I Danmark har der ifølge tal fra Sundhedsdatastyrelsen de seneste år været en stigning i antallet af børn, som er kommet til verden ved hjælp af fertilitetsbehandling. Det skyldes, at fortsat flere par har udfordringer med fertiliteten og derfor søger lægens hjælp. Men mennesker er ikke alene om denne problematik, da også vores firbenede venner oplever udfordringer med fertiliteten. Sådan lyder det fra en af landets største grupper af dyrehospitaler, AniCura, der oplever et stigende behov for fertilitetsbehandling hos hunde.
- Vi er efterhånden oppe på omkring 6-8 procent af danske hunde, som har drægtighedsproblemer. Derfor oplever vi større efterspørgsel fra hundeejere, som ønsker at få deres hund udredt og komme ind til kernen af problemet. I langt de fleste tilfælde kan vi hjælpe hunden godt på vej med den rette behandling, men der er også situationer, hvor problemet skyldes genetik, og vi desværre ikke kan gøre noget – ligesom hos mennesker, fortæller Nina Diers, der er dyrlæge og klinikchef på AniCura Køge Dyrehospital.
Selvom langt de fleste hunde er helt normalt frugtbare, er fertilitetsproblemet noget, som kan ramme alle hunderacer. Ifølge Nina Diers er infektioner med mikroorganismer en af de årsager til nedsat sædkvalitet og faldende fertilitet, som de hyppigst ser på klinikken, og derudover er alder også en væsentlig faktor, da fertiliteten falder med årene.
Kemikalier og selektivitet kan være synderen
Hunden er menneskets bedste ven, som i stor grad færdes i samme miljø og omgivelser som sin ejer, og derfor er det måske ikke overraskende, at det er mange af de samme ydre omstændigheder, som er medvirkende til den faldende fertilitet hos både hunde og mennesker.
- Selvom der ikke er foretaget lige så indgående undersøgelser af årsager til fertilitetsproblemer blandt hunde som hos mennesker, tyder meget på, at det er mange af de samme faktorer, som påvirker fertiliteten. Særligt den måde vi lever på i dag, hvor hunde oftere udsættes for tilsætningsstoffer og kemikalier blandt andet gennem mad, samtidig med at de i højere grad bliver eksponeret for forurening gennem luften, formodes at have en afgørende betydning, siger Nina Diers og fortsætter:
- Derudover er det også væsentligt, at danske hundeejere er blevet langt mere selektive i forhold til, hvilken partner de ønsker at parre deres hund med. Tidligere fandt hundene selv dem, som de ønskede at parre sig med, men nu går vi mennesker i højere grad ind og bestemmer, fordi vi ønsker en bestemt type hund. Desværre er det ikke altid hensigtsmæssigt fra naturens side, da man i visse tilfælde får avlet nogle gener videre, som ikke ville kunne have reproduceret sig selv ved naturlig selektion. På den måde kan man sige, at vi selv er med til at holde gang i problematikken.
Den rette behandling kan styrke fertiliteten
Selvom et stigende antal tæver oplever udfordringer med at blive drægtige, og hanhundens sædkvalitet er blevet dårligere de seneste år, er reproduktion i mange tilfælde stadig en mulighed. Ligesom hos mennesker findes der nemlig i dag flere behandlingsformer, som kan hjælpe hunde med nedsat fertilitet til at blive drægtige. AniCura Køge Dyrehospital er henvisningshospital inden for reproduktion og modtager dagligt patienter med fertilitetsproblemer.
- Vi får henvisninger fra hele Danmark samt fra det sydlige Sverige, men det er sjældent, at vi oplever to ens forløb. Som regel indebærer en udredning en række indledende undersøgelser i vores laboratorie, såsom hormonprøver, sædundersøgelser og ultralydsscanninger. Undersøgelserne kan hjælpe os med at se, om der er noget, som går ind og forhindrer en parring eksempelvis misdannelser eller andre abnormaliteter, som kræver behandling. Derudover kan vi også hjælpe med at kortlægge optimale parringstidspunkter, da det også er en meget almindelig årsag til, at tæven ikke bliver drægtig, forklarer Nina Diers.
Nina Diers anbefaler, at du tager fat i din egen dyrlæge, hvis du oplever, at din hund er svær at gøre drægtig, da der i mange tilfælde er mulighed for, at hunden kan blive drægtig, hvis der igangsættes relevante undersøgelse og den rette behandling.
Julen nærmer sig, hvor mange vælger at gemme en gave under juletræet til familiens kæledyr. AniCura Dyrehospitaler har samlet fire gode idéer til, hvordan du kan forkæle din hund eller kat til jul
Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.
Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.
På stort set alle medier blinker Coronavirus i diverse breakingbjælker. Men skal vi nu også til at være nervøse for vores kæledyr? Det har AniCura svaret på
Mens mange mennesker nyder den hyggelige juletid, er højtiden forbundet med en række farer for vores kæledyr, som kan få alvorlige konsekvenser. Som kæledyrsejer skal man derfor være ekstra opmærksom i den kommende tid, lyder det fra en af landets største grupper af dyrehospitaler, der her giver gode råd til, hvordan man skaber en tryg og glædelig jul for sine kæledyr
Menneskets bedste ven er det kæledyr, som flest danskere deler hjem med. Nye tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at der bor en hund i hele 20 procent af de danske hjem, men inden man anskaffer sig et pelset familiemedlem, er der en række vigtige overvejelser, man bør gøre sig
Hvert år rammes kæledyr af ondartede tumorer eller kræft, og faktisk er kræft blandt de hyppigste dødsårsager hos hunde. Heldigvis er der gode muligheder for behandling af mange kræftformer, og jo tidligere i forløbet sygdommen opdages, jo bedre er chancerne for helbredelse og behandling, lyder det fra specialdyrlæge i onkologi
Hunde taler ikke med ord, men de kommunikerer hele tiden med os. Her får du fem vigtige budskaber fra din hund, som mange ejere overser i en travl hverdag, og som kan styrke jeres relation, hvis du lærer at lytte bedre.
Egtved danner rammen om en specialudstilling med 168 golden retrievere, erfarne dommere og masser af mulighed for at lære mere om den populære race. Publikum er velkomne til at kigge forbi og opleve de smukke hunde på nært hold.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Erfarne og debutanter kæmper side om side, når verdens bedste sporhunde mødes denne uge til det prestigefyldte FCI IGP FH verdensmesterskab i Østrig
Foråret lokker med grønne skove og lyse dage, og der er masser af vandreruter i Danmark, hvor både du og din hund kan nyde naturen sammen
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?