Kastration – når hanhunden skal neutraliseres

24-09-2019 14:57, af Astrid Gerd Holtet

Mange hundeejere vælger at lade deres hanhunde neutralisere – men hvad er en kastration og hvordan foregår operationen egentlig?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mange danske hanhundeejere vælger at lade deres hunde neutralisere, enten for at undgå visse sygdomme, eller for at undgå nogle af de problemer, der kan være forbundet med hanhundens seksualdrift, som eksempelvis aggression mod andre hanhunde eller tendens til at strejfe.

Hvad er en kastration? 

Når hunde neutraliseres fjernes deres kønskirtler, og dermed forsvinder deres evne til at få hvalpe samt deres primære produktion af kønshormoner.

Hos hanhunden kaldes indgrebet for en kastration, og her fjernes hanhundens testikler. Når testiklerne fjernes, fjernes også den primære kilde til produktionen af det hanlige kønshormon, testosteron.

Hvordan foregår en kastration?

Selvom en kastration er en væsentligt mindre og hurtigere operation end en sterilisation af en tæve, kræver det dog stadig at hanhunden indlægges på dyreklinikken og kommer i fuld narkose. Her vil man ofte blive bedt om at aflevere hunden om morgen, og så hente ham igen hen på eftermiddagen, når den er vågnet nok op, til at kunne komme hjem. Når hanhunden afleveres, skal han være fastet, for at undgå at han kaster op, når han lægges i narkosen. For at faste hunden, skal man sørge for at den ikke får noget at spise efter dens aftensmad dagen forinden, så den ikke har indtaget noget i de sidste 12 timer op til operationen.

Selve operationen foregår typisk ved at dyrlægen lægger et lille snit i området lige over pungen. Herefter skubbes testiklerne en ad gangen op til hullet, hvorigennem sædstrengen og blodtilførslen afsnøres og skæres over, så testiklerne kan fjernes. Herefter lukkes hullet igen.

Er hanhunden kryptokid, hvilket betyder at den ene eller begge testikler ikke er faldet ned i pungen, som de skulle, kræver det en større operation.

Når hanhunden kommer hjem efter operationen, skal han typisk bruge nogle dage på at komme sig, og operationssåret skal have lov til at hele. For at undgå problemer med smerte, vil han få noget smertestillende medicin med hjem til de første par dage.

Læs også

“Jeg er bekymret for min hvalps nisser”

20-12-2024 16:32, af Anne Egede

Sådan var der en, som indledte en besked til mig på messenger. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg umiddelbart var en smule mystificeret – en hvalps nisser? Men, hey, nu er det jo december, og dermed højsæson for nisser, så hvorfor ikke?

Ny æra for hundeavl skal skabe bedre rammer for sundhed og velfærd

20-12-2024 15:16, af Cecilie Friis Amstrup

Dansk Kennel Klub gør etiske anbefalinger til regler for at styrke ansvarlig hundeavl.

Flere Chrisco-produkter tilbagetrækkes og underleverandør opsagt

20-12-2024 07:35, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.

Hunde skjuler smerter efter operation

11-09-2015 13:42, af Tine Luther
Hunde er ganske enkelt elendige patienter. De kræver naturligvis ikke hele tiden et glas vand eller anden service, men det er netop det, der er problemet: De skjuler som oftest deres smerter så godt, de kan. Derfor kan hunde vildlede deres ejere, så de tror, at alt er okay efter et kirurgisk indgreb, selvom der er noget galt.

Kemisk kastration af hanhund i op til 12 måneder

07-10-2011 14:40, af Tine Luther
Det har været muligt kemisk at kastrere sin hanhund siden 2008. Nu er der kommet et nyt implantat, som gør det muligt at forlænge kemisk kastration fra 6 til 12 måneder.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

Blind dreng hjælper hund

20-12-2012 14:14, af Tine Luther
En blind dreng fra Massachusetts samler penge ind til operation, der skal redde en boston terriers syn.

Hunhundenes løbetid er i fuldt flor

15-04-2021 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så det er nu, du skal holde godt fast i snoren på din intakte hund, hvis du ikke enten vil stå med en drægtig hunhund eller være skyld i, at din hanhund gør en tæve drægtig. Dyrlæge hos Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade eller parrer naboens hunhund ved en fejl

Jarnved advarer hundeejere efter næsten fatal fejl

16-08-2018 13:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Adfærdsbehandler og træningsinstruktør Irene Jarnved fik sig mandag noget af et chok, da hendes hund efter et maveonde spiste kantbånd fra bilen. Nu advarer hun andre hundeejere

BLOG: En tur i skoven

23-03-2021 12:03, af Mona Lindhardt

Hvad der skulle have været en dejlig skovtur, blev spoleret af mødet med et ungt par og deres tunge hanhund

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Flere Chrisco-produkter tilbagetrækkes og underleverandør opsagt

20-12-2024 07:35, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.

Den ultimative hundequiz

28-12-2021 10:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde

Advarsel: Tilbagekaldte tyggeruller fra Chrisco skaber bekymring blandt hundeejere

16-12-2024 12:07, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hunde iført vintertøj: Pynt eller praktisk?

16-12-2024 11:12, af Cecilie Friis Amstrup

Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.

Dobbelt dansk bronze i juniorhandling

15-12-2024 18:57, af Cecilie Friis Amstrup

Med stærke præstationer i både hold- og individuel konkurrence leverede de danske juniorhandlere flotte resultater ved årets nordiske mesterskab i Stockholm.

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Inka skrev historie som Danmarks første hund med titlen NOVFCH

18-12-2024 14:21, af Cecilie Friis Amstrup

En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.