Von Willebrand’s sygdom – en blødersygdom

10-03-2019 09:02, af Astrid Gerd Holtet

Den arvelige Von Willebrand’s sygdom er en blødersygdom, hvor mangel på et bestemt protein forhindrer blodet i at størkne

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når en hund kommer til skade, og der går hul på et blodkar, igangsættes en kaskade af reaktioner, der tilsammen får blodets blodplader til at klumpe sig sammen. Det får blodet til at størkne og blødningen standses. Ud over blodpladerne, involverer denne proces en lang række proteiner, der er nødvendige for at størkningen kan finde sted. Det er livsvigtigt for hunden at blødninger kan standse, og sker der fejl et sted i den komplicererede størkningsproces, vil hunden være i risiko for at forbløde.

Når hunden mangler Von Willebrand faktor

En af de fejl, der kan opstå, er mangel på et bestemt protein, der indgår i størkningen. Dette protein kaldes Von Willebrand faktor, og er opkaldet efter den læge, der i starten af 1900-tallet opdagede sygdommen hos mennesker. Von Willebrand’s sygdom er den mest almindelige blødersygdom hos mennesker i Danmark.

Man har senere fundet ud af, at hunden også kan mangle samme protein, og dermed også have Von Willebrand’s sygdom. 

Flere forskellige typer af Von Willebrand’s sygdom

Der findes flere forskellige typer af Von Willebrand’s sygdom, og der er forskel på hvor alvorlige de er.

Ved den mildeste form, også kaldet type I, danner hunden noget, men ikke nok, af proteinet Von Willebrand faktor. Det betyder at blodet kan størkne, men ikke så hurtigt og effektivt, som i den raske hund. Ved type II er blodets evne til at størkne ligeledes forringet, men her skyldes det ikke mangel på Von Willebrand faktor, men en ændring i proteinets form, der gør det mindre effektivt. I den tredje og mest alvorlige form, type III, mangler hunden helt Von Willebrand faktor, og det medfører udtalte blødningstendenser.

Symptomer på Von Willebrand’s sygdom

Nogle af de mest almindelige symptomer på Von Willebrand’s sygdom hos hunde er forbundet med en øget blødningstendens. Man kan eksempelvis opleve, at blødninger er lang tid om at stoppe, hvis hunden kommer til skade eller bliver operereret.

Hos alle hunde, sker der løbende småskader på blodkarrene, som lukkes inden de bliver synlige. Hos en hund med Von Willebrand’s sygdom, vil disse spontane blødninger kunne ses som blodudtrækninger i blandt andet huden eller på hundens tandkød.

Graden af symptomerne vil afhænge af hvilken type af sygdommen hunden har.

Diagnosen kan stilles ved at sende en blodprøve til et laboratorium, hvor man kan måle det nøjagtige niveau af Von Willebrand faktor.

Fremtiden med Von Willebrand’s sygdom

Fremtidsudsigterne for en hund med Von Willebrand’s sygdom afhænger af hvilken type af sygdommen hunden har. Hunde med type I og type II kan leve fint og uden udtalte problemer. Har hunden derimod type III, er al skade forbundet med stor risiko.

Von Willebrand’s sygdom er arvelig og er især tilstede hos visse racer. Der ses blandt andet en øget tendens til sygdommen hos dobermann, kooikerhondje og tysk ruhår. Hos nogle racer er der krav om test for sygdommen i forbindelse med avl.

Mistænker du, at din hund kunne have Von Willebrand’s sygdom, bør du kontakte din dyrlæge

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Hvis du finder en hund i en sommervarm bil...

03-06-2016 14:09, af Kasper Larsson
Flere sager bevidner om, at mange ikke har forstået budskabet om, at man ikke glemmer hunden i bilen om sommeren. Bliver bilen for varm, er det til livsfare for hunden. Se i tabellen i denne nyhed, hvor hurtigt temperaturen i en bil kan stige fra 19 til 85 grader.

Ny forskning: Hunde ikke interesserede i ansigter

19-10-2020 09:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Om du vender nakken eller ansigtet til din hund, er måske helt ligegyldigt, viser ny ungarsk undersøgelse

BLOG: Mit vilde 2018

14-12-2018 15:00, af Kimmie Wolsted

I 2018 er jeg både blevet nummer 1 og 2 i rally-lydighed juniorklassen og nummer 1 i årets hund i rally-lydighed juniorklassen. Det har været et vildt år

Tag din hund med på oplevelser

24-08-2015 10:25, af Tine Luther
Når Store Hestedag afholdes den første weekend i september, er der ikke kun heste på programmet. Der bliver også masser af hundeaktiviteter!

Dansk hund i finalen ved Euro Dog Show

05-09-2011 11:26, af Tine Luther
Ved Euro Dog Show, der blev afholdt i Holland den første weekend i september, var en danskopdrættet og -ejet hund med helt i front.

Kan du lide at lave tricks med din hund?

25-12-2013 09:07, af Tine Luther
Hvis du kan lide at lave tricks med din hund, er de nye DKK-trick–prøver sikkert noget for dig!

Isterninger i varmen

02-07-2017 11:23, af Anne Ekenberg

Når varmen melder sin ankomst, glæder rigtig mange mennesker sig. Så skal der spises is i lange baner. Men hvad med hunden? Må en hund egentlig få isterninger? Er det farligt?

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

5 ting din hund ville sige, hvis den kunne tale

29-03-2025 07:48, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde taler ikke med ord, men de kommunikerer hele tiden med os. Her får du fem vigtige budskaber fra din hund, som mange ejere overser i en travl hverdag, og som kan styrke jeres relation, hvis du lærer at lytte bedre.

Dansk landshold klar til VM i spor

31-03-2025 12:03, af Cecilie Friis Amstrup

Erfarne og debutanter kæmper side om side, når verdens bedste sporhunde mødes denne uge til det prestigefyldte FCI IGP FH verdensmesterskab i Østrig

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Oplev golden retrievere på nært hold i weekenden

26-03-2025 11:13, af Cecilie Friis Amstrup

Egtved danner rammen om en specialudstilling med 168 golden retrievere, erfarne dommere og masser af mulighed for at lære mere om den populære race. Publikum er velkomne til at kigge forbi og opleve de smukke hunde på nært hold.

10 skønne, hundevenlige vandreruter i Danmark

28-03-2025 07:44, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret lokker med grønne skove og lyse dage, og der er masser af vandreruter i Danmark, hvor både du og din hund kan nyde naturen sammen

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?