Antibiotikaresistens – hvorfor er det et problem?

22-04-2022 15:08, af Astrid Holtet

I disse år er der et stort fokus på problemer med antibiotikaresistens – men hvorfor er det også vigtigt for hundeejere at kende til problemet, og hvilken betydning kan antibiotikaresistens have for hunden?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Antibiotika er en gruppe lægemidler, der meget effektivt dræber bakterier, og derigennem har reddet mange liv siden det først blev opdaget i starten af 1900-tallet. Uden antibiotika ville infektioner, som vi i dag anser for harmløse, være potentielt livstruende.

Der er dog et problem! Bakterier kan udvikle resistens overfor antibiotika, så de ikke længere dræbes ved en behandling – og et overforbrug af antibiotika øger risikoen for resistensproblemer.

Antibiotikaresistens i dyreklinikker
Der har de seneste år været stor fokus på antibiotikaresistens i landbruget og på landets hospitaler, men det er også en problemstilling, der skal tages alvorligt i landets dyreklinikker. I behandlingen af kæledyr, herunder også hunde, bruges der meget antibiotika, og for at mindske risikoen for resistensproblemer, er det vigtigt at det bruges fornuftigt.

Resistente bakterier kan give den enkelte hund problemer, da det kan være svært at behandle den infektion bakterierne giver – men de udgør også et større samfundsmæssigt problem, da de resistente bakterier også kan smitte mennesker. 

Symptomer på infektioner med antibiotikaresistente bakterier
Får hunden en infektion med antibiotikaresistente bakterier, vil det give samme symptomer, som en infektion med en ikke-resistent variant af bakterien ville give. Når hunden sættes i behandling med antibiotika, vil man dog opleve, at infektionen ikke forsvinder som man havde forventet.

Det er ikke altid at antibiotikaresistente bakterier giver sygdom, når hunden smittes – og dermed kan hunden blive det, der kaldes en rask smittebærer. En sådan hund, vil kunne give smitten videre til andre hunde eller mennesker – og hvis de har et svækket immunsystem, kan de blive syge med en infektion, der er svær at behandle.   

Bakterierne udvikler typisk resistens overfor en bestemt type af antibiotikum eller en bestemt gruppe af antibiotika. Det er derfor vigtigt at lave en undersøgelse, der viser hvilken type resistens, der er tale om, hvis en hund har fået en infektion med antibiotikaresistente bakterier. Det gør det muligt at vælge en ny type antibiotika, der forhåbentlig kan komme infektionen til livs.

Hvordan forhindrer man antibiotikaresistens hos hunde?
For at mindske risikoen for antibiotikaresistens, når hunde skal behandles, er det vigtigt at antibiotika kun bruges, når det er højst nødvendigt. Det betyder, at dyrlægen ikke udskriver antibiotika til en hund, uden først at have set og undersøgt den grundigt.

Det er muligt for dyrlægen at lave en undersøgelse, der viser om der er bakterier tilstede, og hvis der er, hvilken type bakterie det er, samt om der eventuelt er problemer med resistens. Ud fra en sådan prøve, kan dyrlægen vælge om hunden skal have antibiotika, og hvis den skal, hvilken type, der er bedst. På den måde kan brugen af antibiotika begrænses til de hunde, hvor det er nødvendigt, og det rigtige antibiotikum kan vælges i første forsøg.

Når ens hund får udskrevet en antibiotikakur, er det også vigtigt at kuren gives præcist som dyrlægen anviser. Oplever man at en infektion ikke forsvinder, når hunden behandles, er det vigtigt at man kontakter sin dyrlæge igen.

Det er også vigtigt at hundeejere ikke fristes til at gemme rester af antibiotika fra tidligere sygdomme, og bruge dem senere uden at konsultere dyrlægen.

Læs også

Universitetshospital afslutter projekt om gigthunde

05-10-2019 10:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Universitetshospitalet for Familiedyr har nu resultatet af deres undersøgelse om smertestillende medicin til gigtplagede hunde klar

Hundeejere ønsker god medicin

26-03-2018 14:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nok ikke den mest overraskende overskrift, men læs endelig videre. Fredag skrev vi om, hvordan hundeejere i højere og højere grad går efter dyrlæger, der skaber tryghed og giver ordentlig information om medicin. Samme undersøgelse viser, at hundeejere gør efter god medicin frem for nem og bekvem medicin

Hold hovedpinepillerne væk fra hunden

28-02-2022 08:24, af Astrid Holtet

Meget af den medicin vi kan købe i håndkøb til os selv, er giftig for vores firbenede venner. Ibuprofen, det aktive stof i nogle hovedpinepiller, er blandt de stoffer, der giver forgiftninger hos hunde.

Palshof: Problemet er ikke de ekstra besøg

01-02-2022 08:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hanne Knude Palshof, der er formand for Den Danske Dyrlægeforening, mener ikke, den nye EU-forordning får de store økonomiske konsekvenser for hundeejerne. Men forordningen er stadig problematisk

Palshof om nytår: Indret jer efter hunden

02-11-2022 08:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den sidste tid er et opslag blevet grundigt delt på Facebook. Opslaget handler om, at dyrlæger ikke kan udlevere alle de former for beroligende medicin til dyr  til nytår, som de tidligere har kunnet. Formanden for Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof, mener, at man må prøve at finde andre løsninger for lydfølsomme hunde

Derfor skifter hundeejere dyrlæge

23-03-2018 13:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Boehringer Ingelheim har undersøgt, hvad der skal til, før hundeejere vælger en ny dyrlæge. Det handler hverken om pris eller åbningstider. Den moderne hundeejer vil først og fremmest have tryghed

Tre Gode råd: Sådan giver du hunden piller

25-11-2022 10:20, af Astrid Gerd Holtet

Langt de fleste hundeejere oplever at skulle give deres hund medicin i form af piller, på et eller andet tidspunkt i hundens liv. Her får du tre gode råd til hvordan du gør, når medicinen skal gives

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Pas på poterne i frostvejret: Vejsalt er smertefuldt

28-11-2023 13:21, af Anne Cecilie Sohl

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.

Stjålet retriever fundet på plejecenter

20-11-2023 20:47, af Anne Cecilie Sohl

Tirsdag i sidste uge forsvandt en hund fra en adresse i Vordingborg, og ejeren, en 69-årig mand, efterlyste hunden på de sociale medier, for han var i sagens natur bekymret for, hvor hans hund var henne.

Højsæson for den smitsomme kennelhoste

27-11-2023 09:37, af Anne Cecilie Sohl

Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.

"Aktive hunde er lykkelige hunde"

28-11-2023 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Sådan lyder motto'et hos Danmarks største løbeklub for hund og ejer, DIRTY PAWS. Klubben er en nystartet forening med lokalklubber spredt over det meste af Danmark, og deres mål er at få flere danske hundeejere ud og være aktive sammen med deres hunde.  

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hvem skal vinde titlen som årets hundefotograf?

22-11-2023 11:45, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned modtager HUNDEN rigtig mange fantastiske billeder fra glade hundejere i hele Danmark, hvorefter der uddeles en præmie til de tre bedste billeder. 

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

OVERBLIK: Sådan lufter du hunden i kulden

15-01-2021 15:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet