Forebyggelse af allergi – spændende forskningsprojekt fra Sverige

01-08-2017 15:17, af Anne Ekenberg

En hypotese, vi har hørt før, er, at vi lever i et alt for rent miljø, hvilket betyder, at immunforsvaret ikke bliver stimuleret i tilstrækkelig grad. Den viden har man fra mennesker, og i medicinfirmaet Premune har man forsøgt at oversætte det til vores hunde.

Copyright Ridehesten.com

En femtedel af alle hunde, som kommer til dyrlægen i dag har en eller anden form for hudproblemer. Atopisk dermatitis er allergi mod luftbårne partikler såsom pollen, husstøvmider og støv. Allergi forekommer relativ ofte og giver kronisk kløende hud- og øreproblemer, hvor immunforsvaret simpelthen overreagerer, hvilket medfører betændelse og vævsskader.

Forskel på børn fra Sverige og Pakistan

Hos børn har forskere studeret sammenhængen mellem, hvilke bakterier man har i tarmen, og hvorledes immunforsvaret udvikles. Man har for eksempel konstateret, at svenske børn får deres tarmbakterier meget senere end børn i Pakistan. Det er én af grundene til at tro, at svenske børn i højere grad udvikler allergi end pakistanske børn.

I maj 2013 indledtes på Premune, som er et nichefirma inden for lægemidler til dyr, et studie, som skulle finde en måde at stimulere immunforsvaret på ved at udvikle en forebyggende behandling mod atopisk dermatitis og andre former for allergier hos hunde.

Hver 10. hund anses i dag for at lide af en eller anden form for allergi, og der findes omkring 20 racer, som er særlig disponerede for at udvikle allergi. Forskerne i Premune-projektet valgte derfor de tre racer; staffordshire bullterrier, fransk bulldog og west highland terrier.

Selve projektet

I projektet indgik 142 hvalpe af de tre racer, som blev delt i tre grupper: En gruppe fik en høj dosis SEC2, som er et protein, der aktiverer immunforsvaret, en anden gruppe fik en mellem dosis SEC2, og endelig fik den sidste gruppe blot et placebo. Forsøget var dobbeltblindt, så hverken forskerne eller deltagerne vidste, hvilke hvalpe som tilhørte de forskellige grupper. Hvalpene fik SEC2/placebo, da de var 7-18 dage gamle, og behandlingen blev gentaget hver anden dag i alt tre gange. Desuden fik hvalpene taget blodprøver, da de var hhv. 2, 3, 4, 6, 12, 18 måneder gamle.

Manglende resultater

Da projektet var afsluttet, kunne man konstatere, at man ikke havde opnået det ønskede resultat. Der var ingen signifikant forskel på de hvalpe, som havde fået SEC2, og de hvalpe, som havde fået placebo. Det er dog ikke unormalt, at resultaterne udebliver. 90% af alle forskningsprojekter opnår ikke de ønskede resultater, siger Berndt Klingeborn, pensioneret professor og ordfører i både Agria og den svenske kennelklubs forskningsfond.

Man ser flere årsager til, at effekten ikke blev den ønskede. For eksempel kunne man have startet behandlingen med SEC2, da hvalpene var endnu yngre end de syv dage, eller man kunne have givet et større antal doser. Forskerne bag projektet mener nu alligevel, at studiet har været meningsfuldt.

– Premune tror fortsat meget stærkt på konceptet med tidlig immunaktivering, siger firmaets dyrlæge Viktor Karlsson. – Vi håber naturligvis, at projektet med fortsat forskning fra Gøteborg kan genoptages i fremtiden, da potentialet med en præventiv behandling af atopisk dermatitis bliver vel modtaget af hundeejere, kennelklubber og kommercielle producenter af veterinærlægemidler på globalt niveau, forsætter Viktor Karlsson.

Gengivet med tilladelse fra Agria

Kilde: Agria og Svensk Kennel Klubs forskningsfond, Premune.dk

Læs også

Ligner du din hund?

22-11-2024 12:16, af Cecilie Friis Amstrup

Ny forskning viser, at hunde og deres ejere ofte har mere til fælles, end man skulle tro - både i udseende og personlighed.

Hvorfor logrer hunde med halen?

07-02-2024 19:18, af Anne Cecilie Sohl

For et sted mellem 15-50.000 år siden blev hunden domesticeret af mennesket. Siden da har arten gennemgået en gennemgribende forandringsproces. Nu skriver Videnskab.dk at et nyt studie publiceret i tidsskriftet Biology Letters har fundet frem til at hundens logren med halen måske også er påvirket af mennesket. 

 

Millioner til forskning i hunde og andre dyr

25-01-2024 11:28, af Anne Cecilie Sohl

Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Dramatisk eftersøgning af hunden Dolph

18-11-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.

Farvel til Kathe Winther – en pionér inden for hundeverdenen

15-11-2024 08:02, af Cecilie Friis Amstrup

I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.

Fra kæmpe hundehold i Israel til dansk racevinder

20-11-2024 11:28, af Cecilie Friis Amstrup

Hugo, en welsh springer spaniel med en helt anderledes start på livet i Israel, er gået fra atypiske vilkår til at triumfere som dansk racevinder og elsket familiemedlem

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Herning: Naya er dagens bedste juniorhandler

10-11-2024 16:24, af Cecilie Friis Amstrup

Juniorhandleren Naya Kühne Andersen imponerede den britiske dommer i finalen ved søndagens Winter Wonder Show i Herning.