Palshof: Problemet er ikke de ekstra besøg

01-02-2022 08:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hanne Knude Palshof, der er formand for Den Danske Dyrlægeforening, mener ikke, den nye EU-forordning får de store økonomiske konsekvenser for hundeejerne. Men forordningen er stadig problematisk

Copyright Ridehesten.com
Pressefoto

 

I fredags trådte den nye EU-forordning omkring medicinudskrivning til dyr i kraft. Forordningen har til hensigt at begrænse brugen af antibiotika og på den måde bremse resistensudviklingen. Formand for Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof, er utilfreds med, at de nye regler er lagt ned over alle lande, da det i Danmark vil betyde, at dyrlægerne kommer til at bruge mere antibiotika.

– Fremover bliver det sådan, at vi skal følge producentens anvisninger til punkt og prikke, når vi udskriver et medikament. Det er problematisk, fordi vi i Danmark har fokus på at stoppe behandlingen, når dyret er symptomfrit, og det kan sagtens ske længe før, dyret har fået den mængde medicin, som producenten anbefaler, siger hun til hunden.dk og fortsætter:

– Et konkret eksempel er midlet, Antirobe. Her er anbefalingen, at hunden skal have det i 7-10 dage, men faktisk er det ofte kun nødvendigt i kortere tid.

Hanne Knude Palshof anerkender, at der er brug for en lovgivning på området, fordi man i nogle sydeuropæiske lande har kæmpe resistensproblemer.

– Det er klart, at der er behov for en anden måde at udskrive medicin på i de lande, men når vi nu ser os selv som verdensmestre i bekæmpelsen af resistens, så er det meget forkert, at vi skal trækkes tilbage til et sted, vi var for mange år siden, siger hun.

Før i tiden gjorde man også det i Danmark, at man fulgte producenternes anvisninger, men ifølge Hanne Knude Palshof er de danske dyrlæger blevet klogere.

– Der er masser af undersøgelser, der viser at behandlingslængden kan afkortes. Tidligere varede en behandling af blærebetændelse ofte 10-14 dage, hvor den i dag er cirka fem dage. Hotspot blev tidligere behandlet med antibiotika som standard i  optil tre uger, og her er man også ofte nede på fem dage i dag, hvorefter man tager dyret ind til kontrol og vurderer, om behandlingen skal fortsætte. På den måde har vi begrænset brugen af antibiotika, fortæller hun og slår fast:

– Med den nye forordning skal dyrlæger ikke længere tænke og bruge deres faglighed  , de skal bare slå op i en bog.

I fredags skrev vi også om den nye forordning. Her skrev vi, at den også vil komme til at koste dyreejerne penge, idet den stiller krav til, at dyrlæger skal se dyret, inden man fortsætter en behandling.

– Sådan praktiserer mange dyrlæger det  faktisk allerede, og jeg synes også, det er til dyrets bedste. Derfor tror jeg ikke, at det punkt kommer til at betyde forfærdeligt meget for hundeejerne, lyder det fra Hanne Knude Palshof.

Her kan du læse mere om antibiotikaresistens

På LinkedIn lufter flere danske dyrlæger deres utilfredshed over for Emer Cooke, der er direktør for Det Europæiske Lægemiddelagentur. Det kan du se herunder.

Læs også

Dyrlæge: Undgå at motionere din hund i varmen

18-06-2024 13:16, af Anne Cecilie Sohl

Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner. 

Dyrlæge advarer om ubehagelig pollenbombe

28-05-2024 08:50, af Anne Cecilie Sohl

I år kan pollensæsonen føles ekstra lang og intens, da sæsonen for græspollen er startet tidligere end normalt og derved kulminerer med perioden for birkepollen. Det har resulteret i en giftig pollenblanding, hvilket kan mærkes for allergiske danskere – og ikke mindst hunde. Derfor er det vigtigt, at man som hundeejer kender til de væsentligste symptomer på pollenallergi, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Det bliver lettere at rejse med dyr

24-05-2013 13:31, af Tine Luther
I EU-parlamentet har man besluttet, at det skal blive lettere at rejse med bl.a. hunde inden for EU.

Dyrlæge: Ny forordning betyder, at vi bryder loven ti gange om dagen

03-02-2022 08:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Marlene Dickow er en af de dyrlæger, der er meget kritiske over den nye EU-forordning, som næsten gør det umuligt at være dyrlæge i Danmark

Universitetshospital afslutter projekt om gigthunde

05-10-2019 10:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Universitetshospitalet for Familiedyr har nu resultatet af deres undersøgelse om smertestillende medicin til gigtplagede hunde klar

Forgiftninger: 5 potentielle farer i en almindelig husholdning

16-02-2021 12:35, af Astrid Gerd Holtet

Hjemmet bør være et sikkert sted for både to- og firbenede, men en almindelig dansk husholdning byder på en række muligheder for alvorlige forgiftninger, som du bør være opmærksom på

Hundene skal også behandles med de rigtige antibiotika

14-11-2012 12:04, af Tine Luther
Ny vejledning til dyrlægerne sætter fokus på antibiotikaresistens.

Brexit får konsekvenser for hundefolket i Danmark

15-01-2019 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I aften skal briterne stemme om brexit-aftalen. Stemmer de nej, hvilket meget tyder på, kan konsekvensen blive, at det bliver vanskeligere at have hunde med fra England til Danmark

Slut med skønhedsoperationer

04-12-2010 10:18, af Anne Kristine Tollestrup
EU lægger nu op til, at det ikke længere skal være tilladt at lave skønhedsoperationer på hunde og katte.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Havets hugorm er til fare for mennesker og kæledyr

08-07-2024 13:20, af Anne Cecilie Sohl

Når familierne skal nyde sommerlandet, strømmer de til stranden – men her er det vigtigt specielt for hundeejerne at være opmærksomme på de skjulte farer, der lurer under sandet og i det lave vand. 

I Sverige får man bøde for løs hund i bil

23-01-2020 09:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har talt med Riksförbundet M Sverige, der er den svenske pendant til FDM, om reglerne for hunde i biler i Sverige