Fyrværkeri kan være skræmmende for hunde, og mange hunde udvikler angst for fyrværkeri - eller en mere generel fobi for høje lyde - som følge af det bulder og brag de oplever omkring nytår. For at mindske risikoen for problemer, er det vigtigt at hvalpen kommer godt igennem dens første nytårsaften.
Hvordan kommer hvalpen godt ind i det nye år?
1) Træn med lyd-CD’er inden
Det er vigtig at hvalpen gradvis vænnes til lyden af fyrværkeri inden det hele eksploderer den enogtredvte december. Det findes en masse lyd-CD’er eller lydfiler med fyrværkerilyde, som du kan bruge til at træne. Denne træning skal foregå over længere tid – gerne flere uger. Det er vigtigt at du ikke går for hurtigt frem. Sæt lyden til at spille derhjemme, mens hvalpen er glad og afslappet. Start med en lav volumen, så det kun lige kan høres, og lad det køre i baggrunden. Hvis hvalpen reagerer på lyden, skal du skrue ned. Giv gerne godbidder imens lyden afspilles, og sørg for at hvalpen har det hyggeligt og sjovt. Dette gentages flere gange i løbet af de uger I træner. Skru gradvist op for lyden i takt med at hvalpen vænner sig til det – hvalpen skal hele tiden være afslappet og ligeglad med bragene.
2) Hav godbidder klar
I dagene op til årsskiftet, begynder folk lige så stille at fyrre fyrværkeri af. I disse dage, er det en god idé altid at have en skål med godbidder ved hånden. Giv hvalpen en godbid, hver gang der kommer et brag. På den måde kan hvalpen koble fyrværkeri med lækre godbidder.
3) Sørg for at lufte hvalpen inden
På nytårsaftensdag, er det en god idé at sørge for, at hvalpen kommer ud og aktiveres inden det bliver mørkt. På den måde er den træt, glad og afslappet når festlighederne går i gang. Luft den et sted, hvor der ikke skydes alt for meget af, da det kan være en voldsom oplevelse, at stå lige ved siden af bragende fyrværkeri.
4) Hold alle døre lukkede
Hvis hvalpen bliver forskrækket, kan den finde på at løbe væk. Det er derfor vigtigt at du holder alle døre lukkede, når skuddene går i gang.
5) Giv hunden et sikkert sted
Det er en god idé, hvis hvalpen har et sikkert og roligt sted den kan ligge og sove på selve aftenen. Sæt dens kurv et roligt sted, og rul gardinerne ned, så den skærmes for lysglimtene. Luk ikke hvalpen inde – den skal kunne søge tryghed hos jer, hvis den har behov for det – men giv den mulighed for at trække sig, hvis festen og bragene bliver for voldsomme.
6) Vær afslappet
Hvis du virker nervøs, kan det give hvalpen en oplevelse af at situationen er farlig – det er derfor vigtigt, at du virker glad og afslappet.
7) Glem ikke hunden klokken tolv
Når det hele kulminerer ved midnat, er det vigtigt at du ikke glemmer hvalpen. Hav nogle særligt lækre godbidder klar, og sørg for at hvalpen har det godt og behageligt. Tag den ikke med ud – det kan være en meget voldsom oplevelse, og bliver den bange, risikerer du, at den løber væk.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Rold Gl. Kro, Danmarks første hundekro, fejrede nytårsaften med stor succes under ledelse af krofatter Jørgen Bak Rasmussen. Gæster og deres hunde nød en aften fyldt med hygge, lækker mad og en særlig atmosfære, hvor alle blev forkælet.
Næsten 300 hunde og hundeentusiaster fyldte Brøruphallerne, da DKK Kreds 4 sparkede det nye år i gang med glimmer, god stemning og tætte bånd mellem hunde og mennesker.
I dag har vi fået tilsendt et billede, som vi ikke kunne stå for. Årsagen er vel indlysende
En voldsom bilulykke søndag medførte, at en 12 uger gammel alaskan malamute hvalp stak af, og den er stadig ikke fundet
Da vi efterlyste historier om jeres første hund, modtog vi denne dejlige historie fra Iben Lauesen. Nyd den
Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.
Ved DKK’s internationale udstilling i Roskilde sikrede Simone Riisgaard Kristiansen sig sejren i juniorhandlingfinalen med en præstation, der imponerede dommeren med sin ro, selvsikkerhed og sikre håndtering.
Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse