Nyt studie fastlægger hundes søvnmønster

12-01-2021 11:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Et studie fra North Carolina State University I USA kan i fremtiden blive brugt som normen for hundes søvnmønster. Herved håber man, at man hurtigere kan se, når en hund har et unormalt søvnmønster og måske kan have fysiske eller mentale problemer

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Måske tænker du, at din hund er helt unik, og naturligvis er den det. Men der er altså også ting, som er normalt for hunde, og som alle hunde har til fælles.

En af de ting er søvnmønstre, og det er faktisk et område, som har været lidt overset i forskningen på trods af, at søvn er vigtig hos både hunde og mennesker. Derudover kan søvn også være en indikator for, om hunden fejler noget. Sover den pludselig dårligere, eller er den mindre aktiv, kan det sagtens skyldes smerter.

Et nyt studie fra North Carolina State University i USA har fastlagt hundes søvn- og aktivitetsmønstre. Studiet er udført på 42 raske hunde. 21 hanhunde og 21 tæver i alderen to til otte år. Hundene bar aktivitetsmålere i to uger, mens deres ejere skulle svare på spørgeskemaer om hundenes søvnmønstre.

Studiet gav et ret tydeligt svar. Man kunne nemlig slå fast, at hunde har to aktivitetspeaks i løbet af et døgn. Det første peak er kort og varer fra klokken 8.00 til klokken 10.00 om morgenen. Herefter følger en middagslur og senere på eftermiddagen kommer det store peak, som varer fra klokken 17.00 til klokken 23.00.

Fælles for hundene var, at de var mere aktive i weekenden end i hverdagene, hvilket skyldes, at de i weekenderne har mere interaktion med deres ejere. Forsøget viste nemlig også, at de hunde der havde udearbejdende ejere, var mere aktive, når ejerne var hjemme.

– Det er ikke overraskende. Vi havde en forventning om at finde disse resultater, men der er forskel på at have forventninger og på at have det sort på hvidt, siger Margaret Gruen, der er forfatter til studiet til Science Daily.

På trods af, at alle hunde var sunde og raske, fandt forskerne forskelle i køn, vægt og alder.

  • Tæver viste sig at være mere aktive i aftenpeaket end hanhunde.
  • Lette hunde havde et aktivitetspeak i en kort periode efter midnat.
  • Ældre hunde var generelt mindre aktive i deres peaks end yngre hunde.

– Ved at fastslå normerne for søvnmønstre, bliver det forhåbentligt nemmere at reagere, når noget falder uden for normen. Derfor kan undersøgelsen blandt andet bruges til at opdage kroniske smerter og kognitive problemer med hundene hurtigere, siger Margaret Gruen.

Læs også

Radioaktive hunde i Tjernobyl afslører naturens overlevelsesevne

26-01-2025 08:21, af Cecilie Friis Amstrup

Forskning i forladte hunde giver indblik i genetiske tilpasninger til ekstreme miljøer.

Millioner til forskning i hundes sundhed og trivsel

19-01-2025 08:35, af Cecilie Friis Amstrup

Agria Dyreforsikring støtter vigtige forskningsprojekter i 2025.

Ligner du din hund?

22-11-2024 12:16, af Cecilie Friis Amstrup

Ny forskning viser, at hunde og deres ejere ofte har mere til fælles, end man skulle tro - både i udseende og personlighed.

Forstyrret nattesøvn?

11-03-2022 13:27, af Astrid Gerd Holtet

At dele seng med en hund, kan være mindre forstyrrende og mere tryghedsskabende, end at dele seng med et andet menneske – det viser et nyt studie fra USA

Sov på det!

13-09-2017 09:35, af Astrid Gerd Holtet

Når vi har lært noget nyt, kan søvn hjælpe os til at huske det bedre – det tyder alt forskning på. Nogen vil måske også kunne nikke genkendende til oplevelsen af, at noget svært man forsøgte at lære dagen inden, er lettere og mere ligetil efter en god nats søvn. Et nyt studie viser, at det samme måske også gælder for vores firbenede træningspartnere 

Når børn plager om kæledyr

07-08-2024 14:25, af Anne Cecilie Sohl

For mange børn står et kæledyr øverst på ønskesedlen. De græder sig i søvn og plager efter alt fra en hamster til hund eller hest. Det, at vokse op i en familie med dyr, kan være en berigende oplevelse for børn, som lærer at omgås andre levende væsener med respekt, omsorg og ansvarlighed, men som forældre skal man have samme store ønske om et nyt familiemedlem, for klichéen holder skam endnu: Kæledyr er stadig den voksnes ansvar.

Hvad drømmer hunde om

20-09-2022 09:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nogle gange ser det nuttet ud, andre gange bliver man nærmest helt forskrækket, når ens hund spræller i søvne. Men hvad drømmer hunde egentlig om

Dårlige oplevelser påvirker hundens søvn

11-02-2022 08:00, af Astrid Gerd Holtet

De fleste har nok oplevet at have en dårlig dag med stress eller bekymringer. Sådan nogle dage, man glæder sig til er overstået. Men når man endelig får mulighed for at sove, så er søvnen dårlig og urolig. Ny forskning tyder på, at din hund måske kan opleve det samme!    

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Mirakelredning af storpuddel der sad fast i tre døgn

29-01-2025 09:29, af Cecilie Friis Amstrup

En storpuddel forsvandt fra sin ejer og sad fast i skoven uden vand i tre døgn. En dedikeret dronefører fra Vi Finder Hund blev hans redning.

At få sagt ordentlig farvel

16-08-2020 10:58, af Hanne Bindslev Gregersen

I forbindelse med vores sorgtema i det nummer af Magasinet HUNDEN, der udkommer i morgen, modtog vi denne beretning fra Hanne Bindslev Gregersen om at sige farvel til sin hund. Artiklen kom ikke med i bladet, men I skal ikke snydes for den. Derfor kommer den her på hunden.dk

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Disse grøntsager kan din hund tåle - og disse kan den ikke

22-01-2025 08:10, af Cecilie Friis Amstrup

Grøntsager kan være et sundt supplement til hundens kost, men hvilke er sikre, og hvilke bør undgås?

Dansk nationalrace anerkendt i USA

24-01-2025 08:08, af Cecilie Friis Amstrup

Den dansk/svenske gårdhund har fået fuld anerkendelse af den Amerikanske Kennel Club (AKC). Anerkendelsen åbner dørene til konkurrencer på alle niveauer i USA og markerer en vigtig sejr for racens fremtid uden for Skandinavien.

Radioaktive hunde i Tjernobyl afslører naturens overlevelsesevne

26-01-2025 08:21, af Cecilie Friis Amstrup

Forskning i forladte hunde giver indblik i genetiske tilpasninger til ekstreme miljøer.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.