Som 16 årig får Jacob Dastrup konstateret epilepsi. En sygdom som hæmmer ham i hverdagen, og hvor han i gennemsnit får 7 epileptiske anfald om ugen. Hver gang han skal bevæge sig ud i det offentlige rum, bliver han nødt til at følges med sin mor. Derudover har han udviklet rygproblemer som følge af hans epilepsi.
I august 2014 ændres Jacobs liv for altid. Den sorte labradortæve Gaia bliver hans. I det foregående halve år har Jacob først søgt om at blive godkendt til en servicehund hos Servicehundeforeningen, som derefter har udvalgt og trænet Gaia til at blive en velfungerende servicehund for Jacob. Han har selv været med ovre til træningstimerne nogle gange.
- Gaia kan mærke, hvis der er et anfald på vej. En halv times tid før så blokerer hun vejen for mig og sørger for, at jeg lægger mig ned et sikkert sted. Når anfaldet så kommer, bliver hun hos mig og slikker mig i ansigtet og gør indtil, der kommer nogen og hjælper, siger Jacob Dastrup på 27 år.
Servicehund eller epilepsihund?
På grund af Jacobs rygproblemer fungerer Gaia også som en toptrænet servicehund i hans hverdag. Den hjælper ham af med jakken, samler nøglerne op fra gulvet, og Gaia kan endda tømme vaskemaskinen!
Nu kan Jacob godt bevæge sig ud i det offentlige rum uden sin mor, for Gaia passer på ham. Når de er inde i en butik, er den klistret til Jacobs ben og ekstra opmærksom på ham.
- Gaia har givet mig en stor frihed til at leve mit liv. Mig selv, min omgangskreds og de neurologer som har behandlet min epilepsi er også overbevidst om, at det er Gaias fortjeneste, at jeg har været anfaldsfri i halvandet år og ikke behøver medicin længere, siger Jacob Dastrup.
Gaia fungerer både som servicehund og epilepsihund. Funktionen epilepsihund er ikke så udbredt i Danmark, og Jacob selv kender heller ikke andre, som har en hund som Gaia. Tilbage i marts 2008 bragte magasinet HUNDEN en længere historie om Danmarks første epilepsihund, dalmatineren Nala. Nala var blevet trænet hos Canix af servicehundeinstruktør Jeanette Sams-Dodd. I marts 2012 bragte hunden.dk en mindre artikel om labradoren Diesel, som skaffede hjælp ved at gø og springe rundt, da dens ejer Lone Jensen faldt om i haven med et epileptisk anfald. Derefter gik Diesel i skarp træning som epilepsihund.
Der er heller ikke lavet nogle danske videnskabelige undersøgelser på, hvorfor og hvordan hunden kan fornemme og modvirke epileptiske anfald. Men Jacob ved, at det virker og Gaia har i den grad beriget hans liv.
Nyt fransk studie tyder på, at hunde kan snuse sig frem til patienter med epilepsi. Danske forskere er dog uenige i konklusionen
Ligesom mennesker, udvikler nogle hunde epilepsi, og anfaldene kan være ganske skræmmende at overvære. Men hvad er epilepsi, og hvad skal du gøre, hvis din hund får et anfald?
I lørdags troede Jesper Elbæk og Maria Støttrup Nielsen, at de kunne få deres elskede hund Loui hjem igen. Desværre blev parret snydt af en svindler
Sort labrador forsvandt sidste torsdag ved Ladby/Guderup ved Næstved. Dusør gives
Det er ikke kun blandt beboerne på landets plejecentre, at TrygFondens besøgshunde spreder glæde. Også plejepersonalet har stor gavn af besøgshundeordningen, fordi de er med til at give nærvær og skaber et samtalerum, der bliver en hjælp i plejepersonalets arbejde. På Kongebrocenteret i Christiansfeld oplever plejehjemslederen på nært hold, hvilken magisk indvirkning labradoren Sally har på alle
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær.
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?