Varmen er på vej: Disse farer for dit kæledyr skal du være ekstra opmærksom på

19-05-2022 08:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange ser netop nu frem til lunere forårs- og sommertemperaturer, men det snarlige vejrskifte betyder desværre også, at der venter en række farer for vores firbenede venner. I forårs- og sommermånederne skal hunde- og katteejere nemlig være ekstra opmærksomme på flåter, forårsblomster og hugorme, lyder det fra chefdyrlæge

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

 

De lune måneder står for døren, når foråret og sommeren om lidt rammer Danmark, og det betyder, at kæledyrsejere skal være opmærksomme på, om de firbenede venner bliver udsat for farer som flåter, giftige blomster og hugorme, der særligt er fremme i sommerhalvåret.

- Foråret og sommeren er en skøn tid for hunde, katte og ejerne, da det for mange betyder, at man kan tilbringe en masse tid udendørs i haven, skoven eller andre steder i naturen. Men det er desværre også en tid, hvor vores pelsede venner kan blive udsat for farer som flåter, giftige blomster og hugorme, og derfor skal hunde- og katteejere være særligt opmærksomme, lyder det Sanne Ross, der er chefdyrlæge ved AniCura, som har dyrehospitaler i hele landet.

Hun forklarer her, hvad man skal være særligt opmærksom på, og hvad man skal gøre, hvis uheldet skulle være ude.

 

Flåter kan overføre sygdomme

De er bittesmå, svære at få øje på, og så kan de være farlige for både mennesker, hunde og katte. Flåten er en lille mide med otte ben, der til forveksling minder om en lille edderkop. Den lever af at suge blod fra fugle og pattedyr, og på den måde kan den let overføre sygdomme, som er farlige for både hunde og katte.

- I Danmark har vi to forskellige slags flåter, som kan bide sig fast på vores kæledyr. Det drejer sig om skovflåten, som er den mest almindelige, og så er der engflåten. Når flåterne har bidt sig fast og suger blod, kan de overføre sygdomme, som kan være farlige for hunde og katte. På apoteker og dyrehospitaler kan man heldigvis få flere forskellige præparater, som kan beskytte dyrene mod flåtbid. Herudover er det en god ide at børste pelsen grundigt igennem efter hver gåtur, siger Sanne Ross og tilføjer, at man bør opsøge sin dyrlæge, hvis man oplever symptomer som sløvhed, nedsat appetit, feber, smerter eller stivhed hos sit kæledyr i forbindelse med et flåtbid.

 

Forårsblomster kan være giftige

Når foråret melder sin ankomst, betyder det også, at et væld af smukke forårsblomster dukker op i naturen, i haven og måske i en vase i vindueskarmen eller på sofabordet. Selvom de flotte og farverige blomster giver liv og forårsstemning i haven og hjemmet, er de desværre ofte giftige for både hunde og katte.

- Foråret er lig med flotte og farverige blomster, men desværre indeholder mange af de smukke forårsblomster giftstoffer i både stængel og blomsterløg. Bare 15 gram af løget fra en påskelilje er nok til at tage livet af en middelstor hund som for eksempel en golden retriever, lyder det fra Sanne Ross.

Hun tilføjer, at hunde- og katteejere samtidig bør sørge for ikke at have opgravede løg liggende tilgængeligt for dyrene på jorden eller i hjemmet, og har man en hund, der elsker at grave, er det en god idé at hegne løgene inde med havehegn.

Anemoner, erantis, liljekonvaller, vintergækker samt påske- og pinseliljer er blandt de forårsblomster, som er giftige for hunde og katte.

 

Hold øje med hugorme

Sommerhalvåret er også tiden, hvor du skal være opmærksom på, om dit kæledyr bliver bidt af en hugorm, da den giftige slange er mest aktiv i den danske natur i perioden fra april til november. I langt de fleste tilfælde overlever dyrene hugormebid, men i værste fald kan biddet være livsfarligt for hunden eller katten.

- Det er vigtigt at slå koldt vand i blodet, hvis din hund eller kat bliver bidt. Muskelaktivitet fremskynder spredning af giften i dyrets krop, så hvis du er til stede, når din hund eller kat bliver bidt, skal den så vidt muligt bæres væk fra stedet. Derudover er det vigtigt, at du ikke binder noget rundt om biddet, da det kan få blodcirkulationen til at stoppe. Bliver dit kæledyr bidt, er det enormt vigtigt at tage til dyrlægen, siger Sanne Ross.

Oplever du, at din hund kommer galt afsted i løbet af sommerhalvåret, kan du ringe 1819, som er et landsdækkende akutnummer til kæledyr. Det er muligt at ringe 1819 på alle tider af døgnet, hvis dit kæledyr får akut brug for hjælp, og du vil blive stillet om til nærmeste døgnåbne dyrehospital.

Læs også

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Dyrlæge advarer om ubehagelig pollenbombe

28-05-2024 08:50, af Anne Cecilie Sohl

I år kan pollensæsonen føles ekstra lang og intens, da sæsonen for græspollen er startet tidligere end normalt og derved kulminerer med perioden for birkepollen. Det har resulteret i en giftig pollenblanding, hvilket kan mærkes for allergiske danskere – og ikke mindst hunde. Derfor er det vigtigt, at man som hundeejer kender til de væsentligste symptomer på pollenallergi, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Et mindeværdigt nytår på Danmarks første hundekro

08-01-2025 13:50, af Cecilie Friis Amstrup

Rold Gl. Kro, Danmarks første hundekro, fejrede nytårsaften med stor succes under ledelse af krofatter Jørgen Bak Rasmussen. Gæster og deres hunde nød en aften fyldt med hygge, lækker mad og en særlig atmosfære, hvor alle blev forkælet.

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse. 

En glitrende start på hundeåret i Brørup

06-01-2025 14:48, af Cecilie Friis Amstrup

Næsten 300 hunde og hundeentusiaster fyldte Brøruphallerne, da DKK Kreds 4 sparkede det nye år i gang med glimmer, god stemning og tætte bånd mellem hunde og mennesker.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Pas på hundene i frostvejret

03-01-2025 09:52, af Cecilie Friis Amstrup

2025 er startet koldt og hvidt, og det betyder, at vi skal være ekstra opmærksomme på, hvordan kulden påvirker vores hunde og tilpasse gåturen, så de ikke fryser. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet