KLUMME: Jægerne opruster

28-03-2021 10:00, af Ove Dam Hedegaard
Jagt|

Her får I denne måneds klumme fra HUNDEN. Det er Ove Dam Hedegaard, der er jagthundekonsulent i Danmarks Jægerforbund, der har skrevet den

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Det er nok de færreste ikke-jagende danskere, der tænker over, hvor mange jægere der har en eller flere jagthunde i hjemmet. I Danmarks Jægerforbund, der i dag tæller ca. 89.000 medlemskaber, har over halvdelen af medlemmerne en eller flere jagthunde. En undersøgelse viste, at det svarer til ca. 45.000-50.000 jagthunde. Det kræver aktiviteter og uddannelsesmuligheder.

Mere end 400 jagtforeninger, jævnt fordelt over hele landet, tilbyder jagthundetræning fra hvalpemotivation til vedligehold af den rutinerede hund. 800 instruktører og hjælpere løfter hvert år en fantastisk opgave, når mere end 25.000 jagthunde af forskellige racer nyder godt af trænings- og kursustilbud. Derudover er der et hav af diverse prøver, som mange ynder at deltage i. For at alt dette kan lade sig gøre, skal der holdes et skarpt fokus på udviklingen af instruktøruddannelse, efteruddannelse, opkvalificering af dommere og prøveledere samt støtte til jagtforeningerne. Det er i jagtforeningerne, medlemmer er, og medlemmerne er fundamentet i organisationen.

I 2021 uddannes ca. 75-100 nye jagthundeinstruktører, som kan tilføre jagtforeningerne den nyeste viden om positiv indlæring og træning på hundens præmisser. Jagthunden tjener et vigtigt formål, der er udformet ved lov. Af jagtlovens § 24 fremgår, at der skal medbringes en egnet apporterende hund til jagt på ikke-klovbærende vildt. Det er præcis den paragraf, der i mange år har været udgangspunktet for jægernes uddannelse af jagthunden, men i dag indeholder instruktøruddannelserne mere end blot det ene formål. Man kan groft sagt sige, at vi går i dybden med hvorfor og hvordan.

Uddannelser er – og skal være – dynamiske. De skal kunne tilpasses den virkelighed, vi befinder os i, og den viden vi konstant tillægger os. Derfor er efteruddannelse et særligt opmærksomhedspunkt. Et stærkt team på 8 forbundsinstruktører står klar til at varetage opgaven. Forbundsinstruktørerne, der er lokalt forankret, rykker ud i jagtforeningerne, hvor efteruddannelse aftales og afholdes. Det skal være nemt, og det skal kunne gøres i samarbejde med andre jagtforeninger, så muligheden for at netværke og dele viden og erfaringer er til stede.

Uddannelserne er opdelt i teoretiske og praktiske forløb. Altså hvorfor lærer hunden bedst igennem bestemte læringsformer og principper, og hvordan bruger vi det så i praksis. Uddannelserne er ikke det eneste, der er opdelt. Danmarks Jægerforbund har 2 fungerende udvalg. Det politiske jagthundeudvalg, hvis mål bl.a. er at sikre, at der er uddannelsesmuligheder for jagthundeinstruktørerne, så jagthundeinstruktørerne er i stand til at undervise efter principperne i ”positiv indlæring”, og at der arbejdes for kendskab og forståelse for jagthunden. Det andet udvalg er hundeaktivitetsudvalget, der bl.a. skal sikre, at der årligt afholdes et passende antal jagthundeprøver målrettet alle medlemmer af DJ, samt er ansvarlig for at udpege og uddanne prøveledere og dommere til disse prøver. Sekretariat for området består af en jagthundekonsulent og en sekretær.

I Danmarks Jægerforbund afsættes hvert år mange midler til jagthundeområdet, og der bruges mange timer på jagthundenes ve og vel. Er vi så der, hvor vi gerne vil være? Nej, men vi er på vej. Vi opruster fortsat på viden, uddannelse, hænder og aktiviteter. Gerne i samarbejde med andre.

 

Læs også

KLUMME: Nu med hund

30-03-2023 09:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Her får du klummen fra martsnummeret af HUNDEN

KLUMME: Ydmyg og stolt BIS-dommer

09-03-2023 09:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hanne Laine Jensen skal dømme BIS-finalen ved det store European Dog Show i Herning. Det bad vi hende skrive en klumme om til februarnummeret af HUNDEN, og her får du klummen på hunden.dk

KLUMME: Dejlig udstilling i Herning

28-12-2022 10:43, af Paul Lawless

Her får du klummen fra decembernummeret af HUNDEN. Bag denne klumme står den irske eksteriørdommer, Paul Lawless

Pas på odderne!

17-07-2017 15:18, af Anne Ekenberg

I går havde en af vores læsere en rædselfuld oplevelse, som Hunden.dk gerne vil dele med vores læsere, så I ved, hvad I også skal passe på med i forhold til jeres hunde: Odderne. Janes hund Molly var nemlig udsat for et meget uheldigt møde med en odder i Lyså.  Her er, hvad Jane postede på facebook tidligere i dag

Dansk speciale om franske bulldogs vejrtrækning

23-08-2018 08:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

DKK’s sundhedsudvalg uddeler hvert år støtte til projekter med fokus på sundhed hos hund. For mange veterinære specialestuderende er det en unik mulighed for at gennemføre studier, der ellers ikke ville have været mulige

Undgå uheld med løse hunde på stranden

28-09-2023 08:52, af Thomas Bach Jensen

Pr. 1. oktober er det igen tilladt at lade hunden gå løs på de danske strande – men kun hvis den ikke risikerer at forvolde andre skade. 

Hold dig i form med hunden

21-08-2011 09:55, af Tine Luther
Trænger du til at få pulsen op? Du behøver ikke nødvendigvis vælge de traditionelle aktiviteter, man kan foretage sig sammen med hunden, såsom løb eller cykling – forskellige af vores deciderede hundesportsgrene giver dig også godt med motion.

HUNDEN til udstilling i Ballerup

19-09-2018 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Selvfølgelig er hunden.dk og Magasinet HUNDEN med hele weekenden i Ballerup. Her kan du læse lidt om, hvad du kan bruge os til, og hvad vi laver sådan en weekend

Vindere af galleri-konkurrencen

01-11-2010 10:26, af Anne Kristine Tollestrup
Vinderne af oktober måneds konkurrence på hunden.dk er nu fundet.

Hund omkom af varme på færge

29-07-2014 14:25, af Tine Luther
Det er ikke kun under parkering på land, man skal tænke på, at det ikke bare kan være meget ubehageligt, men direkte farligt at efterlade hunden i bilen. Det måtte en hundeejer sande, da vedkommende låste sin bil op for at køre i land.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Når isbilen ringer så logrer halerne

06-05-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Besøgshund er et erhverv i Sverige

04-05-2025 07:32, af John Frank Ahm

Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse