En femtedel af alle hunde, som kommer til dyrlægen i dag har en eller anden form for hudproblemer. Atopisk dermatitis er allergi mod luftbårne partikler såsom pollen, husstøvmider og støv. Allergi forekommer relativ ofte og giver kronisk kløende hud- og øreproblemer, hvor immunforsvaret simpelthen overreagerer, hvilket medfører betændelse og vævsskader.
Forskel på børn fra Sverige og Pakistan
Hos børn har forskere studeret sammenhængen mellem, hvilke bakterier man har i tarmen, og hvorledes immunforsvaret udvikles. Man har for eksempel konstateret, at svenske børn får deres tarmbakterier meget senere end børn i Pakistan. Det er én af grundene til at tro, at svenske børn i højere grad udvikler allergi end pakistanske børn.
I maj 2013 indledtes på Premune, som er et nichefirma inden for lægemidler til dyr, et studie, som skulle finde en måde at stimulere immunforsvaret på ved at udvikle en forebyggende behandling mod atopisk dermatitis og andre former for allergier hos hunde.
Hver 10. hund anses i dag for at lide af en eller anden form for allergi, og der findes omkring 20 racer, som er særlig disponerede for at udvikle allergi. Forskerne i Premune-projektet valgte derfor de tre racer; staffordshire bullterrier, fransk bulldog og west highland terrier.
Selve projektet
I projektet indgik 142 hvalpe af de tre racer, som blev delt i tre grupper: En gruppe fik en høj dosis SEC2, som er et protein, der aktiverer immunforsvaret, en anden gruppe fik en mellem dosis SEC2, og endelig fik den sidste gruppe blot et placebo. Forsøget var dobbeltblindt, så hverken forskerne eller deltagerne vidste, hvilke hvalpe som tilhørte de forskellige grupper. Hvalpene fik SEC2/placebo, da de var 7-18 dage gamle, og behandlingen blev gentaget hver anden dag i alt tre gange. Desuden fik hvalpene taget blodprøver, da de var hhv. 2, 3, 4, 6, 12, 18 måneder gamle.
Manglende resultater
Da projektet var afsluttet, kunne man konstatere, at man ikke havde opnået det ønskede resultat. Der var ingen signifikant forskel på de hvalpe, som havde fået SEC2, og de hvalpe, som havde fået placebo. Det er dog ikke unormalt, at resultaterne udebliver. 90% af alle forskningsprojekter opnår ikke de ønskede resultater, siger Berndt Klingeborn, pensioneret professor og ordfører i både Agria og den svenske kennelklubs forskningsfond.
Man ser flere årsager til, at effekten ikke blev den ønskede. For eksempel kunne man have startet behandlingen med SEC2, da hvalpene var endnu yngre end de syv dage, eller man kunne have givet et større antal doser. Forskerne bag projektet mener nu alligevel, at studiet har været meningsfuldt.
– Premune tror fortsat meget stærkt på konceptet med tidlig immunaktivering, siger firmaets dyrlæge Viktor Karlsson. – Vi håber naturligvis, at projektet med fortsat forskning fra Gøteborg kan genoptages i fremtiden, da potentialet med en præventiv behandling af atopisk dermatitis bliver vel modtaget af hundeejere, kennelklubber og kommercielle producenter af veterinærlægemidler på globalt niveau, forsætter Viktor Karlsson.
Gengivet med tilladelse fra Agria
Kilde: Agria og Svensk Kennel Klubs forskningsfond, Premune.dk
Forskning peger på, hvad hunden bruger den kolde snude til. For den er ikke kun til at genere ejeren med om morgenen
Hvem vil ikke vide mere om risikoen for, at hunde får kræft og dør af det? Eller om operation er den bedste behandling for korsbåndsskader? Og hvordan står det rent faktisk til med de mange kælekaniner, vi har? Det er blot tre af de 12 nye forskningsprojekter, der har modtaget støtte fra årets uddeling af tæt ved 11 millioner svenske kroner fra Agria SKKs forskningsfond
Brasilianske forskere har undersøgt, hvad der ligger til grund for hundes adfærd. Forskerne blev ikke overraskede over resultatet
For omkring en uge siden begyndte flere hunde i den lille by Fårup at hyle og trække sig væk fra et helt bestemt fodgængerfelt på Bakkevænget, lige ved skolen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt.
Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker
I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.
Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Det smukke snevejr frister til at lade den almindelige familiehund trække slæde med børnene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men før man går i gang bør man have nogle ting på plads, for at det er både sikkerhedsmæssigt forsvarligt og bliver en god oplevelse for hunden.
Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid.