Universitetshospital afslutter projekt om gigthunde

05-10-2019 10:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Universitetshospitalet for Familiedyr har nu resultatet af deres undersøgelse om smertestillende medicin til gigtplagede hunde klar

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

15. marts i år meldte Universitetshospitalet for familiedyr ud, at de søgte hunde til et projekt om smertestillende medicin til gigtplagede hunde.

Gigt er en lidelse i knogler og led, der kan være meget smertevoldende. Desværre er gigt hyppigt forekommende hos hunde, og mange hunde har brug for smertestillende medicin resten af livet. Derfor er valget af smertebehandling meget vigtig, skrev de dengang i deres opslag.

Hospitalet søgte hunde, som i forvejen var i behandling med smertestillende medicin, såsom Metacam eller Loxicom, Rimadyl, Onsior eller Previcox. Målet var at finde ud af, om man ville kunne bruge Gabapentin og Tramadol som supplement til den smertestillende medicin.

Konklusionen er nu, at det kan man godt.

– Vi mener, at begge præparater kan være gavnlig over for hunde med gigt som ikke responderer tilstrækkeligt med almindelig smertestillende medicin alene. Men man skal huske, at medicin ikke er (og skulle ikke ses som) den eneste løsning for smerter hos gigtpatienter, og at disse præparater er ikke mirakelkure. Vægttab, justering af motion, livstilsændringer, fysioterapi og andre tiltag er alle en vigtig del af den samlede behandling, ligesom hos mennesker. Det kræver selvfølgelig en indsats både fra klinikken og fra ejeren, da vi står sammen med ansvar over for hundens helbred, fortæller James Miles, der med støtte fra flere gode kolleger gennemførte projektet.

I alt fuldførte 18 hunde projektet, hvilket måske er en smule mindre end man havde håbet, men det ændrer ikke på projektets holdbarhed.

– I alt blev 23 hunde kørt ind i projektet - ca. 50 ejere kontaktede os, men der var flere hunde som ikke kunne deltage pga. vores krav i forhold til sundhedsstatus, behandling, osv. Kun 18 hunde fuldførte hele projektet, af forskellige årsager. Vi er utroligt taknemmelige for alt den støtte vi fik fra deltagerne. Man vil altid have flere! Men vores studie design var meget robust, og det betød at resultaterne var statistisk signifikante - dvs. at vi kan sige at resultaterne er meget sandsynlige fund pga. behandling frem for tilfælde, lyder det fra James Miles.

Projektet afslørede også, at der var bivirkninger ved medicinen for 7/10 hunde, hvilket overraskede James Miles.

– Det er rimelige mange, og flere end vi forventede ud fra studier hos unge hunde. For de fleste var bivirkninger milde og forbigående, især hvis dosis blev justeret kortvarigt. Men man skal både som dyrlæge og som ejer være opmærksom på, at ældre hunde sandsynligvis er lidt mere modtagelige over for bivirkninger end unge hunde, og måske overveje en 1-2 ugers opstartsfase, hvor mængden af medicinen gradvis øges fra et lavt niveau op til den fulde dosis. Og selvfølgelig, hvis bivirkninger bliver ved og dermed nedsætter hundens livskvalitet, skal man overveje at ændre dosis eller skifte præparat til en anden, siger han.

Info

INFO

Gabapentin er smertestillende medicin, der især bruges ved nervesmerter

Tramadol
er et morfinlignende middel, der dog har en svagere virkning end morfin

Læs også

Det skal ikke gøre ondt at blive gammel

13-01-2023 09:15, af Louise Laustsen, dyrlæge

Gigt er en almindelig årsag til smerter hos ældre hunde. Gigt dækker over en række sygdomme i muskel- og skeletsystemet, hvor smerter kan opstå i og omkring led i ben og rygsøjle. Kroniske smerter som følge af gigt kan medføre en væsentlig forringelse af hundens livskvalitet

Videospil kan forbedre ældre hundes livskvalitet

04-02-2022 15:16, af Astrid Gerd Holtet

I takt med at hunden bliver ældre kan fysiske problemer som eksempelvis gigt, gøre det svært for den at træne på samme måde, som den kunne da den var yngre – men mental stimulering er vigtig, også for den gamle hund. Et forskerhold fra Wien, har undersøgt muligheden for at aktivere hunde ved hjælp af interaktive videospil – og deres erfaringer er lovende.

Tidlig neutralisering kan give visse racer problemer

30-07-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt studie peger på, at neutralisering inden for det første leveår kan have en sammenhæng med udvikling af cancer og gigt og ledsmerter hos nogle racer

 

Veterinæruddannelse fejrer 250 år og åbner dørene

15-03-2023 08:51, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I år kan den danske veterinæruddannelse fejre 250 års fødselsdag. Det bliver fejret med et spændende åbent hus 11. maj

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

56 golden retrievere fejrede jul i Gludsted

09-12-2024 13:21, af Cecilie Friis Amstrup

Guldbassernes Juletræsfest samlede hunde og mennesker fra hele landet til en dag fyldt med leg, hygge og fællesskab.

Fire unge handlerstjerner rejser mod nordisk mesterskab

12-12-2024 09:38, af Cecilie Friis Amstrup

Danmark sender fire dygtige juniorhandlere til det prestigefyldte nordiske mesterskab, hvor de vil konkurrere med hunde, de aldrig har mødt før. Spænding, samarbejde og talent sættes på prøve.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekorddag i Mariager for Canicross adventsløb

03-12-2024 13:58, af Cecilie Friis Amstrup

Med 165 tilmeldte satte årets adventsløb ny standard for Canicross i Danmark. Udfordrende ruter, stærkt fællesskab og en debuterende stafet sikrede en dag fyldt med action, glæde og ros fra deltagere og tilskuere.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.