Manglende socialisering af hvalpe kan give problemer

14-10-2022 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Bliver den gennemsnitlige familiehund socialiseret godt nok, imens det er hvalp? Canadisk forskning peger på at det måske ikke er tilfældet for mange hunde

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hvalpen har en særlig følsom periode i sit liv, der strækker sig fra cirka tre ugers alderen til omkring fjorten ugers alderen, hvor den er særlig modtagelig overfor nye indtryk. I denne periode er det vigtigt at hvalpen får en masse gode oplevelser med andre hunde og mennesker, og at den vænner sig til de omgivelser, den skal leve i. Denne periode kaldes også for socialiseringsperioden – og dét hvalpen lærer her, danner det fundament, den skal bygge videre på resten af livet. Bliver hvalpen ikke tilstrækkelig socialiseret, eller bliver den udsat for traumatiserende oplevelser i denne periode, vil det kunne medføre adfærdsproblemer som angst eller aggression senere i livet.

For at få en idé om hvor meget den almindelige hvalp socialiseres, foretog et canadisk forskerhold fra universitet i Guelph en spørgeskemaundersøgelse af canadiske hvalpeejere. De udsendte spørgeskemaer og fik svar fra 296 hundeejere. Alle ejerne havde tyve uger gamle hvalpe, og forskerne stillede spørgsmål til hvalpenes første måneder hos ejeren.

Ud fra svarene kunne forskerne konkludere at omkring en tredjedel af hvalpene kun havde modtaget en meget begrænset grad af socialisering. Disse hunde havde, ifølge deres ejere, kun mødt ti eller færre nye mennesker, og fem eller færre nye hunde i en periode på 14 dage – et niveau som forskergruppen anser for at være utilstrækkeligt til at opnå en god socialisering.

Blandt deltagerne i undersøgelsen var det derudover kun lige under halvtreds procent af hvalpene, der havde deltaget i hvalpehold inden de fyldte tyve uger – og forskerholdet pegede på, at næsten halvdelen af hvalpene dermed gik glip af en effektiv mulighed for socialisering. I undersøgelsen kunne forskerne nemlig se, at de hvalpe der deltog på hvalpehold generelt mødte markant flere fremmede mennesker og hunde, end de hvalpe der ikke deltog. Derudover berettede ejerne til hvalpe, der deltog i hvalpehold, også om langt færre tilfælde hvor deres hvalp reagerede med angst overfor fremmede ting eller mennesker.

Forskernes resultater tyder altså på, at der fortsat er en stor gruppe af hvalpe, der ikke bliver socialiseret godt nok i denne vigtige periode af deres liv, og som derfor vil have en forøget risiko for at udvikle adfærdsproblemer senere i livet – adfærdsproblemer, der i sidste ende kan føre til aflivning.  For at få sikre at flere hvalpe får den bedst mulige start på livet, er det derfor, ifølge holdet bag undersøgelsen, vigtigt at nye og kommende hvalpeejere bliver gjort opmærksom på vigtigheden af socialiseringen.

 

Læs også

Sådan forbereder du dig på sommerens hvalpeboom

17-06-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Netop nu kan mange danskere se frem til at blive hundeejere, da sommeren er højsæson for hvalpe. Men det kan være en svær proces, når de små hundehvalpe skal skifte trygheden hos hundemor ud med en ny familie. Derfor får du her veterinærkoncernen AniCuras råd til, hvordan du bedst giver en lille firbenet ven en god start i sit nye hjem.

Millioner til forskning i hunde og andre dyr

25-01-2024 11:28, af Anne Cecilie Sohl

Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.

BLOG: Når hvalpene ikke kommer af sig selv

29-03-2023 08:47, af Susanne Møller Randeris

Det er ikke altid en selvfølge at der bliver hvalpe, bare fordi der har været flere vellykkede parringer – naturen er til tider lunefuld. Det at ”miste” hvalpe kan både være en hård omgang, både for pengepungen med også mentalt, da det man drømte om ikke blev

Kina: Hunde er kæledyr

10-04-2020 11:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De gode hundenyheder fra Kina står nærmest i kø i disse dage. Denne nyhed kan blive meget vigtig for landets hunde

Ny sygdom registreret i Sverige

27-08-2011 08:54, af Tine Luther
Man har for første gang fundet bakterien brucella canis i en svensk tæve. Brucella kan forårsage aborter og sterilitet hos hunde og kan i sjældne tilfælde smitte til mennesker.

Nye kræfter i spidsen for hundene på Store Hestedag

13-02-2024 16:19, af Anne Cecilie Sohl

Anne Orholt har sagt ja til at overtage ansvaret for hundeområdet på Store Hestedag efter Tina Bjerre, der har valgt at hellige sig sin egen hundevirksomhed. Anne har igennem mange år haft hunde på programmet - ikke kun i fritiden, men også professionelt. 

Cavalierklubben i Danmark udtaler sig

31-10-2023 08:03, af Anne Cecilie Sohl

Efter domsafsigelsen i Norge, der forbyder opdræt af Cavalier King Charles Spaniels med NKK stambog (Norsk Kennel Klub), har der, i danske medier, været fokus på sundheden i de danske hunde - herunder Cavalier King Charles Spaniel. 

Terapihunde lander i Orlando

18-06-2016 14:00, af Kasper Larsson
Søndag morgen blev Orlando ramt af det værste masseskyderi i USA’s historie, hvor 50 mennesker på natklubben Pulse blev dræbt. Mandag ankom hjælpen i form af 12 hunde. Deres job: at trøste de pårørende.

Se billederne: Fyns Sommerland gik helt "i hundene"

27-09-2024 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

350 glade hunde og løbere kastede sig ud i sjove udfordringer til Virbac HPM Dirty Paws løbet søndag den 22. september i den genåbnede fynske park.

Terapihunde beroligede amerikanske OL-kandidater

12-08-2016 10:29, af Tine Luther
Hunde blev bragt på banen i forbindelse med OL-udtagelsesstævne for de amerikanske svømmere.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

K9 Biathlon for alle slog alle rekorder på Sjælland

18-10-2024 10:39, af Rikke Hemmingsen

I alt 861 tilmeldte blev det til, da K9 Biathlon for alle i den forgangende weekend afholdt deres sidste løb i 2024: Dacia Gold Cup.

Ekstra lækker godbid til de danske hundeejere

16-10-2024 17:15, af Cecilie Friis Amstrup

Danske hundeejere er blevet mere ansvarlige, og det har ført til færre skader på trods af et stigende antal hunde. Øget viden, træning og bevidste racevalg er nøglen til denne positive udvikling. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Halloween: Må min hund spise græskar?

22-10-2019 15:00, af Anne Ekenberg og Bjarke Kirkegaaard Nielsen

Det er snart halloween og derfor er det også absolut højsæson for græskar. Men hvordan er det nu med hunde og græskar?  

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund