Hvalpens første nytårsaften

30-11-2017 16:10, af Astrid Gerd Holtet

Kom godt igennem nytåret med din hundehvalp!

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Fyrværkeri kan være skræmmende for hunde, og mange hunde udvikler angst for fyrværkeri - eller en mere generel fobi for høje lyde - som følge af det bulder og brag de oplever omkring nytår.  For at mindske risikoen for problemer, er det vigtigt at hvalpen kommer godt igennem dens første nytårsaften.

Hvordan kommer hvalpen godt ind i det nye år?

1) Træn med lyd-CD’er inden

Det er vigtig at hvalpen gradvis vænnes til lyden af fyrværkeri inden det hele eksploderer den enogtredvte december. Det findes en masse lyd-CD’er eller lydfiler med fyrværkerilyde, som du kan bruge til at træne. Denne træning skal foregå over længere tid – gerne flere uger. Det er vigtigt at du ikke går for hurtigt frem. Sæt lyden til at spille derhjemme, mens hvalpen er glad og afslappet. Start med en lav volumen, så det kun lige kan høres, og lad det køre i baggrunden. Hvis hvalpen reagerer på lyden, skal du skrue ned. Giv gerne godbidder imens lyden afspilles, og sørg for at hvalpen har det hyggeligt og sjovt. Dette gentages flere gange i løbet af de uger I træner. Skru gradvist op for lyden i takt med at hvalpen vænner sig til det – hvalpen skal hele tiden være afslappet og ligeglad med bragene.  

2) Hav godbidder klar

I dagene op til årsskiftet, begynder folk lige så stille at fyrre fyrværkeri af. I disse dage, er det en god idé altid at have en skål med godbidder ved hånden. Giv hvalpen en godbid, hver gang der kommer et brag. På den måde kan hvalpen koble fyrværkeri med lækre godbidder.

3) Sørg for at lufte hvalpen inden

På nytårsaftensdag, er det en god idé at sørge for, at hvalpen kommer ud og aktiveres inden det bliver mørkt. På den måde er den træt, glad og afslappet når festlighederne går i gang. Luft den et sted, hvor der ikke skydes alt for meget af, da det kan være en voldsom oplevelse, at stå lige ved siden af bragende fyrværkeri.

4) Hold alle døre lukkede

Hvis hvalpen bliver forskrækket, kan den finde på at løbe væk. Det er derfor vigtigt at du holder alle døre lukkede, når skuddene går i gang.

5) Giv hunden et sikkert sted

Det er en god idé, hvis hvalpen har et sikkert og roligt sted den kan ligge og sove på selve aftenen. Sæt dens kurv et roligt sted, og rul gardinerne ned, så den skærmes for lysglimtene. Luk ikke hvalpen inde – den skal kunne søge tryghed hos jer, hvis den har behov for det – men giv den mulighed for at trække sig, hvis festen og bragene bliver for voldsomme.

6) Vær afslappet

Hvis du virker nervøs, kan det give hvalpen en oplevelse af at situationen er farlig – det er derfor vigtigt, at du virker glad og afslappet.

7) Glem ikke hunden klokken tolv

Når det hele kulminerer ved midnat, er det vigtigt at du ikke glemmer hvalpen. Hav nogle særligt lækre godbidder klar, og sørg for at hvalpen har det godt og behageligt. Tag den ikke med ud – det kan være en meget voldsom oplevelse, og bliver den bange, risikerer du, at den løber væk.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Dyrenes Beskyttelse om fyrværkeri

20-03-2024 14:13, af Anne Cecilie Sohl

Affyring af fyrværkeri over mange uger har store konsekvenser for både kæledyr, landbrugsdyr, og dyr i naturen. Derudover er det en stor belastning for miljøet, som sagtens kunne undgås. Dyrenes Beskyttelse mener, at omfanget af fyrværkeri bør indskrænkes markant, særligt for private.

DKK: hjælp din hund sikkert igennem nytåret

31-12-2023 12:53, af Anne Cecilie Sohl

Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.

Er din hund urolig til nytår?

25-12-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Mange hunde bryder sig ikke om nytårsfyrværkeri, da de store brag og lysglimt kan være overvældende. Og hvis de først er blevet bange, bliver det ikke nemmere året efter.

Yorkshire terrier på bare 59 gram overlevede

15-09-2012 08:31, af Tine Luther
En fjerlet yorkshire terrier, ingen troede ville overleve, er i dag en velfungerende hvalp.

Sådan blev Nala fundet

19-11-2019 14:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

36 timer. Så længe var den 12 uger gamle hvalp Nala på flugt efter en ulykke. Her får du hele historien om eftersøgningen og hvor og hvordan hun blev fundet

Hundehvalp på 28 gram

30-03-2012 10:45, af Tine Luther
En amerikansk hund har formentlig født verdens mindste hvalp.

Lille hvalp efterladt på toilet

06-07-2017 10:22, af Anne Ekenberg

Tænk at finde en lille 3-måneder gammel chihuahua-hvalp på toilettet, når du stod og skulle med flyet!

Soldat knyttet til hjemløs hvalp

21-12-2012 14:28, af Tine Luther
Afghanistan–udsendte Andrew Wahl, USA, har under sin udstationering fundet trøst hos en hjemløs hundehvalp. Båndet er så tæt, at han nu arbejder på at få hvalpen hjem til USA.

Hundemirakel efter historisk orkan

08-10-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da orkanen Dorian ramte Bahamas spredte den død og ødelæggelse, men her en måned efter, opstår der heldigvis stadig mirakler

4 måneder gammel hvalp efterlyses

29-08-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En lille hvalp er løbet hjemmefra på Fyn. Hjælp den triste ejer

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hundredevis af hunde indtog Kolding motocrossbane

02-05-2024 10:56, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 14. april blev motocrossbanen i Kolding forvandlet til en stor forhindringsbane, da Virbac afholdte motionsløb for hund og ejer.