Kreds 2 afholdt lørdag den 15. maj vores anden mentalbeskrivelse på vores træningsplads, Tuse Næs, i Holbæk. Den første blev afholdt i 2019.
Nogle af de spørgsmål, vi har fået, er:
Hvorfor afholder kredsen sådan noget? Hvad kan det bruges til? Hvem kan deltage? Og mange andre gode og interessante spørgsmål.
Først og fremmest vil vi gerne takke de hundeførere og dygtige mentalbeskrivere, der brugte en hel lørdag hos os. Det er helt fantastisk. Tusind tak.
For at starte fra en ende af, så er der spørgsmålet, hvorfor?
Dette er et godt spørgsmål, idet det ofte er specialklubber, der afholder mentalbeskrivelser. Det, vi har fundet ud af, er, at der ofte er stor ”trængsel” for at komme til, når arrangementet bliver lagt på hundeweb. Mange specielklubber afholder naturligvis for egne racer først. Derfor kan det være svært at komme ”til fadet”, når der skal tilmeldes. Når vi afholder i kredsregi, er det åbent for alle racer med ønskeprofil. Det er ”først til mølle-princip”, hvilket betyder, at alle 10 pladser er udsolgt på kort tid. Det fortæller os, at der er et stort og stigende ønske om mentalbeskrivelser.
Vi fik hurtigt besat alle 10 pladser, med 10 forskellige racer fordelt på hele Sjælland og enkelte fra Fyn og Jylland.
Hvad kan jeg/vi bruge en mentalbeskrivelse til?
En mentalbeskrivelse er ikke en konkurrence, men en beskrivelse af den enkelte hunds reaktioner, når den bliver udsat for otte momenter lige efter hinanden.
Man kan bruge en beskrivelse til flere ting. Den ene er, at vi som hundeejer/-fører kan få et godt billede af, hvordan vores hund reagerer på de forskellige ting, den bliver udsat for. En mentalbeskrivelse omfatter følgende funktioner eller adfærdsformer: social funktion, legeadfærd, jagtadfærd, stress, flugtadfærd, trueadfærd, nysgerrighed, evnen til at glemme ubehag (skræk), territorieforsvar og reaktion på skarp lyd (skudfølsomhed). Når man kender sin hunds reaktioner, kan man også se, hvor man kan hjælpe og støtte sin hund.
En mentalbeskrivelse er også et fantastisk redskab for opdrættere. Mange specialklubber har udarbejdet en ønskeprofil, som fortæller, hvordan man som specialklub ønsker racen skal være. Denne ønskeprofil kan opdrætteren sætte op imod hundens mentalbeskrivelse for dermed at kunne se, om der er noget, man som opdrætter skal arbejde på at forbedre og styrke. Det er et super værktøj, når der skal tænkes på de næste mange års avlsarbejde.
For nogle racer er det et krav, at der aflægges beskrivelse.
Hvem kan deltage?
Det kan alle hunde, der har stambog, og hvor deres specialklub har udarbejdet en ønskeprofil. DKK afholder dog også til tider beskrivelser for hunde uden ønskeprofil.
Efter en mentalbeskrivelse registrerer DKK ”resultatet” på hundeweb. For at beskrivelsen kan indgå i racens statistik/gennemsnit, skal hunden være mellem 10-24 mdr. Den kan også sagtens beskrives senere, hvor den så vil indgå i hundedatabasen, men ikke indgå i raceprofilen.
I Kreds 2 vil vi fortsætte med at tilbyde mentalbeskrivelser til vores medlemmer. Vi vil medvirke til, at så mange hunde som muligt bliver beskrevet i Danmark.
Her får du klummen fra martsnummeret af HUNDEN
Hanne Laine Jensen skal dømme BIS-finalen ved det store European Dog Show i Herning. Det bad vi hende skrive en klumme om til februarnummeret af HUNDEN, og her får du klummen på hunden.dk
Her får du klummen fra decembernummeret af HUNDEN. Bag denne klumme står den irske eksteriørdommer, Paul Lawless
I disse dage kommer årets andensidste nummer af HUNDEN. Her er lidt om, hvad du kan læse i bladet
Vi har modtaget flere henvendelser fra medlemmer, som ikke kan forstå, at Magasinet HUNDEN ikke længere kommer med Post Nord, at der ikke længere er adresse på, og at bladet ikke er pakket ind i plastik. Her får du grunden, som også stod i augustnummeret af bladet
Har du ikke allerede fået maj måneds udgave af Magasinet HUNDEN i postkassen i dag, kan du forvente, det kommer snarest
I hvert magasin af HUNDEN kårer vi månedens bedste læserfotos. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 25. februar
I disse dage modtager alle medlemmer af Dansk Kennel Klub årets sidste udgave af HUNDEN. Her kan du se, hvad du kan læse om i bladet
Så er det igen blevet tid til at læse HUNDEN. Juninummeret udkommer i dag og i morgen, og der er som sædvanligt masser af god og varieret læsestof, selvom én begivenhed fylder en del i bladet
Mediehuset Wiegaarden søger en redaktør til Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin, HUNDEN
En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol.
Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Nogle hunde ser ud til at knytte sig stærkere til én bestemt person i husstanden, mens andre virker lige glade for alle. Hvad afgør, hvem der bliver hundens favorit? Handler det om, hvem der fodrer den, hvem der leger mest med den, eller er der helt andre faktorer på spil?
En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.