Agrias forskningsfond giver 3,5 million til forskning i hunde og kattes helbred

24-02-2014 09:52, af Tine Luther
Mulighederne for at behandle syge dyr er i dag næsten lige så avancerede som behandlingen af mennesker, og der foretages omfattende forskning i dyrenes helbred. Agria Dyreforsikring støtter denne forskning via en forskningsfond og beslutter årligt, hvilke projekter der modtager støtte det kommende år. I 2014 uddeles midler til 22 forskningsprojekter, hvoraf 15 er nye. Forskning i DNA-tests og stamcellebehandling er et par spændende eksempler.
Copyright Ridehesten.com
Modelfoto: Shutterstock

– At bidrage til forskning er en vigtig del af Agrias virksomhed som specialiseret dyreforsikringsselskab. Vi ønsker at bidrage til øget viden om dyrs helbred, og om hvordan sygdomme kan forebygges, diagnosticeres og behandles mere effektivt, siger Pekka Olson, dyrlæge og forskningsansvarlig hos Agria Dyreforsikring. EKSEMPLER PÅ PROJEKTER Flere af projekterne fokuserer på diagnosticerings- og behandlingsmetoder. To nye projekter, et i Sverige og et i Danmark, handler om at finde DNA-tests for forskellige sygdomme. Det svenske projekt kører på Sveriges Landbrugsuniversitet (SLU) og har til formål at kortlægge sygdomsforårsagende mutationer i arvemassen, som siden kan identificeres via DNA-tests. - Vi står midt i et utroligt spændende teknikskifte, hvor det bliver muligt at kortlægge hele arvemassen på et individ og ikke bare enkelte dele, siger Tomas Bergström, som er forskningsleder på SLU. Det kommer til at betyde utroligt meget for veterinærmedicinen og for avlsarbejdet. SLU får også midler til at fremstille den avancerede type udstyr, der er nødvendigt for at kunne udføre en såkaldt total genomsekventering. Det er en rigtig god teknik til at identificere og sekventere hele arvemassens sammensætning. Det danske projekt, der kører på Københavns Universitet, har til formål at fremstille en gentest, som kan påvise arvelighed af diskusprolaps hos gravhunde – en almindelig og alvorlig sygdom hos racen. Et andet projekt på SLU, som har fået tildelt midler, skal forske i stamcellebehandling af hunde med kroniske ledsygdomme. Stamcellerne udvindes fra hundens eget fedt og sprøjtes ind i det syge led. Annika Bergström er forskningsleder fortæller: - Behandlingen anvendes ganske ofte i Australien og USA. Der findes en del studier, men der mangler stadig en del viden på området. Hvis det er, som vi håber, får hunden mindre ondt og større bevægelighed i leddene. Vi vil også vurdere, om effekten holder over længere tid. DU KAN SE EN SAMMENFATNING AF ALLE AKTUELLE FORSKNINGSPROJEKTER 2014 VIA LINKET UNDER BILLEDET TIL HØJRE AGRIA DYREFORSIKRINGS FORSKNINGSFOND Agria Dyreforsikrings forskningsfond har eksisteret siden 1938 og Agria afsætter 4 promille af præmieindtægten hvert år. Formålet er at støtte forskning i dyrehelbred og forholdet menneske-dyr. Bevilling og uddeling af midler koordineres sammen med Svensk Kennel Klub, der også bidrager med midler.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt