Hvorvidt – og i så fald hvornår – man skal lade sin hund sterilisere eller kastrere, er et emne, der fylder meget for mange hundeejere. Fordele og ulemper ved de to indgreb, som går under fællesbetegnelsen neutralisation, har været diskuteret og undersøgt en del de sidste par år.
Den Danske Dyrlægeforenings faggruppe for familiedyr, har nu undersøgt den forskning der ligger på området, og har samlet det i en vejledning til landets dyrlæger. Denne vejledning giver et overblik over fordelene, så vel som ulemperne, og kan hjælpe dyrlægerne i vejledningen af deres klienter.
Neutralisering som populationskontrol
Et at de punkter som vejledningen forholder sig til, er brugen af neutraliseringen i forsøget på at begrænse uønskede hvalpe. Ud over at begrænse antallet af uønskede drægtigheder, så peger vejledningen også på, at indgrebene kan sikre at arvelige lidelser ikke videreføres. Dog fremhæver den også at udtalt brug af neutralisering i racer med få individer, kan begrænse den genetiske pulje og dermed øge risikoen for matadoravl.
Fordele ved sterilisation af tæver
Vejledningen peger på at den steriliserede tæve har ingen, eller væsentlig mindre, risiko for udviklingen af:
Risikoen for kræft i mælkekirtlerne mindske i særdeleshed, hvis steriliseringen foretages inden første løbetid. Foretages den mellem første og anden, mindske den også væsentligt.
Fordele ved kastration af hanhunde
Vejledningen peger også på en række fordele ved kastration af hanhunde. Blandt andet har den kastrerede hanhunde ingen eller væsentlig mindre risiko for udviklingen af:
Ulemper ved neutralisation
Vejledningen peger dog også på en lang række ulemper ved neutralisering af hunde. For både hanhunde og tæver det gælder det at der er en øget risiko for:
Derudover har hanhunde forøget risiko for overvægt efter en kastration. Tæverne har en øget risiko for en underudviklet vulva, hvis den steriliseres før første løbetid. Derudover har den steriliserede tæve også en øget risiko for urininkontinens – noget der især er gældende for større hunde.
Adfærden påvirkes også af neutraliseringen
Det er ikke kun risikoen for forskellige sygdomme, der påvirkes når hunden neutraliseres. Indgrebene kan også påvirke hundens adfærd. Problemer med falsk drægtighed og hyperseksualitet forsvinder, og risikoen for at hunden strejfer eller urinmarkerer mindskes.
Derimod har den neutraliserede hund, især hvis indgrebet foretages inden for det første leveår, en øget risiko for at udvikle problemer med aggression eller frygtsomhed. Derudover kan man opleve at hunden får en tendens til nedsat træningsrespons.
Hvad er anbefalingen?
Hvorvidt neutralisation skal anbefales og i givet fald hvornår i hundens liv, afhænger til dels af race og kropsvægt. Derudover kræver det en vægtning af fordele og ulemper hos den enkelte hund.
Vejledningen peger dog på, at der ses overvejende ulemper ved neutralisering før puberteten eller før første leveår, at den generelle anbefaling er at vente til efter dette tidspunkt.
Har man en nervøs eller frygtsom hanhund, eller er man i tvivl om hvorvidt hundens adfærd vil påvirkes, bør man ifølge vejledningen, altid prøve at lade hunden kemisk kastrere inden, for på den måde at se hvordan den reagerer. Der ligger pt. ikke nogle lignende anbefalinger til tæven, på grund af manglende godkendte produkter til kemisk sterilisation.
Vejledningen peger dog også på, at der fortsat er brug for mere forskning på området, for endeligt at sige, om neutralisering kan forlænge og forbedre hundens liv.
KILDE:
Neutralisering af hund og kat. Den Danske Dyrlægeforening Faggruppe Familiedyr. September 2018
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Engelsk bulldog, fransk bulldog og mops er blandt de mest populære og elskede hunderacer i Danmark og er kendte for deres nuttede udseende, kompakte bygning og store personlighed. Deres karakteristiske korte snude er dog desværre også årsag til helbredsmæssige udfordringer.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Nyt dansk studie viser at neutralisering øger risikoen for overvægt hos hanhunde, men ikke hos tæver
Fra 1. marts 2022 overgår AniCura Københavns Dyrehospital til kun at modtage henvisningspatienter samt akut syge og tilskadekomne kæledyr. Det betyder, at der fra marts ikke længere tilbydes forebyggende behandlinger såsom vaccination, neutralisering og tandbehandling på dyreklinikken
Mange hundeejere vælger at lade deres hanhunde neutralisere – men hvad er en kastration og hvordan foregår operationen egentlig?
Nyt studie peger på, at neutralisering inden for det første leveår kan have en sammenhæng med udvikling af cancer og gigt og ledsmerter hos nogle racer
Mange hundeejere vælger at lade deres tæve neutralisere – men hvad er en sterilisation og hvordan foregår operationen egentlig?
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet