få fra den. Den ubehagelige situation for både to- og firbenet er ofte årsag til, at mange hunde skynder sig at spise de ”skatte”, de finder i naturen, inden ejeren opdager det. De hvide nikotinposer er tilsat smagsstoffer, der dufter sødt og kan derfor virke indbydende for hundene.
Hun forklarer, at selv små mængder nikotin er ekstremt giftigt for dyr, og specielt hvalpe er udsatte:
— Hundehvalpe er som små børn: Naturligt nysgerrige udforsker de deres omgivelser - de smager sig nærmest vej igennem livet. Fordi hundehvalpe fysisk er mindre i størrelsen, får de relativt mere nikotin i kroppen end en voksen hund, når de spiser en nikotinpose. Forgiftningen rammer derfor hvalpe og mindre hunde samt svage og ældre hunde hårdere end fuldvoksne, større hunde. Ubrugte snusposer indeholder betydeligt mere nikotin end brugte og udgør derfor den største fare, siger Tine Stabell, der håber, at politikerne skeler til den dokumenterede stigning i antallet af nikotinforgiftninger blandt hunde, når borgerforslaget, der søger at forbedre indsatsen mod nikotinposer i naturen, overgår til behandling i Folketinget.
Sådan kan du forebygge nikotinforgiftning hos din hund:
Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
60-årig mand fra Farsø blev i går idømt en bøde i en sag om hunde. Det er ikke første gang, manden overtræder reglerne
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.
Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.
Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.