Sterilisering af tæver

02-01-2011 07:56, af Anne Kristine Tollestrup
I USA er der gået trend i at sterilisere tæver i en tidlig alder. På den måde får man en hund fanget i en unghunds krop.
Copyright Ridehesten.com
Ikke alle hundeejere ønsker at deres tæve skal blive mor til at stor kuld hvalpe, og vælger derfor ofte at få tæven steriliseret. (Modelfoto: Hunden.dk/Tine Luther)

Når en tæve steriliseres, ønsker man at fjerne kønsdriften, derfor fjernes æggelederen og æggestokkene. I princippet ville det være nok at fjerne æggelederne, da man herved fjerner muligheden for drægtighed. Da man ønsker at stoppe hundens cyklus helt, så den ikke længere går i løbetid, fjernes også æggestokkene. Det har hidtil været skik at sterilisere tæven, når den havde gennemgået et par løbetider. Det vil sige oftest i 1 ½ års alderen eller ældre, da hunde typisk kommer i deres første løbetid, når de er mellem 7 og 12 måneder gamle. Denne tid for sterilisering er oftest valgt, da hunden er kommet gennem puberteten og er udvokset. På den måde hæmmes hundens udvikling mindst muligt. I USA mener man at kunne reducere risikoen for svulster i mælkekirtlerne, også kaldet brystkræft, ved at sterilisere hunden i en meget tidlig alder. Der er derfor startet en trend, der siger, at hunden skal steriliseres tidligst muligt og gerne allerede inden første løbetid. En så tidlig sterilisation vil gøre, at hundens østrogenproduktion aldrig rigtig kommer i gang. Derved vil man få en hund, der altid vil se hvalpet ud og aldrig rigtig vil blive voksen. Dog giver en tidlig sterilisation en større risiko for at hunden ældes hurtigere end en hund, der har gennemgået nogle løbetider. I 1700-tallet brugte man samme princip ved at kastrere drengebørn, der sang i kor, før deres stemme gik i overgang. På den måde kunne drengene altid synge meget høje toner, dog ville de aldrig få muligheden for at kunne få børn. Hvis man ser tingene i perspektiv i forhold til, hvordan hunden trives bedst, vil de fleste nok kunne se, at en gammel hund i en unghunds krop aldrig vil blive nogen drøm for hverken hund eller ejer. Kilde: dyrefondet

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

AniCura får ny ejer

12-06-2018 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere

Servicehunde-branchen kulegraves af DR-programmet "Kontant"

20-02-2025 11:04, af Cecilie Friis Amstrup

En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Drømmen om en akita

16-02-2025 10:21, af Cecilie Friis Amstrup

En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet

Mæt af kærlighed: Overvægt truer danske hunde

15-02-2025 09:43, af Cecilie Friis Amstrup

Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Ukrainsk corgi blev dansk champion

14-02-2025 08:05, af Cecilie Friis Amstrup

Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Gode bakterier medvirker til din hunds trivsel

18-02-2025 08:54, af Cecilie Friis Amstrup

Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet