I fredags trådte den nye EU-forordning omkring medicinudskrivning til dyr i kraft. Forordningen har til hensigt at begrænse brugen af antibiotika og på den måde bremse resistensudviklingen. Formand for Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof, er utilfreds med, at de nye regler er lagt ned over alle lande, da det i Danmark vil betyde, at dyrlægerne kommer til at bruge mere antibiotika.
– Fremover bliver det sådan, at vi skal følge producentens anvisninger til punkt og prikke, når vi udskriver et medikament. Det er problematisk, fordi vi i Danmark har fokus på at stoppe behandlingen, når dyret er symptomfrit, og det kan sagtens ske længe før, dyret har fået den mængde medicin, som producenten anbefaler, siger hun til hunden.dk og fortsætter:
– Et konkret eksempel er midlet, Antirobe. Her er anbefalingen, at hunden skal have det i 7-10 dage, men faktisk er det ofte kun nødvendigt i kortere tid.
Hanne Knude Palshof anerkender, at der er brug for en lovgivning på området, fordi man i nogle sydeuropæiske lande har kæmpe resistensproblemer.
– Det er klart, at der er behov for en anden måde at udskrive medicin på i de lande, men når vi nu ser os selv som verdensmestre i bekæmpelsen af resistens, så er det meget forkert, at vi skal trækkes tilbage til et sted, vi var for mange år siden, siger hun.
Før i tiden gjorde man også det i Danmark, at man fulgte producenternes anvisninger, men ifølge Hanne Knude Palshof er de danske dyrlæger blevet klogere.
– Der er masser af undersøgelser, der viser at behandlingslængden kan afkortes. Tidligere varede en behandling af blærebetændelse ofte 10-14 dage, hvor den i dag er cirka fem dage. Hotspot blev tidligere behandlet med antibiotika som standard i optil tre uger, og her er man også ofte nede på fem dage i dag, hvorefter man tager dyret ind til kontrol og vurderer, om behandlingen skal fortsætte. På den måde har vi begrænset brugen af antibiotika, fortæller hun og slår fast:
– Med den nye forordning skal dyrlæger ikke længere tænke og bruge deres faglighed , de skal bare slå op i en bog.
I fredags skrev vi også om den nye forordning. Her skrev vi, at den også vil komme til at koste dyreejerne penge, idet den stiller krav til, at dyrlæger skal se dyret, inden man fortsætter en behandling.
– Sådan praktiserer mange dyrlæger det faktisk allerede, og jeg synes også, det er til dyrets bedste. Derfor tror jeg ikke, at det punkt kommer til at betyde forfærdeligt meget for hundeejerne, lyder det fra Hanne Knude Palshof.
Her kan du læse mere om antibiotikaresistens
På LinkedIn lufter flere danske dyrlæger deres utilfredshed over for Emer Cooke, der er direktør for Det Europæiske Lægemiddelagentur. Det kan du se herunder.
Onsdag den 20. november afvikler Dansk Kennel Klub webinaret "Drægtighed & normal fødsel" med dyrlæge Julie Pio Kragelund. Som noget helt særligt udbyder de det nu til alle opdrættere til en fordelagtig pris
I sensommeren bugner haver og naturområder med nedfaldne frugter og nødder – en sand fest for insekter, men også en potentiel fare for vores firbenede venner. Mens de ellers så velsmagende og sunde frugter kan være en lækkerbisken for madglade hunde, er der flere grunde til, at nedfaldsfrugt kan være ret farligt for Fido.
Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.
Langt de fleste hundeejere oplever at skulle give deres hund medicin i form af piller, på et eller andet tidspunkt i hundens liv. Her får du tre gode råd til hvordan du gør, når medicinen skal gives
Nok ikke den mest overraskende overskrift, men læs endelig videre. Fredag skrev vi om, hvordan hundeejere i højere og højere grad går efter dyrlæger, der skaber tryghed og giver ordentlig information om medicin. Samme undersøgelse viser, at hundeejere gør efter god medicin frem for nem og bekvem medicin
EU’s Veterinærforordning, der trådte i kraft 28. januar, får ikke rosende ord med på vejen af Socialdemokraternes fødevareordfører Anders Kronborg
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.