Nu kan man selv lave en hurtig test for borrelia

04-04-2012 09:54, af Tine Luther
Borrelia overføres til mennesker via skovflåtbid, og formentlig smittes et par tusinde personer hvert år i Danmark. Sygdommen kan i værste fald give følelsesløshed og lammelser, sådan som det skete for politikeren Mimi Jakobsen. Det er vigtigt at påvise sygdommen tidligt, da sygdommen effektivt kan behandles med antibiotika. Trix borreliatest er en ny test, hvor man selv kan påvise, om skovflåten er inficeret med borrelia.

Skovflåter kan være inficeret med borrelia. Via skovflåtens bid kan borrelia-bakterier overføres til mennesker og dyr. Undersøgelser i Danmark har vist, at omkring 15 % af alle skovflåter er inficeret med borrelia. Det er vigtigt at være opmærksom på symptomerne og hurtigt søge læge og komme i behandling med antibiotika for at mindske risikoen for at blive alvorligt syg af borrelia. Mange ved, at skovflåtbid kan give et karakteristisk rødt og ringformet hududslæt omkring selve bidstedet, men de færreste ved, at der kan gå 1 – 4 uger, før dette hududslæt viser sig, og det er ikke alle, der får hududslæt. Symptomerne kan minde om influenza i form af hovedpine, træthed, let feber samt led- og muskelsmerter. Symptomerne på borrelia er ofte diffuse og vanskelige at tyde, og det gør, at man kan risikere at have sygdommen i lang tid, inde man får den rette diagnose og den vigtige antibiotikabehandling. Borreliatest Med den nye Trix borreliatest kan man selv teste om skovflåten er inficeret med borrelia og få svaret inden for 10 minutter. Hvis testen er positiv, så er skovflåten inficeret med borrelia og der er risiko for, at man har fået overført borrelia. I denne situation bør man kontakte sin læge for videre undersøgelse og eventuelt antibiotikabehandling. Trix borreliatest er nem selv at bruge: 1: Fjern skovflåten fra huden og kom den ned i prøverøret 2: Knus skovflåten ved hjælp af plasticpinden 3: Tag en prøve fra opløsningen i prøverøret med pipetten 4: Dryp 4 -5 dråber af opløsningen i det runde hul på testeren Indenfor 10 minutter kan man aflæse resultatet og afgøre om skovflåten er inficeret med borrelia. Til at fjerne skovflåten kan man med fordel bruge Trix skovflåt-fjerner, der er sikker og effektiv at anvende, når man skal fjerne skovflåter både på mennesker og dyr. Se flere informationer i særskilt brev. Fakta om skovflåter Skovflåten er en lille blodsugende mide, der har otte ben og ligner en meget lille edderkop. Skovflåten har en kompliceret livscyklus, hvor den udvikler sig fra en lille larve til et voksent dyr på 3 – 4 mm. Skovflåten bliver to til tre år. Den lever af at suge blod fra dyr, men den kan også sætte sig på mennesker. Skovflåten trives bedst på fugtige, skyggefulde steder og findes ofte i skovområder med tæt beplantning. Når skovflåten er aktiv, sidder den ofte på toppen af et græsstrå og venter på sit offer. Hvis man får en skovflåt på sig, vil den typisk vandre til et varmt, fugtigt og mørkt sted på kroppen eksempelvis skridtet eller armhulerne, men den kan slå sig ned alle vegne. Højsæsonen for skovflåter i Danmark er fra maj til oktober. Trix borrelia test kan købes på apoteket i tre forskellige varianter: Trix borrelia test – 1 stk. Den vejledende udsalgspris er ca. 69 kr. Trix borrelia test – 3 stk. Den vejledende udsalgspris er ca. 189 kr. Trix borrelia test + skovflåt-fjerner. Den vejledende udsalgspris er ca. 129 kr.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Servicehunde-branchen kulegraves af DR-programmet "Kontant"

20-02-2025 11:04, af Cecilie Friis Amstrup

En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol. 

AniCura får ny ejer

12-06-2018 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hvordan vælger hunden sin yndlingsperson?

22-02-2025 08:30, af Cecilie Friis Amstrup

Nogle hunde ser ud til at knytte sig stærkere til én bestemt person i husstanden, mens andre virker lige glade for alle. Hvad afgør, hvem der bliver hundens favorit? Handler det om, hvem der fodrer den, hvem der leger mest med den, eller er der helt andre faktorer på spil?

Drømmen om en akita

16-02-2025 10:21, af Cecilie Friis Amstrup

En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Gode bakterier medvirker til din hunds trivsel

18-02-2025 08:54, af Cecilie Friis Amstrup

Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ukrainsk corgi blev dansk champion

14-02-2025 08:05, af Cecilie Friis Amstrup

Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.