Det skal ikke gøre ondt at blive gammel

13-01-2023 09:15, af Louise Laustsen, dyrlæge

Gigt er en almindelig årsag til smerter hos ældre hunde. Gigt dækker over en række sygdomme i muskel- og skeletsystemet, hvor smerter kan opstå i og omkring led i ben og rygsøjle. Kroniske smerter som følge af gigt kan medføre en væsentlig forringelse af hundens livskvalitet

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Det er IKKE normalt at en hund halter på et eller flere ben. Mange hunde vil forsøge at skjule deres smerter ved stadig at løbe rundt, springe op og ned, logre med halen og se glade ud i ansigtet. Men det er IKKE ensbetydende med at den har det godt, hvis den samtidig halter på ét ben, har besvær med at lette ben eller lægge og rejse sig.

Nogle hunde er bedre til at udtrykke smerter. De piver eller stønner når de udfører dagligdagsrutiner, hvor det kommer til at gøre ondt. Andre hunde får nedsat appetit på grund af smerter og i værste tilfælde, så bliver nogle hunde direkte sky eller aggressive ved kroniske smerter.

 

Hvordan finder jeg ud af om min hund har gigt?

Gigt er en ikke-reversibel tilstand i led eller i rygsøjlen og kan opstå som følge af slitage eller et traume. Hunde der har smerter i ben eller rygsøjle, bør undersøges af en dyrlæge. Ved undersøgelsen er det nogle gange nødvendigt at gøre brug af røntgen for at afklare skelettets og leddenes tilstand. Ses der forandringer på ledflader, knoglefremspring eller rygsøjle, så sammenholdes det med andre kliniske fund og der kan stilles en diagnose. Gigtforandringer kan ikke helbredes, men smerterne kan i mange tilfælde håndteres med den rette smerteplan.

 

Hvordan smertestiller jeg min hund, så den kan leve med gigt?

Efter endt undersøgelse hos dyrlægen, hvor man har talt om diagnosen og prognosen, så laves en plan for fremtiden.

theVET er en specialpraksis med fokus på kiropraktik, akupunktur og fysioterapi.

Alle ældre hunde, som kommer til konsultation og som er plaget af smerter, får lagt en plan for smertelindring, træningsøvelser og i nogle tilfælde vægttab.

Nogle hunde har behov for en smerteplan, hvor hunden bliver behandlet med smertestillende medicin, der er målrettet dens problem.

I andre tilfælde er smerteplanen at hunden behandles med akupunktur, kiropraktik og fysioterapi og sammen med ejeren læggers en plan for øvelser, der er indenfor både ejer og hunds formåen.

Det kan gøre ondt at blive gammel, men det behøver det ikke.

Fakta
Mere om Louise Laustsen

Vil du læse mere om Louise Laustsen og hendes arbejde så kan du følge med her

https://www.thevet.dk/hunde/

https://www.facebook.com/profile.php?id=100087379568461

Læs også

Pas på poterne i frostvejret: Vejsalt er smertefuldt

28-11-2023 13:21, af Anne Cecilie Sohl

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.

Gør det ondt?

18-01-2023 08:19, af Astrid Gerd Holtet

Kroniske smerter, altså smerte der står på i længere tid, kan være svær at erkende hos vores hunde. Ved ud hvad du skal kigge efter? 

Træn hundens smidighed: 5 gode råd

17-10-2021 09:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Flere hunde rammes af stivhed og smerter i led. Derfor er det en god ide at træne smidighed

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Endelig er de her! Billeder fra udstillingen i Roskilde

21-05-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Roskilde online.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Hundemekka på Dyrskuepladsen

08-05-2024 11:51, af Anne Cecilie Sohl

Hvis du ikke allerede har lagt planer for Kristi Himmelfartsdagene, så læg vejen forbi Roskilde Dyrskueplads. Fredag til søndag vil pladsen nemlig bugne af søde, dygtige hunde og deres ejere i anledning af Dansk Kennel Klub’s tredobbelte hundeudstilling. I løbet af de tre dage vil over 8.500 hunde blive bedømt og Dyrskuepladsen vil derfor være et sandt mekka for alle hundeelskere med rig mulighed for at få en stor overdosis af pelset kærlighed.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptom - træthed

20-01-2022 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Træthed eller nedstemthed er et almindeligt symptom på mange forskellige sygdomme hos hunde, men det kan være svært for ejeren at opdage

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?