Hvalpen har en særlig følsom periode i sit liv, der strækker sig fra cirka tre ugers alderen til omkring fjorten ugers alderen, hvor den er særlig modtagelig overfor nye indtryk. I denne periode er det vigtigt at hvalpen får en masse gode oplevelser med andre hunde og mennesker, og at den vænner sig til de omgivelser, den skal leve i. Denne periode kaldes også for socialiseringsperioden – og dét hvalpen lærer her, danner det fundament, den skal bygge videre på resten af livet. Bliver hvalpen ikke tilstrækkelig socialiseret, eller bliver den udsat for traumatiserende oplevelser i denne periode, vil det kunne medføre adfærdsproblemer som angst eller aggression senere i livet.
For at få en idé om hvor meget den almindelige hvalp socialiseres, foretog et canadisk forskerhold fra universitet i Guelph en spørgeskemaundersøgelse af canadiske hvalpeejere. De udsendte spørgeskemaer og fik svar fra 296 hundeejere. Alle ejerne havde tyve uger gamle hvalpe, og forskerne stillede spørgsmål til hvalpenes første måneder hos ejeren.
Ud fra svarene kunne forskerne konkludere at omkring en tredjedel af hvalpene kun havde modtaget en meget begrænset grad af socialisering. Disse hunde havde, ifølge deres ejere, kun mødt ti eller færre nye mennesker, og fem eller færre nye hunde i en periode på 14 dage – et niveau som forskergruppen anser for at være utilstrækkeligt til at opnå en god socialisering.
Blandt deltagerne i undersøgelsen var det derudover kun lige under halvtreds procent af hvalpene, der havde deltaget i hvalpehold inden de fyldte tyve uger – og forskerholdet pegede på, at næsten halvdelen af hvalpene dermed gik glip af en effektiv mulighed for socialisering. I undersøgelsen kunne forskerne nemlig se, at de hvalpe der deltog på hvalpehold generelt mødte markant flere fremmede mennesker og hunde, end de hvalpe der ikke deltog. Derudover berettede ejerne til hvalpe, der deltog i hvalpehold, også om langt færre tilfælde hvor deres hvalp reagerede med angst overfor fremmede ting eller mennesker.
Forskernes resultater tyder altså på, at der fortsat er en stor gruppe af hvalpe, der ikke bliver socialiseret godt nok i denne vigtige periode af deres liv, og som derfor vil have en forøget risiko for at udvikle adfærdsproblemer senere i livet – adfærdsproblemer, der i sidste ende kan føre til aflivning. For at få sikre at flere hvalpe får den bedst mulige start på livet, er det derfor, ifølge holdet bag undersøgelsen, vigtigt at nye og kommende hvalpeejere bliver gjort opmærksom på vigtigheden af socialiseringen.
Netop nu kan mange danskere se frem til at blive hundeejere, da sommeren er højsæson for hvalpe. Men det kan være en svær proces, når de små hundehvalpe skal skifte trygheden hos hundemor ud med en ny familie. Derfor får du her veterinærkoncernen AniCuras råd til, hvordan du bedst giver en lille firbenet ven en god start i sit nye hjem.
Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.
Det er ikke altid en selvfølge at der bliver hvalpe, bare fordi der har været flere vellykkede parringer – naturen er til tider lunefuld. Det at ”miste” hvalpe kan både være en hård omgang, både for pengepungen med også mentalt, da det man drømte om ikke blev
Er du til hunde, der arbejder for føden, og som ikke er bange for en smule action, så er Hundedagene på Rosenholm Slot lige noget for dig
Danmark har fået mange nye hundeejere i 2020, der måske ikke er så bekendte med reglerne for hunde ved vand og i skov: Hunde skal generelt være i snor i naturen, men der er undtagelser, f.eks. i de efterhånden mange hundeskove
Der er nok at opleve, når Frederiksborgcentret igen åbner dørene for Jagt, Vildt & Våben jagtmessen. Arrangementet er ikke kun for jægere, men også for ganske almindelige familier og hundeinteresserede
En stigende tendens til at filme kæledyr i unaturlige og ubehagelige situationer, der deles som underholdning på internettet, får nu en af landets største grupper af dyrehospitaler til at advare mod at optage og dele disse videoer. I mange tilfælde kan situationerne gøre skade på dyrene og føre til manglende tillid til kæledyrsejeren eller ligefrem angst hos kæledyrene, lyder det
Der findes hundeejere, som vil gøre alt for at gøre deres hunde ekstra smukke. Nogle går dog et skridt for langt. Det kan Pinellas County Animal Services i Florida bevidne
I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.
Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!
Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Juniorhandleren Naya Kühne Andersen imponerede den britiske dommer i finalen ved søndagens Winter Wonder Show i Herning.