KLUMME: Ydmyg og stolt BIS-dommer

09-03-2023 09:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hanne Laine Jensen skal dømme BIS-finalen ved det store European Dog Show i Herning. Det bad vi hende skrive en klumme om til februarnummeret af HUNDEN, og her får du klummen på hunden.dk

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Susanne Slot

 

Da jeg så mit navn som BIS-dommer på Europaudstillingen 2023 arrangeret af DKK i Herning, gik der mange tanker igennem mit hoved.

De første følelser var glæde, stolthed og forventning. Glæde over at se mit navn på en så betydningsfuld post. Stolthed over at jeg var fundet værdig til at træffe en så vigtig beslutning. Forventning til at møde så mange pragtfulde hunde og føle dem i mine hænder.

Da jeg havde sundet mig lidt, dukkede andre tanker op. En af dem var ydmyghed. Det er for mig et af de vigtigste ord, når man fungerer som eksteriørdommer. Det er et ord, der bankes ind i hovedet på unge dommere under uddannelse. Udstillerne kommer med deres hunde – gode som mindre gode – til os, og de skal alle have en fair behandling. Dommeren er ikke hovedpersonen, det er hunden. Som eksteriørdommer skal man altid være – eller forsøge at være – objektiv. Man må glemme sine egne præferencer, så længe hunden foran dig lever op til standardens krav.

En anden tanke, der dukkede op, var: Kan jeg gøre det godt nok? Det er et meget åbent spørgsmål, for hvad betyder ”at gøre det godt nok”. Det afhænger helt af hvem, der ser. Er det dig selv, du skal tilfredsstille, eller er det udstillerne, publikum eller dine dommerkollegaer?

En af DKK’s første Allround-dommere M.M. Madsen var i mange år en af mine og KK’s bedste venner. Han var en stor terrier-personlighed og lærte mig utrolig meget om terriere og hundeverdenen. Han var en gentleman i ordets fuldeste betydning. Han viste ydmyghed overfor dommerhvervet og satte aldrig sig selv først.

Da DKK i 1977 arrangerede verdensudstillingen i Herning, dømte M.M. BIS. Han gjorde det med bravur, men det, jeg husker bedst, var interviewet, hvor han begrundede sit valg af de fire, sidste hunde. For ham var alle hundene i BIS af guldkvalitet, men som vi alle ved, er der forskellige karat af guld. Det er værd at huske på.

Da KK og jeg som meget unge i 60’erne stiftede familie, var vi enige om, at en hund skulle være en del af familien. Vi var også enige om, at det skulle være en udstillingshund. Det førte os til DKK og et liv præget af hunde. Det har været et fantastisk liv, og hundene har givet os så meget.

KK fandt sin plads i den organisatoriske del, og jeg gik vejen over udstilling, opdræt og dommeruddannelse. Jeg blev eksteriørdommer i 1980 og Allround-dommer i 2013. Terrierne var mit ståsted. Jeg elsker selvstændige og dominante hunde, der bruger deres medfødte evner på en fornuftig måde. Jeg har gennem årene lært at værdsætte de forskellige racers specifikke egenskaber – en afghaners stolte holdning og vidtskuende blik, en mops’ rullende gang og en lhasa apsos arrogante blik, når du løfter dens pandehår.

Hundeverdenen er et fantastisk sted på godt og ondt. Hunden er et fantastisk dyr. Den giver dig så meget. Den er der altid for dig. Den aflæser dit humør og er klar, når du er det. Når jeg ser tilbage på mine år i hundeverdenen, er det med stor taknemlighed. Den har givet mig fantastiske oplevelser. Jeg har fået lov til at udtrykke min mening om en races udvikling, den har givet mig en dejlig vennekreds og været med til, at jeg har set en stor del af verden.

Jeg ønsker og håber, at ”vores hundeverden” i tiden fremover stadig vil være et sted, hvor man møder andre mennesker, der brænder for denne dejlige sport lige så meget som jeg, og altid husker, at det vigtigste er at sætte hunden i fokus.

Læs også

KLUMME: Nu med hund

30-03-2023 09:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Her får du klummen fra martsnummeret af HUNDEN

KLUMME: Dejlig udstilling i Herning

28-12-2022 10:43, af Paul Lawless

Her får du klummen fra decembernummeret af HUNDEN. Bag denne klumme står den irske eksteriørdommer, Paul Lawless

Klumme: Hundeaktivitetscenter DKK Ringsted - De nye forpagtere

24-11-2022 08:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Klummen i det nyeste nummer af HUNDEN var lidt speciel, da det var forpagterne af det nye hundeaktivitetscenter i Ringsted, der fik ordet og dermed lov til at præsentere sig selv. Du får klummen her

Hunde dræber romantikken

21-01-2021 11:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I en engelsk undersøgelse kommer hunden ind på en fjerdeplads over ting, der kan ødelægge en romantisk stemning

Hvad vil du gerne læse om?

05-09-2011 14:26, af Tine Luther
Du kan være med til at sætte præg på artiklerne i magasinet HUNDEN.

OVERBLIK: Sådan lufter du hunden i kulden

15-01-2021 15:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is

Dagens Læserfoto: EN tur i det grønne

23-11-2020 08:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Hvad er bedre end en tur i skoven med sin allerbedste ven? Billedet er taget af Caroline Høyer fra Ikast. Hunden til højre er en berner sennen og hunden til venstre er en blanding

Gilpa er sponsor for fotokonkurrencen i HUNDEN, hvor man hver måned kan vinde flotte præmier

Dagens Læserfoto: Kold, koldere, collie

11-12-2020 07:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Denne collie poserer så fint i den kolde sne. Det fine billede er taget af Marieanne Larsen

Gilpa

Julehjælp til fattige familier med hund

02-11-2011 14:30, af Tine Luther
En julepakke til hunden kan betyde lidt luft i budgettet til familiens jul.

BLOG: Nem hjælp til køresyge hunde

29-03-2021 15:49, af Vivian Birlie

Det er ikke altid sjovt for hverken ejer eller hund, hvis hunden bliver køresyg

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Endelig er de her! Billeder fra udstillingen i Roskilde

21-05-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Roskilde online.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Hundemekka på Dyrskuepladsen

08-05-2024 11:51, af Anne Cecilie Sohl

Hvis du ikke allerede har lagt planer for Kristi Himmelfartsdagene, så læg vejen forbi Roskilde Dyrskueplads. Fredag til søndag vil pladsen nemlig bugne af søde, dygtige hunde og deres ejere i anledning af Dansk Kennel Klub’s tredobbelte hundeudstilling. I løbet af de tre dage vil over 8.500 hunde blive bedømt og Dyrskuepladsen vil derfor være et sandt mekka for alle hundeelskere med rig mulighed for at få en stor overdosis af pelset kærlighed.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptom - træthed

20-01-2022 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Træthed eller nedstemthed er et almindeligt symptom på mange forskellige sygdomme hos hunde, men det kan være svært for ejeren at opdage

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?