Kreds 2 afholdt lørdag den 15. maj vores anden mentalbeskrivelse på vores træningsplads, Tuse Næs, i Holbæk. Den første blev afholdt i 2019.
Nogle af de spørgsmål, vi har fået, er:
Hvorfor afholder kredsen sådan noget? Hvad kan det bruges til? Hvem kan deltage? Og mange andre gode og interessante spørgsmål.
Først og fremmest vil vi gerne takke de hundeførere og dygtige mentalbeskrivere, der brugte en hel lørdag hos os. Det er helt fantastisk. Tusind tak.
For at starte fra en ende af, så er der spørgsmålet, hvorfor?
Dette er et godt spørgsmål, idet det ofte er specialklubber, der afholder mentalbeskrivelser. Det, vi har fundet ud af, er, at der ofte er stor ”trængsel” for at komme til, når arrangementet bliver lagt på hundeweb. Mange specielklubber afholder naturligvis for egne racer først. Derfor kan det være svært at komme ”til fadet”, når der skal tilmeldes. Når vi afholder i kredsregi, er det åbent for alle racer med ønskeprofil. Det er ”først til mølle-princip”, hvilket betyder, at alle 10 pladser er udsolgt på kort tid. Det fortæller os, at der er et stort og stigende ønske om mentalbeskrivelser.
Vi fik hurtigt besat alle 10 pladser, med 10 forskellige racer fordelt på hele Sjælland og enkelte fra Fyn og Jylland.
Hvad kan jeg/vi bruge en mentalbeskrivelse til?
En mentalbeskrivelse er ikke en konkurrence, men en beskrivelse af den enkelte hunds reaktioner, når den bliver udsat for otte momenter lige efter hinanden.
Man kan bruge en beskrivelse til flere ting. Den ene er, at vi som hundeejer/-fører kan få et godt billede af, hvordan vores hund reagerer på de forskellige ting, den bliver udsat for. En mentalbeskrivelse omfatter følgende funktioner eller adfærdsformer: social funktion, legeadfærd, jagtadfærd, stress, flugtadfærd, trueadfærd, nysgerrighed, evnen til at glemme ubehag (skræk), territorieforsvar og reaktion på skarp lyd (skudfølsomhed). Når man kender sin hunds reaktioner, kan man også se, hvor man kan hjælpe og støtte sin hund.
En mentalbeskrivelse er også et fantastisk redskab for opdrættere. Mange specialklubber har udarbejdet en ønskeprofil, som fortæller, hvordan man som specialklub ønsker racen skal være. Denne ønskeprofil kan opdrætteren sætte op imod hundens mentalbeskrivelse for dermed at kunne se, om der er noget, man som opdrætter skal arbejde på at forbedre og styrke. Det er et super værktøj, når der skal tænkes på de næste mange års avlsarbejde.
For nogle racer er det et krav, at der aflægges beskrivelse.
Hvem kan deltage?
Det kan alle hunde, der har stambog, og hvor deres specialklub har udarbejdet en ønskeprofil. DKK afholder dog også til tider beskrivelser for hunde uden ønskeprofil.
Efter en mentalbeskrivelse registrerer DKK ”resultatet” på hundeweb. For at beskrivelsen kan indgå i racens statistik/gennemsnit, skal hunden være mellem 10-24 mdr. Den kan også sagtens beskrives senere, hvor den så vil indgå i hundedatabasen, men ikke indgå i raceprofilen.
I Kreds 2 vil vi fortsætte med at tilbyde mentalbeskrivelser til vores medlemmer. Vi vil medvirke til, at så mange hunde som muligt bliver beskrevet i Danmark.
Her får du klummen fra martsnummeret af HUNDEN
Hanne Laine Jensen skal dømme BIS-finalen ved det store European Dog Show i Herning. Det bad vi hende skrive en klumme om til februarnummeret af HUNDEN, og her får du klummen på hunden.dk
Her får du klummen fra decembernummeret af HUNDEN. Bag denne klumme står den irske eksteriørdommer, Paul Lawless
I hvert magasin af HUNDEN kårer vi månedens bedste læserfotos. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 24. marts
I hvert magasin af HUNDEN kårer vi månedens bedste læserfotos. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 25. februar
Bichon havanaiseren Tesla har sat poteaftryk langt ud over sin lille størrelse både som lydighedsstjerne, certificeret servicehund og elsket følgesvend i hverdagen. Hun er en sand ener, der mestrer alt fra dog dancing til plejehjemsbesøg og altid med en logrende hale.
I disse dage kommer årets andensidste nummer af HUNDEN. Her er lidt om, hvad du kan læse i bladet
I hvert magasin af HUNDEN kårer vi månedens bedste læserfotos. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 22. april
I næste uge kommer Magasinet HUNDEN nummer 4 ud i postkasserne. Her kan du få et lille overblik over, hvad du kan forvente af bladet
Coton de tuelar spiller en væsentlig rolle i HUNDEN 10, der udkommer i næste uge. Her er der nemlig portræt af denne race, og derfor pryder racen også forsiden
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Fra sommertræning i baghaven til 30 titler og stjernestatus. For Sofus, der fylder fire år i dag, er Sirius blevet en livsglad livsstil, og sammen med ejer Margit har han fundet en hverdag fyldt med motivation, glæde og samarbejde.