Blodprøver hjælper dyrlægen

27-05-2022 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Blodprøver er et vigtigt, og ofte brugt værktøj, når dyrlægen skal vurdere en hunds sundhed eller finde frem til en diagnose, men hvad viser blodprøven egentligt? Vi ser lidt nærmere på, hvordan blodprøven kan hjælpe dyrlægen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Blodprøver er et af de vigtige værktøjer for dyrlægen, og prøverne bruges i mange forskellige situationer. Blodets sammensætning kan fortælle dyrlægen en masse om hvordan hundens krop har det, og klarlægge problemer, der ikke nødvendigvis kan ses udefra. Blodprøver bruges ofte, når dyrlægen skal finde ud af hvad et sygt dyr fejler, men kan også bruges ved en udvidet sundhedsundersøgelse. For eksempel får nogle ældre hunde taget en blodprøve i forbindelse med et såkaldt ”ældre-tjek”, for at klarlægge om blandt andet nyrer og lever fortsat virker som de skal, og opdage problemer tidligt, inden hunden bliver tydeligt syg.

Cellerne i blodet undersøges

Der findes mange forskellige undersøgelser, der kan laves på hundens blod. Nogle af dem er meget specifikke og bruges oftest kun ved mistanke om bestemte sygdomme, mens andre er mere generelle, og kan bruges i mange forskellige situationer. En af de mest almindelige ting der undersøges, når dyrlægen udtager en blodprøve, er blodets celler. I blodet findes flere celler, som overordnet kan opdeles i røde og hvide blodceller.

Hvor mange der er af disse celler, kan fortælle dyrlægen rigtigt meget om hundens sundhedstilstand. De røde blodceller er de celler, der bærer ilt rundt i hundens krop. Når mængden af røde blodceller skal undersøges, gøres det igennem en hæmatokrit måling. Her måles hvor stor en andel de røde blodceller udgør af hele blodprøven, og dermed hvor mange røde blodceller hunden har i sit blod. Mange forskellige problemer kan påvirke mængden af røde blodlegemer, herunder blandt andet blodmangel og dehydrering.

De hvide blodceller er en vigtig del af hundens immunsystem. Der findes forskellige hvide blodceller, der har forskellige funktioner. I blodprøven kan man måle, hvor mange hvide blodceller der er i alt, og hvor mange af de forskellige undertyper der er. Det kan fortælle en masse om immunsystemets tilstand, og dermed også noget om eventuelle sygdomme.

I blodet findes også blodplader, der hjælper til når blodet skal størkne, og i en blodprøve kan antallet af blodplader også måles. 

Salte og mindre molekyler undersøges

Ud over celler, findes der også en lang række salte og mindre molekyler, som eksempelvis sukker, i blodet. Ved mange af komponenterne, ved man at de helst skal ligge indenfor et bestemt interval, og for meget eller for lidt kan være udtryk for sygdom.

Blandt de parametre, der ofte undersøges hos hunde, er eksempelvis nyre-specifikke og lever-specifikke komponenter, der blandt andet kan afsløre problemer som nyre- eller leversvigt.

Der skal ofte flere prøver til

I nogle tilfælde kan en dyrlæge stille en diagnose ud fra en enkelt blodprøve, men ofte skal prøven ses i sammenhæng med andre undersøgelser. I mange tilfælde vil man for eksempel også tage en urinprøve, og se på hvordan hunden fremstår udefra, men andre prøver kan også være nødvendige.

 

Læs også

Hyggeligt juleløb for to- og firbenede

07-12-2023 11:41, af Anne Cecilie Sohl

Løbeklubben DIRTY PAWS inviterer til juleløb ved Silkeborg for alle, som har lyst til at komme ud og være aktive sammen med deres hund. Alle kan være med, da der både er ture for hurtigløberne og for dem, som hellere vil gå.

Vi bekymrer os mere om vores hunde

06-12-2023 11:04, af Anne Cecilie Sohl

Studie viser at kæledyrsejere tilsyneladende bekymrer sig mere om deres hunde end katte. I hvert fald herhjemme i Danmark. I Storbritannien er forskellen mellem hund og kat nemlig ikke så stor.

Tre tips til juletiden

05-12-2023 09:15, af Anne Cecilie Sohl

Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid. 

Blodtransfusion – hvordan og hvorfor?

21-10-2022 09:58, af Astrid Gerd Holtet

Ved nogle sygdomme eller uheld, kan man opleve at dyrlægen anbefaler en blodtransfusion – vi ser lidt på hvornår hunde kan have gavn af en blodtransfusion og hvordan en transfusion kan foregå

Troede hun reddede snavset hund

26-12-2015 10:48, af Tine Luther
Jamie Strattard reddede en strejfende hund, som hun troede var indsmurt i mudder. Hun ville give den et bad og efterlyse dens ejere i lokalområdet, men hendes mand så straks, at hunden var indsmurt blod – ikke mudder. Den viste sig af være skudt.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Richard fik tæsk og blev reddet

16-10-2018 14:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De første otte år af sit liv, blev Richard så dårligt behandlet, at han mistede pelsen på ryggen og tissede blod. Det lykkedes en frivillig i Dyrenes Beskyttelse at redde ham i tide, og for nyligt blev han adopteret af den familie, han skal blive gammel hos. Det skriver Dyrenes Beskyttelse på deres hjemmeside

Diarré og opkast: Julemad er ikke for hunde

14-12-2020 20:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Diarré og opkast er hyppige årsager til, at hunden må en tur til dyrlægen i julen. Oftest skyldes det, at hunden har fået fed julemad og julegodter, da vi mennesker kan have svært ved at sige nej til et par bedende hundeøjne, der har fået øje på en saftig juleand. Få tre gode råd til, hvordan du kan undgå, at din hund bliver syg i julen

Kristine købte hund hos berygtet sælger

26-04-2020 10:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tre dage efter Kristine Stimse Andreasen havde købt en hvalp, opdagede hun, at den var syg. I torsdags måtte familien sige farvel til deres elskede hund

Kræftpatients sidste ønske opfyldes

02-08-2016 14:59, af Kasper Larsson
En hjertevarm video der disse dage florerer på de sociale medier, viser en uhelbredeligt syg kræftpatients sidste møde med sin elskede hund på et brasiliansk hospital

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hunde begyndte at hyle ved fodgængerfelt i landsbyen

08-12-2023 08:57, af Anne Cecilie Sohl

For omkring en uge siden begyndte flere hunde i den lille by Fårup at hyle og trække sig væk fra et helt bestemt fodgængerfelt på Bakkevænget, lige ved skolen. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

Sne kan give dårlig mave

21-11-2022 11:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker

Skolehunden, helt præcist

04-12-2023 10:26, af Anne Cecilie Sohl

I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.

Pas på poterne i frostvejret: Vejsalt er smertefuldt

28-11-2023 13:21, af Anne Cecilie Sohl

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.

Gør slædekørsel i sneen til en leg

05-12-2023 09:42, af Anne Cecilie Sohl

Det smukke snevejr frister til at lade den almindelige familiehund trække slæde med børnene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men før man går i gang bør man have nogle ting på plads, for at det er både sikkerhedsmæssigt forsvarligt og bliver en god oplevelse for hunden. 

Tre tips til juletiden

05-12-2023 09:15, af Anne Cecilie Sohl

Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid. 

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet