Blodprøver er et af de vigtige værktøjer for dyrlægen, og prøverne bruges i mange forskellige situationer. Blodets sammensætning kan fortælle dyrlægen en masse om hvordan hundens krop har det, og klarlægge problemer, der ikke nødvendigvis kan ses udefra. Blodprøver bruges ofte, når dyrlægen skal finde ud af hvad et sygt dyr fejler, men kan også bruges ved en udvidet sundhedsundersøgelse. For eksempel får nogle ældre hunde taget en blodprøve i forbindelse med et såkaldt ”ældre-tjek”, for at klarlægge om blandt andet nyrer og lever fortsat virker som de skal, og opdage problemer tidligt, inden hunden bliver tydeligt syg.
Cellerne i blodet undersøges
Der findes mange forskellige undersøgelser, der kan laves på hundens blod. Nogle af dem er meget specifikke og bruges oftest kun ved mistanke om bestemte sygdomme, mens andre er mere generelle, og kan bruges i mange forskellige situationer. En af de mest almindelige ting der undersøges, når dyrlægen udtager en blodprøve, er blodets celler. I blodet findes flere celler, som overordnet kan opdeles i røde og hvide blodceller.
Hvor mange der er af disse celler, kan fortælle dyrlægen rigtigt meget om hundens sundhedstilstand. De røde blodceller er de celler, der bærer ilt rundt i hundens krop. Når mængden af røde blodceller skal undersøges, gøres det igennem en hæmatokrit måling. Her måles hvor stor en andel de røde blodceller udgør af hele blodprøven, og dermed hvor mange røde blodceller hunden har i sit blod. Mange forskellige problemer kan påvirke mængden af røde blodlegemer, herunder blandt andet blodmangel og dehydrering.
De hvide blodceller er en vigtig del af hundens immunsystem. Der findes forskellige hvide blodceller, der har forskellige funktioner. I blodprøven kan man måle, hvor mange hvide blodceller der er i alt, og hvor mange af de forskellige undertyper der er. Det kan fortælle en masse om immunsystemets tilstand, og dermed også noget om eventuelle sygdomme.
I blodet findes også blodplader, der hjælper til når blodet skal størkne, og i en blodprøve kan antallet af blodplader også måles.
Salte og mindre molekyler undersøges
Ud over celler, findes der også en lang række salte og mindre molekyler, som eksempelvis sukker, i blodet. Ved mange af komponenterne, ved man at de helst skal ligge indenfor et bestemt interval, og for meget eller for lidt kan være udtryk for sygdom.
Blandt de parametre, der ofte undersøges hos hunde, er eksempelvis nyre-specifikke og lever-specifikke komponenter, der blandt andet kan afsløre problemer som nyre- eller leversvigt.
Der skal ofte flere prøver til
I nogle tilfælde kan en dyrlæge stille en diagnose ud fra en enkelt blodprøve, men ofte skal prøven ses i sammenhæng med andre undersøgelser. I mange tilfælde vil man for eksempel også tage en urinprøve, og se på hvordan hunden fremstår udefra, men andre prøver kan også være nødvendige.
Hugo, en welsh springer spaniel med en helt anderledes start på livet i Israel, er gået fra atypiske vilkår til at triumfere som dansk racevinder og elsket familiemedlem
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
Manglende appetit hos hunde kan skyldes mange forskellige ting, både harmløse og alvorlige – vi ser lidt nærmere på årsagerne
Røntgenundersøgelser er et vigtigt redskab for dyrlægen – men hvordan virker det og hvad kan det bruges til?
Tre dage efter Kristine Stimse Andreasen havde købt en hvalp, opdagede hun, at den var syg. I torsdags måtte familien sige farvel til deres elskede hund
Det er en skrøne, at man kan vurdere hundens kropstemperatur på snuden eller poterne. Men hvad skal du så gøre, hvis du tror din hund har feber?
44-årige Rune Ilsted var forleden tæt på at dø efter en uskyldig leg med sin hund. Nu vil han advare andre
I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.
Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!
Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Juniorhandleren Naya Kühne Andersen imponerede den britiske dommer i finalen ved søndagens Winter Wonder Show i Herning.