Neutralisation? Ny vejledning til landets dyrlæger

12-01-2019 08:30, af Astrid Gerd Holtet

Fordele og ulemper ved kastration og sterilisation har været til debat længe. Den Danske Dyrlægeforening har nu lavet en vejledning til landets dyrlæger

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hvorvidt – og i så fald hvornår – man skal lade sin hund sterilisere eller kastrere, er et emne, der fylder meget for mange hundeejere. Fordele og ulemper ved de to indgreb, som går under fællesbetegnelsen neutralisation, har været diskuteret og undersøgt en del de sidste par år.

Den Danske Dyrlægeforenings faggruppe for familiedyr, har nu undersøgt den forskning der ligger på området, og har samlet det i en vejledning til landets dyrlæger. Denne vejledning giver et overblik over fordelene, så vel som ulemperne, og kan hjælpe dyrlægerne i vejledningen af deres klienter.

Neutralisering som populationskontrol

Et at de punkter som vejledningen forholder sig til, er brugen af neutraliseringen i forsøget på at begrænse uønskede hvalpe. Ud over at begrænse antallet af uønskede drægtigheder, så peger vejledningen også på, at indgrebene kan sikre at arvelige lidelser ikke videreføres. Dog fremhæver den også at udtalt brug af neutralisering i racer med få individer, kan begrænse den genetiske pulje og dermed øge risikoen for matadoravl.

Fordele ved sterilisation af tæver

Vejledningen peger på at den steriliserede tæve har ingen, eller væsentlig mindre, risiko for udviklingen af:

  • Livmoderbetændelse
  • Kræft i æggestokkene
  • Kræft i skeden
  • Kræft i mælkekirtlerne

Risikoen for kræft i mælkekirtlerne mindske i særdeleshed, hvis steriliseringen foretages inden første løbetid. Foretages den mellem første og anden, mindske den også væsentligt.

Fordele ved kastration af hanhunde

Vejledningen peger også på en række fordele ved kastration af hanhunde. Blandt andet har den kastrerede hanhunde ingen eller væsentlig mindre risiko for udviklingen af:

  • Godartet forstørrelse af prostata
  • Kræft i testiklerne
  • Betændelse i testiklerne
  • Kræft i perinealområdet
  • Betændelse i prostata
  • Perineal brok

Ulemper ved neutralisation

Vejledningen peger dog også på en lang række ulemper ved neutralisering af hunde. For både hanhunde og tæver det gælder det at der er en øget risiko for:

  • For en lang række kræftsygdomme, herunder knoglekræft, kræft i blærevæggen og lymfekræft. Nogle racer er i særlig risiko for udviklingen af disse kræftformer.
  • Øget tendens til pelsforandringer
  • Forsinket lukning af vækstlinjerne i hundens knogler, hvis hunden neutraliseres før puberteten
  • Øget risiko for korsbåndsskader
  • Øget risiko for hofteledsdysplasi, hvis hunden neutraliseres før puberteten
  • Muligvis øget risiko for sygdommene atopisk dermatitis, autoimmun hæmolytisk anæmi, Cushings, Immunmedieret thrombocytopeni, kronisk duodenitis og Lupus erytematosus.

Derudover har hanhunde forøget risiko for overvægt efter en kastration. Tæverne har en øget risiko for en underudviklet vulva, hvis den steriliseres før første løbetid. Derudover har den steriliserede tæve også en øget risiko for urininkontinens – noget der især er gældende for større hunde.

Adfærden påvirkes også af neutraliseringen

Det er ikke kun risikoen for forskellige sygdomme, der påvirkes når hunden neutraliseres. Indgrebene kan også påvirke hundens adfærd. Problemer med falsk drægtighed og hyperseksualitet forsvinder, og risikoen for at hunden strejfer eller urinmarkerer mindskes.

Derimod har den neutraliserede hund, især hvis indgrebet foretages inden for det første leveår, en øget risiko for at udvikle problemer med aggression eller frygtsomhed. Derudover kan man opleve at hunden får en tendens til nedsat træningsrespons. 

Hvad er anbefalingen?

Hvorvidt neutralisation skal anbefales og i givet fald hvornår i hundens liv, afhænger til dels af race og kropsvægt.  Derudover kræver det en vægtning af fordele og ulemper hos den enkelte hund.

Vejledningen peger dog på, at der ses overvejende ulemper ved neutralisering før puberteten eller før første leveår, at den generelle anbefaling er at vente til efter dette tidspunkt.

Har man en nervøs eller frygtsom hanhund, eller er man i tvivl om hvorvidt hundens adfærd vil påvirkes, bør man ifølge vejledningen, altid prøve at lade hunden kemisk kastrere inden, for på den måde at se hvordan den reagerer. Der ligger pt. ikke nogle lignende anbefalinger til tæven, på grund af manglende godkendte produkter til kemisk sterilisation.

Vejledningen peger dog også på, at der fortsat er brug for mere forskning på området, for endeligt at sige, om neutralisering kan forlænge og forbedre hundens liv.

KILDE:
Neutralisering af hund og kat. Den Danske Dyrlægeforening Faggruppe Familiedyr. September 2018

Læs også

Om lidt skal hunden i snor på stranden

30-03-2025 07:46, af Cecilie Friis Amstrup

Fra 1. april til 30. september skal hunden føres i snor, hvis den skal med på stranden. Det gælder også, selv om du har verdens mest lydige hund; for når hunden har snuden i sporet, er ynglefugle og dyrebørn i risiko.

5 ting din hund ville sige, hvis den kunne tale

29-03-2025 07:48, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde taler ikke med ord, men de kommunikerer hele tiden med os. Her får du fem vigtige budskaber fra din hund, som mange ejere overser i en travl hverdag, og som kan styrke jeres relation, hvis du lærer at lytte bedre.

Oplev golden retrievere på nært hold i weekenden

26-03-2025 11:13, af Cecilie Friis Amstrup

Egtved danner rammen om en specialudstilling med 168 golden retrievere, erfarne dommere og masser af mulighed for at lære mere om den populære race. Publikum er velkomne til at kigge forbi og opleve de smukke hunde på nært hold.

Sterilisation - når tæven skal neutraliseres

25-09-2019 08:36, af Astrid Holtet

Mange hundeejere vælger at lade deres tæve neutralisere – men hvad er en sterilisation og hvordan foregår operationen egentlig?

Pelsforandringer og neutralisation

26-06-2013 12:01, af Maja Golles
Et specialeprojekt på dyrlægeuddannelsen på Københavns Universitet indeholder en spørgeskemaundersøgelse vedrørende pelsforandringer hos hunde efter neutralisation - lavet i samarbejde med Dansk Kennel Klub. Du kan deltage i undersøgelsen her

Tidlig neutralisering kan give visse racer problemer

30-07-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt studie peger på, at neutralisering inden for det første leveår kan have en sammenhæng med udvikling af cancer og gigt og ledsmerter hos nogle racer

 

Danmarks største dyrehospital omdannes til henvisningshospital

24-02-2022 11:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fra 1. marts 2022 overgår AniCura Københavns Dyrehospital til kun at modtage henvisningspatienter samt akut syge og tilskadekomne kæledyr. Det betyder, at der fra marts ikke længere tilbydes forebyggende behandlinger såsom vaccination, neutralisering og tandbehandling på dyreklinikken

Kastration – når hanhunden skal neutraliseres

24-09-2019 14:57, af Astrid Gerd Holtet

Mange hundeejere vælger at lade deres hanhunde neutralisere – men hvad er en kastration og hvordan foregår operationen egentlig?

HUNDEN TV: Spørg Dyrlægen/STERILISATION OG KASTRATION

07-01-2016 09:35, af Tine Luther
Hunden.dk har stillet dyrlægerne Torben Lindbjerg og Line Diemer fra FAMILIEDYRLÆGERNE en række spørgsmål angående hundens daglige pasning og pleje - følg med i serien og få svar. Her handler det om sterilisation og kastration.

Sterilisering af tæver

02-01-2011 07:56, af Anne Kristine Tollestrup
I USA er der gået trend i at sterilisere tæver i en tidlig alder. På den måde får man en hund fanget i en unghunds krop.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

5 ting din hund ville sige, hvis den kunne tale

29-03-2025 07:48, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde taler ikke med ord, men de kommunikerer hele tiden med os. Her får du fem vigtige budskaber fra din hund, som mange ejere overser i en travl hverdag, og som kan styrke jeres relation, hvis du lærer at lytte bedre.

Oplev golden retrievere på nært hold i weekenden

26-03-2025 11:13, af Cecilie Friis Amstrup

Egtved danner rammen om en specialudstilling med 168 golden retrievere, erfarne dommere og masser af mulighed for at lære mere om den populære race. Publikum er velkomne til at kigge forbi og opleve de smukke hunde på nært hold.

Dansk landshold klar til VM i spor

31-03-2025 12:03, af Cecilie Friis Amstrup

Erfarne og debutanter kæmper side om side, når verdens bedste sporhunde mødes denne uge til det prestigefyldte FCI IGP FH verdensmesterskab i Østrig

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 skønne, hundevenlige vandreruter i Danmark

28-03-2025 07:44, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret lokker med grønne skove og lyse dage, og der er masser af vandreruter i Danmark, hvor både du og din hund kan nyde naturen sammen

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?