Hvalpen har en særlig følsom periode i sit liv, der strækker sig fra cirka tre ugers alderen til omkring fjorten ugers alderen, hvor den er særlig modtagelig overfor nye indtryk. I denne periode er det vigtigt at hvalpen får en masse gode oplevelser med andre hunde og mennesker, og at den vænner sig til de omgivelser, den skal leve i. Denne periode kaldes også for socialiseringsperioden – og dét hvalpen lærer her, danner det fundament, den skal bygge videre på resten af livet. Bliver hvalpen ikke tilstrækkelig socialiseret, eller bliver den udsat for traumatiserende oplevelser i denne periode, vil det kunne medføre adfærdsproblemer som angst eller aggression senere i livet.
For at få en idé om hvor meget den almindelige hvalp socialiseres, foretog et canadisk forskerhold fra universitet i Guelph en spørgeskemaundersøgelse af canadiske hvalpeejere. De udsendte spørgeskemaer og fik svar fra 296 hundeejere. Alle ejerne havde tyve uger gamle hvalpe, og forskerne stillede spørgsmål til hvalpenes første måneder hos ejeren.
Ud fra svarene kunne forskerne konkludere at omkring en tredjedel af hvalpene kun havde modtaget en meget begrænset grad af socialisering. Disse hunde havde, ifølge deres ejere, kun mødt ti eller færre nye mennesker, og fem eller færre nye hunde i en periode på 14 dage – et niveau som forskergruppen anser for at være utilstrækkeligt til at opnå en god socialisering.
Blandt deltagerne i undersøgelsen var det derudover kun lige under halvtreds procent af hvalpene, der havde deltaget i hvalpehold inden de fyldte tyve uger – og forskerholdet pegede på, at næsten halvdelen af hvalpene dermed gik glip af en effektiv mulighed for socialisering. I undersøgelsen kunne forskerne nemlig se, at de hvalpe der deltog på hvalpehold generelt mødte markant flere fremmede mennesker og hunde, end de hvalpe der ikke deltog. Derudover berettede ejerne til hvalpe, der deltog i hvalpehold, også om langt færre tilfælde hvor deres hvalp reagerede med angst overfor fremmede ting eller mennesker.
Forskernes resultater tyder altså på, at der fortsat er en stor gruppe af hvalpe, der ikke bliver socialiseret godt nok i denne vigtige periode af deres liv, og som derfor vil have en forøget risiko for at udvikle adfærdsproblemer senere i livet – adfærdsproblemer, der i sidste ende kan føre til aflivning. For at få sikre at flere hvalpe får den bedst mulige start på livet, er det derfor, ifølge holdet bag undersøgelsen, vigtigt at nye og kommende hvalpeejere bliver gjort opmærksom på vigtigheden af socialiseringen.
Når kulden bider, kan hjemmelavede dækkener af sokker være en simpel og billig løsning til at holde små hvalpe varme – også selvom du ikke er en mester til håndarbejde!
Netop nu kan mange danskere se frem til at blive hundeejere, da sommeren er højsæson for hvalpe. Men det kan være en svær proces, når de små hundehvalpe skal skifte trygheden hos hundemor ud med en ny familie. Derfor får du her veterinærkoncernen AniCuras råd til, hvordan du bedst giver en lille firbenet ven en god start i sit nye hjem.
Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.
Der er faldet dom i den sag om mishandling af hunde, som er kaldt Danmarks største hundesag. Ingen bøde, en betinget fængselsstraf, og kun frakendelse til at holde hund i 3 år – andre dyr er ikke omfattet af frakendelsen. Det er de barske realiteter. “Grotesk og helt uacceptabelt” siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.
De to weimaranere, der er blevet efterlyst på hunden.dk i sidste uge, kan være stjålet, mener DKK’s adfærdskonsulent Lise Lotte Christensen, der kalder det usædvanligt, at de to hunde er forsvundet uden at blive set
Ligesom mennesker kommer også hunde til skade. Det kan være på gåture, hvor de får en rift i poten eller de kan komme op at slås med en anden hund. Men hvordan hjælper man en hund, der har fået et blødende sår
Tobak indeholder nikotin, som er giftigt og påvirker nervesystemet. Tobaksrester efterladt rundt omkring, kan give forgiftninger, især hos små hunde og hundehvalpe
Et studie fra i år viser at hunde vælger at lytte til vores kropssprog frem for verbale kommandoer, hvis det vi siger, og det vi gør ikke stemmer overens
Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere
En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet