Tyske forskere sætter spørgsmålstegn ved hypotese om hundens domesticering

29-10-2018 08:25, af Astrid Gerd Holtet

Hvornår og hvordan hunden lærte at leve med mennesker er stadig til debat – og nu sættes der spørgsmålstegn ved en af de populære forklaringer

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

På et tidspunkt i historien gik hundens forfædre fra at leve vildt til at leve sammen med mennesker – denne proces kaldes for hundens domesticering. Trods meget forskning, er det stadig ikke klarlagt, hvornår og hvordan denne proces fandt sted. Der er opstillet flere hypoteser, der alle opstiller mulige forklaringer, men der er fortsat uenighed om hvilken forklaring, der er den rigtige.

En af hypoteserne er, at hundene gradvist selv vænnede sig til at leve sammen med mennesker, fordi de var tiltrukket af maden på de lossepladser der lå i forbindelse med det tidlige menneskes bopladser. Denne hypotese blev først fremført af forskerne Roy og Lorna Coppinger i 2001, og siden har den vundet stor opbakning. Nu stiller et tysk forskerhold dog spørgsmålstegn ved hypotesen.

Huller i hypotesen om lossepladserne

Blandt kritikpunkterne peger de tyske forskere på, at domesticeringen af hunden startede længe før mennesker begyndte at lave lossepladser, der kunne være tiltrækkende for hundens forfar. Derudover mener forskerne ikke, at hypotesen kan forklare hvorfor det kun var ulve der blev domesticerede, og ikke andre dyr som ræve og sjakaler. Både ræve og sjakaler kan finde på at spise ådsler og affaldsrester, og ville derfor også være blevet tiltrukket af, hvad lossepladserne kunne tilbyde, og på den måde være kommet i tæt kontakt med mennesker.

Stor lighed mellem mennesker og hunde

Gennem undersøgelse af moderne hunde og mennesker, mener forskerne til gengæld at det er vigtige ligheder i psykologiske og neurobiologiske strukturer, der har gjort det muligt at skabe relationer de to arter imellem, og muliggjort at de kunne kommunikere og arbejde sammen. Derfor peger forskerne i stedet på, at svaret på hundens domesticering skal findes i en aktiv social proces. Dog understreger de også, at mere forskning er nødvendig for at klarlægge præcis, hvordan denne proces har fundet sted.

 

Læs også

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Dansk studie: Hjertedød hos hunde kan forudsiges tidligt

09-01-2018 16:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Undersøgelser af hjertets pumpefunktion hos 1-3 årige hunde kan forudsige, om hundene er i øget risiko for at dø af hjertesygdom senere i livet, viser et studie fra Københavns Universitet

Forskning: Min hund forstår mig

05-12-2019 15:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Et nyt studie viser, at hunde kan kende forskel på ord, der næsten lyder ens, skriver New Scientist

Større foderkrav til de små hunde

27-01-2011 14:06, af Anne Kristine Tollestrup
Forskning viser, at små hunde stiller større krav til lækker og varieret hundemad.

Ny forskning om hundens tilblivelse

25-01-2013 13:21, af Tine Luther
Ny forskning peger på, at hunden er opstået som race på grund af visse ulves evne til at optage næring fra menneskers affald.

Er du tyk? Så er din hund det nok også

11-02-2020 08:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny dansk forskning peger på, at hunde af overvægtige ejere har større risiko for også at veje for meget

Hunde følger hellere voksne end børn

01-02-2021 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny forskning fra Oregon State University peger på, at hunde i høj grad synkroniserer deres adfærd med børn, men forskningen viser også, at de gør det i højere grad med deres voksne ejere

Voldsomst reaktion på smerte hos ”søde hunde”

06-10-2012 07:46, af Tine Luther
Med smerte følger typisk aggressioner. Ny forskning viser, at det er de blide hunde, der reagerer med mest aggression, når de bliver smertepåvirket.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

Roskilde: Cairn terrier triumferede på første dag i Store ring

09-05-2025 20:11, af Cecilie Friis Amstrup

Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.

Når isbilen ringer så logrer halerne

06-05-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.

Roskilde: Simone vandt juniorhandlerfinalen med ro og overblik

10-05-2025 20:09, af Cecilie Friis Amstrup

Ved DKK’s internationale udstilling i Roskilde sikrede Simone Riisgaard Kristiansen sig sejren i juniorhandlingfinalen med en præstation, der imponerede dommeren med sin ro, selvsikkerhed og sikre håndtering.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse