Flere hunde i hjemmet nedsætter risikoen for astma hos børn

24-11-2018 08:25, af Astrid Gerd Holtet

Flere hunde i hjemmet kan mindske risikoen for at et barn udvikler astma, viser et nyt stort studie fra Sverige

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Astma er en kronisk luftvejssygdom, der kan ramme både børn og voksne. Når man har astma hæver de små luftveje i lungerne og bliver irriterede, samtidig med at musklerne, der omkredser luftvejene trækker sig sammen. Når det sker, har luften svært ved at passere ud og ind af lungerne, og man får problemer med at trække vejret. Ifølge Astma-Allergi Danmark har 300.000 voksne i Danmark astma.

Risikoen for at udvikle astma kan gives videre fra forældre til børn via arvematerialet, men omgivelserne omkring en kan også have betydning for, hvorvidt man udvikler sygdommen eller ej.

Nyt svensk studie undersøger børn risiko for astma

Tidligere studier har vist at hunde i hjemmet formentlig kan mindske risikoen for astma, og derfor har et forskerhold fra Sverige sat sig for at se nærmere på, hvordan hunde påvirker børns risiko for sygdommen. Det har de gjort ved at sammenholde sundhedsdata fra alle svenske børn født fra 2001 til 2004, med data fra de svenske hunderegistre. På denne måde har forskerne bag studiet haft mulighed for at undersøge 23.600 svenske børn i deres undersøgelse.

Flere hunde i hjemmet kan være en fordel

Et af de resultater forskerne kom frem til var, at flere hunde i hjemmet kan mindske risikoen for, at et barn udvikler astma. Børn fra hjem med to hunde havde 21% mindre sandsynlighed for at få sygdommen, end børn fra hjem med kun én hund.

Dermed peger studiet altså på, at det ikke kun har betydning, hvorvidt et barn vokser op med hunde eller ej, når det kommer til udviklingen af astma, men også hvor mange hunde der er. Forskerne bag studiet understreger dog, at flere undersøgelser er nødvendige, for helt at forstå hundes betydning for astma hos børn.

KILDE:

www.astma.allergi.dk

Tove Fall, Sara Ekberg, Cecilia Lundholm, Fang Fang, Catarina Almqvist. Dog characteristics and future risk of asthma in children growing up with dogs. Scientific Reports, 2018; 8 (1)

 

 

Læs også

Har du råd til kæledyr? Find ud af om Fido sprænger budgettet

21-06-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Det er dyrere at være hunde- end katteejer. Det er i sig selv måske ikke overraskende, men hvad koster det egentlig pr. måned at have hund eller kat? Det har 800 hunde- og katteejere svaret på – og her kan du også læse, hvad der er årsag til forskellen i udgifterne.

Flot afslutning i Vejen

16-06-2024 21:00, af Anne Cecilie Sohl

Søndag i Vejen bød trods nogle mørke skyer og få regnbyger, på meget mere solskin og varme, til de mange engagerede hunde og førere. 

God start i Vejen

14-06-2024 20:50, af Anne Cecilie Sohl

Fredag åbnede DKK ballet til dette års udstilling i Vejen. Dagen bød på både godt vejr, glade hunde og førere. 

Gnavne hunde lærer bedre af fremmede

10-05-2021 12:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt ungarsk studie viser, at hunde, der betegnes som gnavne, er bedre til at lære af fremmede, end hunde, der betegnes som imødekommende

Forskning: Ulven blev menneskets bedste ven flere gange

16-06-2016 09:02, af Kasper Larsson
Forskere har kortlagt det første genom fra en fortidshund, der levede i Irland for godt 5000 år siden. Dette er blevet sammenholdt med arkæologiske fund samt DNA-undersøgelser og viser, at domesticeringen af ulven ikke var et enkeltstående tilfælde.

Kysser du din hund

12-04-2022 08:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ifølge New York Post advarer flere forskere nu mod at kysse hunden, da hundens mund kan være fyldt med bakterier, der kan gøre dig syg

Studie: Aggressivitet er ikke alene tillært eller genetisk bestemt

30-01-2023 09:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Brasilianske forskere har undersøgt, hvad der ligger til grund for hundes adfærd. Forskerne blev ikke overraskede over resultatet

Hunde hjælper bedst på eksamensstress

17-05-2021 09:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I takt med, at foråret springer ud, begynder eksamensnerverne også at pible frem. Ny amerikansk forskning viser nu, at det bedste middel mod stress til eksamen er hunde

Forklaring på hundes ansigtsudtryk

07-04-2022 12:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny forskning peger på, at hundens søde ansigtsudtryk måske er avlet frem af mennesket, der har ønsket et udtryk, der minder om menneskets eget

Forebyggelse af allergi – spændende forskningsprojekt fra Sverige

01-08-2017 15:17, af Anne Ekenberg

En hypotese, vi har hørt før, er, at vi lever i et alt for rent miljø, hvilket betyder, at immunforsvaret ikke bliver stimuleret i tilstrækkelig grad. Den viden har man fra mennesker, og i medicinfirmaet Premune har man forsøgt at oversætte det til vores hunde.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt