Astma er en luftvejssygdom og den giver vejrtrækningsproblemer for omkring 300.000 voksne danskere. Når man har astma hæver slimhinden i de små luftveje i lungerne og bliver irriteret, samtidig med at musklerne, der omkredser luftvejene trækker sig sammen. Astma er ofte forbundet med allergi, og risikoen for astma kan videregives fra forældre gennem det arvemateriale de videregiver til deres børn, men omgivelserne har også betydning for, hvorvidt man udvikler sygdommen eller ej.
Tæver mindsker risikoen for astma
Tidligere studier har vist, at det at have en hund i hjemmet formentlig kan mindske risikoen for at børnene i familien udvikler astma. For at blive klogere på denne mulige, gavnlige effekt, har et hold svenske forskere fra Uppsala Universitet undersøgt over 23.000 svenske børn og set på hvilke, der udviklede sygdommen. For at undersøge hundes betydning, sammenholdte de data fra landets sundhedsregistre og hunderegistre.
Et af de resultater holdet kom frem til var, at børn der voksede op med tæver havde en væsentlig mindre risiko for astma end børn der voksede op med hanhunde – faktisk var forskellen hele 16%. Dermed tyder studiet på, at den gavnlige effekt af hund i hjemmet måske især ses, hvis hunden er en tæve. Børn i hjem med hanhunde, havde ikke større risiko for astma, end børn i hjem uden hund.
Allergen fra hanhund kan være årsagen
Forskerne bag studiet peger på, at et af de stoffer, også kaldet et allergen, der er forbundet med allergi over for hunde, udskilles fra den hanlige kønskirtel, prostataen, og det kan måske forklare den forskel de fandt. Det kræver dog yderligere studier for helt at forstå, hvordan hanhunde påvirker risikoen for astma, understreger forskerholdet.
Astma-Allergi Danmark har netop udsendt de første pollental, og ifølge prognoserne kan pollen allerede nu resultere i ubehag som løbende næser og irriterede øjne hos allergiske danskere. Men det er ikke kun mennesker, som lider af pollenallergi - det samme gør sig gældende for hunde, der også kan være utrolig generede af pollen hen over foråret og sommeren, lyder det fra chefdyrlæge
Flere hunde i hjemmet kan mindske risikoen for at et barn udvikler astma, viser et nyt stort studie fra Sverige
Et stort svensk studie peger på at børn, der vokser op med hund, har mindre sandsynlighed for at udvikle astma
Hjernetumorer, eller kræftknuder i hjernen, kan forekomme hos hunde og kan sjældent helbredes. Vi ser lidt nærmere på hvad det er, og hvordan kræften påvirker hunden
Titertest tilbydes hos flere og flere dyrlæger rundt omkring i landet – men hvad måler de egentlig?
Holder hunden hele tiden hovedet på skrå, kan det være tegn på sygdom – oftest i nervesystemet eller i det indre øre
Når en tæve går i løbetid, vil der som regel være adskillige hanhunde i området, der gør sig klar til at stikke i rend. Mange hundeejere oplever, at de ikke kan styre deres hanhund, når den får færten af en tæve i løbetid. Dyrlæge hos Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade
Med både en han og en tæve i veteranklassen hos grand danoisen er Janni Andersen noget særligt. Men det er slet ikke tilfældigt, at hun i dag udstiller veteraner
Mange hundeejere vælger at lade deres tæve neutralisere – men hvad er en sterilisation og hvordan foregår operationen egentlig?
Hundens æggestokke kan rammes af kræft – og det kan give hormonforstyrrelser med uregelmæssige løbetider
For omkring en uge siden begyndte flere hunde i den lille by Fårup at hyle og trække sig væk fra et helt bestemt fodgængerfelt på Bakkevænget, lige ved skolen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt.
Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker
I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.
Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.
Det smukke snevejr frister til at lade den almindelige familiehund trække slæde med børnene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men før man går i gang bør man have nogle ting på plads, for at det er både sikkerhedsmæssigt forsvarligt og bliver en god oplevelse for hunden.
Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid.
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet