Det er ved at være noget tid siden, det var jul. Alligevel skal der stadig være plads til de gode julehistorier. Dette er en af dem.
Lis Skøtt har været en del af DcH’s eftersøgningshold i et par år. I den tid har hun og hunden Fie på fire år fundet alt fra mobiltelefoner til briller, nøgler og høreapparater.
19. december blev parret kaldt ud til en noget særlig eftersøgning. En trist mor ringede til Lis Skøtt og fortalte, at hendes søn Liam på halvandet år, havde tabt sit høreapparat. Liam er fuldstændig døv og derfor særdeles afhængig af sit høreapparat.
– På en måde var det jo en eftersøgning som alle andre, men det var også en ganske særlig eftersøgning, idet vi skulle finde et høreapparat til så lille en dreng, fortæller Lis Skøtt.
Høreapparatet som Liam havde mistet var et Cochlear-apparat. Dette høreapparat er meget specielt, fordi det består af to dele. Den ene del er opereret ind under huden. Den anden er udvendig lydprocessor, som opfanger lyd og sender det til det indopererede implantat, der sender impulserne videre til hjernen. På den måde kan en døv person pludselig høre. Udover at være en uundværlig del af Liams liv, er apparatet også ret så bekosteligt. En lydprocessor koster omkring 80.000 kroner.
Derfor var Lis Skøtt også rigtig glad for at kunne hjælpe lille Liam, som med hendes og Fies hjælp kunne høre julesangene ved juletræet fem dage senere.
– Liams mor var i tvivl om, hvor han havde tabt apparatet. Det kunne være sket i bilen, men det kunne også være sket hos dagplejemoren. Fie fandt høreapparatet i dagplejemorens indkørsel, og det var meget svært at se, fordi den lå i en masse granitskærver, fortæller hun.
En dygtig hund
Faktisk var det noget af et tilfælde, at Lis Skøtt startede med at søge efter forsvundne ting med Fie. Hun opdagede nemlig, at hunden havde talent for det til lydighedstræning.
– Jeg opdagede helt tilfældigt, at hun var god til at snuse sig frem til ting. Ved lydighedstræningen havde vi feltprøver, og de var alt for nemme for Fie, som fandt tingene hurtigt. Derfor gjorde jeg det sværere for hende ved at gemme mindre ting, men det var heller ikke den store udfordring for hende, fortæller Lis Skøtt og fortsætter:
– Derfor kontaktede jeg formanden for at få ham til at bistå mig og Fie i prøven, der skulle til for, at hun kunne blive eftersøgningshund. Han gemte fire ting i skovbunden og to dage efter, gik jeg ud med Fie for at finde dem. Hun fandt dem ret hurtigt, og så fandt hun også to ekstra ting, som åbenbart havde ligget i skovbunden i et par måneder fra en tidligere prøve.
Fies evner som sporhund har betydet, at Lis Skøtt nu stoler mere på sin hund end på sin egen hukommelse. Hun har nemlig flere gange oplevet, at menneskets hukommelse slet ikke kan hamle op med hundens snude.
– Det sker ofte, at folk påstår, de slet ikke har været der, hvor hunden har fundet spor. Når så Fie alligevel finder den forsvundne genstand, må de jo erkende, at de sikkert har været der alligevel, fortæller hun.
Derfor vil hun også gerne have, at folk kontakter hende, hvis de pludselig finder en genstand, som Fie har måttet opgive at finde.
– Hvis de fortæller mig, hvor den er fundet, så ved jeg jo, om det er Fie, der ikke har kunnet finde den, eller om vi er blevet anvist et forkert sted, siger hun.
Der findes 84 hunde i eftersøgningstjenesten fordelt over hele landet. Hundene søger kun efter genstande og ikke efter mennesker eller dyr.
En storpuddel forsvandt fra sin ejer og sad fast i skoven uden vand i tre døgn. En dedikeret dronefører fra Vi Finder Hund blev hans redning.
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
Sydøstjyllands Politi efterlyser ejeren af en beagle fundet på Jellingvej i Vejle den 29. maj.
I dette afsnit går det op for Monty, hvad jul er
Velkommen til vores julekalender. Det er i dag 1. december. Ikke alle ved, hvad det betyder
Drømmer du om en juleaften fyldt med hygge, ro og nærvær – og hvor din firbenede ven er en naturlig del af festen? På Rold Gl. Kro, Danmarks første hundekro, kan du fejre jul midt i den smukke natur ved Rold Skov og samtidig give din hund en oplevelse i verdensklasse.
I et opslag fra Anicura København viser de et billede af gavebånd hentet ud af en hunds mave
Det magiske system
Det er jul og vi skal hygge os
Dagene gik, og vi kunne se frem til at holde en lidt anderledes jul med Sansa sat til at have termin juleaftensdag. Selvom vizslaen normalt er en race, hvor fødselskomplikationer er sjældne, og jeg både havde været på kursus og læst tykke bøger og artikler om hundefødsler, ville jeg alligevel gerne have assistance fra en erfaren “hundejordemoder” til den forestående fødsel
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.
Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.
Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.