Frihed på to hjul - også med tre hunde

23-05-2025 07:47, af Aya Lindborg

Når rejsefeber og rastløshed fylder både krop og sind, men kærligheden til tre hunde også kræver sin plads i tilværelsen, gælder det om at finde en måde at kombinere disse. Derfor drager vi, Aya og Jesper, ud på et stort rejseprojekt, hvor vi vil besøge alle de østeuropæiske lande med vores tre hunde på cykel.

Copyright Ridehesten.com
Jeg, Aya Lindborg, elsker at have mine hunde med på ferie og glæder mig til at fortælle om vores europæiske cykel-eventyr. Fra venstre ses Bille, Nanna og Muggi. Foto: Privat

Vi er et kærestepar, der i mange år har rejst og opdaget forskellige afkroge af verden til fods og til hest. Vi har en forkærlighed for naturen og det simple liv, og for seks år siden kiggede Muggi frem fra et stengærde ved siden af et gammelt slot på en vandretur i Spanien. Den kække gadehund tilbød sin underholdning og charme mod, at vi kastede en pind, hun kunne få lov at rende efter. Det blev begyndelsen på et ubeskriveligt venskab, en rejse ind i hundeverden og limen i et parforhold.
Sidenhen er vores flok blevet udvidet med yderligere to hunde. Bille, der ligesom Muggi faldt over trygheden ved at følges med os på en vandretur i Tyrkiets land, og Nanna der lå i vejkanten i de høje Taurusbjerge med en brækket hofte og en sulten mund at mætte.

Copyright Ridehesten.com
Jesper, Muggi og jeg - vi elsker at være afsted på tur sammen og opleve naturen. Foto: Privat

Hvad gør vi nu med tre hunde?
Vi lever for at rejse. Vi lever for at opleve og for at mærke livet, og dette kan vi ikke gemme væk, selvom vi har fået anskaffet os tre hunde.
At rejse med én hund kan godt lade sig gøre. At komme omkring med én hund og have mad og udstyr med kan også godt lade sig gøre.
At rejse med tre hunde krævede pludseligt nytænkning. Især når den ene hund har en kompromitteret hofte, der har sine begrænsninger.

En idé spirer - en umulig ide?
Valget faldt i første omgang på vandring med en gåvogn til Nanna. En form for babyjogger til hunde. Denne plan førte os i sensommeren 2024 til Centralsverige, hvor vi vandrede den flotte St. Olavsleden i september måned.
Det var magisk at være af sted med alle tre hunde og være i naturen med dem døgnet rundt og få hele maskineriet til at fungere.
Vi havde dog en ulempe: Vi ønskede at komme længere væk, end hvad vandring umiddelbart ville muliggøre, ligesom vi kiggede lidt langt efter at kunne tilbagelægge flere kilometer på daglig basis, end hvad vandring tillader. 
Vi begyndte derfor at lege med cykel-tanken. Den har flirtet med os før. Vi har skubbet den ud af hovedet, da det virkede uoverskueligt at skulle ud og anskaffe cykler, og hvad der dertil hører, og alle turcykel-kyndige, vi snakkede med, fortalte os, at det ville være umuligt at cykle med så tungt et læs, som det umiddelbart er med tre hunde.

Copyright Ridehesten.com
I efteråret 2024 var vi på en fantastisk tur med hundene til det centrale Sverige. Dengang vandrede vi, men i år har vi fundet cyklerne frem for at kunne opleve endnu mere. Foto: Privat

På trods af ihærdig søgen efter andre muligheder havde ideen dog slået små, omend viljestærke rødder og tanke blev gjort til handling.
Og nu står vi overfor vores hidtil største rejseprojekt med alle tre hunde.
Cyklerne er blevet indkøbt, vognene er blevet spændt bagpå, cykeltaskerne bliver ivrigt testpakket, og hundene trænes i at ligge i vognene og lade verden glide forbi, mens vi tramper derudaf.

Copyright Ridehesten.com
Cykler og hunde er pakket og parate til vores store eventyr ned gennem Europa. Foto: Privat

Træningen bag eventyret
I de sidste måneder, hvor projektet har taget mere og mere form, er det selvsagt blevet tydeligere for os, hvad der kræver mere forberedelse, og hvad der ikke gør.

Hundetræning ligger ikke fjernt for os. De sidste seks år har Muggi været vores katalysator for at komme ind i hundeverden set ud fra et adfærdsmæssigt perspektiv, men også gennem lydighed og agility. Vi deltager i agilitykonkurrencer på jævnlig basis, og til dagligt hjælper jeg andre hundeejere med adfærdsproblemer hos deres hunde.

Alle vores tre hunde er trænede og omgængelige. De er sublime i at tilpasse sig nye situationer og tilpasse sig vores behov i de forskellige situationer.
Vi ved fra vores andre rejser, at der er noget basal hundeadfærd, som spiller en vigtig rolle for succesfuldt at kunne tage sin hund med på tur.
Ting, som at kunne afdækkes, være i ro, ignorere andre hunde og mennesker, sove udenfor, samt at gå pænt både i og uden snor, har været med til, at vi har kunne tage vores hunde med på tur. Vores kommende rejse er ingen undtagelse. Hvad, der har været nyt, er, at de har skulle vænne sig til at ligge i cykelvognene, og de kommer til at skulle tilpasse sig mindre fysisk aktivitet de dage, hvor vi kommer til at køre på større asfalterede veje, som de ikke skal løbe på ved siden af cyklerne.

Copyright Ridehesten.com
Det har krævet meget forberedelse og mange timers træning at få både os og hundene klar til cykelferie, men de har været mega gode, og vi nyder al den tid, vi bruger sammen. Foto: Privat

Aktive hunde på tur – men ikke for enhver pris
Apropos at løbe ved siden af cyklerne, hvor meget laver vores hunde så på sådan en rejse?
Vi ved selvsagt endnu ikke, hvad denne rejse byder på. Vi har dog en vis portion erfaring fra tidligere rejser samt en rimelig klar idé om, hvad vi forventer på denne.

Alle hundene er aktive herhjemme. Nanna, hende med den dårlige hofte, er klart mindre aktiv end de to andre.
Der bliver gået lange ture dagligt og derudover løber Muggi og Bille både agility, Canicross og almindelig løbetræning. Alle tre hunde dyrker fitness, funktionel- samt mobilitetstræning på ugentlig basis, så deres grundform er solid.
Vi håber på at kunne give hundene så meget frihed som muligt, men det er helt klart at de ikke skal løbe ved siden af cyklerne i flere timer dagligt. Når vi vandrer med dem, er de løse hver dag, hele dagen. Tempoet er dog markant højere på cykel. For at følge med os på strækninger, der går lige ud eller ned ad bakke, vil det kræve, at de løber i galop ved vores side, og det kommer vi ikke til at kræve af dem. Når vi kører op ad bjergpas, vil det være naturligt, at de kommer ud og render ved siden af, hvilket også giver lidt færre kilo for os at trampe op ad de hæsblæsende stigninger.

Copyright Ridehesten.com
Muggi er blevet enormt dygtig til at opholde sig i cykeltraileren! Foto: Privat

Hvad har vi med på rejsen?
Når vi drager af sted med cykler, vogne og hunde, gælder det om at pakke både klogt og praktisk. Ud over det nødvendige cykelgrej, som Jesper heldigvis har styr på, har vi udstyr med til både os selv og hundene, så vi er rustet til alt fra punkteringer og bjergpas til varme sommernætter og kolde morgenstunder.

Vi “wildcamper” oftest, dvs. vi overnatter i naturen på steder, hvor vi hverken forstyrrer eller bliver forstyrret. Det betyder også, at vi tilbereder mad på brænder og vasker os i søer, floder eller under en vandhane, når vi er heldige. Af og til finder vi et værelse, AirBnB eller lignende.

Hundene har deres egne puder i vognene, og alt er nøje pakket, så både mennesker og dyr har det godt, uanset vejret eller hvor vi befinder os.

Copyright Ridehesten.com
Findes der noget bedre end at sove sammen med sine hunde om natten? Det synes vores hvert fald ikke! Foto: Privat

Vi glæder os til at fortælle mere om vores rejse med Miggi, Bille og Nanne - du kan følge med på Facebook, hvor vi hedder Paws and Pedals eller på Instagram under @paw_and_pedal 

Fakta
Oppakning til cykeltur med hunde

Til os selv

  • Telt, soveposer og liggeunderlag
  • Multibrænder til gas og benzin
  • Cykelgrej: lappegrej, slanger, kædeværktøj m.m.
  • Tøj til efter cykeldagen, regntøj og elektronik
  • Førstehjælp: smertestillende, sårpleje, antihistaminer, elektrolytpulver
  • Op til 17 liter vandkapacitet – inkl. ekstra vandpose

Til hundene

  • Køledækken og varmt dækken til hver
  • Tractive GPS i halsbånd
  • Halsbånd, seler, kort snor og lang line
  • Sammenklappelige vandskåle
  • Puder i vognene til overnatning
  • Førstehjælp:
    - Potesokker
    - Tægetang
    - Bandage
    - Homøopatiske midler
    - Naturlig loppe- og flåtbalsam
    - Negleklipper og kam
    - Microlax til forstoppelse

Læs også

BLOG: Sådan tager vi på ferie med vores hunde - vores dagligdag på tur

12-07-2021 10:07, af John Frank Ahm

Vi elsker at tage på ferie med vores hunde og det gør de også. Ferie med hunde er for os altid noget der foregår i bilen, så de steder vi kan køre til er der vi tager hen

Stor forvirring: Bosniske hunde i god forfatning

12-12-2020 09:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den bil, der blev afvist med 20 bosniske hunde i Sverige, viser sig nu at være i flot stand, hundene havde det godt, og de var både chippede og havde pas

BLOG: Rejse til Grækenland og Bosnien-Hercegovina, del 1.

13-11-2020 08:12, af Amalie Lohse-Lind

I sommeren 2019 var jeg så heldig, at min specialemakker og jeg fik mulighed for at tage på to feltture, en til Grækenland og en til Bosnien-Hercegovina, for at studere gadehunde, opleve lokale internater og tale med folk, der arbejder med hundene i landene. Jeg har besluttet at dele min historie om turene op i to indlæg, så dagens blogindlæg kommer til at omhandle turen til Grækenland

Spændende foredrag og biograffilm

02-09-2016 14:15, af Kasper Larsson
I juni-nummeret af HUNDEN bragte vi en artikelserie om Dyrenes SOS og det enorme stykke arbejde de ligger i at forbedre kårene for thailandske gadehunde i Bangkok og Phuket. Nu kan du blive klogere på deres arbejde i en ny film, der omhandler rejsen og arbejdet i Thailand.

Stadig flere importerer gadehunde

13-09-2012 12:28, af Tine Luther
Fødevarestyrelsen og Dansk Kennel Klub advarer mod import af gadehunde. Ofte medbringer gadehundene bakterier og parasitter, der kan sprede sig til både andre hunde og mennesker.

Importerede gadehunde med rabies

25-10-2013 10:36, af Tine Luther
Importerede gadehunde har medbragt rabies til Holland. Det får den danske fødevarestyrelse til at advare mod import af gadehunde fra lande med den farlige sygdom.

Dansk Dyreklinik støtter op om Sri Lankas gadehunde

13-12-2019 16:06, af Linn Radsted

Indsamlingen til fordel for Sri Lankas mere end 40 millioner gadehunde sætter nu ind med en massiv slutspurt. 

Hvad blev der af de 20 bosniske hunde

11-12-2020 11:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Torsdag fortalte vi om en uhyggelig sag om smugling af hunde til Sverige. Vi fortalte også, at 20 af hundene kom til Danmark. Det viser sig nu at være forkert

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Min drøm blev til virkelighed ved VM

04-07-2025 06:30, af Cecilie Friis Amstrup

Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.