Det er ved at være noget tid siden, det var jul. Alligevel skal der stadig være plads til de gode julehistorier. Dette er en af dem.
Lis Skøtt har været en del af DcH’s eftersøgningshold i et par år. I den tid har hun og hunden Fie på fire år fundet alt fra mobiltelefoner til briller, nøgler og høreapparater.
19. december blev parret kaldt ud til en noget særlig eftersøgning. En trist mor ringede til Lis Skøtt og fortalte, at hendes søn Liam på halvandet år, havde tabt sit høreapparat. Liam er fuldstændig døv og derfor særdeles afhængig af sit høreapparat.
– På en måde var det jo en eftersøgning som alle andre, men det var også en ganske særlig eftersøgning, idet vi skulle finde et høreapparat til så lille en dreng, fortæller Lis Skøtt.
Høreapparatet som Liam havde mistet var et Cochlear-apparat. Dette høreapparat er meget specielt, fordi det består af to dele. Den ene del er opereret ind under huden. Den anden er udvendig lydprocessor, som opfanger lyd og sender det til det indopererede implantat, der sender impulserne videre til hjernen. På den måde kan en døv person pludselig høre. Udover at være en uundværlig del af Liams liv, er apparatet også ret så bekosteligt. En lydprocessor koster omkring 80.000 kroner.
Derfor var Lis Skøtt også rigtig glad for at kunne hjælpe lille Liam, som med hendes og Fies hjælp kunne høre julesangene ved juletræet fem dage senere.
– Liams mor var i tvivl om, hvor han havde tabt apparatet. Det kunne være sket i bilen, men det kunne også være sket hos dagplejemoren. Fie fandt høreapparatet i dagplejemorens indkørsel, og det var meget svært at se, fordi den lå i en masse granitskærver, fortæller hun.
En dygtig hund
Faktisk var det noget af et tilfælde, at Lis Skøtt startede med at søge efter forsvundne ting med Fie. Hun opdagede nemlig, at hunden havde talent for det til lydighedstræning.
– Jeg opdagede helt tilfældigt, at hun var god til at snuse sig frem til ting. Ved lydighedstræningen havde vi feltprøver, og de var alt for nemme for Fie, som fandt tingene hurtigt. Derfor gjorde jeg det sværere for hende ved at gemme mindre ting, men det var heller ikke den store udfordring for hende, fortæller Lis Skøtt og fortsætter:
– Derfor kontaktede jeg formanden for at få ham til at bistå mig og Fie i prøven, der skulle til for, at hun kunne blive eftersøgningshund. Han gemte fire ting i skovbunden og to dage efter, gik jeg ud med Fie for at finde dem. Hun fandt dem ret hurtigt, og så fandt hun også to ekstra ting, som åbenbart havde ligget i skovbunden i et par måneder fra en tidligere prøve.
Fies evner som sporhund har betydet, at Lis Skøtt nu stoler mere på sin hund end på sin egen hukommelse. Hun har nemlig flere gange oplevet, at menneskets hukommelse slet ikke kan hamle op med hundens snude.
– Det sker ofte, at folk påstår, de slet ikke har været der, hvor hunden har fundet spor. Når så Fie alligevel finder den forsvundne genstand, må de jo erkende, at de sikkert har været der alligevel, fortæller hun.
Derfor vil hun også gerne have, at folk kontakter hende, hvis de pludselig finder en genstand, som Fie har måttet opgive at finde.
– Hvis de fortæller mig, hvor den er fundet, så ved jeg jo, om det er Fie, der ikke har kunnet finde den, eller om vi er blevet anvist et forkert sted, siger hun.
Der findes 84 hunde i eftersøgningstjenesten fordelt over hele landet. Hundene søger kun efter genstande og ikke efter mennesker eller dyr.
Dorthe Madsen og hendes tollere, Diva og Ronja, tager ud og finder folks briller, høreapparater, nøgler og andre vigtige ejendele. Det frivillige arbejde i DcH’s Eftersøgningstjeneste handler både om næser med superkræfter og om glæden ved at hjælpe andre.
En storpuddel forsvandt fra sin ejer og sad fast i skoven uden vand i tre døgn. En dedikeret dronefører fra Vi Finder Hund blev hans redning.
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
Pas nu på kære Monty
I dette afsnit går det op for Monty, hvad jul er
I et opslag fra Anicura København viser de et billede af gavebånd hentet ud af en hunds mave
Det er i dag den 2. december. Der er stadig lang tid til jul
Julen er en glædelig højtid i mange danske hjem, men den kan også være fyldt med mange udfordringer for hunden i familien
Så blev det endelig jul. Vi håber, I får en dejlig dag og aften
Det er ikke kun dem på to ben, der er er glade for juletræer, julepynt og julegodter. Det er vores nysgerrige kæledyr også. Antallet af hunde og katte, der kommer alvorligt til skade, bliver forgiftede eller syge stiger til det dobbelte, når julen hænges op og sættes på bordet. Her giver Agria Dyreforsikring dig gode råd til at hjælpe din hund og kat sikkert igennem julen.
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.