Dyrlæge: Ny forordning betyder, at vi bryder loven ti gange om dagen

03-02-2022 08:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Marlene Dickow er en af de dyrlæger, der er meget kritiske over den nye EU-forordning, som næsten gør det umuligt at være dyrlæge i Danmark

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

Forestil dig, at din hund pludselig går i kramper. Du haster afsted mod dyrlægen, og når du ankommer med din krampende hund, får du den besked, at der nok lige går nogle timer, før hunden kan få noget krampedæmpende medicin.

Sådan er virkeligheden, ifølge dyrlæge Marlene Dickow, efter den nye EU-forordning trådte i kraft i fredags.

– Den krampedæmpende medicin, vi har, er i virkeligheden medicin til mennesker. Den må vi ikke længere bruge uden først at have undersøgt, om der findes et middel, der er beregnet til dyr i Europa. Men den database, vi kan søge i, er ikke opdateret, så vi skal i virkeligheden undersøge hvert eneste land, før vi må give den krampedæmpende medicin, som vi ved dirker. Det er der altså bare ikke tid til at vente på, når man står i en akut situation som denne, siger hun.

EU-forordningen er skabt for at mindske brugen af antibiotika og på den måde bekæmpe resistens, men det helt store problem for dyrlægerne er, at forordningen også gælder alle andre typer medicin.

– Vi kan for eksempel ikke længere smertedække en hund efter en operation, fordi den smertedækkende medicin ikke er godkendt til brug efter en operation. Vi skal følge producenternes retningslinjer til punkt og prikke, og det er også et problem, når det handler om allergi. Vi har allergimedicin, som vi giver i højere doser, end der står på medicinen. Det gør vi, fordi der er rigtig meget forskning, der viser, at det er ufarligt og har en rigtig god virkning. Men det må vi heller ikke længere, lyder det fra Marlene Dickow, der slet ikke forstår den nye forordning:

– Vi undrer os over, at det her skal trækkes ned over hele EU, og så undrer vi os over, hvorfor en forordning, der skal nedbringe brugen af antibiotika også gælder for præparater, der ikke har noget med antibiotika at gøre, siger hun.

Og det er ikke kun hundene, der får problemer med de nye regler. Dyrlæger får også rigtig svært ved at behandle kaniner i fremtiden.

–  Kaniner er et produktionsdyr pr. definition, men vi har stort set kun kælekaniner i Danmark. Da myndighederne nu har meldt ud, at de også vil håndhæve reglerne for kælekaniner, så betyder det, at vi reelt ikke kan behandle dem mere. Eller vi må godt behandle med smertestillende og antibiotika, men vi kan ikke bedøve dem, behandle dem for (for nogle Kaniner) hyppige maveproblemer, eller hvad de nu kunne fejle. Kaniner er efterhånden blevet det mest populære kæledyr efter hunde og katte og bliver ofte holdt som "frikaniner" hvor de kan rende frit i hele huset. Men det kræver, at de er neutraliserede for at blive renlige. Men nu må vi ikke bedøve dem mere, så jeg frygter at det kommer til at betyde at kaninerne igen bliver degraderet til et bur i baghaven, fortæller Marlene Dickow og  påpeger, at forordningen er i direkte strid med dyreværnsloven, idet dyrlæger ikke længere kan holde dyrene fri for smerte og unødig lidelse uden at kriminalisere sig:

– Dyrlæger har altid og burde fortsat stå forrest i kampen for at sikre, at alle dyr bliver behandlet efter dyreværnsloven, men det forhindrer denne nye forordning, siger Marlene Dickow.

 

Læs også

Palshof om nytår: Indret jer efter hunden

02-11-2022 08:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den sidste tid er et opslag blevet grundigt delt på Facebook. Opslaget handler om, at dyrlæger ikke kan udlevere alle de former for beroligende medicin til dyr  til nytår, som de tidligere har kunnet. Formanden for Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof, mener, at man må prøve at finde andre løsninger for lydfølsomme hunde

Se billederne: Dyrlæger demonstrerede ved Christiansborg

09-02-2022 08:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Tirsdag demonstrerede dyrlæger og andre imod den nye EU-forordning. Her er en række billeder fra dagen

S: Sund fornuft ikke trådt ud af kraft

08-02-2022 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

EU’s Veterinærforordning, der trådte i kraft 28. januar, får ikke rosende ord med på vejen af Socialdemokraternes fødevareordfører Anders Kronborg

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Billeder fra Fredericia online

16-02-2024 19:59, af Anne Cecilie Sohl

Så er billederne fra udstillingen i Fredericia kommet på hjemmesiden.

Top 5 myter om sygeforsikring til kæledyr

22-02-2024 09:54, af Anne Cecilie Sohl

Mange danskere synes, at forsikringer er en jungle at finde rundt i, og måske netop derfor florerer der mange myter og fejlslutninger om emnet. Agria Dyreforsikring har interviewet danske hunde- og katteejere om årsagen til, at de har valgt ikke at sygeforsikre deres kæledyr. 

Nye kræfter i spidsen for hundene på Store Hestedag

13-02-2024 16:19, af Anne Cecilie Sohl

Anne Orholt har sagt ja til at overtage ansvaret for hundeområdet på Store Hestedag efter Tina Bjerre, der har valgt at hellige sig sin egen hundevirksomhed. Anne har igennem mange år haft hunde på programmet - ikke kun i fritiden, men også professionelt. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundelufter overværede indbrud

19-02-2024 15:40, af Anne Cecilie Sohl

Da en borger var ude og gå med sin hund lørdag morgen, så han til sin overraskelse at en garagedør stod åben på Digevej i Agger Syd. 

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund