Epilepsihunden Gaia modvirker epileptiske anfald

20-11-2017 10:46, af Marie Helene Rigård Rohleder

Før Jacob fik sin epilepsihund, Gaia, havde han i gennemsnit 7 epileptiske anfald om ugen. Nu har han været anfaldsfri i halvandet år, og han er overbevist om, at det er Gaias fortjeneste 

Copyright Ridehesten.com
Foto: privat

Som 16 årig får Jacob Dastrup konstateret epilepsi. En sygdom som hæmmer ham i hverdagen, og hvor han i gennemsnit får 7 epileptiske anfald om ugen. Hver gang han skal bevæge sig ud i det offentlige rum, bliver han nødt til at følges med sin mor. Derudover har han udviklet rygproblemer som følge af hans epilepsi. 

I august 2014 ændres Jacobs liv for altid. Den sorte labradortæve Gaia bliver hans. I det foregående halve år har Jacob først søgt om at blive godkendt til en servicehund hos Servicehundeforeningen, som derefter har udvalgt og trænet Gaia til at blive en velfungerende servicehund for Jacob. Han har selv været med ovre til træningstimerne nogle gange. 

- Gaia kan mærke, hvis der er et anfald på vej. En halv times tid før så blokerer hun vejen for mig og sørger for, at jeg lægger mig ned et sikkert sted. Når anfaldet så kommer, bliver hun hos mig og slikker mig i ansigtet og gør indtil, der kommer nogen og hjælper, siger Jacob Dastrup på 27 år. 

Servicehund eller epilepsihund?
På grund af Jacobs rygproblemer fungerer Gaia også som en toptrænet servicehund i hans hverdag. Den hjælper ham af med jakken, samler nøglerne op fra gulvet, og Gaia kan endda tømme vaskemaskinen!

Nu kan Jacob godt bevæge sig ud i det offentlige rum uden sin mor, for Gaia passer på ham. Når de er inde i en butik, er den klistret til Jacobs ben og ekstra opmærksom på ham. 

- Gaia har givet mig en stor frihed til at leve mit liv. Mig selv, min omgangskreds og de neurologer som har behandlet min epilepsi er også overbevidst om, at det er Gaias fortjeneste, at jeg har været anfaldsfri i halvandet år og ikke behøver medicin længere, siger Jacob Dastrup. 

Gaia fungerer både som servicehund og epilepsihund. Funktionen epilepsihund er ikke så udbredt i Danmark, og Jacob selv kender heller ikke andre, som har en hund som Gaia. Tilbage i marts 2008 bragte magasinet HUNDEN en længere historie om Danmarks første epilepsihund, dalmatineren Nala. Nala var blevet trænet hos Canix af servicehundeinstruktør Jeanette Sams-Dodd. I marts 2012 bragte hunden.dk en mindre artikel om labradoren Diesel, som skaffede hjælp ved at gø og springe rundt, da dens ejer Lone Jensen faldt om i haven med et epileptisk anfald. Derefter gik Diesel i skarp træning  som epilepsihund. 

Der er heller ikke lavet nogle danske videnskabelige undersøgelser på, hvorfor og hvordan hunden kan fornemme og modvirke epileptiske anfald. Men Jacob ved, at det virker og Gaia har i den grad beriget hans liv.

Copyright Ridehesten.com
Gaia kan også tømme vaskemaskinen for Jacob.

 

Info

Epilepsi er en af de hyppigste neurologiske sygdomme. Det er ikke én sygdom, men en fællesbetegnelse for en række tilstande med forskellige årsager, ytringsformer og prognoser. Fællesnævneren er tilbagevendende epileptiske anfald.
Epileptiske anfald er en følge af, at signaltrafikken i et større eller mindre netværk af nervecellerne i hjernen ”løber løbsk”.
Hvis man har hyppige og langvarige anfald vil de før eller siden skade hjernen, så f.eks. hukommelsen kan blive nedsat. Derfor er det vigtigt at forebygge anfaldene.

Hver dag får i gennemsnit 12 danskere stillet diagnosen epilepsi. Man regner med at ca. 1 % af befolkningen har epilepsi, det er 50.000 danskere. På verdensplan er det 40 millioner mennesker, der har epilepsi.

Kilde: Epilepsiforeningen

Læs også

Kan hunde snuse sig frem til epilepsi

10-04-2019 08:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt fransk studie tyder på, at hunde kan snuse sig frem til patienter med epilepsi. Danske forskere er dog uenige i konklusionen

Epilepsi hos hunde

02-12-2017 16:25, af Astrid Gerd Holtet

Ligesom mennesker, udvikler nogle hunde epilepsi, og anfaldene kan være ganske skræmmende at overvære. Men hvad er epilepsi, og hvad skal du gøre, hvis din hund får et anfald?

Udstilling Fredericia: 13.500 poter på ét sted

06-02-2019 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De er her alle sammen: Labrador, schæfer og collie. Og de mere sjældne racer som hollandsk kooikerhondje og porcelaine. Kom og mød 3384 hunde fordelt på 253 forskellige racer, når Dansk Kennel Klub afholder årets første udstilling i MesseC i Fredericia lørdag og søndag 9. og 10. februar. Her er der også mulighed for at få en professionel dommers øjne på din egen hund, få en snak om opdræt og børnene kan lege og bage hundekiks i det store børneområde

Genoptræning med hund

15-06-2012 12:43, af Tine Luther
En Labrador er vigtig brik i genoptræning af sygdoms– og ulykkeramte mennesker på norsk genoptræningscenter.

Labrador er køleskabstyv

09-12-2014 13:14, af Tine Luther
Se videoen af en labrador, der har fundet ud af at åbne familiens køleskab og fryser for at tage for sig af retterne.

Mødet med Fie

03-03-2021 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I går kom en nyhed, der rystede denne journalist. Influenceren Fie Oppenhagen Arildsen havde erkendt, at hun ikke har og aldrig har haft cancer. I det seneste nummer af Magasinet HUNDEN havde vi en lang artikel om hende

Toldhund med speciale i ”Wildlife”

04-12-2014 13:10, af Tine Luther
En labrador arbejder ved ”Border Force”, som tjekker indrejsende personer samt varer, der skal passere grænsen til UK. Opgaven går ud på at bremse indsmugling af truede dyrearter og produkter fra disse.

EFTERLYSNING: Hvor er Loui

02-12-2020 12:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Siden torsdag 26. november har labradoren Loui været forsvundet fra hjemmet i Højslev. Nu udlover ejeren stor dusør

Labrador dræbt af nabo

27-03-2012 09:53, af Tine Luther
En familie er knust – deres hund blev skudt af naboen i weekenden. Og naboen har loven på sin side.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.