Antibiotikaresistens – hvorfor er det et problem?

22-04-2022 15:08, af Astrid Holtet

I disse år er der et stort fokus på problemer med antibiotikaresistens – men hvorfor er det også vigtigt for hundeejere at kende til problemet, og hvilken betydning kan antibiotikaresistens have for hunden?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Antibiotika er en gruppe lægemidler, der meget effektivt dræber bakterier, og derigennem har reddet mange liv siden det først blev opdaget i starten af 1900-tallet. Uden antibiotika ville infektioner, som vi i dag anser for harmløse, være potentielt livstruende.

Der er dog et problem! Bakterier kan udvikle resistens overfor antibiotika, så de ikke længere dræbes ved en behandling – og et overforbrug af antibiotika øger risikoen for resistensproblemer.

Antibiotikaresistens i dyreklinikker
Der har de seneste år været stor fokus på antibiotikaresistens i landbruget og på landets hospitaler, men det er også en problemstilling, der skal tages alvorligt i landets dyreklinikker. I behandlingen af kæledyr, herunder også hunde, bruges der meget antibiotika, og for at mindske risikoen for resistensproblemer, er det vigtigt at det bruges fornuftigt.

Resistente bakterier kan give den enkelte hund problemer, da det kan være svært at behandle den infektion bakterierne giver – men de udgør også et større samfundsmæssigt problem, da de resistente bakterier også kan smitte mennesker. 

Symptomer på infektioner med antibiotikaresistente bakterier
Får hunden en infektion med antibiotikaresistente bakterier, vil det give samme symptomer, som en infektion med en ikke-resistent variant af bakterien ville give. Når hunden sættes i behandling med antibiotika, vil man dog opleve, at infektionen ikke forsvinder som man havde forventet.

Det er ikke altid at antibiotikaresistente bakterier giver sygdom, når hunden smittes – og dermed kan hunden blive det, der kaldes en rask smittebærer. En sådan hund, vil kunne give smitten videre til andre hunde eller mennesker – og hvis de har et svækket immunsystem, kan de blive syge med en infektion, der er svær at behandle.   

Bakterierne udvikler typisk resistens overfor en bestemt type af antibiotikum eller en bestemt gruppe af antibiotika. Det er derfor vigtigt at lave en undersøgelse, der viser hvilken type resistens, der er tale om, hvis en hund har fået en infektion med antibiotikaresistente bakterier. Det gør det muligt at vælge en ny type antibiotika, der forhåbentlig kan komme infektionen til livs.

Hvordan forhindrer man antibiotikaresistens hos hunde?
For at mindske risikoen for antibiotikaresistens, når hunde skal behandles, er det vigtigt at antibiotika kun bruges, når det er højst nødvendigt. Det betyder, at dyrlægen ikke udskriver antibiotika til en hund, uden først at have set og undersøgt den grundigt.

Det er muligt for dyrlægen at lave en undersøgelse, der viser om der er bakterier tilstede, og hvis der er, hvilken type bakterie det er, samt om der eventuelt er problemer med resistens. Ud fra en sådan prøve, kan dyrlægen vælge om hunden skal have antibiotika, og hvis den skal, hvilken type, der er bedst. På den måde kan brugen af antibiotika begrænses til de hunde, hvor det er nødvendigt, og det rigtige antibiotikum kan vælges i første forsøg.

Når ens hund får udskrevet en antibiotikakur, er det også vigtigt at kuren gives præcist som dyrlægen anviser. Oplever man at en infektion ikke forsvinder, når hunden behandles, er det vigtigt at man kontakter sin dyrlæge igen.

Det er også vigtigt at hundeejere ikke fristes til at gemme rester af antibiotika fra tidligere sygdomme, og bruge dem senere uden at konsultere dyrlægen.

Læs også

Tre Gode råd: Sådan giver du hunden piller

25-11-2022 10:20, af Astrid Gerd Holtet

Langt de fleste hundeejere oplever at skulle give deres hund medicin i form af piller, på et eller andet tidspunkt i hundens liv. Her får du tre gode råd til hvordan du gør, når medicinen skal gives

Universitetshospital afslutter projekt om gigthunde

05-10-2019 10:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Universitetshospitalet for Familiedyr har nu resultatet af deres undersøgelse om smertestillende medicin til gigtplagede hunde klar

Palshof om nytår: Indret jer efter hunden

02-11-2022 08:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den sidste tid er et opslag blevet grundigt delt på Facebook. Opslaget handler om, at dyrlæger ikke kan udlevere alle de former for beroligende medicin til dyr  til nytår, som de tidligere har kunnet. Formanden for Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof, mener, at man må prøve at finde andre løsninger for lydfølsomme hunde

Ny EU-forordning kan koste hundeejere dyrt

28-01-2022 15:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag træder en ny forordning fra EU i kraft. Den betyder blandt andet, at du ikke længere kan få fornyet din medicin til hunden uden et besøg hos dyrlægen

Hollys historie

08-07-2017 10:24, af Anne Ekenberg

I sommeren 2014 år begyndte min dejlige og højtelskede shih tzu kaldet Holly at skrante. Hun hostede, så naturligvis tog jeg hende til dyrlægen. Kennelhoste foreslog jeg selv, da jeg havde kendskab til sygdomme, og symptomerne var de samme. Det er en relativt ufarlig, men irriterende sygdom, når man som jeg har flere hunde, der så alle skal behandles. Så vi kom hjem med medicin, og jeg troede, at alt var godt.

Nu dækker Dyrekassen Danmark kæledyr endnu bedre

03-05-2013 13:58, af Tine Luther
Udleveret medicin, arvelige led-og knoglesygedomme, medforsikrede hvalpekuld og genoptræning af katte er blot nogle af de mange nye dækninger, som hunde, katte og deres ejere kan få glæde af, når Dyrekassen Danmark udvider dækningen på sygeforsikringen i maj 2013.

Hold hovedpinepillerne væk fra hunden

28-02-2022 08:24, af Astrid Holtet

Meget af den medicin vi kan købe i håndkøb til os selv, er giftig for vores firbenede venner. Ibuprofen, det aktive stof i nogle hovedpinepiller, er blandt de stoffer, der giver forgiftninger hos hunde.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Havets hugorm er til fare for mennesker og kæledyr

08-07-2024 13:20, af Anne Cecilie Sohl

Når familierne skal nyde sommerlandet, strømmer de til stranden – men her er det vigtigt specielt for hundeejerne at være opmærksomme på de skjulte farer, der lurer under sandet og i det lave vand. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

I Sverige får man bøde for løs hund i bil

23-01-2020 09:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har talt med Riksförbundet M Sverige, der er den svenske pendant til FDM, om reglerne for hunde i biler i Sverige