KLUMME: Hvordan hjælper vi bedst gadehunde?

01-03-2020 10:10, af Hanne Knude Palshof

Vi bringer her klummen fra HUNDEN 01/02 - 2020, som er skrevet af  formand for Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof. Fremover vil du også kunne læse klummerne på hunden.dk 

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Heldigvis har vi i Norden stort set igen problemer med gadehunde, derfor gør det også så meget mere ondt i os, når vi ser disse hunde på vores rejser i udlandet.

De fleste kan sikkert genkende det at gå i en sydlandsk by og se de herreløse gadehunde strejfe rundt på jagt efter føde. Måske er de frygtsomme eller aggressive, måske er de kærlige og opsøgende. Ofte er de i en elendig forfatning: magre, uplejede, syge og måske med sår. Har man en smule empati, følger lysten til at hjælpe: ”Kan man dog ikke gøre noget for disse stakkels hunde, der er overladt til deres egen skæbne”?

En række danske organisationer gør et kæmpe stykke arbejde for gadehunde. Både gennem lokalt hjælpearbejde og ved at tage de herreløse gadehunde til Danmark – men er det i virkeligheden en god idé?

Et forsigtigt skøn på baggrund af organisationernes opgørelser viser, at der er kommet mindst 5.000 udenlandske gadehunde til Danmark siden 2001. Hundene kommer normalt via en privat hjælpeorganisation, og der er omkring 30 aktive af disse i Danmark. De fleste af dem er meget små, drives af frivillige ildsjæle og formidler via Facebook eller en hjemmeside.

Det er tilladt at indføre lovlige hunderacer i Danmark, enten som privatperson, hvis hunden er ledsaget af ejeren, eller som kommercielle flytninger, når f.eks. ejendomsretten over hunden skal overdrages til en anden. Sidstnævnte indførsel kræver særlig tilladelse og dokumentationskrav.

 

Import af problemer
Importen af gadehunde er ikke uden problemer. Blandt andet er der risiko for, at hundene tager smitsomme sygdomme og zoonoser med til Danmark, hvilket understøttes af en rapport fra DTU Veterinærinstituttet fra 2014.

Et forskningsprojekt fra København Universitet har også netop sat fokus på området ved bl.a. at udsende spørgeskemaer til landets smådyrspraktiserende dyrlæger. 173 dyrlæger fordelt over hele landet besvarede undersøgelsen, og hele 96 procent mente, at der er grund til at bekymre sig om, at gadehunde kan tage eksotiske sygdomme med til Danmark.

Af undersøgelsen fremgår det, at 91 procent af dyrlægerne har oplevet sundhedsproblemer hos de importerede gadehunde – f.eks. tandproblemer og problemer med benstilling, men også infektioner som hundesyge og Babesiose. Dyrlægerne oplever også, at hundenes nye ejere ofte ikke er klædt på til at tage ansvar for den pågældende hund. Generelt stiller dyrlægerne i undersøgelsen sig meget skeptiske overfor importen af gadehunde – dette primært på grund af sygdomsrisikoen, og 93 procent erklærede sig enige i, at gadehunde ikke bør importeres til Danmark.

 

Vi bør gøre som Norge
Sidste år indførte Norge et forbud mod import af gadehunde. Forud herfor lå en større undersøgelse af importerede gadehunde. Forbuddet gælder tidligere gadehunde, der ikke har været i privat varetægt i mindst seks måneder inden importen. Den Danske Dyrlægeforening mener, at Danmark bør overveje at gøre som Norge.

I Norge har lovgivningen medført, at kommende hundeejere i stigende grad retter blikket mod køb af norske hunde, og hvad man kan gøre for gadehunde i de områder, hvor problemerne er til stede.

Trafikken med import af gadehunde løser ikke problemerne i de pågældende lande – kun for den heldige hund, der bliver udvalgt til eksport. Håndtering af de herreløse dyr, der lever på gaden, kræver derimod en lokal indsats, der behøver flere midler. Den Danske Dyrlægeforening mener derfor, at løsningen er reguleringsprogrammer lokalt, så bestanden bevares og varetages rent sundhedsmæssigt. Dermed mindskes risikoen for overførsel af alvorlige eksotiske sygdomme til andre hunde og mennesker i andre lande.

Læs også

Fyns Internat: Vi hjælper alle hunde

12-10-2021 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Internatleder på Fyns Internat, Lene Frahm, oplever, at flere og flere har en mening om, hvilke dyr internatet skal hjælpe

TV2: En lidt speciel situation

15-09-2021 13:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har været i kontakt med redaktør for programmet, Gadehunde for millioner, og han anerkender, at det har været specielt at lave programmet

Lise Lotte Christensen om New Hope Denmark: Russisk roulette med for mange kugler i kammeret

01-07-2021 12:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

TVSyd har den seneste tid sat fokus på New Hope Denmark, og hvordan man her tager portugisiske gadehunde af tvivlsom karakter til Danmark. DKK’s adfærdskonsulent advarer mod at købe hund hos foreningen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

En nationalrace der skaber bånd mellem ejere

15-01-2025 12:45, af Cecilie Friis Amstrup

Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Karsten og Thor: Et unikt team i politiets hundetjeneste

14-01-2025 15:03, af Karina Green

Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Border collie overlevede livstruende mavedrejning

17-01-2025 08:04, af Cecilie Friis Amstrup

I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.