Hvalpens første nytårsaften

30-11-2017 16:10, af Astrid Gerd Holtet

Kom godt igennem nytåret med din hundehvalp!

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Fyrværkeri kan være skræmmende for hunde, og mange hunde udvikler angst for fyrværkeri - eller en mere generel fobi for høje lyde - som følge af det bulder og brag de oplever omkring nytår.  For at mindske risikoen for problemer, er det vigtigt at hvalpen kommer godt igennem dens første nytårsaften.

Hvordan kommer hvalpen godt ind i det nye år?

1) Træn med lyd-CD’er inden

Det er vigtig at hvalpen gradvis vænnes til lyden af fyrværkeri inden det hele eksploderer den enogtredvte december. Det findes en masse lyd-CD’er eller lydfiler med fyrværkerilyde, som du kan bruge til at træne. Denne træning skal foregå over længere tid – gerne flere uger. Det er vigtigt at du ikke går for hurtigt frem. Sæt lyden til at spille derhjemme, mens hvalpen er glad og afslappet. Start med en lav volumen, så det kun lige kan høres, og lad det køre i baggrunden. Hvis hvalpen reagerer på lyden, skal du skrue ned. Giv gerne godbidder imens lyden afspilles, og sørg for at hvalpen har det hyggeligt og sjovt. Dette gentages flere gange i løbet af de uger I træner. Skru gradvist op for lyden i takt med at hvalpen vænner sig til det – hvalpen skal hele tiden være afslappet og ligeglad med bragene.  

2) Hav godbidder klar

I dagene op til årsskiftet, begynder folk lige så stille at fyrre fyrværkeri af. I disse dage, er det en god idé altid at have en skål med godbidder ved hånden. Giv hvalpen en godbid, hver gang der kommer et brag. På den måde kan hvalpen koble fyrværkeri med lækre godbidder.

3) Sørg for at lufte hvalpen inden

På nytårsaftensdag, er det en god idé at sørge for, at hvalpen kommer ud og aktiveres inden det bliver mørkt. På den måde er den træt, glad og afslappet når festlighederne går i gang. Luft den et sted, hvor der ikke skydes alt for meget af, da det kan være en voldsom oplevelse, at stå lige ved siden af bragende fyrværkeri.

4) Hold alle døre lukkede

Hvis hvalpen bliver forskrækket, kan den finde på at løbe væk. Det er derfor vigtigt at du holder alle døre lukkede, når skuddene går i gang.

5) Giv hunden et sikkert sted

Det er en god idé, hvis hvalpen har et sikkert og roligt sted den kan ligge og sove på selve aftenen. Sæt dens kurv et roligt sted, og rul gardinerne ned, så den skærmes for lysglimtene. Luk ikke hvalpen inde – den skal kunne søge tryghed hos jer, hvis den har behov for det – men giv den mulighed for at trække sig, hvis festen og bragene bliver for voldsomme.

6) Vær afslappet

Hvis du virker nervøs, kan det give hvalpen en oplevelse af at situationen er farlig – det er derfor vigtigt, at du virker glad og afslappet.

7) Glem ikke hunden klokken tolv

Når det hele kulminerer ved midnat, er det vigtigt at du ikke glemmer hvalpen. Hav nogle særligt lækre godbidder klar, og sørg for at hvalpen har det godt og behageligt. Tag den ikke med ud – det kan være en meget voldsom oplevelse, og bliver den bange, risikerer du, at den løber væk.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Dyrenes Beskyttelse om fyrværkeri

20-03-2024 14:13, af Anne Cecilie Sohl

Affyring af fyrværkeri over mange uger har store konsekvenser for både kæledyr, landbrugsdyr, og dyr i naturen. Derudover er det en stor belastning for miljøet, som sagtens kunne undgås. Dyrenes Beskyttelse mener, at omfanget af fyrværkeri bør indskrænkes markant, særligt for private.

DKK: hjælp din hund sikkert igennem nytåret

31-12-2023 12:53, af Anne Cecilie Sohl

Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.

Er din hund urolig til nytår?

25-12-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Mange hunde bryder sig ikke om nytårsfyrværkeri, da de store brag og lysglimt kan være overvældende. Og hvis de først er blevet bange, bliver det ikke nemmere året efter.

Forskning: Hvalpehold gør hunden mere trænbar

12-04-2022 12:40, af Astrid Gerd Holtet

Studie fra Spanien viser at hunde bliver lettere at træne, hvis de deltager på et hvalpehold, samt at en række adfærdsproblemer kan forebygges med tidlig træning

Min første hund

14-04-2020 15:23, af Iben Lauesen

Da vi efterlyste historier om jeres første hund, modtog vi denne dejlige historie fra Iben Lauesen. Nyd den

Gør din kennel synlig

01-10-2012 12:13, af Simone Strandet Sørensen
Skal du være med i den årlige udgave af Opdrættervejviseren ”Vejen til din nye hvalp”? Tilmeldingen er nu åben for alle DKK-opdrættere.

Glæd dig til at følge denne hvalp

29-05-2018 08:43, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Jagt|

Vi har netop modtaget dette billede af et kuld hvalp. En af hvalpene kommer du til at kunne følge fra ung hvalp til den er en stor jagthund

Du kan stadig nå at deltage

07-01-2013 11:18, af Simone Strandet Sørensen
Du har stadig mulighed for at deltage i Agrias konkurrence, som blandt andet kan sikre en heldig hvalp dens første års forsikring.

Kristine købte hund hos berygtet sælger

26-04-2020 10:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tre dage efter Kristine Stimse Andreasen havde købt en hvalp, opdagede hun, at den var syg. I torsdags måtte familien sige farvel til deres elskede hund

Er din nye hvalp sund og rask?

23-05-2017 09:31, af Tine Luther
Mange danskere køber hvert år syge og ulovligt importerede hundehvalpe. Det resulterer i mistrivsel, store dyrlægeregninger til den nye hundeejer og i værste fald, at familiens nye bedste ven må aflives. Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du køber en sund og glad hvalp.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.