BLOG: Historien om det første kuld - Fødslen

30-12-2020 09:50, af Elisabeth Schrøder

Dagene gik, og vi kunne se frem til at holde en lidt anderledes jul med Sansa sat til at have termin juleaftensdag. Selvom vizslaen normalt er en race, hvor fødselskomplikationer er sjældne, og jeg både havde været på kursus og læst tykke bøger og artikler om hundefødsler, ville jeg alligevel gerne have assistance fra en erfaren “hundejordemoder” til den forestående fødsel

Copyright Ridehesten.com

Med termin d. 24. december kunne jeg godt se, at det nok ville blive svært at få overtalt nogen til at forlade deres familie og andestegen for at hjælpe mig med projektet. Så jeg forberedte mig mentalt på, at vi ville komme til at stå med det alene, og fortsatte med at studere i bøgerne.

Men så - som et lille julemirakel - meldte opdrætteren af mine to, gamle beagler sig på banen. Hun og hendes mand havde ikke særlige planer omkring juleaften, så hun ville gerne komme og hjælpe. Og damen har utallige hvalpefødsler på CV’et, så sådan et tilbud siger man ikke nej til!

Dagene op til fødslen gik med at tage billeder af Sansa og den voksende mave fra siden, da faconen på maven måske kunne give et hint om hvalpene var i gang med at “køre sig i stilling”. Samtidigt tog jeg temperatur på Sansa flere gange om dagen. Hunde er så fikst indrettede, at der kommer et tydeligt dyk i deres kropstemperatur, og så ved man at fødslen typisk går i gang indenfor det næste døgn. 

 

Copyright Ridehesten.com

 

Temperaturdykket kom allerede den 21. december ved frokosttid, og senere samme eftermiddag hentede jeg fødselshjælper Ulla på banegården. Vi spiste take-away til aftensmad, gik tidligt i seng og regnede egentligt ikke med at der ville ske noget før næste morgen. 

Der gik dog ikke lang tid før Sansa begyndte at blive rastløs, og konstant skulle ud for at tømme maven forud for fødslen. Og det kunne ikke gå bare at lukke hende alene ud i haven, hvis hun nu pludselig fødte, så jeg måtte stikke i gummistøvlerne, pandelampen og den tykke vinterjakke hver gang.

Efter mange ture ud i haven og ind igen, faldt hun endelig lidt til ro under min dyne, og Ulla forsikrede mig om, at der altså ikke ville ske mere før næste morgen. Jeg syntes nu alligevel at Sansa opførte sig lidt underligt. Jeg kunne mærke hvordan hun med mellemrum ligesom spændte op i kroppen og så slappede af igen. Gad vide om hun lå og pressede? Men Ulla virkede 100% sikker på, at der var mange timer til selve fødslen, og jeg havde jo også set på diverse Youtube-film, at tæverne bliver meget urolige, gisper, piver og graver i deres fødekasse lige op til fødslen. Så jeg prøvede at lægge mig til at sove igen. 

Men Sansa, som jeg nærmest lå i ske med, blev ved med at spænde op ned langs ryggen. På et tidspunkt flyttede jeg på min hånd, og mærkede at madrassen var helt våd. Jeg satte mig op i sengen, tændte lyset, løftede dynen af og nåede lige at gribe den første hvalp! Så var vi ligesom i gang! De to første hvalpe nåede at blive født oppe i min seng (den topmadras bliver aldrig sig selv igen) før vi fik flyttet Sansa over i fødekassen. Derefter fulgte de næste fire hvalpe med 15-20 minutters mellemrum, helt efter bogen. 

 

Copyright Ridehesten.com

 

Så kom der en lidt længere pause. Ikke noget vi nåede at blive bekymrede over, da hvalpene der har ligget længst oppe i de to livmoderhorn jo naturligt har lidt længere vej at vandre før de kommer ud. For at hjælpe processen lidt på vej, var jeg ude og gå en rask tur med Sansa. Igen iført røjsere og pandelampe, men også tørre håndklæder hvis Sansa nu fandt på at sætte sig til at føde ude i det fri. Det gjorde hun heldigvis ikke, og vi kom hjem igen. 

Da hvalp nummer syv endelig kom, kunne jeg se med det samme, at der var noget galt. Den var mindre end de andre, helt slap og bleg om snude og øjne. Min første indskydelse var, at den var død. Vi prøvede at gnubbe lidt på den med et håndklæde, men det var faktisk ret tydeligt at den nok havde været død i et stykke tid og ikke stod til at genoplive. Da den også var klein i størrelsen, havde den måske haft dårlig blodforsyning de sidste dage af drægtigheden. Det forklarede også hvorfor fødslens ligesom var gået lidt i stå - En død hvalp kunne jo ikke selv hjælpe til med at komme ud. Lige dér var det rart med en erfaren opdrætter ved min side, for ellers kunne jeg nok have brugt meget tid på at spekulere om jeg havde prøvet nok.

Hvalp nummer otte kom ret hurtigt derefter, og var sund og rask. Desværre - set i bakspejlet - blev jeg ved med at rumstere rundt med Sansa, da dyrlægen jo havde talt cirka ti fostre på scanningen. Vi var ude at gå flere gange, uden at der ligesom skete mere. Det stressede hende nok desværre lidt, for da vi kom ind til hvalpene igen, kiggede hun pludselig på dem med et helt forkert, mystificeret blik og lagde sig ikke op til dem. Der nåede jeg nok at gå lidt i panik ved tanken om syv hvalpe og en tæve, der ikke ville kendes ved dem. Ulla foreslog at jeg prøvede at gå en lille tur mere med Sansa, og så var det heldigvis som om, at brikkerne faldt på plads, og da vi kom ind igen gik Sansa direkte op i kassen og nussede om sine hvalpe. Og da jeg fik kigget på hendes kropssprog og mimik var det egentlig ret tydeligt, at fødslen var ovre - så det må være en vigtig lektie til en anden gang. 

 

 

Så vi endte på syv, sunde og velskabte hvalpe, fem drenge og to piger. Og med fødselsdag så tæt på jul kunne det ikke være anderledes, end at de blev opkaldt efter julemandens rensdyr: Comet, Dasher, Dancer, Prancer, Donner, Blitzen og Vixen (julemanden havde også en Cupid, men det måtte så være den lille fyr, der ikke klarede den).

 

Læs også

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Farvel til Kathe Winther – en pionér inden for hundeverdenen

15-11-2024 08:02, af Cecilie Friis Amstrup

I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.

Herning: Blue gjorde det igen!

09-11-2024 20:19, af Cecilie Friis Amstrup

Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

Herning: Kronen på årsværket for Blue

10-11-2024 19:49, af Cecilie Friis Amstrup

Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!

Nu er billederne fra Herning online

15-11-2024 12:12, af Cecilie Friis Amstrup

Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.

Dramatisk eftersøgning af hunden Dolph

18-11-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.

Herning: Særlig hæder til de danske nationalracer

10-11-2024 20:30, af Cecilie Friis Amstrup

Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race. 

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Herning: Naya er dagens bedste juniorhandler

10-11-2024 16:24, af Cecilie Friis Amstrup

Juniorhandleren Naya Kühne Andersen imponerede den britiske dommer i finalen ved søndagens Winter Wonder Show i Herning.