Et nyt studie fra KU har kortlagt organisationerne bag importen af gadehunde til Danmark og undersøgt, hvordan danske dyrlæger opfatter sundhedstilstanden hos importerede gadehunde.
Generelt stiller dyrlægerne i undersøgelsen sig meget skeptiske over for importen af gadehunde – primært på grund af sygdomsrisikoen. Desuden vurderes mange af de importerede hunde til at have sundheds- og adfærdsproblemer, ligesom dyrlægerne ikke mener, at hundenes nye ejere altid er klædt på til at have sådan en hund.
Import af eksotiske sygdomme
I projektet er der identificeret 29 aktive gadehundeorganisationer. Ni af disse bidrog med information om omfanget af importer, og det blev estimeret, at siden 2001 var flere end 5.000 gadehunde importeret via disse organisationer.
- Vi må konstatere, at der er en stor interesse for at bringe tidligere gadehunde fra Syd- og Østeuropa til Danmark og give dem en ny tilværelse som familiehunde. Taler man med personerne bag foreningerne, får man det indtryk, at der generelt er tale om sunde og velfungerende hunde, siger professor Peter Sandøe, som er den ene af forskerne bag undersøgelsen.
Men der tegner sig et ganske andet billede, når man taler med de praktiserende dyrlæger, der møder gadehundene i deres klinikker.
- Næsten alle de 173 dyrlæger, som svarede på vores spørgeskema, mener, at der er grund til at bekymre sig om, at gadehundene bringer eksotiske sygdomme med sig. Og næsten lige så mange mener, at de tidligere gadehunde har flere adfærdsproblemer end danske opdrættede hunde, siger professor Søren Saxmose Nielsen, der er den anden forsker bag undersøgelsen.
Han tilføjer, at dyrlægerne rapporterer om et stort antal aflivninger og et stort antal sygdomstilfælde, men at der foreløbig mangler systematiske undersøgelser, der kan underbygge dyrlægernes tilbagemeldinger.
Dyrlægeforeningen bakker op om et importforbud
Sidste år indførte Norge et forbud mod import af gadehunde. Forbuddet indebærer, at det er ulovligt at indføre hunden, hvis ikke den har været i privat varetægt i mindst seks måneder inden importen.
Dyrlægeforeningen mener, at Danmark bør følge Norges eksempel.
- De importerede gadehunde er problematiske på grund af de risici, som hundene forårsager for både andre dyr og mennesker, siger Hanne Knude Palshof, formand for Den Danske Dyrlægeforening.
- Det er samtidig svært at dokumentere hundenes reelle sundhedstilstand forud for en import. Vi mener derfor, at et egentligt dansk forbud er eneste løsning på de sundhedsmæssige problemer.
Hanne Knude Palshof mener heller ikke, at trafikken med import af gadehunde løser problemerne i de pågældende lande.
- Det er måske heldigt for den hund, der bliver udvalgt til eksport, men håndtering af de herreløse dyr kræver en lokal indsats. Løsningen er egentlige reguleringsprogrammer for herreløse gadehunde – ikke at tage nogle af dem med til Danmark, slutter DDD-formanden.
Internatleder på Fyns Internat, Lene Frahm, oplever, at flere og flere har en mening om, hvilke dyr internatet skal hjælpe
Vi har været i kontakt med redaktør for programmet, Gadehunde for millioner, og han anerkender, at det har været specielt at lave programmet
TVSyd har den seneste tid sat fokus på New Hope Denmark, og hvordan man her tager portugisiske gadehunde af tvivlsom karakter til Danmark. DKK’s adfærdskonsulent advarer mod at købe hund hos foreningen
BT har lavet en ganske glimrende video med spørgmål og svar om corona og hunde. Her har de sat formanden for Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof, stævne, og bedt hende svare på spørgsmålene
Hanne Knude Palshof, der er formand for Den Danske Dyrlægeforening, mener ikke, den nye EU-forordning får de store økonomiske konsekvenser for hundeejerne. Men forordningen er stadig problematisk
Den sidste tid er et opslag blevet grundigt delt på Facebook. Opslaget handler om, at dyrlæger ikke kan udlevere alle de former for beroligende medicin til dyr til nytår, som de tidligere har kunnet. Formanden for Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof, mener, at man må prøve at finde andre løsninger for lydfølsomme hunde
90 respiratorer fra dyreverdenen kan blive sendt til sundhedsvæsnet, hvis coronavirus bliver så slem, som man kan frygte. Formand for Den Danske Dyrlægeforening mener ikke det får store konsekvenser for dyrene
I veterinær praksis står dyrlæger og veterinærsygeplejersker i frontlinjen for farlige dyrebid. Bag hver flænge lurer en potentiel fare for infektioner og alvorlige komplikationer, der kræver akut og præcis behandling. Desværre afslører en undersøgelse fra Den Danske Dyrlægeforening, at den vigtige opfølgning ofte mangler, og konsekvenserne kan være store.
Fordele og ulemper ved kastration og sterilisation har været til debat længe. Den Danske Dyrlægeforening har nu lavet en vejledning til landets dyrlæger
Mens Folketinget beder frisører og andre om at lukke, er der ikke nogen regler for dyrlæger. Derfor opfordrer dyrlægerne Den Danske Dyrlægeforening om at komme med en klar udmelding
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.