Dolph, en blandingshund af dansk svensk gårdhund, cavalier king charles og cocker spaniel, på 12 år er normalt en rolig og venlig hund. Men denne weekend tog han familien på en uventet rejse fyldt med frygt og bekymringer. Dolph skulle passes i weekenden hos et familiemedlem i centrum af Nr. Sundby i Nordjylland. Kort efter at han var blevet afleveret, skete det, som nok er enhver hundeejers værste mareridt. Dolph smuttede ud af en åben havedør - måske i forsøget på at følge efter sin ejer, Signe. Uheldigvis havde han ikke sit halsbånd på grundet en nylig operation, og dermed blev situationen straks endnu mere alvorlig.
Mareridtet begyndte
Dolphs flugt blev hurtigt et mareridt for familien.
- Det var helt forfærdeligt. At have ham på frie poter midt i en storby, hvor han kunne være blevet ramt af biler eller det, der var værre, fortæller Ulrikka Madsen, som er søster til Dolphs familie og var med til at eftersøge den lille hund, som normalt er en dejlig og rolig.
Nu var han alene og skræmt i et ukendt miljø. Familie efterlyste ham straks hos politiet og i forskellige lokale Facebook-grupper, og der kom løbende opdateringer om hans færden, men hver gang familien nåede frem til et tip, var de altid mindst 30 minutter bagud.
Hundens utrolige instinkt
Dolphs rute viste hurtigt, at han havde en helt utrolig evne til at finde vej. Han så ud til at søge sig mod de steder, hvor han havde nære familiemedlemmer. Først løb han mod Strubjerg, en udkant af Nr. Sundby, hvor et nært familiemedlem bor, men som desværre bortrejst. Derefter vendte han tilbage mod Aalborg, krydsede den travle Limfjordsbro og navigerede sig gennem byens farer. På et tidspunkt var han tæt på at blive ramt af en bus, men han undveg heldigvis i sidste øjeblik. Lørdag aften blev han sidst set omkring Grønlandstorvet og Gigantium. Familien ledte til klokken 04.00 om natten, men måtte derefter tage en kort pause.
Dolph fandt helt selv sin ejer
Søndag morgen kl. 07.00 begyndte opkaldene at tikke ind igen. Dolph var blevet set flere steder i Aalborg centrum, og ejeren Signe, som netop var kommet hjem fra Århus, sluttede sig til eftersøgningen. Ved middagstid blev Signe sat af ved Karolinelund, og mens hun gik de sidste få hundrede meter mod sin lejlighed for at skifte tøj, hørte hun en velkendt pibelyd bag sig. Der, mod alle ods, stod Dolph. Han var tydeligt lettet over at finde sin ejer igen og løb straks hen imod hende, hvor han kravlede ind i hendes favn.
Familien er dybt imponeret
- Vi er simpelthen så imponerede over, at Dolph kunne finde Signe midt i en storby med tusindvis af mennesker og trafik, lyder det fra Ulrikka Madsen, som fortsætter: - Han må have været drevet af sin stærke forbindelse til sin familie. Det var som om, han hele tiden havde en plan om at lede efter nogle af os.
Det var en uventet og rørende genforening, og familien er stadig overvældet over, hvordan han kunne finde vej så langt og gennem så mange farer.
Det var også en uvurderlig hjælp for familien, at de blev kontaktet af professionelle hundesøgere, som tilbød deres hjælp gratis.
- Deres støtte og viden gjorde en kæmpe forskel, og det var virkelig rørende at opleve så stor hjertevarme, fortæller familien.
En hyldest til en klog hund
Dolphs utrolige instinkter og vilje til at finde sine kære viser, hvor stærkt båndet mellem en hund og dens familie kan være.
- Han har kun boet i byen i et par år, ellers har han levet hele sit liv på landet, forklarer Ulrikka Madsen. Hans rejse gennem Aalborgs travle gader viser, at selv den mest forsigtige hund kan have en utrolig beslutsomhed, når det gælder om at finde hjem.
Bichon havanaiseren Tesla har sat poteaftryk langt ud over sin lille størrelse både som lydighedsstjerne, certificeret servicehund og elsket følgesvend i hverdagen. Hun er en sand ener, der mestrer alt fra dog dancing til plejehjemsbesøg og altid med en logrende hale.
Kløe, hudproblemer og mavegener kan skyldes allergi. Hunde kan udvikle både inhalationsallergi og foderintolerance, og nogle har endda begge dele. Det kræver en grundig udredning at finde den rette behandling.
Mange hundeejere er stødt på flåter på sig selv eller hunden. Især når man har nydt en dejlig tur sammen i det fri, kan man risikere at få ubudne gæster med hjem. Flåter er små blodsugende mider, og det er ikke særlig lækkert at træde i en blodfyldt flåt, som er faldet af hunden, men det største problem med flåter er dog, at de kan forårsage sygdom hos både hunde og mennesker.
En hypotese, vi har hørt før, er, at vi lever i et alt for rent miljø, hvilket betyder, at immunforsvaret ikke bliver stimuleret i tilstrækkelig grad. Den viden har man fra mennesker, og i medicinfirmaet Premune har man forsøgt at oversætte det til vores hunde.
2023 bliver et stort hundeår. Snart er det tid til European Dog Show, og VM i dogdance som bliver årets helt store højdepunkt. Men som vi tidligere har skrevet, bliver der også masser af K9 Biathlon for alle, og nu afslører Dacia, at virksomheden bliver navngivende hovedsponsor for K9 Biathlon hele 2023
I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde
Så er der nyt afsnit af vores podcast. Denne gang kan du høre Dyreværnets udrykningsleder Nina Amdi fortæller om sit liv med hunde
Josie Quintrell er Danmarks eneste specialiserede ulvehundetræner og arbejder for at nedbryde fordomme om de fascinerende og krævende hunde.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend ved Vejen Idrætscenter den 20.-22. juni 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.
Mange hundeejere er stødt på flåter på sig selv eller hunden. Især når man har nydt en dejlig tur sammen i det fri, kan man risikere at få ubudne gæster med hjem. Flåter er små blodsugende mider, og det er ikke særlig lækkert at træde i en blodfyldt flåt, som er faldet af hunden, men det største problem med flåter er dog, at de kan forårsage sygdom hos både hunde og mennesker.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når huden pludselig bliver rød, fugtig og kløende, kan det være starten på et smertefuldt hot spot. Særligt i de varme måneder bør hundeejere være ekstra opmærksomme.
I disse dage udkommer juninummeret af HUNDEN, som er Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin - læs hvad du blandt andet kan glæde dig til.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.