Palshof: Problemet er ikke de ekstra besøg

01-02-2022 08:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hanne Knude Palshof, der er formand for Den Danske Dyrlægeforening, mener ikke, den nye EU-forordning får de store økonomiske konsekvenser for hundeejerne. Men forordningen er stadig problematisk

Copyright Ridehesten.com
Pressefoto

 

I fredags trådte den nye EU-forordning omkring medicinudskrivning til dyr i kraft. Forordningen har til hensigt at begrænse brugen af antibiotika og på den måde bremse resistensudviklingen. Formand for Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof, er utilfreds med, at de nye regler er lagt ned over alle lande, da det i Danmark vil betyde, at dyrlægerne kommer til at bruge mere antibiotika.

– Fremover bliver det sådan, at vi skal følge producentens anvisninger til punkt og prikke, når vi udskriver et medikament. Det er problematisk, fordi vi i Danmark har fokus på at stoppe behandlingen, når dyret er symptomfrit, og det kan sagtens ske længe før, dyret har fået den mængde medicin, som producenten anbefaler, siger hun til hunden.dk og fortsætter:

– Et konkret eksempel er midlet, Antirobe. Her er anbefalingen, at hunden skal have det i 7-10 dage, men faktisk er det ofte kun nødvendigt i kortere tid.

Hanne Knude Palshof anerkender, at der er brug for en lovgivning på området, fordi man i nogle sydeuropæiske lande har kæmpe resistensproblemer.

– Det er klart, at der er behov for en anden måde at udskrive medicin på i de lande, men når vi nu ser os selv som verdensmestre i bekæmpelsen af resistens, så er det meget forkert, at vi skal trækkes tilbage til et sted, vi var for mange år siden, siger hun.

Før i tiden gjorde man også det i Danmark, at man fulgte producenternes anvisninger, men ifølge Hanne Knude Palshof er de danske dyrlæger blevet klogere.

– Der er masser af undersøgelser, der viser at behandlingslængden kan afkortes. Tidligere varede en behandling af blærebetændelse ofte 10-14 dage, hvor den i dag er cirka fem dage. Hotspot blev tidligere behandlet med antibiotika som standard i  optil tre uger, og her er man også ofte nede på fem dage i dag, hvorefter man tager dyret ind til kontrol og vurderer, om behandlingen skal fortsætte. På den måde har vi begrænset brugen af antibiotika, fortæller hun og slår fast:

– Med den nye forordning skal dyrlæger ikke længere tænke og bruge deres faglighed  , de skal bare slå op i en bog.

I fredags skrev vi også om den nye forordning. Her skrev vi, at den også vil komme til at koste dyreejerne penge, idet den stiller krav til, at dyrlæger skal se dyret, inden man fortsætter en behandling.

– Sådan praktiserer mange dyrlæger det  faktisk allerede, og jeg synes også, det er til dyrets bedste. Derfor tror jeg ikke, at det punkt kommer til at betyde forfærdeligt meget for hundeejerne, lyder det fra Hanne Knude Palshof.

Her kan du læse mere om antibiotikaresistens

På LinkedIn lufter flere danske dyrlæger deres utilfredshed over for Emer Cooke, der er direktør for Det Europæiske Lægemiddelagentur. Det kan du se herunder.

Læs også

Få rabat på webinar om drægtighed og normal fødsel

22-09-2024 10:44, af Anna Pørtner

Onsdag den 20. november afvikler Dansk Kennel Klub webinaret "Drægtighed & normal fødsel" med dyrlæge Julie Pio Kragelund. Som noget helt særligt udbyder de det nu til alle opdrættere til en fordelagtig pris

Nedfaldsfrugt er farligt for Fido

26-08-2024 09:34, af Anne Cecilie Sohl

I sensommeren bugner haver og naturområder med nedfaldne frugter og nødder – en sand fest for insekter, men også en potentiel fare for vores firbenede venner. Mens de ellers så velsmagende og sunde frugter kan være en lækkerbisken for madglade hunde, er der flere grunde til, at nedfaldsfrugt kan være ret farligt for Fido.

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Godt nyt: EU-lovforslag skal beskytte hunde og katte

09-12-2023 11:10, af Anne Cecilie Sohl

For første gang foreslår EU-kommissionen, at hundes og kattes velfærd bliver beskyttet af EU-lovgivningen. Forslaget skal indføre længe ventede foranstaltninger vedrørende sporbarhed og registrering af hunde og katte. Det er godt nyt for de danske kæledyr, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse. 

Hundeejere ønsker god medicin

26-03-2018 14:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nok ikke den mest overraskende overskrift, men læs endelig videre. Fredag skrev vi om, hvordan hundeejere i højere og højere grad går efter dyrlæger, der skaber tryghed og giver ordentlig information om medicin. Samme undersøgelse viser, at hundeejere gør efter god medicin frem for nem og bekvem medicin

Nu dækker Dyrekassen Danmark kæledyr endnu bedre

03-05-2013 13:58, af Tine Luther
Udleveret medicin, arvelige led-og knoglesygedomme, medforsikrede hvalpekuld og genoptræning af katte er blot nogle af de mange nye dækninger, som hunde, katte og deres ejere kan få glæde af, når Dyrekassen Danmark udvider dækningen på sygeforsikringen i maj 2013.

Hollys historie

08-07-2017 10:24, af Anne Ekenberg

I sommeren 2014 år begyndte min dejlige og højtelskede shih tzu kaldet Holly at skrante. Hun hostede, så naturligvis tog jeg hende til dyrlægen. Kennelhoste foreslog jeg selv, da jeg havde kendskab til sygdomme, og symptomerne var de samme. Det er en relativt ufarlig, men irriterende sygdom, når man som jeg har flere hunde, der så alle skal behandles. Så vi kom hjem med medicin, og jeg troede, at alt var godt.

Ny rapport: Ulovlig handel med kæledyr er omfattende

23-06-2020 11:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I en ny rapport kortlægger en international ekspertgruppe de omfattende problemer med illegal handel med kæledyr. Eksperterne anbefaler, at der indføres registrering af handel med kæledyr på tværs af hele EU for at imødekomme problemet

S: Sund fornuft ikke trådt ud af kraft

08-02-2022 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

EU’s Veterinærforordning, der trådte i kraft 28. januar, får ikke rosende ord med på vejen af Socialdemokraternes fødevareordfører Anders Kronborg

Nu kan man selv lave en hurtig test for borrelia

04-04-2012 09:54, af Tine Luther
Borrelia overføres til mennesker via skovflåtbid, og formentlig smittes et par tusinde personer hvert år i Danmark. Sygdommen kan i værste fald give følelsesløshed og lammelser, sådan som det skete for politikeren Mimi Jakobsen. Det er vigtigt at påvise sygdommen tidligt, da sygdommen effektivt kan behandles med antibiotika. Trix borreliatest er en ny test, hvor man selv kan påvise, om skovflåten er inficeret med borrelia.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Flere Chrisco-produkter tilbagetrækkes og underleverandør opsagt

20-12-2024 07:35, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.

Den ultimative hundequiz

28-12-2021 10:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde

Advarsel: Tilbagekaldte tyggeruller fra Chrisco skaber bekymring blandt hundeejere

16-12-2024 12:07, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hunde iført vintertøj: Pynt eller praktisk?

16-12-2024 11:12, af Cecilie Friis Amstrup

Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.

Dobbelt dansk bronze i juniorhandling

15-12-2024 18:57, af Cecilie Friis Amstrup

Med stærke præstationer i både hold- og individuel konkurrence leverede de danske juniorhandlere flotte resultater ved årets nordiske mesterskab i Stockholm.

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Inka skrev historie som Danmarks første hund med titlen NOVFCH

18-12-2024 14:21, af Cecilie Friis Amstrup

En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.