Blod er en essentiel del af hundens krop, og det transporterer livsvigtig ilt og næringsstoffer ud til kroppens celler. Flere sygdomme kan forårsage at hunden mister blod, og det kan være livstruende - og her kan man opleve at en blodtransfusion kan være nødvendig.
Hvornår gives der blodtransfusioner?
Der kan være mange årsager til at give en hund en blodtransfusion, og de kan overordnet set opdeles i tre grupper:
1) Sygdomme eller uheld med indre eller ydre blødninger
Uheld som påkørsler kan medføre store blodtab, enten synligt eller i form af indre blødninger. Derudover kan indtag af rottegift ødelægge blodets evne til at størkne, og dermed også resultere i voldsomme blodtab. Ved mavesår og visse andre sygdomme, især hvor milten er involveret, kan hunde også tabe større mængder af blod.
2) Sygdomme, hvor blodet mister sin evne til at transportere ilt og næring
Forgiftning med zink og infektioner med blodparasitter er blandt de mest almindelige årsager til at blodets evne til at transportere ilt hæmmes.
3) Sygdomme, hvor kroppen mister sin evne til at danne nye, friske blodceller
Sygdomme i nyre eller rygmarv, kan hæmme kroppens evne til at danne nye blodceller. I takt med at de gamle blodceller bliver ødelagt, vil hunde i sådanne tilfælde udvikle en blodmangel.
Hvordan gives en blodtransfusion?
Når en hund får en blodtransfusion, får den tilført blod tappet fra en anden hund. Ligesom hos mennesker, har hunde forskellige blodtyper, og når en hund skal have en blodtransfusion, vælges en blodtype, der passer til modtageren. Samtidig overvåges hunden nøje, i tilfælde af at den skulle reagere uhensigtsmæssigt på transfusionen.
Blodet, der opbevares i specielle poser, gives til hunden ved at indføre en nål i hundens blodkar. Nålen er tilkoblet en slange, som kan lede blodet fra posen ned til hunden. Herigennem gives blodet langsomt.
Da transfusionen indebærer at fremmed blod indføres i hundens krop, er der altid en mindre risiko for at hundens krop forsøger at bekæmpe det nye blod – og sådanne reaktioner kan være farlige. Blodtransfusioner gives dog kun, hvis hunden er kritisk syg, og der er rigtig god grund til at give det – og i mange tilfælde kan det være endnu farligere at undlade at give hunden blodet. Risikoen for uheldige reaktioner er større, hvis hunden tidligere har fået foretaget en blodtransfusion, og det er derfor vigtigt at man fortæller den behandlende dyrlæge om tidligere blodtransfusioner, hvis man står i den situation, at ens hund skal have tilført blod.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Hunden kan få en lang række sygdomme i urinvejene, og flere af disse kan medføre at hunden får blod i sin urin
Hunde kan besvime, hvis de ikke får nok blod med ilt og næringsstoffer ført op til hjernen, og det er ofte tegn på alvorlig sygdom
Dilateret kardiomyopati, forkortet kendt som DCM, er en tilstand i hjertet, hvor hjertekamrene vokser – og det nedsætter hjertets evne til at pumpe blod rundt i kroppen. I sidste ende kan dilateret kardimyopati ende i hjertesvigt
Den arvelige Von Willebrand’s sygdom er en blødersygdom, hvor mangel på et bestemt protein forhindrer blodet i at størkne
Hos dansk/svensk gårdhund er det netop blevet bevist, at man godt kan nå store resultater, selvom anerne ikke er stambogsførte udstillingsstjerner
Akut hæmoragisk diarré syndrom ses hos hunde hele året, men i vinterhalvåret stiger antallet af tilfælde
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Danmark bugner af lækre badestrande med blå flag, men her er hunde forbudt. Læs her hvorfor
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse