Kreds 2 afholdt lørdag den 15. maj vores anden mentalbeskrivelse på vores træningsplads, Tuse Næs, i Holbæk. Den første blev afholdt i 2019.
Nogle af de spørgsmål, vi har fået, er:
Hvorfor afholder kredsen sådan noget? Hvad kan det bruges til? Hvem kan deltage? Og mange andre gode og interessante spørgsmål.
Først og fremmest vil vi gerne takke de hundeførere og dygtige mentalbeskrivere, der brugte en hel lørdag hos os. Det er helt fantastisk. Tusind tak.
For at starte fra en ende af, så er der spørgsmålet, hvorfor?
Dette er et godt spørgsmål, idet det ofte er specialklubber, der afholder mentalbeskrivelser. Det, vi har fundet ud af, er, at der ofte er stor ”trængsel” for at komme til, når arrangementet bliver lagt på hundeweb. Mange specielklubber afholder naturligvis for egne racer først. Derfor kan det være svært at komme ”til fadet”, når der skal tilmeldes. Når vi afholder i kredsregi, er det åbent for alle racer med ønskeprofil. Det er ”først til mølle-princip”, hvilket betyder, at alle 10 pladser er udsolgt på kort tid. Det fortæller os, at der er et stort og stigende ønske om mentalbeskrivelser.
Vi fik hurtigt besat alle 10 pladser, med 10 forskellige racer fordelt på hele Sjælland og enkelte fra Fyn og Jylland.
Hvad kan jeg/vi bruge en mentalbeskrivelse til?
En mentalbeskrivelse er ikke en konkurrence, men en beskrivelse af den enkelte hunds reaktioner, når den bliver udsat for otte momenter lige efter hinanden.
Man kan bruge en beskrivelse til flere ting. Den ene er, at vi som hundeejer/-fører kan få et godt billede af, hvordan vores hund reagerer på de forskellige ting, den bliver udsat for. En mentalbeskrivelse omfatter følgende funktioner eller adfærdsformer: social funktion, legeadfærd, jagtadfærd, stress, flugtadfærd, trueadfærd, nysgerrighed, evnen til at glemme ubehag (skræk), territorieforsvar og reaktion på skarp lyd (skudfølsomhed). Når man kender sin hunds reaktioner, kan man også se, hvor man kan hjælpe og støtte sin hund.
En mentalbeskrivelse er også et fantastisk redskab for opdrættere. Mange specialklubber har udarbejdet en ønskeprofil, som fortæller, hvordan man som specialklub ønsker racen skal være. Denne ønskeprofil kan opdrætteren sætte op imod hundens mentalbeskrivelse for dermed at kunne se, om der er noget, man som opdrætter skal arbejde på at forbedre og styrke. Det er et super værktøj, når der skal tænkes på de næste mange års avlsarbejde.
For nogle racer er det et krav, at der aflægges beskrivelse.
Hvem kan deltage?
Det kan alle hunde, der har stambog, og hvor deres specialklub har udarbejdet en ønskeprofil. DKK afholder dog også til tider beskrivelser for hunde uden ønskeprofil.
Efter en mentalbeskrivelse registrerer DKK ”resultatet” på hundeweb. For at beskrivelsen kan indgå i racens statistik/gennemsnit, skal hunden være mellem 10-24 mdr. Den kan også sagtens beskrives senere, hvor den så vil indgå i hundedatabasen, men ikke indgå i raceprofilen.
I Kreds 2 vil vi fortsætte med at tilbyde mentalbeskrivelser til vores medlemmer. Vi vil medvirke til, at så mange hunde som muligt bliver beskrevet i Danmark.
Her får du klummen fra martsnummeret af HUNDEN
Hanne Laine Jensen skal dømme BIS-finalen ved det store European Dog Show i Herning. Det bad vi hende skrive en klumme om til februarnummeret af HUNDEN, og her får du klummen på hunden.dk
Her får du klummen fra decembernummeret af HUNDEN. Bag denne klumme står den irske eksteriørdommer, Paul Lawless
I hvert magasin af HUNDEN kårer vi månedens bedste læserfotos. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. juli
Så er det tid til årets juniudgave af HUNDEN. Her kan du læse, hvad du kan glæde dig til
Coton de tuelar spiller en væsentlig rolle i HUNDEN 10, der udkommer i næste uge. Her er der nemlig portræt af denne race, og derfor pryder racen også forsiden
Så er det blevet tid til septembernummeret af HUNDEN. Her er lidt om, hvad du kan finde deri
I den kommende uge modtager alle medlemmer af DKK medlemsmagasinet HUNDEN. Her kan du se, hvad du kan glæde dig til
I den kommende uge modtager DKK’s medlemmer juninummeret af HUNDEN. Her kan du læse lidt om, hvad du kan glæde dig til
I denne uge udkommer det nye nummer af Magasinet HUNDEN. Her får du et overblik over, hvad du kan læse
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde
Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.
Med stærke præstationer i både hold- og individuel konkurrence leverede de danske juniorhandlere flotte resultater ved årets nordiske mesterskab i Stockholm.
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.