Stigende tendens: Menneskets bedste ven har også problemer med fertiliteten

02-06-2022 08:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ufrivillig barnløshed har længe været en voksende udfordring i det danske samfund, men det er ikke blot blandt mennesker, at problematikken er udbredt. Mange hunde har nemlig også problemer med fertiliteten og skal i stigende grad have hjælp til at reproducere. Sådan lyder det fra dyrlæge Nina Diers, som arbejder med reproduktion hos hunde til dagligt

Copyright Ridehesten.com
Foto: Anicura

 

I Danmark har der ifølge tal fra Sundhedsdatastyrelsen de seneste år været en stigning i antallet af børn, som er kommet til verden ved hjælp af fertilitetsbehandling. Det skyldes, at fortsat flere par har udfordringer med fertiliteten og derfor søger lægens hjælp. Men mennesker er ikke alene om denne problematik, da også vores firbenede venner oplever udfordringer med fertiliteten. Sådan lyder det fra en af landets største grupper af dyrehospitaler, AniCura, der oplever et stigende behov for fertilitetsbehandling hos hunde.

- Vi er efterhånden oppe på omkring 6-8 procent af danske hunde, som har drægtighedsproblemer. Derfor oplever vi større efterspørgsel fra hundeejere, som ønsker at få deres hund udredt og komme ind til kernen af problemet. I langt de fleste tilfælde kan vi hjælpe hunden godt på vej med den rette behandling, men der er også situationer, hvor problemet skyldes genetik, og vi desværre ikke kan gøre noget – ligesom hos mennesker, fortæller Nina Diers, der er dyrlæge og klinikchef på AniCura Køge Dyrehospital.

Selvom langt de fleste hunde er helt normalt frugtbare, er fertilitetsproblemet noget, som kan ramme alle hunderacer. Ifølge Nina Diers er infektioner med mikroorganismer en af de årsager til nedsat sædkvalitet og faldende fertilitet, som de hyppigst ser på klinikken, og derudover er alder også en væsentlig faktor, da fertiliteten falder med årene.

 

Kemikalier og selektivitet kan være synderen

Hunden er menneskets bedste ven, som i stor grad færdes i samme miljø og omgivelser som sin ejer, og derfor er det måske ikke overraskende, at det er mange af de samme ydre omstændigheder, som er medvirkende til den faldende fertilitet hos både hunde og mennesker.

- Selvom der ikke er foretaget lige så indgående undersøgelser af årsager til fertilitetsproblemer blandt hunde som hos mennesker, tyder meget på, at det er mange af de samme faktorer, som påvirker fertiliteten. Særligt den måde vi lever på i dag, hvor hunde oftere udsættes for tilsætningsstoffer og kemikalier blandt andet gennem mad, samtidig med at de i højere grad bliver eksponeret for forurening gennem luften, formodes at have en afgørende betydning, siger Nina Diers og fortsætter:

- Derudover er det også væsentligt, at danske hundeejere er blevet langt mere selektive i forhold til, hvilken partner de ønsker at parre deres hund med. Tidligere fandt hundene selv dem, som de ønskede at parre sig med, men nu går vi mennesker i højere grad ind og bestemmer, fordi vi ønsker en bestemt type hund. Desværre er det ikke altid hensigtsmæssigt fra naturens side, da man i visse tilfælde får avlet nogle gener videre, som ikke ville kunne have reproduceret sig selv ved naturlig selektion. På den måde kan man sige, at vi selv er med til at holde gang i problematikken.

 

Den rette behandling kan styrke fertiliteten

Selvom et stigende antal tæver oplever udfordringer med at blive drægtige, og hanhundens sædkvalitet er blevet dårligere de seneste år, er reproduktion i mange tilfælde stadig en mulighed. Ligesom hos mennesker findes der nemlig i dag flere behandlingsformer, som kan hjælpe hunde med nedsat fertilitet til at blive drægtige. AniCura Køge Dyrehospital er henvisningshospital inden for reproduktion og modtager dagligt patienter med fertilitetsproblemer.

- Vi får henvisninger fra hele Danmark samt fra det sydlige Sverige, men det er sjældent, at vi oplever to ens forløb. Som regel indebærer en udredning en række indledende undersøgelser i vores laboratorie, såsom hormonprøver, sædundersøgelser og ultralydsscanninger. Undersøgelserne kan hjælpe os med at se, om der er noget, som går ind og forhindrer en parring eksempelvis misdannelser eller andre abnormaliteter, som kræver behandling. Derudover kan vi også hjælpe med at kortlægge optimale parringstidspunkter, da det også er en meget almindelig årsag til, at tæven ikke bliver drægtig, forklarer Nina Diers.

Nina Diers anbefaler, at du tager fat i din egen dyrlæge, hvis du oplever, at din hund er svær at gøre drægtig, da der i mange tilfælde er mulighed for, at hunden kan blive drægtig, hvis der igangsættes relevante undersøgelse og den rette behandling.

Læs også

AniCura får ny ejer

12-06-2018 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere

Nu kan kæledyr også blive MR-scannet

27-06-2019 08:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Som det første private dyrehospital i Danmark tilbyder AniCura Aarhus Dyrehospital nu MR-scanning til smådyr 24 timer i døgnet. Det giver mulighed for mere præcise diagnoser af blandt andet hjernelidelser og skader på centralnervesystemet.

 

Hunde og katte får julekalenderen galt i halsen

01-12-2014 14:07, af Tine Luther
Danske hunde og katte sluger bl.a. juledekorationer, julepynt og chokoladejulekalendere i december og må hastebehandles hos dyrlægen, fortæller Danmarks største smådyrshospital, AniCura.

Dyreklinik flytter i nye lokaler og øger behandlingsudbud

08-10-2020 08:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

AniCura Dyreklinikken Nørresundby har inden for de seneste år oplevet en stor stigning i antallet af klienter, og onsdag kunne dyreklinikken slå dørene op til nye og større lokaler på Thistedvej, som giver mulighed for at øge udbuddet af behandlinger

Varmen er på vej: Disse farer for dit kæledyr skal du være ekstra opmærksom på

19-05-2022 08:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange ser netop nu frem til lunere forårs- og sommertemperaturer, men det snarlige vejrskifte betyder desværre også, at der venter en række farer for vores firbenede venner. I forårs- og sommermånederne skal hunde- og katteejere nemlig være ekstra opmærksomme på flåter, forårsblomster og hugorme, lyder det fra chefdyrlæge

Kastanjer er livsfarlige for din hund

13-09-2022 09:39, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efteråret er officielt over os, og inden længe prydes de danske skovbunde med kastanjer. Men man skal være ekstra opmærksom på de skønne frugter, hvis man er hundeejer, da de er giftige og således kan være livsfarlige for de firbenede

Hjemløses kæledyr fik gratis dyrlægehjælp

25-10-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Onsdag 23. oktober besøgte dyrlæger og veterinærsygeplejersker fra AniCura dyrehospitaler bosteder og herberger forskellige steder i landet og gav gratis dyrlægehjælp til hunde med hjemløse og udsatte ejere

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Lad din hund forbedre din livskvalitet

19-04-2025 07:21, af Cecilie Friis Amstrup

Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?