Mange danske hanhundeejere vælger at lade deres hunde neutralisere, enten for at undgå visse sygdomme, eller for at undgå nogle af de problemer, der kan være forbundet med hanhundens seksualdrift, som eksempelvis aggression mod andre hanhunde eller tendens til at strejfe.
Hvad er en kastration?
Når hunde neutraliseres fjernes deres kønskirtler, og dermed forsvinder deres evne til at få hvalpe samt deres primære produktion af kønshormoner.
Hos hanhunden kaldes indgrebet for en kastration, og her fjernes hanhundens testikler. Når testiklerne fjernes, fjernes også den primære kilde til produktionen af det hanlige kønshormon, testosteron.
Hvordan foregår en kastration?
Selvom en kastration er en væsentligt mindre og hurtigere operation end en sterilisation af en tæve, kræver det dog stadig at hanhunden indlægges på dyreklinikken og kommer i fuld narkose. Her vil man ofte blive bedt om at aflevere hunden om morgen, og så hente ham igen hen på eftermiddagen, når den er vågnet nok op, til at kunne komme hjem. Når hanhunden afleveres, skal han være fastet, for at undgå at han kaster op, når han lægges i narkosen. For at faste hunden, skal man sørge for at den ikke får noget at spise efter dens aftensmad dagen forinden, så den ikke har indtaget noget i de sidste 12 timer op til operationen.
Selve operationen foregår typisk ved at dyrlægen lægger et lille snit i området lige over pungen. Herefter skubbes testiklerne en ad gangen op til hullet, hvorigennem sædstrengen og blodtilførslen afsnøres og skæres over, så testiklerne kan fjernes. Herefter lukkes hullet igen.
Er hanhunden kryptokid, hvilket betyder at den ene eller begge testikler ikke er faldet ned i pungen, som de skulle, kræver det en større operation.
Når hanhunden kommer hjem efter operationen, skal han typisk bruge nogle dage på at komme sig, og operationssåret skal have lov til at hele. For at undgå problemer med smerte, vil han få noget smertestillende medicin med hjem til de første par dage.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Dansk Kennel Klubs projekt "Ven med en hund" lærer børn at forstå og omgås hunde på en tryg og positiv måde. På Tjæreborg Skole i Sydjylland har det vigtige emne fået en særlig plads, og begejstringen er til at tage og føle på blandt både elever, lærere og forældre.
Sådan var der en, som indledte en besked til mig på messenger. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg umiddelbart var en smule mystificeret – en hvalps nisser? Men, hey, nu er det jo december, og dermed højsæson for nisser, så hvorfor ikke?
Det er ikke just et emne, vi taler om hen over middagen lørdag aften med vores gæster, men det kan være praktisk at vide noget om, så vi kan spotte lidelsen og redde vores hunde fra kløen, smerter og mulig operation.
Hvad der skulle have været en dejlig skovtur, blev spoleret af mødet med et ungt par og deres tunge hanhund
Nyt dansk studie viser at neutralisering øger risikoen for overvægt hos hanhunde, men ikke hos tæver
Mange hunde oplever at skulle i narkose i løbet af deres liv – men hvad sker der egentlig når hunden bedøves?
Har du hanhund, er det nu, det er en god ide at holde godt fast i snoren. Når hunhundene først kommer i løbetid, glemmer hanhundene hurtigt alt det, de har lært om at komme, når ejeren kalder på gåturen. Selv det at blive i haven kan for nogle hanhunde også blive sat på prøve. Hundeekspert fra Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade eller parrer naboens hunhund ved en fejl
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.