Nu kan man selv lave en hurtig test for borrelia

04-04-2012 09:54, af Tine Luther
Borrelia overføres til mennesker via skovflåtbid, og formentlig smittes et par tusinde personer hvert år i Danmark. Sygdommen kan i værste fald give følelsesløshed og lammelser, sådan som det skete for politikeren Mimi Jakobsen. Det er vigtigt at påvise sygdommen tidligt, da sygdommen effektivt kan behandles med antibiotika. Trix borreliatest er en ny test, hvor man selv kan påvise, om skovflåten er inficeret med borrelia.

Skovflåter kan være inficeret med borrelia. Via skovflåtens bid kan borrelia-bakterier overføres til mennesker og dyr. Undersøgelser i Danmark har vist, at omkring 15 % af alle skovflåter er inficeret med borrelia. Det er vigtigt at være opmærksom på symptomerne og hurtigt søge læge og komme i behandling med antibiotika for at mindske risikoen for at blive alvorligt syg af borrelia. Mange ved, at skovflåtbid kan give et karakteristisk rødt og ringformet hududslæt omkring selve bidstedet, men de færreste ved, at der kan gå 1 – 4 uger, før dette hududslæt viser sig, og det er ikke alle, der får hududslæt. Symptomerne kan minde om influenza i form af hovedpine, træthed, let feber samt led- og muskelsmerter. Symptomerne på borrelia er ofte diffuse og vanskelige at tyde, og det gør, at man kan risikere at have sygdommen i lang tid, inde man får den rette diagnose og den vigtige antibiotikabehandling. Borreliatest Med den nye Trix borreliatest kan man selv teste om skovflåten er inficeret med borrelia og få svaret inden for 10 minutter. Hvis testen er positiv, så er skovflåten inficeret med borrelia og der er risiko for, at man har fået overført borrelia. I denne situation bør man kontakte sin læge for videre undersøgelse og eventuelt antibiotikabehandling. Trix borreliatest er nem selv at bruge: 1: Fjern skovflåten fra huden og kom den ned i prøverøret 2: Knus skovflåten ved hjælp af plasticpinden 3: Tag en prøve fra opløsningen i prøverøret med pipetten 4: Dryp 4 -5 dråber af opløsningen i det runde hul på testeren Indenfor 10 minutter kan man aflæse resultatet og afgøre om skovflåten er inficeret med borrelia. Til at fjerne skovflåten kan man med fordel bruge Trix skovflåt-fjerner, der er sikker og effektiv at anvende, når man skal fjerne skovflåter både på mennesker og dyr. Se flere informationer i særskilt brev. Fakta om skovflåter Skovflåten er en lille blodsugende mide, der har otte ben og ligner en meget lille edderkop. Skovflåten har en kompliceret livscyklus, hvor den udvikler sig fra en lille larve til et voksent dyr på 3 – 4 mm. Skovflåten bliver to til tre år. Den lever af at suge blod fra dyr, men den kan også sætte sig på mennesker. Skovflåten trives bedst på fugtige, skyggefulde steder og findes ofte i skovområder med tæt beplantning. Når skovflåten er aktiv, sidder den ofte på toppen af et græsstrå og venter på sit offer. Hvis man får en skovflåt på sig, vil den typisk vandre til et varmt, fugtigt og mørkt sted på kroppen eksempelvis skridtet eller armhulerne, men den kan slå sig ned alle vegne. Højsæsonen for skovflåter i Danmark er fra maj til oktober. Trix borrelia test kan købes på apoteket i tre forskellige varianter: Trix borrelia test – 1 stk. Den vejledende udsalgspris er ca. 69 kr. Trix borrelia test – 3 stk. Den vejledende udsalgspris er ca. 189 kr. Trix borrelia test + skovflåt-fjerner. Den vejledende udsalgspris er ca. 129 kr.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra samojeder til showsuits med stil og power

26-06-2025 12:40, af Cecilie Friis Amstrup

Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer  hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.