KLUMME: Hvordan hjælper vi bedst gadehunde?

01-03-2020 10:10, af Hanne Knude Palshof

Vi bringer her klummen fra HUNDEN 01/02 - 2020, som er skrevet af  formand for Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof. Fremover vil du også kunne læse klummerne på hunden.dk 

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Heldigvis har vi i Norden stort set igen problemer med gadehunde, derfor gør det også så meget mere ondt i os, når vi ser disse hunde på vores rejser i udlandet.

De fleste kan sikkert genkende det at gå i en sydlandsk by og se de herreløse gadehunde strejfe rundt på jagt efter føde. Måske er de frygtsomme eller aggressive, måske er de kærlige og opsøgende. Ofte er de i en elendig forfatning: magre, uplejede, syge og måske med sår. Har man en smule empati, følger lysten til at hjælpe: ”Kan man dog ikke gøre noget for disse stakkels hunde, der er overladt til deres egen skæbne”?

En række danske organisationer gør et kæmpe stykke arbejde for gadehunde. Både gennem lokalt hjælpearbejde og ved at tage de herreløse gadehunde til Danmark – men er det i virkeligheden en god idé?

Et forsigtigt skøn på baggrund af organisationernes opgørelser viser, at der er kommet mindst 5.000 udenlandske gadehunde til Danmark siden 2001. Hundene kommer normalt via en privat hjælpeorganisation, og der er omkring 30 aktive af disse i Danmark. De fleste af dem er meget små, drives af frivillige ildsjæle og formidler via Facebook eller en hjemmeside.

Det er tilladt at indføre lovlige hunderacer i Danmark, enten som privatperson, hvis hunden er ledsaget af ejeren, eller som kommercielle flytninger, når f.eks. ejendomsretten over hunden skal overdrages til en anden. Sidstnævnte indførsel kræver særlig tilladelse og dokumentationskrav.

 

Import af problemer
Importen af gadehunde er ikke uden problemer. Blandt andet er der risiko for, at hundene tager smitsomme sygdomme og zoonoser med til Danmark, hvilket understøttes af en rapport fra DTU Veterinærinstituttet fra 2014.

Et forskningsprojekt fra København Universitet har også netop sat fokus på området ved bl.a. at udsende spørgeskemaer til landets smådyrspraktiserende dyrlæger. 173 dyrlæger fordelt over hele landet besvarede undersøgelsen, og hele 96 procent mente, at der er grund til at bekymre sig om, at gadehunde kan tage eksotiske sygdomme med til Danmark.

Af undersøgelsen fremgår det, at 91 procent af dyrlægerne har oplevet sundhedsproblemer hos de importerede gadehunde – f.eks. tandproblemer og problemer med benstilling, men også infektioner som hundesyge og Babesiose. Dyrlægerne oplever også, at hundenes nye ejere ofte ikke er klædt på til at tage ansvar for den pågældende hund. Generelt stiller dyrlægerne i undersøgelsen sig meget skeptiske overfor importen af gadehunde – dette primært på grund af sygdomsrisikoen, og 93 procent erklærede sig enige i, at gadehunde ikke bør importeres til Danmark.

 

Vi bør gøre som Norge
Sidste år indførte Norge et forbud mod import af gadehunde. Forud herfor lå en større undersøgelse af importerede gadehunde. Forbuddet gælder tidligere gadehunde, der ikke har været i privat varetægt i mindst seks måneder inden importen. Den Danske Dyrlægeforening mener, at Danmark bør overveje at gøre som Norge.

I Norge har lovgivningen medført, at kommende hundeejere i stigende grad retter blikket mod køb af norske hunde, og hvad man kan gøre for gadehunde i de områder, hvor problemerne er til stede.

Trafikken med import af gadehunde løser ikke problemerne i de pågældende lande – kun for den heldige hund, der bliver udvalgt til eksport. Håndtering af de herreløse dyr, der lever på gaden, kræver derimod en lokal indsats, der behøver flere midler. Den Danske Dyrlægeforening mener derfor, at løsningen er reguleringsprogrammer lokalt, så bestanden bevares og varetages rent sundhedsmæssigt. Dermed mindskes risikoen for overførsel af alvorlige eksotiske sygdomme til andre hunde og mennesker i andre lande.

Læs også

Fyns Internat: Vi hjælper alle hunde

12-10-2021 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Internatleder på Fyns Internat, Lene Frahm, oplever, at flere og flere har en mening om, hvilke dyr internatet skal hjælpe

TV2: En lidt speciel situation

15-09-2021 13:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har været i kontakt med redaktør for programmet, Gadehunde for millioner, og han anerkender, at det har været specielt at lave programmet

Lise Lotte Christensen om New Hope Denmark: Russisk roulette med for mange kugler i kammeret

01-07-2021 12:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

TVSyd har den seneste tid sat fokus på New Hope Denmark, og hvordan man her tager portugisiske gadehunde af tvivlsom karakter til Danmark. DKK’s adfærdskonsulent advarer mod at købe hund hos foreningen

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hunde begyndte at hyle ved fodgængerfelt i landsbyen

08-12-2023 08:57, af Anne Cecilie Sohl

For omkring en uge siden begyndte flere hunde i den lille by Fårup at hyle og trække sig væk fra et helt bestemt fodgængerfelt på Bakkevænget, lige ved skolen. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

Sne kan give dårlig mave

21-11-2022 11:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker

Skolehunden, helt præcist

04-12-2023 10:26, af Anne Cecilie Sohl

I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.

Pas på poterne i frostvejret: Vejsalt er smertefuldt

28-11-2023 13:21, af Anne Cecilie Sohl

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Gør slædekørsel i sneen til en leg

05-12-2023 09:42, af Anne Cecilie Sohl

Det smukke snevejr frister til at lade den almindelige familiehund trække slæde med børnene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men før man går i gang bør man have nogle ting på plads, for at det er både sikkerhedsmæssigt forsvarligt og bliver en god oplevelse for hunden. 

Tre tips til juletiden

05-12-2023 09:15, af Anne Cecilie Sohl

Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid.