Det er ved at være noget tid siden, det var jul. Alligevel skal der stadig være plads til de gode julehistorier. Dette er en af dem.
Lis Skøtt har været en del af DcH’s eftersøgningshold i et par år. I den tid har hun og hunden Fie på fire år fundet alt fra mobiltelefoner til briller, nøgler og høreapparater.
19. december blev parret kaldt ud til en noget særlig eftersøgning. En trist mor ringede til Lis Skøtt og fortalte, at hendes søn Liam på halvandet år, havde tabt sit høreapparat. Liam er fuldstændig døv og derfor særdeles afhængig af sit høreapparat.
– På en måde var det jo en eftersøgning som alle andre, men det var også en ganske særlig eftersøgning, idet vi skulle finde et høreapparat til så lille en dreng, fortæller Lis Skøtt.
Høreapparatet som Liam havde mistet var et Cochlear-apparat. Dette høreapparat er meget specielt, fordi det består af to dele. Den ene del er opereret ind under huden. Den anden er udvendig lydprocessor, som opfanger lyd og sender det til det indopererede implantat, der sender impulserne videre til hjernen. På den måde kan en døv person pludselig høre. Udover at være en uundværlig del af Liams liv, er apparatet også ret så bekosteligt. En lydprocessor koster omkring 80.000 kroner.
Derfor var Lis Skøtt også rigtig glad for at kunne hjælpe lille Liam, som med hendes og Fies hjælp kunne høre julesangene ved juletræet fem dage senere.
– Liams mor var i tvivl om, hvor han havde tabt apparatet. Det kunne være sket i bilen, men det kunne også være sket hos dagplejemoren. Fie fandt høreapparatet i dagplejemorens indkørsel, og det var meget svært at se, fordi den lå i en masse granitskærver, fortæller hun.
En dygtig hund
Faktisk var det noget af et tilfælde, at Lis Skøtt startede med at søge efter forsvundne ting med Fie. Hun opdagede nemlig, at hunden havde talent for det til lydighedstræning.
– Jeg opdagede helt tilfældigt, at hun var god til at snuse sig frem til ting. Ved lydighedstræningen havde vi feltprøver, og de var alt for nemme for Fie, som fandt tingene hurtigt. Derfor gjorde jeg det sværere for hende ved at gemme mindre ting, men det var heller ikke den store udfordring for hende, fortæller Lis Skøtt og fortsætter:
– Derfor kontaktede jeg formanden for at få ham til at bistå mig og Fie i prøven, der skulle til for, at hun kunne blive eftersøgningshund. Han gemte fire ting i skovbunden og to dage efter, gik jeg ud med Fie for at finde dem. Hun fandt dem ret hurtigt, og så fandt hun også to ekstra ting, som åbenbart havde ligget i skovbunden i et par måneder fra en tidligere prøve.
Fies evner som sporhund har betydet, at Lis Skøtt nu stoler mere på sin hund end på sin egen hukommelse. Hun har nemlig flere gange oplevet, at menneskets hukommelse slet ikke kan hamle op med hundens snude.
– Det sker ofte, at folk påstår, de slet ikke har været der, hvor hunden har fundet spor. Når så Fie alligevel finder den forsvundne genstand, må de jo erkende, at de sikkert har været der alligevel, fortæller hun.
Derfor vil hun også gerne have, at folk kontakter hende, hvis de pludselig finder en genstand, som Fie har måttet opgive at finde.
– Hvis de fortæller mig, hvor den er fundet, så ved jeg jo, om det er Fie, der ikke har kunnet finde den, eller om vi er blevet anvist et forkert sted, siger hun.
Der findes 84 hunde i eftersøgningstjenesten fordelt over hele landet. Hundene søger kun efter genstande og ikke efter mennesker eller dyr.
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
Sydøstjyllands Politi efterlyser ejeren af en beagle fundet på Jellingvej i Vejle den 29. maj.
Nordjyllands Politi efterlyser ejeren til en mindre hund med brun/rødlig pels. Hunden blev fundet løbende frit omkring i en skov i Sæby lørdag aften den 24. februar omkring kl. 21.00.
Julen byder ofte på ekstra mængder mad og godter, og det gælder også for vores kæledyr. Men overspisning kan ende med at have store konsekvenser for dyrenes helbred, lyder det fra dyrlæge
Så sker der noget
Juletræssalget er så småt gået i gang, og inden for kort tid vil flotte juletræer stå i mange danske hjem. Har du hund, er der dog lige et par ting du bør overveje, inden du finder julepynten frem
Julepynt, gaveindpakning og ikke mindst børnenes julegaver kan alle være årsagen til, at din hund pludselig får det dårligt i juletiden, pga. ting, der sætter sig fast i mave eller tarm – noget der kan ende med en tur på dyrlægens operationsbord. Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring, giver derfor råd til en tryg jul med hunden
Juleflæsk, chokolade og ufordøjelige nødder ender alt for ofte i hundes maver i julemåneden. Ifølge tal fra Agria Dyreforsikring er december den måned, hvor flest hunde ender hos dyrlægen med forgiftning
Juledekorationer i hundehøjde kan være fristende for den nysgerrige hund og de kan give problemer, hvis hunden spiser dem
Var du lige så tilfreds med dine julegaver i går som denne keeshond åbenbart har været. Billedet er taget af Kenn Munk Larsen
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Nystegt mortensand kan få mundvandet til at løbe på de fleste hunde, men pas på med at lade hunden få del af anden - skroget kan nemlig være farligt for hunde
Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Sådan var der en, som indledte en besked til mig på messenger. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg umiddelbart var en smule mystificeret – en hvalps nisser? Men, hey, nu er det jo december, og dermed højsæson for nisser, så hvorfor ikke?
Dansk Kennel Klub gør etiske anbefalinger til regler for at styrke ansvarlig hundeavl.