Kastration – når hanhunden skal neutraliseres

24-09-2019 14:57, af Astrid Gerd Holtet

Mange hundeejere vælger at lade deres hanhunde neutralisere – men hvad er en kastration og hvordan foregår operationen egentlig?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mange danske hanhundeejere vælger at lade deres hunde neutralisere, enten for at undgå visse sygdomme, eller for at undgå nogle af de problemer, der kan være forbundet med hanhundens seksualdrift, som eksempelvis aggression mod andre hanhunde eller tendens til at strejfe.

Hvad er en kastration? 

Når hunde neutraliseres fjernes deres kønskirtler, og dermed forsvinder deres evne til at få hvalpe samt deres primære produktion af kønshormoner.

Hos hanhunden kaldes indgrebet for en kastration, og her fjernes hanhundens testikler. Når testiklerne fjernes, fjernes også den primære kilde til produktionen af det hanlige kønshormon, testosteron.

Hvordan foregår en kastration?

Selvom en kastration er en væsentligt mindre og hurtigere operation end en sterilisation af en tæve, kræver det dog stadig at hanhunden indlægges på dyreklinikken og kommer i fuld narkose. Her vil man ofte blive bedt om at aflevere hunden om morgen, og så hente ham igen hen på eftermiddagen, når den er vågnet nok op, til at kunne komme hjem. Når hanhunden afleveres, skal han være fastet, for at undgå at han kaster op, når han lægges i narkosen. For at faste hunden, skal man sørge for at den ikke får noget at spise efter dens aftensmad dagen forinden, så den ikke har indtaget noget i de sidste 12 timer op til operationen.

Selve operationen foregår typisk ved at dyrlægen lægger et lille snit i området lige over pungen. Herefter skubbes testiklerne en ad gangen op til hullet, hvorigennem sædstrengen og blodtilførslen afsnøres og skæres over, så testiklerne kan fjernes. Herefter lukkes hullet igen.

Er hanhunden kryptokid, hvilket betyder at den ene eller begge testikler ikke er faldet ned i pungen, som de skulle, kræver det en større operation.

Når hanhunden kommer hjem efter operationen, skal han typisk bruge nogle dage på at komme sig, og operationssåret skal have lov til at hele. For at undgå problemer med smerte, vil han få noget smertestillende medicin med hjem til de første par dage.

Læs også

Disse grøntsager kan din hund tåle - og disse kan den ikke

22-01-2025 08:10, af Cecilie Friis Amstrup

Grøntsager kan være et sundt supplement til hundens kost, men hvilke er sikre, og hvilke bør undgås?

Kom i form med din hund

21-01-2025 08:39, af Cecilie Friis Amstrup

Kan du forestille dig at løbe med din hund som makker og samtidig få både motion, sjov og et stærkere bånd? Det er netop, hvad Canicross handler om! Denne hurtigt voksende sport kombinerer løb og hundetræk i smukke omgivelser, og alle hunderacer kan være med.

Kom med til DM i Canicross

16-01-2025 08:20, af Cecilie Friis Amstrup

Sæt kryds i kalenderen den 23. marts 2025, hvor DIRTY PAWS - Løbeklub for hund og ejer inviterer til Danmarksmesterskaberne i canicross, bike- og scooterjoring. Stævnet afholdes i smukke Tisvilde Hegn under Dansk Canicross Forbund og lover en dag fyldt med fart, hundeglæde og fællesskab.

Kemisk kastration af hanhund i op til 12 måneder

07-10-2011 14:40, af Tine Luther
Det har været muligt kemisk at kastrere sin hanhund siden 2008. Nu er der kommet et nyt implantat, som gør det muligt at forlænge kemisk kastration fra 6 til 12 måneder.

Kemisk kastration af hanhunde

28-08-2018 08:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kemisk kastration af hanhunde, som også kaldes medicinsk kastration, undertrykker testiklernes aktivitet og deres produktion af kønshormonet testosteron. Modsat den kirurgiske operation, forsvinder effekten med tiden, og hanhundens produktion af testosteron vender tilbage. Vi ser lidt nærmere på hvordan den kemiske kastration virker

 

Hvalp stjålet under indbrud

07-06-2012 12:32, af Maja Golles
10 måneder gammel chihuahua-hanhund er forsvundet under indbrud

Jarnved advarer hundeejere efter næsten fatal fejl

16-08-2018 13:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Adfærdsbehandler og træningsinstruktør Irene Jarnved fik sig mandag noget af et chok, da hendes hund efter et maveonde spiste kantbånd fra bilen. Nu advarer hun andre hundeejere

Pelsforandringer og neutralisation

26-06-2013 12:01, af Maja Golles
Et specialeprojekt på dyrlægeuddannelsen på Københavns Universitet indeholder en spørgeskemaundersøgelse vedrørende pelsforandringer hos hunde efter neutralisation - lavet i samarbejde med Dansk Kennel Klub. Du kan deltage i undersøgelsen her

BLOG: En tur i skoven

23-03-2021 12:03, af Mona Lindhardt

Hvad der skulle have været en dejlig skovtur, blev spoleret af mødet med et ungt par og deres tunge hanhund

Neutralisering øger kun risikoen for overvægt hos hanhunde

20-10-2019 09:25, af Astrid Gerd Holtet

Nyt dansk studie viser at neutralisering øger risikoen for overvægt hos hanhunde, men ikke hos tæver 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

En nationalrace der skaber bånd mellem ejere

15-01-2025 12:45, af Cecilie Friis Amstrup

Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Karsten og Thor: Et unikt team i politiets hundetjeneste

14-01-2025 15:03, af Karina Green

Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Border collie overlevede livstruende mavedrejning

17-01-2025 08:04, af Cecilie Friis Amstrup

I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.