Blodtransfusion – hvordan og hvorfor?

21-10-2022 09:58, af Astrid Gerd Holtet

Ved nogle sygdomme eller uheld, kan man opleve at dyrlægen anbefaler en blodtransfusion – vi ser lidt på hvornår hunde kan have gavn af en blodtransfusion og hvordan en transfusion kan foregå

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Blod er en essentiel del af hundens krop, og det transporterer livsvigtig ilt og næringsstoffer ud til kroppens celler. Flere sygdomme kan forårsage at hunden mister blod, og det kan være livstruende - og her kan man opleve at en blodtransfusion kan være nødvendig.

Hvornår gives der blodtransfusioner?

Der kan være mange årsager til at give en hund en blodtransfusion, og de kan overordnet set opdeles i tre grupper:

1) Sygdomme eller uheld med indre eller ydre blødninger

Uheld som påkørsler kan medføre store blodtab, enten synligt eller i form af indre blødninger. Derudover kan indtag af rottegift ødelægge blodets evne til at størkne, og dermed også resultere i voldsomme blodtab. Ved mavesår og visse andre sygdomme, især hvor milten er involveret, kan hunde også tabe større mængder af blod.

2) Sygdomme, hvor blodet mister sin evne til at transportere ilt og næring

Forgiftning med zink og infektioner med blodparasitter er blandt de mest almindelige årsager til at blodets evne til at transportere ilt hæmmes.

3) Sygdomme, hvor kroppen mister sin evne til at danne nye, friske blodceller

Sygdomme i nyre eller rygmarv, kan hæmme kroppens evne til at danne nye blodceller. I takt med at de gamle blodceller bliver ødelagt, vil hunde i sådanne tilfælde udvikle en blodmangel.

Hvordan gives en blodtransfusion?

Når en hund får en blodtransfusion, får den tilført blod tappet fra en anden hund. Ligesom hos mennesker, har hunde forskellige blodtyper, og når en hund skal have en blodtransfusion, vælges en blodtype, der passer til modtageren. Samtidig overvåges hunden nøje, i tilfælde af at den skulle reagere uhensigtsmæssigt på transfusionen.

Blodet, der opbevares i specielle poser, gives til hunden ved at indføre en nål i hundens blodkar. Nålen er tilkoblet en slange, som kan lede blodet fra posen ned til hunden. Herigennem gives blodet langsomt.

Da transfusionen indebærer at fremmed blod indføres i hundens krop, er der altid en mindre risiko for at hundens krop forsøger at bekæmpe det nye blod – og sådanne reaktioner kan være farlige. Blodtransfusioner gives dog kun, hvis hunden er kritisk syg, og der er rigtig god grund til at give det – og i mange tilfælde kan det være endnu farligere at undlade at give hunden blodet. Risikoen for uheldige reaktioner er større, hvis hunden tidligere har fået foretaget en blodtransfusion, og det er derfor vigtigt at man fortæller den behandlende dyrlæge om tidligere blodtransfusioner, hvis man står i den situation, at ens hund skal have tilført blod.

 

Læs også

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

Har du råd til kæledyr? Find ud af om Fido sprænger budgettet

21-06-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Det er dyrere at være hunde- end katteejer. Det er i sig selv måske ikke overraskende, men hvad koster det egentlig pr. måned at have hund eller kat? Det har 800 hunde- og katteejere svaret på – og her kan du også læse, hvad der er årsag til forskellen i udgifterne.

Dyrlæge: Undgå at motionere din hund i varmen

18-06-2024 13:16, af Anne Cecilie Sohl

Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner. 

Frygt ikke nyt blod

15-05-2022 11:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hos dansk/svensk gårdhund er det netop blevet bevist, at man godt kan nå store resultater, selvom anerne ikke er stambogsførte udstillingsstjerner

Symptomer – blod i hundens urin

14-04-2021 08:22, af Astrid Holtet

Hunden kan få en lang række sygdomme i urinvejene, og flere af disse kan medføre at hunden får blod i sin urin

Blodører og blomkålsører

02-11-2017 19:38, af Astrid Gerd Holtet

Et blodøre er en blodansamling i øreflappen hos hunde, og kan i nogle tilfælde ende ud i et ”blomkålsøre”. Vi ser nærmere på hvad der sker! 

Blodprøver hjælper dyrlægen

27-05-2022 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Blodprøver er et vigtigt, og ofte brugt værktøj, når dyrlægen skal vurdere en hunds sundhed eller finde frem til en diagnose, men hvad viser blodprøven egentligt? Vi ser lidt nærmere på, hvordan blodprøven kan hjælpe dyrlægen

Kat reddet af hundeblod

23-08-2013 13:10, af Tine Luther
Kun en blodtransfusion kunne redde en syg kats liv. Blodet kom fra en hund.

Richard fik tæsk og blev reddet

16-10-2018 14:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De første otte år af sit liv, blev Richard så dårligt behandlet, at han mistede pelsen på ryggen og tissede blod. Det lykkedes en frivillig i Dyrenes Beskyttelse at redde ham i tide, og for nyligt blev han adopteret af den familie, han skal blive gammel hos. Det skriver Dyrenes Beskyttelse på deres hjemmeside

Hjerneblødninger hos hunde

18-11-2021 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Kender du symptomerne på en hjerneblødning hos hunde? Vi ser nærmere på hvad sker ved en hjerneblødning og hvad du skal holde øje med

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt