Blodprøver er et af de vigtige værktøjer for dyrlægen, og prøverne bruges i mange forskellige situationer. Blodets sammensætning kan fortælle dyrlægen en masse om hvordan hundens krop har det, og klarlægge problemer, der ikke nødvendigvis kan ses udefra. Blodprøver bruges ofte, når dyrlægen skal finde ud af hvad et sygt dyr fejler, men kan også bruges ved en udvidet sundhedsundersøgelse. For eksempel får nogle ældre hunde taget en blodprøve i forbindelse med et såkaldt ”ældre-tjek”, for at klarlægge om blandt andet nyrer og lever fortsat virker som de skal, og opdage problemer tidligt, inden hunden bliver tydeligt syg.
Cellerne i blodet undersøges
Der findes mange forskellige undersøgelser, der kan laves på hundens blod. Nogle af dem er meget specifikke og bruges oftest kun ved mistanke om bestemte sygdomme, mens andre er mere generelle, og kan bruges i mange forskellige situationer. En af de mest almindelige ting der undersøges, når dyrlægen udtager en blodprøve, er blodets celler. I blodet findes flere celler, som overordnet kan opdeles i røde og hvide blodceller.
Hvor mange der er af disse celler, kan fortælle dyrlægen rigtigt meget om hundens sundhedstilstand. De røde blodceller er de celler, der bærer ilt rundt i hundens krop. Når mængden af røde blodceller skal undersøges, gøres det igennem en hæmatokrit måling. Her måles hvor stor en andel de røde blodceller udgør af hele blodprøven, og dermed hvor mange røde blodceller hunden har i sit blod. Mange forskellige problemer kan påvirke mængden af røde blodlegemer, herunder blandt andet blodmangel og dehydrering.
De hvide blodceller er en vigtig del af hundens immunsystem. Der findes forskellige hvide blodceller, der har forskellige funktioner. I blodprøven kan man måle, hvor mange hvide blodceller der er i alt, og hvor mange af de forskellige undertyper der er. Det kan fortælle en masse om immunsystemets tilstand, og dermed også noget om eventuelle sygdomme.
I blodet findes også blodplader, der hjælper til når blodet skal størkne, og i en blodprøve kan antallet af blodplader også måles.
Salte og mindre molekyler undersøges
Ud over celler, findes der også en lang række salte og mindre molekyler, som eksempelvis sukker, i blodet. Ved mange af komponenterne, ved man at de helst skal ligge indenfor et bestemt interval, og for meget eller for lidt kan være udtryk for sygdom.
Blandt de parametre, der ofte undersøges hos hunde, er eksempelvis nyre-specifikke og lever-specifikke komponenter, der blandt andet kan afsløre problemer som nyre- eller leversvigt.
Der skal ofte flere prøver til
I nogle tilfælde kan en dyrlæge stille en diagnose ud fra en enkelt blodprøve, men ofte skal prøven ses i sammenhæng med andre undersøgelser. I mange tilfælde vil man for eksempel også tage en urinprøve, og se på hvordan hunden fremstår udefra, men andre prøver kan også være nødvendige.
Sådan var der en, som indledte en besked til mig på messenger. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg umiddelbart var en smule mystificeret – en hvalps nisser? Men, hey, nu er det jo december, og dermed højsæson for nisser, så hvorfor ikke?
Dansk Kennel Klub gør etiske anbefalinger til regler for at styrke ansvarlig hundeavl.
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
Diarré og opkast er hyppige årsager til, at hunden må en tur til dyrlægen i julen. Oftest skyldes det, at hunden har fået fed julemad og julegodter, da vi mennesker kan have svært ved at sige nej til et par bedende hundeøjne, der har fået øje på en saftig juleand. Få tre gode råd til, hvordan du kan undgå, at din hund bliver syg i julen
Det er ikke det første, man tænker på, når man anskaffer sig en nuttet lille hvalp, men ikke desto mindre oplever to ud af tre nye hvalpeejere, at deres hvalp bliver syg og må forbi dyrlægen i dens første leveår
Efteråret er over os, og med det er årets influenzasæson skudt i gang. Har man en hund, kan man glæde sig over at have en at hygge med, når man ligger syg – men kan vi mennesker egentlig smitte vores hunde
Skovbunden bugner om efteråret med nedfaldne agern og kastanjer – men vær opmærksom når du lufter din hund, for de små frugter kan være livsfarlige for din bedste ven.
Her får du tre ting, du bør overveje, hvis du lever med en terminal syg hund
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde
Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.
Med stærke præstationer i både hold- og individuel konkurrence leverede de danske juniorhandlere flotte resultater ved årets nordiske mesterskab i Stockholm.
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.