De lune måneder står for døren, når foråret og sommeren om lidt rammer Danmark, og det betyder, at kæledyrsejere skal være opmærksomme på, om de firbenede venner bliver udsat for farer som flåter, giftige blomster og hugorme, der særligt er fremme i sommerhalvåret.
- Foråret og sommeren er en skøn tid for hunde, katte og ejerne, da det for mange betyder, at man kan tilbringe en masse tid udendørs i haven, skoven eller andre steder i naturen. Men det er desværre også en tid, hvor vores pelsede venner kan blive udsat for farer som flåter, giftige blomster og hugorme, og derfor skal hunde- og katteejere være særligt opmærksomme, lyder det Sanne Ross, der er chefdyrlæge ved AniCura, som har dyrehospitaler i hele landet.
Hun forklarer her, hvad man skal være særligt opmærksom på, og hvad man skal gøre, hvis uheldet skulle være ude.
Flåter kan overføre sygdomme
De er bittesmå, svære at få øje på, og så kan de være farlige for både mennesker, hunde og katte. Flåten er en lille mide med otte ben, der til forveksling minder om en lille edderkop. Den lever af at suge blod fra fugle og pattedyr, og på den måde kan den let overføre sygdomme, som er farlige for både hunde og katte.
- I Danmark har vi to forskellige slags flåter, som kan bide sig fast på vores kæledyr. Det drejer sig om skovflåten, som er den mest almindelige, og så er der engflåten. Når flåterne har bidt sig fast og suger blod, kan de overføre sygdomme, som kan være farlige for hunde og katte. På apoteker og dyrehospitaler kan man heldigvis få flere forskellige præparater, som kan beskytte dyrene mod flåtbid. Herudover er det en god ide at børste pelsen grundigt igennem efter hver gåtur, siger Sanne Ross og tilføjer, at man bør opsøge sin dyrlæge, hvis man oplever symptomer som sløvhed, nedsat appetit, feber, smerter eller stivhed hos sit kæledyr i forbindelse med et flåtbid.
Forårsblomster kan være giftige
Når foråret melder sin ankomst, betyder det også, at et væld af smukke forårsblomster dukker op i naturen, i haven og måske i en vase i vindueskarmen eller på sofabordet. Selvom de flotte og farverige blomster giver liv og forårsstemning i haven og hjemmet, er de desværre ofte giftige for både hunde og katte.
- Foråret er lig med flotte og farverige blomster, men desværre indeholder mange af de smukke forårsblomster giftstoffer i både stængel og blomsterløg. Bare 15 gram af løget fra en påskelilje er nok til at tage livet af en middelstor hund som for eksempel en golden retriever, lyder det fra Sanne Ross.
Hun tilføjer, at hunde- og katteejere samtidig bør sørge for ikke at have opgravede løg liggende tilgængeligt for dyrene på jorden eller i hjemmet, og har man en hund, der elsker at grave, er det en god idé at hegne løgene inde med havehegn.
Anemoner, erantis, liljekonvaller, vintergækker samt påske- og pinseliljer er blandt de forårsblomster, som er giftige for hunde og katte.
Hold øje med hugorme
Sommerhalvåret er også tiden, hvor du skal være opmærksom på, om dit kæledyr bliver bidt af en hugorm, da den giftige slange er mest aktiv i den danske natur i perioden fra april til november. I langt de fleste tilfælde overlever dyrene hugormebid, men i værste fald kan biddet være livsfarligt for hunden eller katten.
- Det er vigtigt at slå koldt vand i blodet, hvis din hund eller kat bliver bidt. Muskelaktivitet fremskynder spredning af giften i dyrets krop, så hvis du er til stede, når din hund eller kat bliver bidt, skal den så vidt muligt bæres væk fra stedet. Derudover er det vigtigt, at du ikke binder noget rundt om biddet, da det kan få blodcirkulationen til at stoppe. Bliver dit kæledyr bidt, er det enormt vigtigt at tage til dyrlægen, siger Sanne Ross.
Oplever du, at din hund kommer galt afsted i løbet af sommerhalvåret, kan du ringe 1819, som er et landsdækkende akutnummer til kæledyr. Det er muligt at ringe 1819 på alle tider af døgnet, hvis dit kæledyr får akut brug for hjælp, og du vil blive stillet om til nærmeste døgnåbne dyrehospital.
Vinterens kolde vejr er ofte opskriften på snot og snue, men det er ikke kun mennesker, som er ekstra udsatte for sygdom den kommende tid. Lige nu hærger den smitsomme hundesygdom, kennelhoste, nemlig flere steder i landet, og derfor er der god grund til at være særlig opmærksom på sin hund, lyder det fra dyrlæge
Mens mange mennesker nyder den hyggelige juletid, er højtiden forbundet med en række farer for vores kæledyr, som kan få alvorlige konsekvenser. Som kæledyrsejer skal man derfor være ekstra opmærksom i den kommende tid, lyder det fra en af landets største grupper af dyrehospitaler, der her giver gode råd til, hvordan man skaber en tryg og glædelig jul for sine kæledyr
Efteråret er officielt over os, og inden længe prydes de danske skovbunde med kastanjer. Men man skal være ekstra opmærksom på de skønne frugter, hvis man er hundeejer, da de er giftige og således kan være livsfarlige for de firbenede
Sidste søndag døde tre hunde ved et hundeløb i Frankrig på grund af forgiftede kødboller. Her fortæller danske Charlotte Hoog Møller, der bor i Frankrig og som deltog i løbene sidste weekend om sine oplevelser
I weekenden blev flere hunde forgiftet ved et canicrossløb i Frankrig. Tre hunde er døde efter at have spist forgiftede kødboller
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Danske DogCoach gør nu en ekstra indsats for at fremme genbrug af deres tøjmærke. Det sker for at tage et grønt ansvar som tøjproducent
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
JAGT, Vildt og Våben Messen i Royal Stage med masser af oplevelser i tre dage
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik