En femtedel af alle hunde, som kommer til dyrlægen i dag har en eller anden form for hudproblemer. Atopisk dermatitis er allergi mod luftbårne partikler såsom pollen, husstøvmider og støv. Allergi forekommer relativ ofte og giver kronisk kløende hud- og øreproblemer, hvor immunforsvaret simpelthen overreagerer, hvilket medfører betændelse og vævsskader.
Forskel på børn fra Sverige og Pakistan
Hos børn har forskere studeret sammenhængen mellem, hvilke bakterier man har i tarmen, og hvorledes immunforsvaret udvikles. Man har for eksempel konstateret, at svenske børn får deres tarmbakterier meget senere end børn i Pakistan. Det er én af grundene til at tro, at svenske børn i højere grad udvikler allergi end pakistanske børn.
I maj 2013 indledtes på Premune, som er et nichefirma inden for lægemidler til dyr, et studie, som skulle finde en måde at stimulere immunforsvaret på ved at udvikle en forebyggende behandling mod atopisk dermatitis og andre former for allergier hos hunde.
Hver 10. hund anses i dag for at lide af en eller anden form for allergi, og der findes omkring 20 racer, som er særlig disponerede for at udvikle allergi. Forskerne i Premune-projektet valgte derfor de tre racer; staffordshire bullterrier, fransk bulldog og west highland terrier.
Selve projektet
I projektet indgik 142 hvalpe af de tre racer, som blev delt i tre grupper: En gruppe fik en høj dosis SEC2, som er et protein, der aktiverer immunforsvaret, en anden gruppe fik en mellem dosis SEC2, og endelig fik den sidste gruppe blot et placebo. Forsøget var dobbeltblindt, så hverken forskerne eller deltagerne vidste, hvilke hvalpe som tilhørte de forskellige grupper. Hvalpene fik SEC2/placebo, da de var 7-18 dage gamle, og behandlingen blev gentaget hver anden dag i alt tre gange. Desuden fik hvalpene taget blodprøver, da de var hhv. 2, 3, 4, 6, 12, 18 måneder gamle.
Manglende resultater
Da projektet var afsluttet, kunne man konstatere, at man ikke havde opnået det ønskede resultat. Der var ingen signifikant forskel på de hvalpe, som havde fået SEC2, og de hvalpe, som havde fået placebo. Det er dog ikke unormalt, at resultaterne udebliver. 90% af alle forskningsprojekter opnår ikke de ønskede resultater, siger Berndt Klingeborn, pensioneret professor og ordfører i både Agria og den svenske kennelklubs forskningsfond.
Man ser flere årsager til, at effekten ikke blev den ønskede. For eksempel kunne man have startet behandlingen med SEC2, da hvalpene var endnu yngre end de syv dage, eller man kunne have givet et større antal doser. Forskerne bag projektet mener nu alligevel, at studiet har været meningsfuldt.
– Premune tror fortsat meget stærkt på konceptet med tidlig immunaktivering, siger firmaets dyrlæge Viktor Karlsson. – Vi håber naturligvis, at projektet med fortsat forskning fra Gøteborg kan genoptages i fremtiden, da potentialet med en præventiv behandling af atopisk dermatitis bliver vel modtaget af hundeejere, kennelklubber og kommercielle producenter af veterinærlægemidler på globalt niveau, forsætter Viktor Karlsson.
Gengivet med tilladelse fra Agria
Kilde: Agria og Svensk Kennel Klubs forskningsfond, Premune.dk
Forskning i forladte hunde giver indblik i genetiske tilpasninger til ekstreme miljøer.
Agria Dyreforsikring støtter vigtige forskningsprojekter i 2025.
Ny forskning viser, at hunde og deres ejere ofte har mere til fælles, end man skulle tro - både i udseende og personlighed.
En storpuddel forsvandt fra sin ejer og sad fast i skoven uden vand i tre døgn. En dedikeret dronefører fra Vi Finder Hund blev hans redning.
I forbindelse med vores sorgtema i det nummer af Magasinet HUNDEN, der udkommer i morgen, modtog vi denne beretning fra Hanne Bindslev Gregersen om at sige farvel til sin hund. Artiklen kom ikke med i bladet, men I skal ikke snydes for den. Derfor kommer den her på hunden.dk
Økonomi, livsstil og etiske overvejelser har i 2024 påvirket danskernes valg af hund, forklarer Agrias hundeekspert, Lotte Evers, som analyserer årets top 25 over Danmarks mest populære hunderacer.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Dyrevelfærdssektionen ved Nordjyllands Politi har inden for de seneste uger haft en række dyrevelfærdssager vedrørende hunde, der har været udsat for det, der som minimum defineres som ”uforsvarlig behandling”.
Fem hunde er blevet beslaglagt, imens syv andre er blevet overdraget til Dyrenes Beskyttelse. Politikommissær opfordrer hvalpekøbere til at være opmærksomme.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Med et imponerende samarbejde og masser af træning har beaglen Storm og hans fører Leif Scheel opnået bemærkelsesværdige resultater inden for schweissprøver og sporchampionater. Historien om deres rejse er en fortælling om dedikation, tab og et unikt bånd mellem hund og menneske.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet