Fra HUNDEN: Raceportræt af den kloge coton de tulear

23-07-2025 07:57, af Jes Ryberg

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Copyright Ridehesten.com
Coton de tulear er en populær race både på grund af dens udseende og sind, men også pga. dens bomuldsagtige pels der ikke afgiver skæl. Foto: Adobe

Coton de tulear, også kaldet bomuldshunden, er en livlig, meget klog og lærenem lille hund, som knytter sig tæt til sin familie. Som race er den imødekommende og glad for alle i husstanden inklusiv andre husdyr. Fremmede bliver budt hjertelig velkommen af den lille hvide hund og ofte med lyd, da racen oprindeligt er en ”alarm-hund”. Racens popularitet skyldes ikke mindst dens bomuldsagtige pels og dens størrelse, der gør, at man kan have den med alle steder.

Oprindelse
Coton de tulear er siden 1971 en officielt anerkendt race i FCI og dermed Dansk Kennel Klub. Racens hjemland er Frankrig, og de første to coton’er kom til Danmark i 1990. I dag er det en særdeles populær race. I 2020 var coton de tulear den sjette mest populære hunderace i DKK med 666 nye registreringer.

Racen stammer oprindeligt fra øen Madagaskar og er opkaldt efter havnebyen, Tulear. Coton de tulear betyder ”bomuld fra Tulear”. Man mener, at racen er opstået ved en blanding af europæiske bichons, som tilbage i middelalderen er kommet til øen med europæerne og sejlskibene, og som siden har blandet sig med lokale hunde. Men også racer som bedlington terrieren (deraf den buede ryglinje), og briarden er at finde i racens aner.
Hundene har igennem århundreder levet vildt på øen, og det har været med til at give en sund, livlig, muskuløs og klog lille hund, der har skullet klare sig i de barske tropiske omgivelser, Madagaskar byder på.

Cotonen er en lille hund, som størrelsesmæssigt varierer fra 22-28 cm i højden og 3,5 – 6 kg (en del hanhunde når også de 7 kg) i vægt, og så er den utrolig hurtig, adræt, og fuldt udvokset er den for det meste meget udholdende. Den elsker at arbejde og lydighed, men også agility og rally vil være sjove aktiviteter for en coton. Og så kan en coton de tulear ikke få nok af at bruge hovedet. Den lærer utrolig let masser af små cirkus-kunster. Selvom den gerne nyder en hyggestund i sofaen og i sengen (hvis den må), skal man regne med, at en fuldt udvokset coton har brug for ca. 1-1½ times motion om dagen.

Copyright Ridehesten.com
Coton de tulearen er glad for at bevæge sig med mulighed for at løbe frit. Den sætter pris på at få lov til at bruge sin næse, og den griber gerne chancen for at lege med andre hunde af samme størrelse. Coton de tulearen er selvstændig, men holder forholdsvis god kontakt. Foto: Adobe

En særlig pels
Pelsen består udelukkende af dækhår med den karakteristiske bomuldsagtige struktur. Der er ingen underuld og heraf de mere allergivenlige egenskaber. Mange personer med allergi kan tåle en raceren coton de tulear, omend nogle stadig vil reagere overfølsomt.
Pelsen bliver 8-10 cm lang og har ingen egentlige fældeperioder, men den kræver meget pelspleje. En coton taber hår på samme måde som et menneske, altså dagligt, og de løse hår sætter sig i pelsen og giver filter. Disse filterknuder skal redes ud af pelsen, da de ellers vil være smertefulde for hunden.

Hvis man anskaffer sig en bomuldshund, skal man sætte sig ind i, hvad pelsplejen kræver, og regne med, at det tager mellem to og fem timer ugentligt at passe en coton i fuld pels. I perioden 6-15 mdr., hvor den skifter til voksenpels, er der daglige gøremål med pelsen, og heller ikke i denne periode må pelsplejen undervurderes. En coton bør have et bad mindst hver fjerde uge og efterfølgende tørres med hårtørrer eller blower. Husk, at pelsen skal være helt tør. Jo oftere du bader din coton, jo nemmere er pelsen at holde. Showhunde får typisk et bad hver uge.

Coton-pels kan være forskellige i struktur. Det er helt normalt, og derfor er det også forskelligt, hvor krævende pelsen er at passe. Hvis tiden ikke er til pelspleje, skal man fra hvalpen er helt lille, vænne den til at blive klippet hos hundefrisøren i et sødt hvalpeklip. Alt efter hvor kort pelsen ønskes, skal den klippes mellem tre og seks gange årligt. En kort pels kræver også pelspleje men selvfølgelig i mindre omfang.

Pelsen er overvejende hvid. Dog fødes mange hvalpe med farvede pletter fra cremefarvede over det mørkebrune til sort. Som pelsen vokser blegner disse farver, og den fuldvoksne hund viser højst champagne eller grå aftegninger i pelsen, og kun i få tilfælde bibeholdes den farvede pels.

Copyright Ridehesten.com
Cotonen er en dejlig familiehund, da den er god til at omgås mennesker og andre hunde. Foto: Mediehuset Wiegaarden/Susanne Slot

Den "allergivenlige hund"
Racen går for at være allergivenlig. Hvorfor det forholder sig sådan, ved videnskaben (endnu) ikke. Men faktum er, at rigtig mange hundeallergikere tåler livet sammen med en coton de tulear. Hvis man vil afprøve, om man tåler hunderacen, er det en rigtig god ide at besøge et hjem, hvor der kun er en coton. På den måde får man et realistisk billede af allergipåvirkningerne, og det er en rigtig god ide at prøve at besøge et coton-hjem flere gange for at teste reaktionerne, når man aer, lader hunden slikke sig på hænderne, man gnider sig i øjnene osv. Hvis man vælger at besøge en opdrætter med flere hunde og hvalpe for at teste reaktionerne, vil allergi-påvirkningerne være massive, og nogen kan måske få et ”falsk” billede af, om de tåler racen eller ej.

Copyright Ridehesten.com
Cotonen er en dejlig familiehund, da den er god til at omgås mennesker og andre hunde. Foto: Adobe

Ulovlig import
Bomuldshunden er særdeles populær, og specielt de senere år har der været stort pres på DKK-opdrættere, som har lange ventetider. Det har givet plads til et stort sort marked, hvor især ulovlig import fra østeuropæiske lande har bidraget til markedet med blandingshunde, som intet har med en coton at gøre. Det har givet de nye hundeejere store problemer med umulige pelse, syge hunde, hunde som fremkalder mere allergi og ikke mindst, et sind som slet ikke ligner det, der er så karakteristisk for coton de tulear.

En sund race
DKK-opdrættere af coton de tulear er særdeles opmærksomme på at opdrætte hunde, der er fri for sygdomme. Hver især gør de dagligt et stort arbejde for at opdrætte sunde, livlige og lærenemme hvalpe. Der er ingen udbredte sygdomme i coton de tulear, og det skyldes, at der i stort omfang anvendes DNA-tests, rygscreeninger og avlsanbefalinger, som i videst muligt omfang sikrer hvalpekøbere en sund hvalp.

Copyright Ridehesten.com
Coton de tulearen har et udadvendt og velafbalanceret væsen. Den er generelt tillidsfuld og omgås fint med både mennesker og andre hunde. Coton de tulearen er en udpræget selskabshund, som knytter sig nært til familien, og i reglen uden større vanskelighed kan tilpasse sig enhver livsstil. Man må dog være forberedt på en betydelig pelspleje. Foto: Adobe

Læs også

Fra HUNDEN: Raceportræt af den livsglade labrador retriever

22-07-2025 07:28, af Bolette Heering

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Fra HUNDEN: Raceportræt af jagtmakkeren korthåret hønsehund

21-07-2025 07:53, af Niels Korsbæk Nielsen

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Fra HUNDEN: Raceportræt af den livlige petit basset griffon vendéen

21-07-2025 07:04, af Gunnar Nymann

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Fredericia: Nye hunde er klar til dag to

09-02-2025 09:41, af Cecilie Friis Amstrup

På dag to i Fredericia skal en ny flok hunde ind og vise sig frem i ringen med målet om at slutte sig til gårsdagens finalister i Best in Show senere i dag. 

Nordisk Mesterskab i rally

15-10-2019 09:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I weekenden den 26. - 27. oktober er Dansk Kennel Klub vært for Nordisk Mesterskab i rally, som finder sted i Sjællands Agility Center i Ringsted

Ny distributør af medlemsmagasinet HUNDEN

14-09-2020 16:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har modtaget flere henvendelser fra medlemmer, som ikke kan forstå, at Magasinet HUNDEN ikke længere kommer med Post Nord, at der ikke længere er adresse på, og at bladet ikke er pakket ind i plastik. Her får du grunden, som også stod i augustnummeret af bladet

Send os dit bedste foto

16-04-2025 08:33, af Cecilie Friis Amstrup

I hvert magasin af HUNDEN kårer vi månedens bedste læserfotos. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 22. april

Fokus på hunde i GO'aften Danmark

19-02-2014 09:01, af Anne Kristine Tollestrup
Ifølge Den Danske Dyrlægeforening og Dansk Kennel Klub, bliver 12 hunde aflivet hver dag – fordi deres ejere ikke længere magter, at tage sig af dem.

DKK fraråder fårehold i fritløbsområde

08-03-2013 12:12, af Maja Golles
Det er lige nu til debat, om der skal etableres fårehold i Bernstorffsparken. Dansk Kennel Klub fraråder det

Frederica: Årets første udstilling er skudt i gang!

08-02-2025 10:27, af Cecilie Friis Amstrup

Hundredevis af hundeentusiaster og deres firbenede venner er samlet i Messe C til årets første store hundebegivenhed.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra HUNDEN: Raceportræt af den loyale rottweiler

15-07-2025 07:00, af Uli Nomis m.fl.

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Fra HUNDEN: Raceportræt af den livsglade labrador retriever

22-07-2025 07:28, af Bolette Heering

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Fra HUNDEN: Raceportræt af den hårdføre grønlandshund

19-07-2025 06:39, af Yvonne Inez Glesner og Andrea Jensen

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

’’Uden James var jeg ikke mødt op’’

12-07-2025 07:24, af Yasmin Bøllehuus

Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hvorfor må hunde ikke bade ved blå flag

24-06-2021 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Danmark bugner af lækre badestrande med blå flag, men her er hunde forbudt. Læs her hvorfor

Fra HUNDEN: Raceportræt af den intelligente cairn terrier

16-07-2025 07:54, af Berit Rosenfeldt

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?