Som hundemenneske ved man, at hunden kan meget mere, end mange tror. Bare et kig ind i de udtryksfulde øjne vidner om en skjult verden, vi som mennesker slet ikke har fantasi til at forestille os. Derfor kommer der også hele tiden nye forskningsresultater, der viser nye og overraskende egenskaber hos hundene. Ofte handler forskningen om hundens lugtesans, og det gør et nyt fransk studie også. Spørgsmålet er så bare, om man kan bruge det til noget. Det har Videnskab.dk forsøgt at finde svar på.
Studiet viser klart og tydeligt, at hunde kan genkende lugten, et menneske udskiller under et epileptisk anfald. Det kan du blandt andet se i videoen nederst i denne artikel.
Flere danske forskere påpeger dog, at der kan være problemer med studiet. For det første mener de, at det ikke er bevist, at det rent faktisk er epilepsien, hundene kan lugte. Det kan nemlig også være stress fra kroppen under anfaldet, da forskerne har taget en duftprøve af mennesker under selve anfaldene.
Derudover slår de danske forskere også tvivl om, hvad man egentlig kan bruge sådan et studie til. Hvis epilepsipatienter kun udskiller denne duft under anfald, er der ikke grund til, at en hund skal verificere, at der er tale om et epileptisk anfald. Da anfaldet i sig selv er ret tydeligt.
Derfor er der stadig uenighed, om hunde kan hjælpe patienter med epilepsi. Du kan læse meget mere om studiet på Videnskab.dk
Hundene på videoen blev sendt alene ind i et rum, hvor der var syv ens dåser:
Hundene skulle hver især sniffe sig gennem fem personers lugt-prøver. Hver hund skulle gentage testen med lugt fra én af personerne, derefter holde pause i to timer, og til sidst teste de fire øvrige personers lugt en enkelt gang.
Ligesom mennesker, udvikler nogle hunde epilepsi, og anfaldene kan være ganske skræmmende at overvære. Men hvad er epilepsi, og hvad skal du gøre, hvis din hund får et anfald?
Før Jacob fik sin epilepsihund, Gaia, havde han i gennemsnit 7 epileptiske anfald om ugen. Nu har han været anfaldsfri i halvandet år, og han er overbevist om, at det er Gaias fortjeneste
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.
Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse