Labradoren Fie reddede julen for Liam på halvandet år

16-01-2018 15:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

19. december rykkede Lis Skøtt og hunden Fie ud til en eftersøgning af en lille drengs høreapparat. Den dygtige Labrador fandt drengens høreapparat og så var julen reddet

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Det er ved at være noget tid siden, det var jul. Alligevel skal der stadig være plads til de gode julehistorier. Dette er en af dem.

Lis Skøtt har været en del af DcH’s eftersøgningshold i et par år. I den tid har hun og hunden Fie på fire år fundet alt fra mobiltelefoner til briller, nøgler og høreapparater.

19. december blev parret kaldt ud til en noget særlig eftersøgning. En trist mor ringede til Lis Skøtt og fortalte, at hendes søn Liam på halvandet år, havde tabt sit høreapparat. Liam er fuldstændig døv og derfor særdeles afhængig af sit høreapparat.

– På en måde var det jo en eftersøgning som alle andre, men det var også en ganske særlig eftersøgning, idet vi skulle finde et høreapparat til så lille en dreng, fortæller Lis Skøtt.

Høreapparatet som Liam havde mistet var et Cochlear-apparat. Dette høreapparat er meget specielt, fordi det består af to dele. Den ene del er opereret ind under huden. Den anden er udvendig lydprocessor, som opfanger lyd og sender det til det indopererede implantat, der sender impulserne videre til hjernen. På den måde kan en døv person pludselig høre. Udover at være en uundværlig del af Liams liv, er apparatet også ret så bekosteligt. En lydprocessor koster omkring 80.000 kroner.

Derfor var Lis Skøtt også rigtig glad for at kunne hjælpe lille Liam, som med hendes og Fies hjælp kunne høre julesangene ved juletræet fem dage senere.

– Liams mor var i tvivl om, hvor han havde tabt apparatet. Det kunne være sket i bilen, men det kunne også være sket hos dagplejemoren. Fie fandt høreapparatet i dagplejemorens indkørsel, og det var meget svært at se, fordi den lå i en masse granitskærver, fortæller hun.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

En dygtig hund
Faktisk var det noget af et tilfælde, at Lis Skøtt startede med at søge efter forsvundne ting med Fie. Hun opdagede nemlig, at hunden havde talent for det til lydighedstræning.

– Jeg opdagede helt tilfældigt, at hun var god til at snuse sig frem til ting. Ved lydighedstræningen havde vi feltprøver, og de var alt for nemme for Fie, som fandt tingene hurtigt. Derfor gjorde jeg det sværere for hende ved at gemme mindre ting, men det var heller ikke den store udfordring for hende, fortæller Lis Skøtt og fortsætter:

– Derfor kontaktede jeg formanden for at få ham til at bistå mig og Fie i prøven, der skulle til for, at hun kunne blive eftersøgningshund. Han gemte fire ting i skovbunden og to dage efter, gik jeg ud med Fie for at finde dem. Hun fandt dem ret hurtigt, og så fandt hun også to ekstra ting, som åbenbart havde ligget i skovbunden i et par måneder fra en tidligere prøve.

Fies evner som sporhund har betydet, at Lis Skøtt nu stoler mere på sin hund end på sin egen hukommelse. Hun har nemlig flere gange oplevet, at menneskets hukommelse slet ikke kan hamle op med hundens snude.

– Det sker ofte, at folk påstår, de slet ikke har været der, hvor hunden har fundet spor. Når så Fie alligevel finder den forsvundne genstand, må de jo erkende, at de sikkert har været der alligevel, fortæller hun.

Derfor vil hun også gerne have, at folk kontakter hende, hvis de pludselig finder en genstand, som Fie har måttet opgive at finde.

– Hvis de fortæller mig, hvor den er fundet, så ved jeg jo, om det er Fie, der ikke har kunnet finde den, eller om vi er blevet anvist et forkert sted, siger hun.

Der findes 84 hunde i eftersøgningstjenesten fordelt over hele landet. Hundene søger kun efter genstande og ikke efter mennesker eller dyr.

Læs også

Lille hund fundet i Sæby

06-03-2024 11:26, af Anne Cecilie Sohl

Nordjyllands Politi efterlyser ejeren til en mindre hund med brun/rødlig pels. Hunden blev fundet løbende frit omkring i en skov i Sæby lørdag aften den 24. februar omkring kl. 21.00. 

Droner skal hjælpe med at finde forsvundne hunde

25-01-2024 11:54, af Anne Cecilie Sohl

Et nyt projekt vil bruge droner med termisk kamera til eftersøgning af forsvundne eller bortløbne hunde. 

Stjålet retriever fundet på plejecenter

20-11-2023 20:47, af Anne Cecilie Sohl

Tirsdag i sidste uge forsvandt en hund fra en adresse i Vordingborg, og ejeren, en 69-årig mand, efterlyste hunden på de sociale medier, for han var i sagens natur bekymret for, hvor hans hund var henne.

Julekalender: Montys jul - Afsnit 14

14-12-2019 19:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Missionen må altså fortsætte

4 gode råd: Sådan skaber du en god og tryg jul for dit kæledyr

09-12-2021 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den søde juletid nærmer sig med hastige skridt, hvor mange danskere har tradition for at samles om nærvær, julegodter, forkælelse, gaver og meget mere. Desværre kan flere af julens fristelser dog indebære livsfare for familiens firbenede medlemmer, og chefdyrlæge hos AniCura deler derfor ud af sine bedste tips til at sikre en god og tryg jul for vores kæledyr

Få en god juleaften med hunden

24-12-2021 10:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I aften er det juuuuuleaften, der er længe længe til. Vi glæder os, men vi skal huske at passe godt på hunden, når julemaden fortæres, juletræet pyntes og gaverne pakkes op

Tre tips til juletiden

05-12-2023 09:15, af Anne Cecilie Sohl

Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid. 

Julekalender: Montys jul - afsnit 13

13-12-2019 19:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Molly og Peter savner Monty

Glædelig jul

24-12-2022 10:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så blev det endelig jul. Vi håber, I får en dejlig dag og aften

Julekalender: Montys jul - afsnit 8

08-12-2019 19:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er en trist Monty, vi møder i dag

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.