Et nyt studie fra KU har kortlagt organisationerne bag importen af gadehunde til Danmark og undersøgt, hvordan danske dyrlæger opfatter sundhedstilstanden hos importerede gadehunde.
Generelt stiller dyrlægerne i undersøgelsen sig meget skeptiske over for importen af gadehunde – primært på grund af sygdomsrisikoen. Desuden vurderes mange af de importerede hunde til at have sundheds- og adfærdsproblemer, ligesom dyrlægerne ikke mener, at hundenes nye ejere altid er klædt på til at have sådan en hund.
Import af eksotiske sygdomme
I projektet er der identificeret 29 aktive gadehundeorganisationer. Ni af disse bidrog med information om omfanget af importer, og det blev estimeret, at siden 2001 var flere end 5.000 gadehunde importeret via disse organisationer.
- Vi må konstatere, at der er en stor interesse for at bringe tidligere gadehunde fra Syd- og Østeuropa til Danmark og give dem en ny tilværelse som familiehunde. Taler man med personerne bag foreningerne, får man det indtryk, at der generelt er tale om sunde og velfungerende hunde, siger professor Peter Sandøe, som er den ene af forskerne bag undersøgelsen.
Men der tegner sig et ganske andet billede, når man taler med de praktiserende dyrlæger, der møder gadehundene i deres klinikker.
- Næsten alle de 173 dyrlæger, som svarede på vores spørgeskema, mener, at der er grund til at bekymre sig om, at gadehundene bringer eksotiske sygdomme med sig. Og næsten lige så mange mener, at de tidligere gadehunde har flere adfærdsproblemer end danske opdrættede hunde, siger professor Søren Saxmose Nielsen, der er den anden forsker bag undersøgelsen.
Han tilføjer, at dyrlægerne rapporterer om et stort antal aflivninger og et stort antal sygdomstilfælde, men at der foreløbig mangler systematiske undersøgelser, der kan underbygge dyrlægernes tilbagemeldinger.
Dyrlægeforeningen bakker op om et importforbud
Sidste år indførte Norge et forbud mod import af gadehunde. Forbuddet indebærer, at det er ulovligt at indføre hunden, hvis ikke den har været i privat varetægt i mindst seks måneder inden importen.
Dyrlægeforeningen mener, at Danmark bør følge Norges eksempel.
- De importerede gadehunde er problematiske på grund af de risici, som hundene forårsager for både andre dyr og mennesker, siger Hanne Knude Palshof, formand for Den Danske Dyrlægeforening.
- Det er samtidig svært at dokumentere hundenes reelle sundhedstilstand forud for en import. Vi mener derfor, at et egentligt dansk forbud er eneste løsning på de sundhedsmæssige problemer.
Hanne Knude Palshof mener heller ikke, at trafikken med import af gadehunde løser problemerne i de pågældende lande.
- Det er måske heldigt for den hund, der bliver udvalgt til eksport, men håndtering af de herreløse dyr kræver en lokal indsats. Løsningen er egentlige reguleringsprogrammer for herreløse gadehunde – ikke at tage nogle af dem med til Danmark, slutter DDD-formanden.
Internatleder på Fyns Internat, Lene Frahm, oplever, at flere og flere har en mening om, hvilke dyr internatet skal hjælpe
Vi har været i kontakt med redaktør for programmet, Gadehunde for millioner, og han anerkender, at det har været specielt at lave programmet
TVSyd har den seneste tid sat fokus på New Hope Denmark, og hvordan man her tager portugisiske gadehunde af tvivlsom karakter til Danmark. DKK’s adfærdskonsulent advarer mod at købe hund hos foreningen
90 respiratorer fra dyreverdenen kan blive sendt til sundhedsvæsnet, hvis coronavirus bliver så slem, som man kan frygte. Formand for Den Danske Dyrlægeforening mener ikke det får store konsekvenser for dyrene
Vi bringer her klummen fra HUNDEN 01/02 - 2020, som er skrevet af formand for Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof. Fremover vil du også kunne læse klummerne på hunden.dk
Hanne Knude Palshof, der er formand for Den Danske Dyrlægeforening, mener ikke, den nye EU-forordning får de store økonomiske konsekvenser for hundeejerne. Men forordningen er stadig problematisk
Den sidste tid er et opslag blevet grundigt delt på Facebook. Opslaget handler om, at dyrlæger ikke kan udlevere alle de former for beroligende medicin til dyr til nytår, som de tidligere har kunnet. Formanden for Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof, mener, at man må prøve at finde andre løsninger for lydfølsomme hunde
I veterinær praksis står dyrlæger og veterinærsygeplejersker i frontlinjen for farlige dyrebid. Bag hver flænge lurer en potentiel fare for infektioner og alvorlige komplikationer, der kræver akut og præcis behandling. Desværre afslører en undersøgelse fra Den Danske Dyrlægeforening, at den vigtige opfølgning ofte mangler, og konsekvenserne kan være store.
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Fordele og ulemper ved kastration og sterilisation har været til debat længe. Den Danske Dyrlægeforening har nu lavet en vejledning til landets dyrlæger
I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.
Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!
Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Juniorhandleren Naya Kühne Andersen imponerede den britiske dommer i finalen ved søndagens Winter Wonder Show i Herning.