Blodprøver hjælper dyrlægen

27-05-2022 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Blodprøver er et vigtigt, og ofte brugt værktøj, når dyrlægen skal vurdere en hunds sundhed eller finde frem til en diagnose, men hvad viser blodprøven egentligt? Vi ser lidt nærmere på, hvordan blodprøven kan hjælpe dyrlægen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Blodprøver er et af de vigtige værktøjer for dyrlægen, og prøverne bruges i mange forskellige situationer. Blodets sammensætning kan fortælle dyrlægen en masse om hvordan hundens krop har det, og klarlægge problemer, der ikke nødvendigvis kan ses udefra. Blodprøver bruges ofte, når dyrlægen skal finde ud af hvad et sygt dyr fejler, men kan også bruges ved en udvidet sundhedsundersøgelse. For eksempel får nogle ældre hunde taget en blodprøve i forbindelse med et såkaldt ”ældre-tjek”, for at klarlægge om blandt andet nyrer og lever fortsat virker som de skal, og opdage problemer tidligt, inden hunden bliver tydeligt syg.

Cellerne i blodet undersøges

Der findes mange forskellige undersøgelser, der kan laves på hundens blod. Nogle af dem er meget specifikke og bruges oftest kun ved mistanke om bestemte sygdomme, mens andre er mere generelle, og kan bruges i mange forskellige situationer. En af de mest almindelige ting der undersøges, når dyrlægen udtager en blodprøve, er blodets celler. I blodet findes flere celler, som overordnet kan opdeles i røde og hvide blodceller.

Hvor mange der er af disse celler, kan fortælle dyrlægen rigtigt meget om hundens sundhedstilstand. De røde blodceller er de celler, der bærer ilt rundt i hundens krop. Når mængden af røde blodceller skal undersøges, gøres det igennem en hæmatokrit måling. Her måles hvor stor en andel de røde blodceller udgør af hele blodprøven, og dermed hvor mange røde blodceller hunden har i sit blod. Mange forskellige problemer kan påvirke mængden af røde blodlegemer, herunder blandt andet blodmangel og dehydrering.

De hvide blodceller er en vigtig del af hundens immunsystem. Der findes forskellige hvide blodceller, der har forskellige funktioner. I blodprøven kan man måle, hvor mange hvide blodceller der er i alt, og hvor mange af de forskellige undertyper der er. Det kan fortælle en masse om immunsystemets tilstand, og dermed også noget om eventuelle sygdomme.

I blodet findes også blodplader, der hjælper til når blodet skal størkne, og i en blodprøve kan antallet af blodplader også måles. 

Salte og mindre molekyler undersøges

Ud over celler, findes der også en lang række salte og mindre molekyler, som eksempelvis sukker, i blodet. Ved mange af komponenterne, ved man at de helst skal ligge indenfor et bestemt interval, og for meget eller for lidt kan være udtryk for sygdom.

Blandt de parametre, der ofte undersøges hos hunde, er eksempelvis nyre-specifikke og lever-specifikke komponenter, der blandt andet kan afsløre problemer som nyre- eller leversvigt.

Der skal ofte flere prøver til

I nogle tilfælde kan en dyrlæge stille en diagnose ud fra en enkelt blodprøve, men ofte skal prøven ses i sammenhæng med andre undersøgelser. I mange tilfælde vil man for eksempel også tage en urinprøve, og se på hvordan hunden fremstår udefra, men andre prøver kan også være nødvendige.

 

Læs også

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Første loppe- og flåttablet til hund og kat i håndkøb

03-04-2024 12:38, af Anne Cecilie Sohl

Allerede i sommeren 2023 blev den første loppe- og flåttablet til hund og kat, AdTab, lanceret i håndkøb. AdTab tyggetabletter er godkendt af det europæiske lægemiddelagentur, EMA.

Symptom – besvimelse

31-03-2018 08:48, af Astrid Gerd Holtet

Hunde kan besvime, hvis de ikke får nok blod med ilt og næringsstoffer ført op til hjernen, og det er ofte tegn på alvorlig sygdom

Sygdom hos hvalpe

13-03-2023 13:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke det første, man tænker på, når man anskaffer sig en nuttet lille hvalp, men ikke desto mindre oplever to ud af tre nye hvalpeejere, at deres hvalp bliver syg og må forbi dyrlægen i dens første leveår

For meget græs kan gøre din hund syg

23-05-2016 08:57, af Tine Luther
Mange hunde elsker smagen af græs, men man skal holde øje med, hvor meget hunden græsser. Et for stort indtag kan give mave-tarm-problemer. Agria Dyreforsikring giver her gode råd, hvis din hund har haft snuden for langt nede i græsplænen.

På tur med Dyreværnet

23-05-2018 08:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sidste uge var hunden.dk på tur med Dyreværnets dyreambulance. Det blev en tur, som bød på alt fra en mistænkelig anmeldelse til tynde hunde og en psykisk syg hundeejer. 

Syg hund oplever sin ejers bryllup, inden den skal herfra

20-09-2016 16:02, af Kasper Larsson
Hunde er mere end blot et kæledyr. De bliver en del af familien i det øjeblik de træder ind over dørtærsklen til vores hjem. De er vores bedste venner, støtte og familie

Symptom - kvalme

28-07-2022 09:09, af Astrid Gerd Holtet

Kvalme hos hunde er ofte forbundet med sygdomme i mave-tarm-systemet, men det kan også forekomme ved sygdom andre steder i kroppen

Influenzasæsonen hærger: Kan vi smitte vores hunde?

24-11-2021 12:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efteråret er over os, og med det er årets influenzasæson skudt i gang. Har man en hund, kan man glæde sig over at have en at hygge med, når man ligger syg – men kan vi mennesker egentlig smitte vores hunde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.