Stigende tendens: Menneskets bedste ven har også problemer med fertiliteten

02-06-2022 08:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ufrivillig barnløshed har længe været en voksende udfordring i det danske samfund, men det er ikke blot blandt mennesker, at problematikken er udbredt. Mange hunde har nemlig også problemer med fertiliteten og skal i stigende grad have hjælp til at reproducere. Sådan lyder det fra dyrlæge Nina Diers, som arbejder med reproduktion hos hunde til dagligt

Copyright Ridehesten.com
Foto: Anicura

 

I Danmark har der ifølge tal fra Sundhedsdatastyrelsen de seneste år været en stigning i antallet af børn, som er kommet til verden ved hjælp af fertilitetsbehandling. Det skyldes, at fortsat flere par har udfordringer med fertiliteten og derfor søger lægens hjælp. Men mennesker er ikke alene om denne problematik, da også vores firbenede venner oplever udfordringer med fertiliteten. Sådan lyder det fra en af landets største grupper af dyrehospitaler, AniCura, der oplever et stigende behov for fertilitetsbehandling hos hunde.

- Vi er efterhånden oppe på omkring 6-8 procent af danske hunde, som har drægtighedsproblemer. Derfor oplever vi større efterspørgsel fra hundeejere, som ønsker at få deres hund udredt og komme ind til kernen af problemet. I langt de fleste tilfælde kan vi hjælpe hunden godt på vej med den rette behandling, men der er også situationer, hvor problemet skyldes genetik, og vi desværre ikke kan gøre noget – ligesom hos mennesker, fortæller Nina Diers, der er dyrlæge og klinikchef på AniCura Køge Dyrehospital.

Selvom langt de fleste hunde er helt normalt frugtbare, er fertilitetsproblemet noget, som kan ramme alle hunderacer. Ifølge Nina Diers er infektioner med mikroorganismer en af de årsager til nedsat sædkvalitet og faldende fertilitet, som de hyppigst ser på klinikken, og derudover er alder også en væsentlig faktor, da fertiliteten falder med årene.

 

Kemikalier og selektivitet kan være synderen

Hunden er menneskets bedste ven, som i stor grad færdes i samme miljø og omgivelser som sin ejer, og derfor er det måske ikke overraskende, at det er mange af de samme ydre omstændigheder, som er medvirkende til den faldende fertilitet hos både hunde og mennesker.

- Selvom der ikke er foretaget lige så indgående undersøgelser af årsager til fertilitetsproblemer blandt hunde som hos mennesker, tyder meget på, at det er mange af de samme faktorer, som påvirker fertiliteten. Særligt den måde vi lever på i dag, hvor hunde oftere udsættes for tilsætningsstoffer og kemikalier blandt andet gennem mad, samtidig med at de i højere grad bliver eksponeret for forurening gennem luften, formodes at have en afgørende betydning, siger Nina Diers og fortsætter:

- Derudover er det også væsentligt, at danske hundeejere er blevet langt mere selektive i forhold til, hvilken partner de ønsker at parre deres hund med. Tidligere fandt hundene selv dem, som de ønskede at parre sig med, men nu går vi mennesker i højere grad ind og bestemmer, fordi vi ønsker en bestemt type hund. Desværre er det ikke altid hensigtsmæssigt fra naturens side, da man i visse tilfælde får avlet nogle gener videre, som ikke ville kunne have reproduceret sig selv ved naturlig selektion. På den måde kan man sige, at vi selv er med til at holde gang i problematikken.

 

Den rette behandling kan styrke fertiliteten

Selvom et stigende antal tæver oplever udfordringer med at blive drægtige, og hanhundens sædkvalitet er blevet dårligere de seneste år, er reproduktion i mange tilfælde stadig en mulighed. Ligesom hos mennesker findes der nemlig i dag flere behandlingsformer, som kan hjælpe hunde med nedsat fertilitet til at blive drægtige. AniCura Køge Dyrehospital er henvisningshospital inden for reproduktion og modtager dagligt patienter med fertilitetsproblemer.

- Vi får henvisninger fra hele Danmark samt fra det sydlige Sverige, men det er sjældent, at vi oplever to ens forløb. Som regel indebærer en udredning en række indledende undersøgelser i vores laboratorie, såsom hormonprøver, sædundersøgelser og ultralydsscanninger. Undersøgelserne kan hjælpe os med at se, om der er noget, som går ind og forhindrer en parring eksempelvis misdannelser eller andre abnormaliteter, som kræver behandling. Derudover kan vi også hjælpe med at kortlægge optimale parringstidspunkter, da det også er en meget almindelig årsag til, at tæven ikke bliver drægtig, forklarer Nina Diers.

Nina Diers anbefaler, at du tager fat i din egen dyrlæge, hvis du oplever, at din hund er svær at gøre drægtig, da der i mange tilfælde er mulighed for, at hunden kan blive drægtig, hvis der igangsættes relevante undersøgelse og den rette behandling.

Læs også

Kun i dag – AniCura lancerer skønhedsprodukter til katte og hunde

01-04-2022 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Endelig er de her – skønhedsprodukterne fra AniCura, som gør dit kæledyr endnu mere uimodståeligt

Pas nu på den sneglegift

16-10-2018 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der findes en tysk sneglegift, som til forveksling ligner den danske. Forskellen er bare, at den danske er ufarlig, mens den tyske giver forgiftninger , som kan medfører hundens død

Flere og flere kæledyr diagnosticeres med kræft

14-11-2023 11:38, af Anne Cecilie Sohl

Kræft er en af de mest udbredte sygdomsgrupper i samfundet, men det er ikke blot blandt mennesker, at sygdommen hersker. De seneste år er et stigende antal kæledyr også blevet ramt af kræft og ondartede tumorer, hvilket blandt andet har været medvirkende til, at der er blevet udviklet nye og bedre behandlingsformer, lyder det fra specialdyrlæge.

Dyrehospitaler slår alarm: For mange overvægtige hunde

20-10-2023 11:58, af Anne Cecilie Sohl

Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.

Hjælp til nye hundeejere: Dansk hvalpeskole lanceres efter rekordhundeår

20-05-2021 08:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I løbet af 2020 blev mere end 67.000 nye hunde registreret i Danmark, hvilket er det største antal nyregistreringer i over 10 år. Hos AniCura, der er en af Europas største grupper af dyrehospitaler, forventer man, at lige så mange danskere vil anskaffe sig en hund i 2021, og derfor har AniCura lanceret en ny digital tjeneste, der skal klæde nye ejere på til tilværelsen med hund

Nu starter højsæson for kennelhoste

12-12-2022 11:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vinterens kolde vejr er ofte opskriften på snot og snue, men det er ikke kun mennesker, som er ekstra udsatte for sygdom den kommende tid. Lige nu hærger den smitsomme hundesygdom, kennelhoste, nemlig flere steder i landet, og derfor er der god grund til at være særlig opmærksom på sin hund, lyder det fra dyrlæge

Hunde og katte får julekalenderen galt i halsen

01-12-2014 14:07, af Tine Luther
Danske hunde og katte sluger bl.a. juledekorationer, julepynt og chokoladejulekalendere i december og må hastebehandles hos dyrlægen, fortæller Danmarks største smådyrshospital, AniCura.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Dyrlæge: Undgå at motionere din hund i varmen

18-06-2024 13:16, af Anne Cecilie Sohl

Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner. 

Se billederne: Udstilling i Vejen

20-06-2024 09:27, af Anne Cecilie Sohl

Du kan nu se alle billeder fra Vejen online.

Flot afslutning i Vejen

16-06-2024 21:00, af Anne Cecilie Sohl

Søndag i Vejen bød trods nogle mørke skyer og få regnbyger, på meget mere solskin og varme, til de mange engagerede hunde og førere. 

Efter regn kommer solskin

15-06-2024 18:29, af Anne Cecilie Sohl

Det beviste vejrguderne i Vejen lørdag. Efter en drivvåd formiddag og start på eftermiddagen, begyndte solen at titte frem i horisonten. 

Har du råd til kæledyr? Find ud af om Fido sprænger budgettet

21-06-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Det er dyrere at være hunde- end katteejer. Det er i sig selv måske ikke overraskende, men hvad koster det egentlig pr. måned at have hund eller kat? Det har 800 hunde- og katteejere svaret på – og her kan du også læse, hvad der er årsag til forskellen i udgifterne.

Hattrick til Simone

15-06-2024 18:04, af Anne Cecilie Sohl

Simone Riisgaard Kristiansen er ikke til at stoppe. Lørdag vandt hun for tredje gang i 2024 dagens juniorhandlingkonkurrence ved DKK's udstilling i Vejen - og så endda på sin fødselsdag. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.