Antibiotika er en gruppe lægemidler, der meget effektivt dræber bakterier, og derigennem har reddet mange liv siden det først blev opdaget i starten af 1900-tallet. Uden antibiotika ville infektioner, som vi i dag anser for harmløse, være potentielt livstruende.
Der er dog et problem! Bakterier kan udvikle resistens overfor antibiotika, så de ikke længere dræbes ved en behandling – og et overforbrug af antibiotika øger risikoen for resistensproblemer.
Antibiotikaresistens i dyreklinikker
Der har de seneste år været stor fokus på antibiotikaresistens i landbruget og på landets hospitaler, men det er også en problemstilling, der skal tages alvorligt i landets dyreklinikker. I behandlingen af kæledyr, herunder også hunde, bruges der meget antibiotika, og for at mindske risikoen for resistensproblemer, er det vigtigt at det bruges fornuftigt.
Resistente bakterier kan give den enkelte hund problemer, da det kan være svært at behandle den infektion bakterierne giver – men de udgør også et større samfundsmæssigt problem, da de resistente bakterier også kan smitte mennesker.
Symptomer på infektioner med antibiotikaresistente bakterier
Får hunden en infektion med antibiotikaresistente bakterier, vil det give samme symptomer, som en infektion med en ikke-resistent variant af bakterien ville give. Når hunden sættes i behandling med antibiotika, vil man dog opleve, at infektionen ikke forsvinder som man havde forventet.
Det er ikke altid at antibiotikaresistente bakterier giver sygdom, når hunden smittes – og dermed kan hunden blive det, der kaldes en rask smittebærer. En sådan hund, vil kunne give smitten videre til andre hunde eller mennesker – og hvis de har et svækket immunsystem, kan de blive syge med en infektion, der er svær at behandle.
Bakterierne udvikler typisk resistens overfor en bestemt type af antibiotikum eller en bestemt gruppe af antibiotika. Det er derfor vigtigt at lave en undersøgelse, der viser hvilken type resistens, der er tale om, hvis en hund har fået en infektion med antibiotikaresistente bakterier. Det gør det muligt at vælge en ny type antibiotika, der forhåbentlig kan komme infektionen til livs.
Hvordan forhindrer man antibiotikaresistens hos hunde?
For at mindske risikoen for antibiotikaresistens, når hunde skal behandles, er det vigtigt at antibiotika kun bruges, når det er højst nødvendigt. Det betyder, at dyrlægen ikke udskriver antibiotika til en hund, uden først at have set og undersøgt den grundigt.
Det er muligt for dyrlægen at lave en undersøgelse, der viser om der er bakterier tilstede, og hvis der er, hvilken type bakterie det er, samt om der eventuelt er problemer med resistens. Ud fra en sådan prøve, kan dyrlægen vælge om hunden skal have antibiotika, og hvis den skal, hvilken type, der er bedst. På den måde kan brugen af antibiotika begrænses til de hunde, hvor det er nødvendigt, og det rigtige antibiotikum kan vælges i første forsøg.
Når ens hund får udskrevet en antibiotikakur, er det også vigtigt at kuren gives præcist som dyrlægen anviser. Oplever man at en infektion ikke forsvinder, når hunden behandles, er det vigtigt at man kontakter sin dyrlæge igen.
Det er også vigtigt at hundeejere ikke fristes til at gemme rester af antibiotika fra tidligere sygdomme, og bruge dem senere uden at konsultere dyrlægen.
I dag træder en ny forordning fra EU i kraft. Den betyder blandt andet, at du ikke længere kan få fornyet din medicin til hunden uden et besøg hos dyrlægen
Langt de fleste hundeejere oplever at skulle give deres hund medicin i form af piller, på et eller andet tidspunkt i hundens liv. Her får du tre gode råd til hvordan du gør, når medicinen skal gives
Kæledyr får os i bedre humør, når vi er triste. Men kæledyr kan også selv blive nedtrykte. Derfor udskriver danske dyrlæger antidepressiv medicin. Men medicin er dog ikke den eneste mulighed for at muntre kæledyret op, forklarer dyrlæge. Ofte er små ændringer i hverdagen nok
Boehringer Ingelheim har undersøgt, hvad der skal til, før hundeejere vælger en ny dyrlæge. Det handler hverken om pris eller åbningstider. Den moderne hundeejer vil først og fremmest have tryghed
I sommeren 2014 år begyndte min dejlige og højtelskede shih tzu kaldet Holly at skrante. Hun hostede, så naturligvis tog jeg hende til dyrlægen. Kennelhoste foreslog jeg selv, da jeg havde kendskab til sygdomme, og symptomerne var de samme. Det er en relativt ufarlig, men irriterende sygdom, når man som jeg har flere hunde, der så alle skal behandles. Så vi kom hjem med medicin, og jeg troede, at alt var godt.
Nok ikke den mest overraskende overskrift, men læs endelig videre. Fredag skrev vi om, hvordan hundeejere i højere og højere grad går efter dyrlæger, der skaber tryghed og giver ordentlig information om medicin. Samme undersøgelse viser, at hundeejere gør efter god medicin frem for nem og bekvem medicin
Hunde taler ikke med ord, men de kommunikerer hele tiden med os. Her får du fem vigtige budskaber fra din hund, som mange ejere overser i en travl hverdag, og som kan styrke jeres relation, hvis du lærer at lytte bedre.
Erfarne og debutanter kæmper side om side, når verdens bedste sporhunde mødes denne uge til det prestigefyldte FCI IGP FH verdensmesterskab i Østrig
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret lokker med grønne skove og lyse dage, og der er masser af vandreruter i Danmark, hvor både du og din hund kan nyde naturen sammen
Egtved danner rammen om en specialudstilling med 168 golden retrievere, erfarne dommere og masser af mulighed for at lære mere om den populære race. Publikum er velkomne til at kigge forbi og opleve de smukke hunde på nært hold.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?